Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
1 2 3 
~清談館~>[十個榴槤] 中環摩天輪易手前突停業
david 09:33 AM 08-31-17
作者: :

中環摩天輪原定下月易手,營辦商在未有公佈下,無聲無息停止營運。有遊客到場後才得悉未有開放,旅發局亦表示突然。原來摩天輪租約至本月28日屆滿,29日起已停止運作,惟營辦商及發展局均未有公佈消息。旅遊業議會前主席胡兆英批評營辦商及政府處理不善,公眾及業界現時仍未知門票退款安排。

遊客摸門釘 旅發局不知情

摩天輪原本由Swiss AEX營運,發展局今年5月公佈,其租約今年下半年屆滿,新營辦商The Entertainment Corporation Limited會接收用地,繼續營運摩天輪,租約3年,月租金150萬元,但未再公佈詳情。

前日有市民及旅遊業界發現摩天輪停止營運,待傳媒查詢後發展局昨才回覆指,Swiss AEX租約確已於8月28日終結,有關臨時公眾娛樂場所牌照亦同日到期。該局指營辦商已同意向持票人退款,會在用地入口及網頁加入聯繫方式處理,至於何時復辦摩天輪則視乎新營辦商安排及取得牌照時間。

香港摩天輪營辦商昨回應,已在門口貼告示表示不開放,暫未有其他公佈。旅遊業議會前主席胡兆英批評,8月28日晚才收到營辦商以電郵通知摩天輪停止營運,着他自行上網了解,批評營辦商及政府安排不善,現時仍未知退款安排。旅發局表示,前日從中環摩天輪網站及本地業界得悉摩天輪暫停營運的消息,對此感到非常突然,已即時在網站上載有關資訊,並透過旅客諮詢中心向旅客發放消息。
我從未去過,就咁GG...:-)
DevilElvis 09:48 AM 08-31-17
好似係話license問題兩間營運商交接前無做好溝通,到接手就hihi鳥,應該唔會GG o既....(我都未坐過.....)
J+1 09:56 AM 08-31-17
個輪上到頂都去唔到隔離堆樓一半,有咩人真係想坐:-)
由手機版發出
david 10:00 AM 08-31-17
作者: J+1:
個輪上到頂都去唔到隔離堆樓一半,有咩人真係想坐:-)
由手機版發出
要睇到曬O既話座O野會有幾大...?:-)
J+1 10:37 AM 08-31-17
所以一開始就唔知整個輪出嚟為咩:-)?
由手機版發出
鐵之侍 10:50 AM 08-31-17
做地標是不錯,但要百多元(記得是3百多?) 才能坐。。。。。。

傻的嗎?
Dyhalt Rushifar 11:45 AM 08-31-17
作者: david:
要睇到曬O既話座O野會有幾大...?:-)
起喺大廈上面就冇問題啦:-)
J+1 11:50 AM 08-31-17
打橫轉幾十年前已經有個:-)
由手機版發出
david 12:00 PM 08-31-17
作者: J+1:
打橫轉幾十年前已經有個:-)
由手機版發出
而家O既自助山?:-)

但打橫轉仲算唔算係摩天輪?:-)

同埋都係唔夠高...要去支棉條上面整多個?:-)
Thaws 01:58 PM 08-31-17
打個轉就隔離IFC算啦.......想睇乜都睇到, 仲可以順手跳落黎
London Eye呢d洋鬼子野唔值得特區去抄:-)
由手機版發出
david 02:26 PM 08-31-17
作者: Thaws:
打個轉就隔離IFC算啦.......想睇乜都睇到, 仲可以順手跳落黎
London Eye呢d洋鬼子野唔值得特區去抄:-)
由手機版發出
唔好侮辱LONDON EYE啦...:-)

:-)
Busconcamp 02:37 PM 08-31-17
英國有倫敦眼
香港有好礙眼

只經過過,未幫襯過(尋晩都有經過)...乜原來已經:-)
shooter 12:34 PM 09-02-17
http://www.telegraph.co.uk/travel/de...ye-in-numbers/

How much it cost to construct? £70,000,000

London Eye spins its way to record £29m profits (2014 data)

其實用咁多鋼材好唔環保,考慮香港地理環境,十號波一吹跌落黎,經濟損失都唔知點計。
shooter 12:35 PM 09-03-17
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1002827/

