Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-20-15, 05:00 PM   #1
摻尋沉
Junior Member

註冊日期: May 2015
Question [集思廣益]如果拎扭蛋做研究題目,有de咩好做?

我想以扭蛋做題目,但其實除左講扭蛋個價格/意義,仲有de咩可以值得講下?
有冇de玩左好耐扭蛋的人可以分享下,謝謝!!!
摻尋沉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 05:30 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
以下亂up:
賭博心態如何影響消費形態
炒家與玩家
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 06:11 PM   #3
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
惡德商法

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 06:26 PM   #4
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
可以講吓心理因素,賭博心理,希有商法

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 07:01 PM   #5
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
做扭旦不如做手機遊戲吧

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 07:30 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
嘛...
可以講下歷史...呢十年由盛而衰原因
可以講下生產成本 (結果由中國轉到越南....
可以講下同盒旦o既模糊界線 (貴過盒旦但質素差過盒咩一回事...
可以講下如何同科技結合(玩電子,玩AR....
可以講下代理商o既惡質商法 (日yen平左咁多快d同我減價
.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 09:02 PM   #7
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
扭蛋玩家是否會形成斯德哥爾摩症候群(由 $10->$20->$30, 質數不升反跌但都仲散扭)
加價後, 散扭是否已脫離成本計算 (散買現金成本相對上比平)
引入多個代理會否令蛋價下跌及服務提升

舊 09-20-15, 10:18 PM   #8
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
扭蛋機型號設計同構造演變

舊 09-20-15, 10:26 PM   #9
摻尋沉

我有個fd 散扭, 扭到隻唔係佢心水, 佢放左係機頂, haha
舊 09-20-15, 11:40 PM   #10
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
研究扭蛋機市場越來越少
(我認我係想講apm果間汁左)

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-15, 11:48 PM   #11
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
講心理學野賭博黎黎去去咪又係Operational conditioning d theory..

講下集體回憶仲有新意..

舊 09-21-15, 06:55 AM   #12
david
The One

註冊日期: Mar 2002
扭蛋,CCG同課金抽東東遊戲其實係類同,都係有賭博成分。

當年讀中學時我有儲扭蛋同萬變卡(42張一套O個O的),但我唔係扭,而係俾貴少少直接同店家買全套,因為咁就一了百了唔駛煩。

謎之聲:死老餅你自爆年齡層了

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-15, 11:36 PM   #13
摻尋沉

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
講心理學野賭博黎黎去去咪又係Operational conditioning d theory..

講下集體回憶仲有新意..
講起集體回憶,我最記得小學果時係度扭維尼果套可以除3(動物look)的扭蛋,仲有白色果隻頭文字D ,haha~
舊 09-21-15, 11:45 PM   #14
摻尋沉

Unhappy

引用:
作者: fami~yan 查看文章
研究扭蛋機市場越來越少
(我認我係想講apm果間汁左)
老老實實,我都搞唔清仲有邊度有vivi...我想去de成間果de,唔係一排排t,t

此篇文章於 09-21-15 11:49 PM 被 摻尋沉 編輯。
舊 09-22-15, 04:36 AM   #15
david
The One

你可以做O下問卷,調查O下O的人對扭蛋價錢同課金抽東東價錢O既睇法...

---
舊 09-22-15, 11:24 PM   #16
摻尋沉

有時我覺得張蛋紙cover仲靚過個玩具...haha 最近想買隻貓,覺得自己實買,上到去鋪頭仔睇, 點知唔係我所想像咁靚就冇買了...
舊 09-23-15, 12:05 AM   #17
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: david 查看文章
扭蛋,CCG同課金抽東東遊戲其實係類同,都係有賭博成分。

當年讀中學時我有儲扭蛋同萬變卡(42張一套O個O的),但我唔係扭,而係俾貴少少直接同店家買全套,因為咁就一了百了唔駛煩。

謎之聲:死老餅你自爆年齡層了
>俾貴少少直接同店家買全套
但聽講現在仍然是扭會好賣過散賣....

