Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-19-18, 08:17 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
13歲蘿莉被9歲弟弟一槍爆頭 就因為爭奪遊戲手制 | 侵侵:都話遊戲暴力架啦

RIP

http://sina.com.hk/news/article/2018...6-8617395.html

13歲蘿莉被9歲弟弟一槍爆頭 就因為爭奪遊戲手制
2018年03月19日14:42

據外媒Kotaku報導,美國密西西比州門羅縣發生一起槍擊案,一名13歲的蘿莉被她9歲大的弟弟一槍爆頭,起因是他們在爭奪一個遊戲手制(型號不明 配圖與文章無關)。
Associated Press報導稱這次意外事件發生在週六,事件描述:女孩的弟弟想要遊戲手制,而姐姐不想給弟弟,也一直不願意放棄手制。然後弟弟開槍把姐姐爆頭了,悲劇發生。
具體什麼型號的槍目前未知,男孩是如何拿到槍的也尚未知曉,但他很快開槍,子彈射入女孩大腦。她從那次攻擊中倖免,很快被送到孟菲斯Le Bonheur兒童醫院搶救。
消息更新:WTVA報導這個女孩因為傷勢太重很快在醫院去世。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 09:37 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
美國日常
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 10:08 PM   #3
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
來生不做美國人
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 10:56 PM   #4
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
無收起D 槍, 又會比細路拎到

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-18, 11:23 PM   #5
bearbearbear
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
其實無收起都外,都重有好多地方睇到這家庭出問題。

1. 槍一般收好可防意外
2. 槍未用時一般不會上彈
3. 上左彈也可鎖安全掣

以上3件事可防事件發生。還有教育及其他方法。根本不關遊戲事。
bearbearbear 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 04:15 AM   #6
david
The One

註冊日期: Mar 2002
OBAMA:我當年就已經話遊戲超暴力O架啦,咪成鬼日執我口水尾!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 04:54 AM   #7
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
美國應該出番D少年勇者屠龍救世嘅game
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 05:06 AM   #8
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
9歲細路夠力上鏜!?
點睇成件事都好怪
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 09:43 AM   #9
david
The One

話實,TRUMP真係有對呢件事咁評論?"侵侵:都話遊戲暴力架啦"

---
舊 03-20-18, 10:07 AM   #10
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: bearbearbear 查看文章
其實無收起都外,都重有好多地方睇到這家庭出問題。

1. 槍一般收好可防意外
2. 槍未用時一般不會上彈
3. 上左彈也可鎖安全掣

以上3件事可防事件發生。還有教育及其他方法。根本不關遊戲事。
侵:遊戲可以教你解決呢三個問題
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 10:19 AM   #11
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: lineage19 查看文章
9歲細路夠力上鏜!?
點睇成件事都好怪
可以係上定左彈嘅左輪呀
班美國佬鬼死咁鍾意 .357 magnum

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 10:26 AM   #12
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
RIP
但13歲唔係蘿莉, 標題欺詐

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 10:47 AM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
即是咁的 上左彈既左輪唔會輕,無練過既人唔好講開槍,瞄準都成問題啦
9歲點解夠力開槍而隻手無事?

而且明顯支槍一早上左子彈 我就唔信小朋友淨係打機就識上彈啦
我夠睇左咁多孟波 又唔見我識上彈

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 03-20-18 10:50 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 10:54 AM   #14
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
即是咁的 上左彈既左輪唔會輕,無練過既人唔好講開槍,瞄準都成問題啦
9歲點解夠力開槍而隻手無事?

而且明顯支槍一早上左子彈 我就唔信小朋友淨係打機就識上彈啦
我夠睇左咁多孟波 又唔見我識上彈
解答(?)
1.零距離唔洗瞄準
2.無話隻手無事
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 10:56 AM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

未評論,不過之前已經講過
引用:
作者: david 查看文章
話實,TRUMP真係有對呢件事咁評論?"侵侵:都話遊戲暴力架啦"
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249894

https://www.hk01.com/%E5%9C%8B%E9%9A...%E5%BE%97reset
男童搶輸遊戲機手掣槍殺家姊 警:可惜無得reset

撰文: 李祖宏
發佈日期:2018-03-20 07:30
最後更新日期:2018-03-20 10:27

• 美國一名9歲男童為了打遊戲機,居然把13歲的親家姊槍殺了!最先到到現場的警長坎特雷爾(Cecil Cantrell)也被嚇倒了,他坦言:「當了30年差,從來沒有處理過這樣的事情,這是一宗悲劇。」

案發在美國南部密西西比州門羅縣(Monroe County),周六(17日)中午12時許,坎特雷爾接到開槍報告,最先趕到事發單位,驚悉男童因為家姊Dijonae White拒絕交出遊戲機手掣,竟從床頭櫃取出手槍,從後射擊家姊頭部,她送院搶救後不治。
兩姊弟的父母當時都在屋內,母親更在廚房為兩姊弟準備午餐,警方將調查父母是否涉及疏忽照顧,至於男童是否要負上刑責則仍需研究。

美國一名9歲男童為了打遊戲機,居然把13歲的親家姊槍殺。事後兩姊弟的母親Chalandra White在Facebook貼出愛女的照片,不少網民都致以慰問及表示哀悼。(Facebook/Chalandra White)

坎特雷爾說:「我問男童發生什麼事,他和盤托出,估計他曾在遊戲機上看過類似情景,我不知道他是否明白會造成的後果;我認為事件有大部份可歸因那些遊戲,事關打遊戲機時只要按下重設掣(reset button),每個人都會無事。

事後兩姊弟的母親Chalandra White在Facebook貼出愛女的照片,不少網民都致以慰問及表示哀悼。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 03-20-18 11:03 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 01:50 PM   #16
魔靈娘
Game Master
葵千尋

