Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
電影版>Insidious: The Last Key (Jan 2018)
david 09:24 PM 08-03-16
http://www.imdb.com/title/tt5726086/?ref_=nm_flmg_prd_2

CH3失望而回,今次應該會接翻CH2結尾喇掛...:-)

Teaser:

歌絲˙暮斯 09:34 PM 08-13-16
CH3 知道唔係佢拍已經無睇。

CH2 似過山車,嚇位實在係太密集。

CH1 就經典既。

但再開一集點都會爛,夠啦,開新title la,同埋唔玩大鬼屋得唔得?開始厭 :-)
由手機版發出
david 04:46 AM 08-14-16
關鬼屋咩事?INSIDIOUS一向都唔係玩鬼屋的。

CH1&2連續咁睇係最好的,而且恐怖片就係要SUSPENSE氣氛由頭帶到尾先係上品,而唔係一味靠JUMP SCARE或者SHAKY CAM FOUND FOOTAGE睇到觀眾頭暈作嘔咁。

其實JAMES WAN O係CH3係由DIRECTOR轉佐做PRODUCER,CH3失望最主要係無佐SUSPENSE氣氛,一味靠JUMP SCARE呢種低級恐嚇片一貫手段,可惜O既係新一代係BUY呢種,而唔係THE SHINING呢O的經典。

今次又再轉導演,JAMES WAN繼續做PRODUCER,當支持JW都會入場,但今次唔會好似上次咁有期望。
HON HON 06:16 AM 08-14-16
作者: david:

CH1&2連續咁睇係最好的,而且恐怖片就係要SUSPENSE氣氛由頭帶到尾先係上品,而唔係一味靠JUMP SCARE或者SHAKY CAM FOUND FOOTAGE睇到觀眾頭暈作嘔咁。

其實JAMES WAN O係CH3係由DIRECTOR轉佐做PRODUCER,CH3失望最主要係無佐SUSPENSE氣氛,一味靠JUMP SCARE呢種低級恐嚇片一貫手段,可惜O既係新一代係BUY呢種,而唔係THE SHINING呢O的經典。

今次又再轉導演,JAMES WAN繼續做PRODUCER,當支持JW都會入場,但今次唔會好似上次咁有期望。
明知唔係JAMES做DIRECTOR都仲入場?

CH3好彩無入場睇, 成套戲不知所謂, 依家仲要拍CH4... 點都唔會入場睇LA>
david 07:29 AM 08-14-16
作者: HON HON:
明知唔係JAMES做DIRECTOR都仲入場?

CH3好彩無入場睇, 成套戲不知所謂, 依家仲要拍CH4... 點都唔會入場睇LA>
無O既,如果佢今次係無間斷接翻CH2結尾做落去,我當佢劇情片咁睇囉,都想知RFD同PARKER兩母子點收尾(無錯我係想佢今次埋尾,但我估應該仲有至少多一集,會叫THE FINAL CHAPTER之類)。

今年JW兩份功課,THE CONJURING 2佢係DIRECTOR+PRODUCER,而LIGHTS OUT佢只係PRODUCER,DIRECTOR唔係佢,兩份功課我都有入場,兩份都係SUSPENSE為上,JUMP SCARE為次,對我O黎講收貨有突,亦睇到就算佢唔係DIRECTOR都可以交到份合格O既功課O既又。

我就當CH3係黑歷史,俾INSIDIOUS多一次機會,唔會有期望,只希望JW可以好似LIGHTS OUT咁,就算做PRODUCER都可以交到份合格O既功課就OK。
歌絲˙暮斯 12:50 PM 08-14-16

關呀, 無錯 thriller 最易玩最常玩都係鬼屋, 即係主要場景都係間屋撞鬼果 d.

不過都有例外好似 Orphan 咁, 好多場面都唔係住宅內.

以 James Wan 既能力, 要玩出新花樣應該唔難.

講 Jump scare 就 CH2 已經大把, 到中段去完主角阿媽間醫院又去病人屋企尋根, 我都開始厭.
david 02:31 PM 08-14-16
作者: 歌絲˙暮斯:
關呀, 無錯 thriller 最易玩最常玩都係鬼屋, 即係主要場景都係間屋撞鬼果 d.

不過都有例外好似 Orphan 咁, 好多場面都唔係住宅內.

以 James Wan 既能力, 要玩出新花樣應該唔難.

講 Jump scare 就 CH2 已經大把, 到中段去完主角阿媽間醫院又去病人屋企尋根, 我都開始厭.
咁ORPHAN同INSIDIOUS又唔算係同類O既,ORPHAN係玩變態婆O既真人系(同PSYCHO同類),INSIDIOUS係玩靈異系O既THE FURTHER,通常靈異系都係會有室內場景,去營造黑麻麻氣氛:-)

個人鍾意CH1同CH2係THE FURTHER O既CONCEPT夠創新,唔係純玩HAUNTED HOUSE/神父驅鬼之流,仲有就係故事連貫性啦,CH2至少故事同緊張氣氛營造唔靠JUMP SCARE,JUMP SCARE場面只係為滿足新一代觀眾而設,情況同LIGHTS OUT差唔多。

你叫睇慣JUMP SCARE同SHAKY CAM FOUND FOOTAGE O既新一代走去睇THE SHINING一定話悶又唔好睇。:-)

