Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
1 2 3 4 
~清談館~>[突發]城大康樂樓塌天花
newb 03:36 PM 05-20-16
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60520/55125751

作者: :
下午2時45分,九龍塘城市大學康樂樓內的運動中心,發生塌天花事件。同學丁小姐指出,她與同學經過游泳池行往教學大樓時,突然傳來一聲隆然巨響,「好大聲,好似地震咁,仲有好大煙,之後有工作人員大嗌『快啲走吖!快啲走吖!』。」她們於是走去學校飯堂暫避,由玻璃窗望去運動中心,見中心頂部整個塌下「見到啲凳」。丁小姐認為,幸好事發時沒有太多學生在中心及泳池內,否則後果堪虞,並形容:好似豆腐渣工程咁。
座野應該係回歸前已經落成用緊(唔係強國起),但都真係塌得好似豆腐渣咁:-)
仲崩得好完整:-):-)
N0T51B 03:50 PM 05-20-16
好恐怖
呢個運動場好似之前都傷過人
chitkan 03:55 PM 05-20-16
有無原本個樣睇睇?
newb 03:56 PM 05-20-16
https://www.thestandnews.com/society...2%B7%E4%BA%A1/

城大編委會引述現場人士,在天花倒塌前,運動場內有巨響有石灰飛落及天花漏水時,故開始疏散人群,但後來天花突然倒塌。城大學生媒體「城市廣播」稱,上周二(10日)該體育中心曾進行考試,當日中心內已出現小規模剝落,但校方未有即時將考試暫停。
堅既話校方係咪要負全責?
好彩唔係考緊時罧o者…:-)
鈴蘭 04:23 PM 05-20-16
實在好難想像點解係天花塌 佢地overload得好勁?sosad
由手機版發出
真十人€ 04:29 PM 05-20-16
係入邊考咗唔少試....

因為天台植咗嘢?
捲毛老爺 04:30 PM 05-20-16
有BEFORE / AFTER圖:-):-)

http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...8-20160520.htm
歌絲˙暮斯 04:48 PM 05-20-16
快 d 搵出邊個 consultant 同 main contractor
鈴蘭 04:58 PM 05-20-16
連石屎天花都唔係去搞綠化
又回歸前起既,斷估唔關個building本身問題啦化
好明顯係城大自已轉用途搞綠化但無搵ap同se計清楚個loading夠唔夠啦
種野呢家野又水又泥又缸又泵,如果起果時個結構無預你擺咁多野而佢夾硬去左搞到overload,件事好似好合理
由手機版發出
安安 05:08 PM 05-20-16
目測無柱無樑
明顯不能負重
newlife2010 05:23 PM 05-20-16
香港真係越黎越似大陸...唉
安安 05:25 PM 05-20-16
https://www.facebook.com/media/set/?...2235615&type=3

( ゚ω゚)? 05:26 PM 05-20-16
豆腐渣工程:-)
歌絲˙暮斯 05:47 PM 05-20-16
作者: newlife2010:
香港真係越黎越似大陸...唉
係囉,明明我同你都無做過 d 乜,點解會變成咁既?
歌絲˙暮斯 05:53 PM 05-20-16
dark_ming_ 06:02 PM 05-20-16
作者: 歌絲˙暮斯:
係囉,明明我同你都無做過 d 乜,點解會變成咁既?
無做過 d 乜之過?
小特特 06:09 PM 05-20-16
兇手:-)
鈴蘭 06:29 PM 05-20-16
根本都唔關豆腐渣工程事,係有人白痴用一個根本無預你搞green roof既設計去做green roof囉…

話要搞果個都唔算大罪,話比佢咁做無問題果個先係罪大惡極…
當然如果內情係講左會出事但有人夾硬要照去既…:-)
大家知架啦,有d男子好興顧問話唔好佢都要去架嘛:-)
由手機版發出
超合Game魂 06:49 PM 05-20-16
689掂個樣會衰個樣...:-)
W!LL 06:50 PM 05-20-16
又係689 :-)
cctvb應該唔會報導返邊個搞手搞綠化

預計記者會內容:
689: 城大陳大河天台綠化計劃係城大自己嘅決定, 並非本人嘅決定。
尼路 07:14 PM 05-20-16
問題,呢D工程唔係有人睇過圖計過數先開工的咩?:-)
Hunter 07:38 PM 05-20-16
好彩無死人

不過就算死人又點?
都唔會有人要負責任 :-)
捲毛老爺 07:40 PM 05-20-16
作者: 尼路:
問題,呢D工程唔係有人睇過圖計過數先開工的咩?:-)
工程師:阿梁生……

某人:叫我_凸手

工程師:哦……_凸手,您個計劃非常好。

咁您明啦:-)
小草 07:51 PM 05-20-16
作者: W!LL:
又係689 :-)
cctvb應該唔會報導返邊個搞手搞綠化

預計記者會內容:
689: 城大陳大河天台綠化計劃係城大自己嘅決定, 並非本人嘅決定。
根本唔會入到佢數
就算要求綠化,做果班有無入則係佢地問題
除非你話689自己簽則啦
POISON 09:36 PM 05-20-16
邊個提議都好,SE GG了 :-)
1 2 3 4 

返回主題版面