Wii U IDilovecardcaptor
任何野都會教壞細路,所以書、電影、遊戲等等全部都分級
呢個小朋友咁樣,又成日打機,好可能係之前玩過GTA果類,但個問題就係父母點解會俾個細路玩18禁遊戲
調返轉,個小朋友日日睇死夜惡既片,咪一樣會出事,但吾通又話電影害人然後封左荷理活咩

暴雪英霸: 魔靈娘#3534

爆裂吧! 肝臟!!
魔靈娘 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 02:45 PM   #17
david
The One

引用:
作者: 魔靈娘 查看文章
任何野都會教壞細路,所以書、電影、遊戲等等全部都分級
呢個小朋友咁樣,又成日打機,好可能係之前玩過GTA果類,但個問題就係父母點解會俾個細路玩18禁遊戲
調返轉,個小朋友日日睇死夜惡既片,咪一樣會出事,但吾通又話電影害人然後封左荷理活咩
呢度之前有家長版友就係話呢O的RATING唔關佢事,所以責任唔O係佢度...但實制上呢O的RATING就係為家長而設...

---
舊 03-20-18, 03:56 PM   #18
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
呢度之前有家長版友就係話呢O的RATING唔關佢事,所以責任唔O係佢度...但實制上呢O的RATING就係為家長而設...
咁叫家長守RATING又好似有D難度,想當年都冇幾多o靚仔真係等到18歲先買鹹書啦…
正路應該係店舖遵守既,不過作為商人有得賣真係唔賣?

舊 03-20-18, 04:12 PM   #19
david
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁叫家長守RATING又好似有D難度,想當年都冇幾多o靚仔真係等到18歲先買鹹書啦…
正路應該係店舖遵守既,不過作為商人有得賣真係唔賣?
尤記得當年GTA5出時,係一大堆家長帶住一睇就知唔夠秤O既死靚仔同死靚妹去MIDNIGHT LAUNCH排隊買GAME...

家長同仔女無溝通,怪得邊個?

引用:
The Entertainment Software Rating Board (ESRB) ratings provide concise and objective information about the content in video games and apps so consumers, especially parents, can make informed choices.

http://www.esrb.org/ratings/ratings_guide.aspx

---
舊 03-20-18, 04:24 PM   #20
神人ではない!新人だ

引用:
尤記得當年GTA5出時,係一大堆家長帶住一睇就知唔夠秤O既死靚仔同死靚妹去MIDNIGHT LAUNCH排隊買GAME...

家長同仔女無溝通,怪得邊個?
唔係話冇責任,不過呢D野從來都唔係想像中咁易管。

此篇文章於 03-20-18 04:29 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 04:42 PM   #21
david
The One

引用:
唔係話冇責任,不過呢D野從來都想像中咁易管。
生個仔出O黎就要教O架啦,唔係一句唔易就可以推個波俾第二個,同埋CONSOLE有PARENTAL LOCK都唔係咩新O野,而家連電視同NETFLIX等網台都有PARENTAL LOCK,唔識搞就上網查,識搞而唔搞係叫貨車牌牛仔褲。

賣18禁GAME俾死靚仔O係大多歐美國家同我呢邊係犯法O既,咁點解O的死靚仔都仲玩得到?

---
舊 03-20-18, 05:09 PM   #22
神人ではない!新人だ

引用:
生個仔出O黎就要教O架啦,唔係一句唔易就可以推個波俾第二個,同埋CONSOLE有PARENTAL LOCK都唔係咩新O野,而家連電視同NETFLIX等網台都有PARENTAL LOCK,唔識搞就上網查,識搞而唔搞係叫貨車牌牛仔褲。

賣18禁GAME俾死靚仔O係大多歐美國家同我呢邊係犯法O既,咁點解O的死靚仔都仲玩得到?
其實佢地買唔到好簡單,夠膽立法由店舖著手,一發現賣就要付百萬以上罰款,再加放蛇告票。
即刻店舖個個拎起都查身分證。

當然,其實分別唔到遊戲同現實既唔一定係細路

此篇文章於 03-20-18 05:24 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-18, 05:44 PM   #23
david
The One

引用:
其實佢地買唔到好簡單,夠膽立法由店舖著手,一發現賣就要付百萬以上罰款,再加放蛇告票。
即刻店舖個個拎起都查身分證。

當然,其實分別唔到遊戲同現實既唔一定係細路
又如何?我呢邊捉到係可以被判入冊添,所以店鋪係唔會直接賣俾死靚仔。

之但係,老豆老母去買俾死靚仔玩係無人犯法O既,就算O的死靚仔唔知點死到隻18禁GAME返屋企,如果部CONSOLE SET佐PARENTAL LOCK,就算有隻18禁GAME都係無用,根本玩唔到。死靚仔O係屋企玩得到18禁GAME,一定係老豆老母O既問題。

---
舊 03-20-18, 05:55 PM   #24
david
The One

引用:
作者: lineage19 查看文章
9歲細路夠力上鏜!?
點睇成件事都好怪
有幾奇?

https://edition.cnn.com/2014/08/26/u...ent/index.html

---
舊 03-20-18, 06:05 PM   #25
david
The One

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
未評論,不過之前已經講過

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=249894
咁點解你又唔攞埋OBAMA一齊講呢?佢唔係好似TRUMP咁一味吹水喎,係直情出錢搵人搞遊戲界添喎...充其量TRUMP只係執OBAMA口水尾,OBAMA先係始作俑者。

---

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[業界] 侵侵-槍管?關乜事.係啲槍Game暴力唧,會見遊戲界代表探討暴力表現問題 | 白宮放遊戲暴力片 ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 11 12-19-18 02:21 PM

現在的時間是 11:00 AM

手機版 | APP版