相反,CH3就只係一味JUMP SCARE, 由頭到尾一O的緊張氣氛都無,ELISE復出O既故事亦可有可無,睇佐係BONUS,無睇亦無損失咁。

睇完LIGHTS OUT就覺得JW應該係知道上次CH3衰乜所以有插手,段估CH4 JW都會出手吧,唔會SIT BACK AND RELAX。

THE FURTHER呢個CONCEPT唔只局限O係室內的,但就要睇系列WRITER LEIGH WHANNELL(SPECS)點寫今次個故事囉。
T.S 06:10 PM 08-14-16
OT: Lights Out當然好好多啦,James Wan為左幫個導演一把有係拍攝現場幫手指導/拍:-)
歌絲˙暮斯 08:02 PM 08-21-16
咁ORPHAN同INSIDIOUS又唔算係同類O既,ORPHAN係玩變態婆O既真人系(同PSYCHO同類),INSIDIOUS係玩靈異系O既THE FURTHER,通常靈異系都係會有室內場景,去營造黑麻麻氣氛:-)

個人鍾意CH1同CH2係THE FURTHER O既CONCEPT夠創新,唔係純玩HAUNTED HOUSE/神父驅鬼之流,仲有就係故事連貫性啦,CH2至少故事同緊張氣氛營造唔靠JUMP SCARE,JUMP SCARE場面只係為滿足新一代觀眾而設,情況同LIGHTS OUT差唔多。

你叫睇慣JUMP SCARE同SHAKY CAM FOUND FOOTAGE O既新一代走去睇THE SHINING一定話悶又唔好睇。:-)

相反,CH3就只係一味JUMP SCARE, 由頭到尾一O的緊張氣氛都無,ELISE復出O既故事亦可有可無,睇佐係BONUS,無睇亦無損失咁。

睇完LIGHTS OUT就覺得JW應該係知道上次CH3衰乜所以有插手,段估CH4 JW都會出手吧,唔會SIT BACK AND RELAX。

THE FURTHER呢個CONCEPT唔只局限O係室內的,但就要睇系列WRITER LEIGH WHANNELL(SPECS)點寫今次個故事囉。
借個位講埋, 岩岩睇完 lights out.

一去到間大屋, 又係花牆紙, 舊相架, 木扶手, 水晶燈, 頂一望就知好 james wan 囉 :-)

都已經係現代時間啦, 仲係呢 d 屋 :-)
david 09:02 PM 08-21-16
作者: 歌絲˙暮斯:
借個位講埋, 岩岩睇完 lights out.

一去到間大屋, 又係花牆紙, 舊相架, 木扶手, 水晶燈, 頂一望就知好 james wan 囉 :-)

都已經係現代時間啦, 仲係呢 d 屋 :-)
LIGHTS OUT有串啦:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=244492
david 05:39 PM 03-08-17
新劇照:

作者: :
睇個CAST LIST,有YOUNG ELISE同TEENAGE ELISE,唔係玩ELISE前前傳呀...
david 08:56 PM 09-13-17
新劇照:

睇個CAST LIST,有YOUNG ELISE同TEENAGE ELISE,唔係玩ELISE前前傳呀...

竟然係CH3後續....................:-)
david 06:23 AM 09-18-17

將CHAPTER 4剔走,即係呢套係外傳?
T.S 09:34 PM 01-04-18
睇完,都係有d失望,故事好平下,d位唔識驚,隻野仲要好廢:-)

SPOILER
叫做解釋返點解第一集個細路會走失左,同直接搏返去第一集:-)

唔知仲會唔會拍落去,同埋第二集結尾果度即係點:-)
david 12:40 AM 01-17-18
睇完,其實而家搞到好似劇情片咁...:-)

時間線係3>TLK>1>2,咁下集CHAPTER 4應該駁翻落去2個ENDING喇呱...:-)

SPOILER
原來DALTON俾RFD捉佐就係俾ELISE累O既...:-)

所以ELISE搏埋條老命去救DALTON就係因為咁...?:-)

KEYFACE話ELISE會幫佢開好多門,唔知呢個會唔會O係CH4續落去呢?:-)

HON HON 10:04 AM 01-17-18
作者: T.S:
睇完,都係有d失望,故事好平下,d位唔識驚,隻野仲要好廢:-)

SPOILER
叫做解釋返點解第一集個細路會走失左,同直接搏返去第一集:-)

唔知仲會唔會拍落去,同埋第二集結尾果度即係點:-)
睇完,其實而家搞到好似劇情片咁...:-)

時間線係3>TLK>1>2,咁下集CHAPTER 4應該駁翻落去2個ENDING喇呱...:-)

SPOILER
原來DALTON俾RFD捉佐就係俾ELISE累O既...:-)

所以ELISE搏埋條老命去救DALTON就係因為咁...?:-)

KEYFACE話ELISE會幫佢開好多門,唔知呢個會唔會O係CH4續落去呢?:-)
今集真係無謂, 唔怪得咁小人入場.
同FF一樣, 睇開就睇埋落去算數.

FINALLY.....
最後係咪話第一集對父婦打去搵神婆話佢個孫中左同佢老豆一樣事?

同埋佢地開門搵去HOSPITAL時開左度門係個小朋友跌親, 我懷疑就係講呢個小朋友

david 05:55 AM 01-19-18
作者: HON HON:
今集真係無謂, 唔怪得咁小人入場.
同FF一樣, 睇開就睇埋落去算數.

FINALLY.....
最後係咪話第一集對父婦打去搵神婆話佢個孫中左同佢老豆一樣事?

同埋佢地開門搵去HOSPITAL時開左度門係個小朋友跌親, 我懷疑就係講呢個小朋友
今集結尾就係直接駁去CH1開頭。

唔駛懷疑,根本就係CH1個DALTON。所以我就話DALTON係俾ELISE累到俾RFD捉佐。

返回主題版面