不過Swiss AEX指出,與新營辦商TECL今年7月開始商討摩天輪交接安排,Swiss AEX亦考慮以雙方同意的價錢轉售摩天輪予TECL,而其後超過2個月的商討期間,TECL並未能向摩天輪設施擁有者Swiss AEX,證明其有足夠現存資金或將有資金購入現有摩天輪設施,直至本月28日租約屆滿,即本周二都未收到TECL提交相關證明,Swiss AEX才無奈在未有機會預先公布下關閉,並向公眾致歉。

考慮以雙方同意的價錢轉售摩天輪 這不是廢話嗎? 新營辦商 唔肯買,擺明就係嫌貴啦。

根據租約條件,新營辦商須按照其在投標時已提交的技術建議,設立、營運和管理摩天輪及相關附屬設施。 反正實有 摩天輪。 :-)
Fean 01:16 PM 09-03-17
發展局提到「新營辦商TECL的技術建議較其他投標者優勝,尤其在票價方面有顯著優勢」
好明顯今次易手個焦點係摩天輪,而唔係塊地。
但政府就話傾嘅時候冇限定商戶之間一定要易手摩天輪,只要交塊地就得。
如果Swiss AEX拆左個輪交吉塊地,TECL又俾唔起錢起過個新輪,咁到時就真係搞輪。

不過好懷疑呢單野係咪有黑箱操作,如果唔係Swiss AEX無理由咁唔忿氣玩到咁盡。
歌絲˙暮斯 01:41 PM 09-03-17
中環海濱摩天輪近日無預警下停運,原有營辦商Swiss AEX暗批政府,今年5月違反「新營辦商必須具備最少一年相關經驗」的招標要求,將摩天輪未來3年的營運權,交予去年11月才以1港元資金本成立、無營運摩天輪經驗的The Entertainment Corporation Limited(TECL)。但直至上月28日Swiss AEX牌照到期,TECL仍未能證明有足夠資金購入摩天輪,目前公司已向政府重新申請牌照,希望繼續營運並重開摩天輪。

Swiss AEX指,今年7月開始與TECL商討摩天輪交接安排,考慮以雙方同意的價錢轉售摩天輪,所有相關政府部門亦已隨時準備就緒,在摩天輪交接安排上提供協助,使香港摩天輪服務不受影響並繼續服務公眾。可惜於長達兩個月的商討,TECL仍未能證明其有足夠現存資金或將有資金購入現有摩天輪設施,而Swiss AEX的牌照亦在上月28日屆滿,故在沒有機會作任何預先公布下,無奈關閉摩天輪。

Swiss AEX指今年5月得悉招標中,落敗於毫無營運摩天輪經驗的TECL,上下均感到驚訝和失望。目前已因應事件向政府部門申請重開摩天輪所需之牌照,員工已準備就緒,一旦獲批便可重新開始運作。若然不能重開,Swiss AEX亦已取得拆卸摩天輪所需許可,並會尊重相關規定在5天後開始拆卸工作,以便將土地交還地政總署。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2017...00822_001.html
The Entertainment Corporation Limited

間野唔知乜黎 :-) :-)

只係GOOGLE到近似既:

Entertainment Corporation Limited -The- was incorporated on 23-NOV-2016 as a Private company limited by shares registered in Hong Kong. It's company registration number is: 2454915, As so far the company has been running for 9 months, and 10 days. The company is Live now.

http://www.hongkongcompany.net/Enter.../#.WauV4sZLepo
shooter 02:22 PM 09-03-17
eg 簽左合約,落訂買樓,點知供唔起,咁會點呀? 咁咪當撻訂 或者 上court打官司 追數。

如果係 自已作死 而 玩死自已既人,實頭抵死啦。

以為係一般既 商業合約 常識,或者 邏輯思維啫,學某人話齋,真的太 naive 了,一般人的 常識/邏輯思維,真的不是 一般人 能擁有。
HAKAIDER 03:04 PM 09-03-17
作者: Fean:
發展局提到「新營辦商TECL的技術建議較其他投標者優勝,尤其在票價方面有顯著優勢」
好明顯今次易手個焦點係摩天輪,而唔係塊地。
但政府就話傾嘅時候冇限定商戶之間一定要易手摩天輪,只要交塊地就得。
如果Swiss AEX拆左個輪交吉塊地,TECL又俾唔起錢起過個新輪,咁到時就真係搞輪。

