Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
1 2 3 
~清談館~>[得.灰.骸] 不忿新租客呃裝修 網吧老闆極速清場反擊
Hunter 07:11 PM 11-17-16
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...61116/19835777
蘋果網有片睇

【網民hot talk】不忿新租客呃裝修
網吧老闆極速清場反擊

不少店舖老闆在退租時都會和新租客商討,付款買下部份已有裝修,包括水電設備等。不過「北區」fb群組中有一名網吧老闆表示,網吧要結業退租並會於11月15日下午交場,10日前即11月4日與下一手租客髮廊店東談好,收取3萬元酬金以保留現有裝修,對方亦承諾11月13日付款,惟到當晚髮廊店東竟表示「一個仙都唔會俾」並拒絕付款,叫網吧老闆「有本事就拆晒佢」。

網吧老闆大感氣憤,認為對方計好時間令他在11月14日一日內無法趕及拆除裝修,直斥「啲新香港人真係帶埋國內嘅習性嚟香港」,並馬上「開turbo」清場,成功一日內拆走大部份裝修,連地磚亦都拆去。

多位網友留言支持網吧老闆,紛紛留下清拆裝修方法及打氣字句,有人更表示會到該網吧幫忙。網吧老闆不斷更新清場情況,例如已拆走電箱、水管等,冷氣機亦已全部送走,並提到和髮廊店東是樓上樓下關係,「見面十年八年,佢一個唔該租咗我個舖,我都唔怪佢」,但對方反口的行為實在令人氣結,連業主亦答允讓網吧老闆「拆到點都得」,因10多年前租用時單位什麼也沒有,電錶亦由網吧老闆自己申請。

網吧老闆又指,「本來好來好去,一家便宜兩家著」,因他可以留下3部2匹分體、1部3匹分體冷氣機及一部「窗口機」、電箱等設備給對方,「連櫃台都話留俾佢……我真心估唔到佢伏我囉,最尾一日先話唔俾錢」。他計過「30個電位400蚊個都12,000啦,電箱重做17,000,做電都最少29,000」,相信對方接手時要還要處理水電問題之餘,亦至要進行20多日的裝修工程。他亦提到,「重有樣仆街嘢,佢重狂叫我拆招牌先好走」,他只反駁對方「業主都冇出聲,你都係二房東分租,我點解要聽你講呢?」

至今日中午,有網民化身「戰地記者」,進入店舖視察,發現地磚已被拆毀,電綫剪掉,只留有一盞燈、一張椅子,及一個相信用來破壞裝修的鐵鎚。網吧老闆亦有留言,稱今日交場時,業主在髮廊店東面前讚他「準時交場拆得好。有交帶,好租客」,業主另要求該髮廊地舖「你今日一定要清晒地鋪啲嘢走」。

【網民點講】
Tenson Chan:誓創最多人清拆室內裝潢記錄
Wong Wingkwong:直播交舖儀式。
赤月善:樓主,如果要人幫手開聲,夜晚放工黎幫拖,冇嘢叻,破壞最叻。保證下手驚喜不斷。
Kelvin Chu:重點係業主唔理,可以點都得
Chiu Mo:打蘭(爛)晒都唔好留比佢
Ho So:聽日幾點交收,好想係現場見證
Ken Tung:樓主可以去買幾桶英泥漿係地面創造山谷
馬玉:最好整到地下一高一底,用唔到即車落唔到卡板

========================================================

不灰鞋, 得灰骸
TELL ME WHY

原來仲有好多人唔明
windart 借你個POST個懶人包一用 :-):-):-)
作者: windart:
【起底懶人包】不忿大陸人奸計呃裝修港人極速清場反撃..
http://www.hothk.com/66221#HyjYh9oA3zJuOYo2.97

