Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
1 2 3 
電視遊戲討論版>河津秋敏談開放世界遊戲,只係地圖更大浪費時間?
GreenTea 01:10 PM 12-26-16
走來走去,根本無跳出個框框,倒不如直接將遊戲內容直接呈現

或者依家出既唔少都係假開放世界遊戲,你地又點睇 開放世界RPG同傳統RPG

野良猫 01:34 PM 12-26-16
佢係咪串緊FF XV:-)

個人認為開放世界需要重視嘅係探索同互動性,而暫時有齊哩兩個條件嘅就得GTA同MGS5
鐵之侍 01:51 PM 12-26-16
我是認同開放世界太大有時延煩人,但人家外國大部份能做到有很多事情可以做的大世界就是了
大情大性武大帝 04:49 PM 12-26-16
lee個真係好煩,以前超任果D又真係好細,但機能強之後,點解唔整大D呢?但整大D又好大,做乜係咁行呢?搞兩搞靜係行多過打…

如果大少計呢,其實gc既撒爾達之風之棍(?),大細剛剛好,個海又大又不太大,每個島又唔太大…
N0T51B 05:43 PM 12-26-16
當業界由一班無能無眼光嘅人話事就會咁,同香港唱片業情況一樣
如果遊戲本身理念包括open world 嘅話都無所謂,
最慘係有班人連思考都費事就硬加落去

我覺得而家最大問題係製作成本大增
間間廠都少咗好多小品/創意遊戲
Kain 06:04 PM 12-26-16
OPEN WORLD根本係一種遊戲類型
日廠想法係將OPEN WORLD加落現有既野話自己進化左根本係錯CONCEPT
(當然唔排除會有GAME係夾到)
就算MGS5一樣咁話,原本特色一樣無左
無雙8等睇佢整PAT屎出黎
MO 06:44 PM 12-26-16
睇下制作人點set隻game,
以前ff都一樣有大地圖,爭在出入村要load咁解.
同埋制作人會set某啲條件(劇情,level)令你好難或者去唔到某啲地方,
你好早去到某啲鎮,但戲情未到就觸發唔到任何嘢。
又比如攞咗某種陸行鳥先去到某啲地方。

而家既openworld都一樣可以咁。

玩just cause 3初期攞完勾同降傘,基本上可以去9成地方。好自由。
玩xenoblade x 未攞doll或未識飛,好多高位去唔到,
初期係就係可以好自由咁跳劇情游水游十幾分鐘去白樹,
入埋黑鋼都得,
不過唔夠level一上岸好快比怪秒.

所以就算所謂open world, 都真係睇制作人點set, 想有幾大自由度.
一開始就好自由探索,定隨劇情可探索既地方越黎越大。
各有人鍾意。
aquarius 07:10 PM 12-26-16
我自己覺得
open world應該係只set起點因由同終點目的
中間嘅玩法可以隨玩家自由選擇

open world適合探索儲野或MMO互動
像FF11雖然有main mission俾你玩但玩家之間互動做出自己的故事也很有趣
FF15同xenobladeX我覺得係show technology嘅無縫open world嘅一種
如果FF15有得四人連線應該會同依家唔同講法(即係dragon dogma 2:-))

要數最早的open world應該是sega的莎木吧?
其實河津秋敏的romantic sega也是open world的一種
也有人笑說DQ1也是 open world(如果再remake有得諗吓)
FF6後半破壞了的世界應該是和前半日式王道RPG的世界配合得較完美的示範吧
ayane123 07:21 PM 12-26-16
作者: 野良猫:

個人認為開放世界需要重視嘅係探索同互動性,而暫時有齊哩兩個條件嘅就得GTA同MGS5
我只認同MGS一半,因為隻game根本未完成

成個動物系統都未做起,好多動物連個3D建模都無,個基地動物園空空如也

故事只做左第一章,第二章只有30%,第三章直頭cut左,呢啲都令到MGS5互動性大減

可恨的K廠新社長,唔係隻MGS5應該係好正

不過講返轉頭,MGS5係我覺得咁多集MGS最好玩最多野玩既一集

至於open world係未無聊,我覺得唔係

認同你講只要互動性夠強,其實係好玩過以前啲比較直線既RPG
haluforever 08:31 PM 12-26-16
開放世界我覺得識合做online game!
風間鈴木仁 10:20 PM 12-26-16
其實 open world 真的要有劇情
先可以 E.g. gta5 /wd2 / fo4 / w3 做出更美好
GTA online 屈機的!
華倫君島陽平 11:12 PM 12-26-16
真正開放世界既game從以前到而家都係得一隻做到就係莎木,
當年sega特登命名呢隻game類型叫free係有道理
holsety 12:52 AM 12-27-16
mh 用開放世界來表達應該不俗。
我認為需要玩家主動探索這個動機不可缺少,所以open world 中的自生成形成的生態也重要,至於有mission list 揀任算唔算有探索成分就。。。
brunhild 01:30 AM 12-27-16
FF個問題就係比人感覺就人有我有咁
人地open world賺錢所以我都要有open world