不過好懷疑呢單野係咪有黑箱操作,如果唔係Swiss AEX無理由咁唔忿氣玩到咁盡。
依家好明顯係TECL 先用份好靚價嘅標書搶走摩天輪經營權

再壓價要Swiss AEX 賤賣個摩天輪比自己啦

TECL 一心諗住Swiss AEX 無得撈一定會賣摩天輪再離開香港
但估唔到Swiss AEX 情願拆左個摩天輪一拍兩散 :-)
淡水 03:47 PM 09-03-17
咁熟口面o既:-)

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...61116/19835777
Fean 05:29 PM 09-03-17
作者: HAKAIDER:
依家好明顯係TECL 先用份好靚價嘅標書搶走摩天輪經營權

再壓價要Swiss AEX 賤賣個摩天輪比自己啦

TECL 一心諗住Swiss AEX 無得撈一定會賣摩天輪再離開香港
但估唔到Swiss AEX 情願拆左個摩天輪一拍兩散 :-)
大家都坐定粒六諗住實順利交收。
我唔明點解發展局唔一早訂明如果易手唔到個摩天輪會點。最直接就係喺合約寫明個輪交收唔到就合約告吹,再招標或者交返俾Swiss AEX搞。
發展局都幾賤,明明TECL俾唔起錢買個輪,但發展局死都唔肯交返俾Swiss AEX搞。今日出口術話Swiss AEX十月要交吉,而家拆都應該拆唔切,暗示到時要賠錢。間接向Swiss AEX施加壓力要佢蝕讓。睇嚟TECL都發展局已經同一條船,Swiss AEX應該冇戲唱。最好玉石俱焚懲治下班友仔。
鳳熾魂 07:56 PM 09-03-17
作者: Fean:
大家都坐定粒六諗住實順利交收。
我唔明點解發展局唔一早訂明如果易手唔到個摩天輪會點。最直接就係喺合約寫明個輪交收唔到就合約告吹,再招標或者交返俾Swiss AEX搞。
發展局都幾賤,明明TECL俾唔起錢買個輪,但發展局死都唔肯交返俾Swiss AEX搞。今日出口術話Swiss AEX十月要交吉,而家拆都應該拆唔切,暗示到時要賠錢。間接向Swiss AEX施加壓力要佢蝕讓。睇嚟TECL都發展局已經同一條船,Swiss AEX應該冇戲唱。最好玉石俱焚懲治下班友仔。
間新公司咁多問題都中到標就知同一路人
HAKAIDER 08:19 PM 09-03-17
作者: 鳳熾魂:
間新公司咁多問題都中到標就知同一路人
淨係$1 蚊雞公司就知咩事啦.................
harakuma 09:14 PM 09-03-17
間一蚊雞公司同波叔陳/及其親戚有冇關係架??:-)
( ゚ω゚)? 09:45 PM 09-03-17
似足拍賣:-)

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...61102/55862612
當年是1997年10月14日,一名53歲、名叫黃月鶯的婦人,自稱代表長實李嘉誠,出現賣地場上。到了第三幅九龍灣商貿地皮拍賣,這位貌不驚人的中年大媽出手了。地皮底價5.6億元,先由嘉華承接、信和及興港集團加入戰團,而黃月鶯亦頻頻舉手出價競投。叫到八億元時,信和黃志祥一行人發現情勢有異,遂拉隊離場。最後只剩跟過超人的興港集團周年茂,一直陪黃婦玩落去。到了黃月鶯叫到八億九千萬元,早一口叫八億八千萬元的周年茂亦放棄。投完之後,黃婦因未能交出定金本票,被警方拘留,政府亦破天荒收回該地皮,及後黃婦被送入醫院,警方隨後證實她有精神病紀錄。

Fean 11:37 PM 09-03-17
作者: harakuma:
間一蚊雞公司同波叔陳/及其親戚有冇關係架??:-)

on之報第一日已煞有介事喺文章嘅尾夾硬插咗句「新公司董事及秘書均為洋人」,洋人又亂我中華。
1 2 3 

返回主題版面