自己去追晒事主個FB實況拆屋,只能講個女人衰口臭低死:-)
因為住粉嶺尋日特登去上水睇下已經拉左閘:-)
貼番幾張懶人包入面既圖先

前租客都好好呀, 留個鎚俾個賤人用 :-)
Hunter 07:14 PM 11-17-16
仲有續集

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...61117/55927092
蘋果網有片睇

【網民hot talk】網吧老闆極速清場2 呃裝修大媽結局係…

早前曾報道在「北區」fb群組中,有網吧老闆(下文簡稱樓主)表示極速清場反擊涉嫌「呃裝修」的下一手租客,即樓下地舖髮廊中年婦人店東(簡稱女店東),兩個舖位均原定於11月15號交吉,不少網民均預備好「花生」跟進交吉情況。不少港人專程到該網吧地址「朝聖」,據樓主留言內容,女店東一早擅自將地舖分開一半,分租予疑似水貨舖,所主地舖業主要求她即日拆牆及爆開地台。而樓主早已將樓上舖位水電裝置拆去,女店東以樓上單位沒有電箱要脅業主,不肯交還地鋪鎖匙,不過業主就指「大家嘅關係已完結,閣樓係由新租客轉租畀你,你有唔滿意你揾租畀你嘅人,唔好揾我」。

一眾網民及樓主不斷最新情況,女店東因付不出按金,差點無法收回水貨舖鎖匙而無法清鋪,因水貨舖租客堅持沒有按金就鎖門,有人形容女店東「聲淚俱下」,而地產經紀由早上11時等至晚上9時亦收不到鎖匙。不過,地舖舖位已另有新租客,業主限定女店東要即日還原地舖交吉,並且不理她的理由或藉口,叫她「自己的事自己做」。

樓主早前表示只留下了鐵槌女店東拆卸裝修,並「留一線」留下了電燈,由最新的相片可見,髮廊地舖已在還原當中。網民估計女店東要支付的價錢遠遠超出原先答應樓主卻反口拒付的3萬元,樓主亦指,「其實計數,佢真係要全鋪裝修」,曾任職裝修的樓主亦估計,「鋪膠地板,執洞,16,000起;電位明喉450蚊個,三相總箱16,000起;水喉來去水約5,000;鋁窗全部要做過,框就曲哂,正常冇人有本事整,整重貴過重裝,20,000蚊左右;冷氣1,000尺正常10匹,我當佢窮,裝3部掛牆,裝工每部2,500蚊」,看來亦要花費不菲。

=================================================

埋單果下爽了
pet3 07:31 PM 11-17-16
黑心講

果女人其實抵死
明呃人
GreenTea 07:48 PM 11-17-16
條路自己揀 ...,庄閒未識分
今期花生比你搶晒
由手機版發出
埃及使者 07:57 PM 11-17-16
毒果新聞好亂
我都係去睇懶人包先睇得明

呢次花生真係賣斷市
Terry仔 08:48 PM 11-17-16
邊到有懶人包?
前篇都叫睇得明,後篇就一舊雲
windart 08:55 PM 11-17-16
【起底懶人包】不忿大陸人奸計呃裝修港人極速清場反撃..
http://www.hothk.com/66221#HyjYh9oA3zJuOYo2.97

自己去追晒事主個FB實況拆屋,只能講個女人衰口臭低死:-)
因為住粉嶺尋日特登去上水睇下已經拉左閘:-)
HON HON 09:10 PM 11-17-16
即係本來樓下俾返3萬佢要埋裝修, 但LAST前一日就唔過數仲串佢, 所以1日之內玩清場, 依家佢就頭痕俾多D錢去搞返晒, 係咪?

睇完真係抵佢死.
D.K. 09:17 PM 11-17-16
我想知煲大左之後, 會唔會有大陸版本? 改成
港賤男鑿爛個場先交吉, 害無辜大媽大失預算?
亍 ◣ 09:19 PM 11-17-16
真正體驗"激戰極速領域":-)
STRIFE 09:46 PM 11-17-16
作者: HON HON:
即係本來樓下俾返3萬佢要埋裝修, 但LAST前一日就唔過數仲串佢, 所以1日之內玩清場, 依家佢就頭痕俾多D錢去搞返晒, 係咪?

睇完真係抵佢死.
業主玩埋一份:-)
david 09:50 PM 11-17-16
和諧包溶:-)
捲毛老爺 10:23 PM 11-17-16
真係太睇少香港人了:-)
十一月 11:05 PM 11-17-16
大快人心 :-)
martinnitram 11:26 PM 11-17-16
作者: STRIFE:
業主玩埋一份:-)
業主玩埋一份+1, 睇業主o的態度, 同女店東之前都唔知係唔係已經有牙齒印
利申: 早前只係睇o左上半集, 下半集就 too long don't read
martinnitram 11:32 PM 11-17-16
作者: :
" 不過業主就指「大家嘅關係已完結,閣樓係由新租客轉租畀你,你有唔滿意你揾租畀你嘅人,唔好揾我」。
睇過上集話上下舖都好似係同一個業主, 咁個業主唔理, 即係要個地產代理去搞點?
Update: 睇返懶人包, 上下舖係唔同業主? 咁就真係要硬食
Fio 12:07 AM 11-18-16
唔訪問問女事主而家有咩感受有咩打算?:-)
david 12:10 AM 11-18-16
作者: Fio:
唔訪問問女事主而家有咩感受有咩打算?:-)
追DOWN要不得:-)
1q1q1q 03:19 AM 11-18-16
其實我唔明成件事.