舊 09-23-15, 12:44 AM   #18
david
The One

引用:
作者: knight-philip 查看文章
>俾貴少少直接同店家買全套
但聽講現在仍然是扭會好賣過散賣....
中學畢業後就無再儲了,所以唔多清楚而家咩行情...

當年我直接同店家買一套扭蛋大概係兩倍o既價錢(如一套5隻就俾10個扭蛋錢咁),我自問天生人品差無運行,我唔信我可以用少過10個扭蛋就儲到全套,大概就係而家時興o既手遊model吧。

---
舊 09-23-15, 08:48 AM   #19
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

vivi點自徒幾年前開發了發達窿旦機門市都開始慢慢淡出了,結果而家多左好多旦機牆.....

引用:
作者: 摻尋沉 查看文章
有時我覺得張蛋紙cover仲靚過個玩具...haha 最近想買隻貓,覺得自己實買,上到去鋪頭仔睇, 點知唔係我所想像咁靚就冇買了...
所以我從開始已經係儲機頭紙多過儲旦 而家儲落應該百幾二百張

引用:

當年我直接同店家買一套扭蛋大概係兩倍o既價錢(如一套5隻就俾10個扭蛋錢咁),我自問天生人品差無運行,我唔信我可以用少過10個扭蛋就儲到全套,大概就係而家時興o既手遊model吧。
你邊度買??如果行貨通常成套都原價9折左右喎??

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 09-23-15 08:55 AM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 09-23-15, 12:09 PM   #20
david
The One

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
你邊度買??如果行貨通常成套都原價9折左右喎??
屯門置樂三寶,都講緊好多年前O既事啦,當年仲係五蚊扭一次但勁多雜蛋O既年代...

---
舊 09-23-15, 03:57 PM   #21
カガミ

引用:

現在一套買最多可以有7折

但結果那些人都是會扭的多

抽卡都一樣
500一張簽卡,400一盒抽(唔一定有簽,中都唔一定中你要的簽)
但人們都是會抽盒多

舊 09-23-15, 05:14 PM   #22
david
The One

引用:
作者: knight-philip 查看文章
現在一套買最多可以有7折

但結果那些人都是會扭的多

抽卡都一樣
500一張簽卡,400一盒抽(唔一定有簽,中都唔一定中你要的簽)
但人們都是會抽盒多
o我,原來你o地係講緊原封一盒裝,我係講緊已開封一套齊料唔洗抽o個種...

我所講o既係例如一套蛋有五款,我就同店家用多一倍價錢直接買齊五款咁,完全無開包o個種「刺激」成份的...

---

此篇文章於 09-23-15 05:18 PM 被 david 編輯。
舊 09-23-15, 07:28 PM   #23
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
o我,原來你o地係講緊原封一盒裝,我係講緊已開封一套齊料唔洗抽o個種...

我所講o既係例如一套蛋有五款,我就同店家用多一倍價錢直接買齊五款咁,完全無開包o個種「刺激」成份的...
就算一套印象利寶幾間都冇標高過正價20%喎??除非你買出左幾年o既前絕版貨

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-23-15, 11:45 PM   #24
カガミ

引用:

就是說就算是扭蛋都好
都是會全套買平過扭全套(不重複)的了
例如之前的LL匙扣蛋,扭一隻$30,但一套買多是$130~180(全5種)
但是仍然是扭會好賣過一套

甚至好多時候
單買一隻都不用"抽兩隻的價錢"(例如$30蛋,散賣一隻$45)
人們都是會去扭為多.....

人的心態呢....

舊 09-24-15, 12:44 AM   #25
摻尋沉

機頭紙可以係邊暑買??

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[集思廣益]投訴機制及上告委員會 風音 ~清談館~ 89 08-05-15 07:31 PM
[集思廣益] 勞工署登招聘廣告通常幾耐先出到? Reishin ~清談館~ 7 04-23-12 04:49 PM

現在的時間是 11:59 AM

手機版 | APP版