Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
~清談館~>[人生嬴家]綠置居價單有得睇!頭籌哥揀邊個單位?
Hunter 08:40 PM 01-05-17
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70105/56132913

首個「綠置居」項目景泰苑下周四開始揀樓,房署早上開始在樂富客務中心派發屋苑樓說明書及價單,市民亦可網上查閱。根據價單資料,今期景泰苑「樓王」為高層31樓15號單位,實用面積493平方呎,售價為2,975,500,平均呎價6,035元。最平單位則是1樓5室,實用面積僅194平方呎,售價要940,200,平均呎價4,846元。

景泰苑屬罕有市區公營屋苑,共有857個單位,面積由192至494平方呎不等,只供綠表公屋戶購買,當中100個預留予單身人士,其餘單位將由「家有長者」家庭優先揀樓,其次則為「一般家庭」,其承辦商「瑞安承建有限公司」,也是過去爆出鉛水問題的屋邨承建商之一。景泰苑毗鄰采頤花園,樓王單位坐落東南方,面向太子道東、啟德方向,但高層單位能否眺望維港景,則視乎啟德發展區的發展項目。

單位以市價六折定價,售價由94萬至298萬元,平均呎價約5,658元。若以最平94萬元開放式單位計算,首期4.7萬元便可上車,屋苑最快今年中入伙。至於景泰苑少於100萬元的單位僅得3個,實用面積由194至196平方呎,售價由約94.02萬元至99.71萬元,呎價則由4,846元至5,140元。

=============================================

公屋富戶人生嬴家, 抽中岩心水就買, 唔岩又可以繼續住公屋

6折後94至298萬
呎價平過果D 咩公屋樓王啦, 要感謝政府 :-)

遲下新居屋應該平均要接近300萬啦 (最貴400萬)
月入唔夠二萬既我, 抽中都買唔起, 以後唔洗抽了 :-)
GreenTea 09:03 PM 01-05-17
居屋可順利食到外母餐飯有魚食
依家d私樓真係好難負擔

使用tapatalk發送
歌絲˙暮斯 09:12 PM 01-05-17
作者: GreenTea:
居屋可順利食到外母餐飯有魚食
依家d私樓真係好難負擔

使用tapatalk發送
首先你要有個女朋友 :-)
真十人€ 09:37 PM 01-05-17
個收緊公屋富戶政策應該攪到唔少人緊住搶居屋。:-)
十一月 12:41 AM 01-06-17
聽到嗰句「三百萬好平囉」,我有點想死:-)
pet3 08:39 AM 01-06-17
作者: 十一月:
聽到嗰句「三百萬好平囉」,我有點想死:-)
300萬有493平方呎
其實真係算平了

雖然十年之前根本唔洗

我這代無機會架啦
Dyhalt Rushifar 09:40 AM 01-06-17
作者: pet3:
300萬有493平方呎
其實真係算平了

雖然十年之前根本唔洗

我這代無機會架啦
有既,真係打WW3咪可以跌囉,問題係跌咗都買唔起之嘛:-)
Thaws 10:08 AM 01-06-17
作者: Dyhalt Rushifar:
有既,真係打WW3咪可以跌囉,問題係跌咗都買唔起之嘛:-)
有WW3 o既你進化左為成精神體啦, 仲使咩樓
由手機版發出
Dyhalt Rushifar 10:33 AM 01-06-17
作者: Thaws:
有WW3 o既你進化左為成精神體啦, 仲使咩樓
由手機版發出
大家都未進化,你又知唔駛:-)
sugihara 11:03 AM 01-06-17
我都係相信物極必反
而家個樓價影響太多嘢,連一般地產佬都叫救命

作者: 真十人€:
個收緊公屋富戶政策應該攪到唔少人緊住搶居屋。:-)
根本係個局:-)

返回主題版面