網吧老闆, 點解會同新租客deal個裝修
租約定明, 租客退租, 要還原架wor.
點可以唔同業主傾? 因為業主都應該係要確保新租客肯接受先得.
冇水電箱, 租約應該要另外訂明....
仲有成地都係鑽穿咗既磚, 業主真係會放過個樓上舊租客, 佢真係業主黎:-)

仲有, 樓下鋪租客分租比人, 最後一日先問人攞鎖匙, 傻咗:-)
個業主又係傻既, 未收番鎖匙, 就夠膽同個租客鬧疆. :-)
因為就算租約完咗, 或者租客欠租, 租客賴死唔走, 要趕走佢, 都要經一大輪法律程序, 頂多之後追佢錢. 冇3-4個月都收唔番. :-)
如果租客係哩幾個月度, 全力破壞. 而租客又係大陸人, 我就只可以同個業主講RIP. :-)

到底哩件事, 係咪係香港發生. :-)
Kain 03:40 AM 11-18-16
第一篇以為睇得明
睇到第二篇R晒頭
JMi 03:51 AM 11-18-16
作者: 1q1q1q:
其實我唔明成件事.

點可以唔同業主傾? 因為業主都應該係要確保新租客肯接受先得.
仲有成地都係鑽穿咗既磚, 業主真係會放過個樓上舊租客, 佢真係業主黎:-)

仲有, 樓下鋪租客分租比人, 最後一日先問人攞鎖匙, 傻咗:-)
個業主又係傻既, 未收番鎖匙, 就夠膽同個租客鬧疆. :-)
因為就算租約完咗, 或者租客欠租, 租客賴死唔走, 要趕走佢, 都要經一大輪法律程序, 頂多之後追佢錢. 冇3-4個月都收唔番. :-)
如果租客係哩幾個月度, 全力破壞. 而租客又係大陸人, 我就只可以同個業主講RIP. :-)

你想像下你係業主 幾個舖渣手 身價億億聲 個個月等收租都夠去幾轉旅行
唔通交吉個舖位呢D雞毛蒜皮事都要人搵你傾咩
正常都係租客自己十五十六傾掂數啦
正常份約寫住交吉 都唔會吉到電箱都無啦
明明下一手用到 拆到咁盡係無意思
下一手正常睇果時都會睇埋有咩用得返
喂 吉到地磚都無 自己舖過 又隨時遲一日先開到舖 裝修做唔到生意D租白比架
所以盡量買返上一手既野 先係正常啦

本身樓下個阿嬸 新移民但都係香港人 要入佢係易的
佢分租左出去 分租賴死 咪都係入佢數
破壞完 咪又係入佢數
業主都開聲講阿嬸遲左交吉係佢責任 要計多佢一日租
擺明係因為呢單野 又見晒報又搞到佢嘆少日世界 先至明玩阿嬸
你估佢志在果一日幾千租 甚至幾個月賴死會蝕幾皮咩
1q1q1q 05:03 AM 11-18-16
作者: JMi:
你想像下你係業主 幾個舖渣手 身價億億聲 個個月等收租都夠去幾轉旅行
唔通交吉個舖位呢D雞毛蒜皮事都要人搵你傾咩
正常都係租客自己十五十六傾掂數啦
正常份約寫住交吉 都唔會吉到電箱都無啦
明明下一手用到 拆到咁盡係無意思
下一手正常睇果時都會睇埋有咩用得返
喂 吉到地磚都無 自己舖過 又隨時遲一日先開到舖 裝修做唔到生意D租白比架
所以盡量買返上一手既野 先係正常啦

本身樓下個阿嬸 新移民但都係香港人 要入佢係易的
佢分租左出去 分租賴死 咪都係入佢數
破壞完 咪又係入佢數
業主都開聲講阿嬸遲左交吉係佢責任 要計多佢一日租
擺明係因為呢單野 又見晒報又搞到佢嘆少日世界 先至明玩阿嬸
你估佢志在果一日幾千租 甚至幾個月賴死會蝕幾皮咩
你咁樣冇得好講. 租約到期同開始, 物業交收先係最重要既時間. 約都簽咗. 你係業主, 會唔會係新租客有保留裝修O唔OK既情況. 比個舊客留裝修?