但佢地根本唔明open world真正好玩在就係自由
睇就好似好開放,但實際上一D不自由,講到明只係一條直路
路邊鐵欄跳唔過、唔可以上山下海咁行

http://www.4gamer.net/games/260/G026084/20140917119/
田畑氏:
 僕の「FFXV」企画書には,「オープンワールド風FF」と書きました。
單單以點已經好怪,open world風以句好似四不像咁

red dead redemption、Skyrim、Fallout都係既
rayho 01:45 AM 12-27-16
心中第一隻OPEN WORLD 係 R.SAGA 1
野良猫 02:27 AM 12-27-16
作者: brunhild:
FF個問題就係比人感覺就人有我有咁
人地open world賺錢所以我都要有open world

但佢地根本唔明open world真正好玩在就係自由
睇就好似好開放,但實際上一D不自由,講到明只係一條直路
路邊鐵欄跳唔過、唔可以上山下海咁行

http://www.4gamer.net/games/260/G026084/20140917119/
田畑氏:
 僕の「FFXV」企画書には,「オープンワールド風FF」と書きました。
單單以點已經好怪,open world風以句好似四不像咁

red dead redemption、Skyrim、Fallout都係既
佢咁講又冇錯喎
ow風即係近似ow
亦即係佢都知自己嗰個唔係真正開放世界,只係模仿
Hello MiMi 03:13 AM 12-27-16
mgsv 唔知開放/open world 左d 乜
只係故事mission 化中間有個大地圖比你騎下馬揸下車咁大把
成個map 得snake 一個無任何嘢互動
只係side mission 可以直入罷了

ffxv 一樣
所謂open world 就是不停接d 無聊支線
慶幸係佢無d 無聊收集

唔係話乜
日本仔同鬼佬嘅open world 真係爭幾皮
aquarius 03:43 AM 12-27-16
FF15原先係外傳FFv13
作為非正傳玩ARPG, open world實驗性質我覺得可以接受
依家監硬變咗正傳的確難以達到正傳應有的水準
而且喺呢個世代連丁點online要素也沒有就更欠了一點gimmick
holsety 07:56 AM 12-27-16
說好的多人呢。。。補完正傳再說吧¥
故事都未搞好,重講開放式。。。orz
難道沒有內容的優點是省時嗎
wing 10:20 AM 12-27-16
作者: Kain:
OPEN WORLD根本係一種遊戲類型
日廠想法係將OPEN WORLD加落現有既野話自己進化左根本係錯CONCEPT
(當然唔排除會有GAME係夾到)
就算MGS5一樣咁話,原本特色一樣無左
無雙8等睇佢整PAT屎出黎
真三國無雙好難講, 因為佢在ps2出第一作時, 本身已經有open world概念.
wing 10:23 AM 12-27-16

其實GTA在呢兩方面都只係幼稚園級. npc同物品互動極少.而且gta任務絕大部份固定流程同結果, 自由度都好低.

Skyrim、Fallout就豐富好多.
天野 10:42 AM 12-27-16
作者: Hello MiMi:
mgsv 唔知開放/open world 左d 乜
只係故事mission 化中間有個大地圖比你騎下馬揸下車咁大把
成個map 得snake 一個無任何嘢互動
只係side mission 可以直入罷了

ffxv 一樣
所謂open world 就是不停接d 無聊支線
慶幸係佢無d 無聊收集

唔係話乜
日本仔同鬼佬嘅open world 真係爭幾皮
所以我覺得日廠唔好再為整open world 而open world
好似FF同MGS為整open world 搞左幾耐
出黎結果又不是預告好
浪費晒人力物力
不如出多隻新作好過
人地鬼佬一隻game夠養成間公司
日廠又跟風,只會越做越差,甚至倒閉
其實有些日廠都知道錯
話將RPG回歸原點
我個人非常支持

今次連 Zelda都open world
又係整左好耐
希望結果唔會令人失望
wing 11:02 AM 12-27-16
作者: 天野:
所今次連 Zelda都open world
又係整左好耐
希望結果唔會令人失望
任天堂品質有保證, 應該唔駛擔心.
Kain 11:35 AM 12-27-16
作者: wing:
真三國無雙好難講, 因為佢在ps2出第一作時, 本身已經有open world概念.
咁之前幾集就已經係理想既無雙形態
再OPEN啲就係蛇足
lodar 12:59 PM 12-27-16
Open world RPG黎講我覺得witcher 3已經做得幾好,主線劇情紮實,探索度同支線劇情又豐富,有D仲幾抵死添:-)
標籤:河津秋敏, 開放世界
1 2 3 

返回主題版面