Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-28-17, 05:18 PM   #1
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
香港係歐美game定日系game比較受歡迎?

歐美game同日系game,邊種係香港受歡迎D?
計全球銷量既話,pc,ps4,xbox one上係歐美game既銷量高過日本風格/動漫風格既遊戲(除左ff15),香港又係咪一樣?

此篇文章於 01-28-17 05:21 PM 被 opptysr5 編輯。
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 05:27 PM   #2
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
連日廠都紛紛仿歐美風做D四不像打入歐美市場
日系會有幾大market心照
以家既所謂日系GAME有7成都係有張靚女人設就當賣點
無內容甚至連個3D模都係九流
封面+周邊呃首賣完就算
係香港除左ACG愛好者會落坑之外, 絕對係歐美GAME MARKET大好多
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 05:43 PM   #3
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

使唔使差唔多既野問幾次a

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 05:48 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇睇叉盒個勢
家用機市場華文區都仲係日廠佔優吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 07:16 PM   #5
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
日廠唔等於日系
而且叉盒死既原因唔係因為日美系之爭
而係獨佔/配套/缺點都比PS4 pin point住打
本身M$都無心搞叉盒,難聽D講根本連PC window自身都搶緊佢市場
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 07:53 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

咁點先為之日系
日動風格的?
Mgs果d我都覺得係日系game來架w
故事思想好日本
由手機版發出
舊 01-28-17, 08:36 PM   #7
cheng3717
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2013
日系game係好多垃圾game,但起碼有女睇.
但我覺得歐美game仲多垃圾,仲要女都冇條.
cheng3717 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-17, 08:41 PM   #8
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
而家香港只要隻game有中文字幕就最受歡迎

舊 01-28-17, 11:42 PM   #9
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
基本上運動同FPS以外,都仍然係日系受歡迎。
雖然美系ACT好多都喺日系之上,不過問題係香港普遍連DS/仁王之流都唔太玩得掂,經常難到叫阿媽既美GAME係咪咁有市?
另一方面,日系可以用女吸ACG FAN落坑,不過香港唔係ACG FAN既仲有幾多人仲會買大機玩

舊 01-29-17, 10:47 AM   #10
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
使唔使差唔多既野問幾次a
因為未得到佢想要嘅答案
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-17, 09:10 PM   #11
DanielDaniel

註冊日期: May 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
雖然美系ACT好多都喺日系之上,不過問題係香港普遍連DS/仁王之流都唔太玩得掂,經常難到叫阿媽既美GAME係咪咁有市?
另一方面,日系可以用女吸ACG FAN落坑,不過香港唔係ACG FAN既仲有幾多人仲會買大機玩
DS/仁王之流都係日系GAME.....
DanielDaniel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-17, 09:30 PM   #12
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DanielDaniel 查看文章
DS/仁王之流都係日系GAME.....
…冇人話佢地係美系喎,在下指難度既問題而已

舊 01-29-17, 10:37 PM   #13
DanielDaniel

註冊日期: May 2004
引用:
…冇人話佢地係美系喎,在下指難度既問題而已
美系ACT好多都喺日系之上?
DanielDaniel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 12:52 AM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Rance 查看文章
而家香港只要隻game有中文字幕就最受歡迎
而家隻隻都中文版有中文都冇優勢喇
由手機版發出
舊 01-30-17, 12:54 AM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
出面睇到知邊個開
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 01:37 AM   #16
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DanielDaniel 查看文章
美系ACT好多都喺日系之上?
唔多玩美系,主要因為真係睇唔慣D人
不過接觸過既美系大多數都唔會好似近代日系慌死你爆唔到機咁…
…咩GAME養咩人,咪搞到仁王第一DEMO一出成埋日GAMER都覺得係垃圾,歐美就異常雀躍

此篇文章於 01-30-17 01:51 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 09:27 AM   #17
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
引用:
動漫迷又會唔會玩歐美game?定淨係玩日系?
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 09:34 AM   #18
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: opptysr5 查看文章
沒cv 沒人設

好難入口啊

卡通畫風的Ratchet & Clank 我就有玩

神秘海域那種所謂的大作 我都唔玩的

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 09:41 AM   #19
神人ではない!新人だ

引用:
冇話動漫迷一定唔會玩歐美game,不過正路就始終日系會易入口D既,始終CV同作畫都係同一CHANNEL。

舊 02-01-17, 09:47 AM   #20
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
回首一望....PS3打後的歐美(或類似)game玩足全程o既真係10隻都冇....

主要都係Sony契仔廠出果d game...
The Last of Us,重力,Sleeping Dogs,血源/SS/SSD...[<--世界觀/故事o岩feel所以先去]

其他真係冇[Bio Hazard果d sorry我當日系o既...FPS game就免啦多謝...]
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 09:49 AM   #21
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 遊雲gspirit 查看文章
回首一望....PS3打後的歐美(或類似)game玩足全程o既真係10隻都冇....

主要都係Sony契仔廠出果d game...
The Last of Us,重力,Sleeping Dogs,血源/SS/SSD...[<--世界觀/故事o岩feel所以先去]

其他真係冇[Bio Hazard果d sorry我當日系o既...FPS game就免啦多謝...]
血源/SS/SSD 是日系啊

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 10:15 AM   #22
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
我應該算係動畫迷
我唔玩歐美game
由手機版發出
舊 02-01-17, 10:41 AM   #23
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我應該算係動畫迷
我唔玩歐美game
由手機版發出
上世代最正的動漫action game係美系的batman arkham系列, 今世代witcher3都係至top的rpg, 如果只玩日系, 真係錯過好多好野.

舊 02-01-17, 10:41 AM   #24
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: pet3 查看文章
血源/SS/SSD 是日系啊
重力都係日系

舊 02-01-17, 10:46 AM   #25
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
我只唔玩FF 果類超美型男女主角, 好反感, 所有cutscene 都覺得佢地好CHOCK
韓風MMO 都係尼類角色,好嘔心

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:42 PM

手機版 | APP版