宜家鬧翻, 搞破壞既都係業主既物業. :-) 業主竟然話OK.:-)

所謂交吉, 成地爛磚, 冇水箱冇電箱. 正常租約, 租客真係可以拒租, 再搵業主賠錢. 當然合約寫明新租客, 要自己清理垃圾, 重新搞水電箱另計. 不過, 未見過哩D約. :-)

交吉遲, 你當然可以收佢租. 但佢一樣可以玩野唔交租, 唔交鋪. 你要收番租出物業, 最快都要2-3個月. 最慢, 係可以拖幾年. 特別係人地又租番咗上邊同一業主個單位. 哩D上庭, 真係有排玩. :-)

期間個單位, 仲要係租客手. 租霸係業主既惡夢黎. 業主逼租客玩野. 我真係未聽過. :-)
JMi 05:28 AM 11-18-16
你咁樣冇得好講. 租約到期同開始, 物業交收先係最重要既時間. 約都簽咗. 你係業主, 會唔會係新租客有保留裝修O唔OK既情況. 比個舊客留裝修?

宜家鬧翻, 搞破壞既都係業主既物業. :-) 業主竟然話OK.:-)

所謂交吉, 成地爛磚, 冇水箱冇電箱. 正常租約, 租客真係可以拒租, 再搵業主賠錢. 當然合約寫明新租客, 要自己清理垃圾, 重新搞水電箱另計. 不過, 未見過哩D約. :-)

交吉遲, 你當然可以收佢租. 但佢一樣可以玩野唔交租, 唔交鋪. 你要收番租出物業, 最快都要2-3個月. 最慢, 係可以拖幾年. 特別係人地又租番咗上邊同一業主個單位. 哩D上庭, 真係有排玩. :-)

期間個單位, 仲要係租客手. 租霸係業主既惡夢黎. 業主逼租客玩野. 我真係未聽過. :-)
因為係個阿嬸好串地叫人有本事拆晒佢
掉返轉假設份約寫埋包電箱水箱比你
但你自己話唔要叫人拆左佢 個責任梗係係個阿嬸度啦 關業主鬼事咩

上舖轉租係經左第三者
業主似乎都係食住呢一點 知阿嬸唔得罪得呢個中間人
接下來我純粹係估
分租個水貨倉條友其實先係背後勢力
係佢搶租左樓上 迫阿嬸搬上樓 自己用返晒地下個舖做倉
你估呢個情況阿嬸敢唔敢玩野唔交租比中間人等於水貨勢力?
Terry仔 07:50 AM 11-18-16
其實我唔明成件事.

回應你第一條問題,蘋果第一篇有講
原業主10年前租俾網吧老細時,只係得4邊牆,乜裝橫都無
Last 2 day 網吧老細已經問準業主,可以還原,拆到點都得

哩次表面上係老細一人還擊,其實係wonderful 101
alextang1030 08:44 AM 11-18-16
各位朋友,我係有聽過第二個版本,信唔信就由你地了

樓下同樓上係兩個唔同業主,樓下一鋪分別由兩個唔同既人合租,水貨同髮型屋。
髮既租客係十幾廿年前已經黎左香港,有好幾個仔女,都係香港出世。

而下鋪髮型屋要搬既原因係,下鋪業主本身答應唔加租,不過業主一中風,業主老婆就叫加租八萬。
髮型屋頂唔順所以要搬,至於水貨當然無問題。

而三萬事件係咩???以我收到既講法係,三萬係買佢三部冷氣,而唔係留裝修。
樓上舊租客本身係答應,但後來反口,再反咬係髮型屋大佢。

然後結果就係今日大家睇到咁。

至於消息係邊收返黎???

都係果D聽落唔可靠既消息來源:
我一位識左幾年,係澳洲時一直一齊住既女仔朋友,佢既一位多年姐妹就係髮型屋老闆既女。
標籤:呃裝修大媽
1 2 3 

返回主題版面