Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-09-14, 08:51 PM   #1
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
維修SHF關節問題?

想問下shf的大腿連接身體的關節t鬆鬆地,唔實,做唔到90度提腿動作,會向內則下垂,可以點解決?
我見我隻ironman同fourze和一兩隻rider係咁.
有無方法修下d joints??

如果針對我依類關節位,你會選擇用咩同點做?(對依方面唔係咁識)
圖,請看

最左邊 = 出事關節位位置
中間圖 = 想做到的動作
最右邊 = 問題狀況,自己下垂.
其實ironman算好,fourze和另一兩隻rider更差.

此篇文章於 09-09-14 11:51 PM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-14, 09:06 PM   #2
ai.
RELEASED

用271螺絲膠work唔work?
會溶左shf隻野啲膠嗎?
會搞黏死?變成不可動嗎?

舊 09-09-14, 09:10 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
拆唔拆得開?

加膠紙....
加寶貼......
加一滴aa膠.......

螺絲膠應該一郁就冇黏力喎.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-14, 09:11 PM   #4
ai.
RELEASED

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
拆唔拆得開?

加膠紙....
加寶貼......
加一滴aa膠.......
ironman好似可以拆到。
咩係寶貼?藍色的軟膠?
但舊shf的腳較重,有鐵,都work?
aa膠唔怕黏死?

此篇文章於 09-09-14 09:14 PM 被 ai. 編輯。
舊 09-09-14, 09:45 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

如果太重寶貼唔多o岩用,,,,

aa膠就係用來增加厚度,不過控制份量又係困難....

還是先用膠紙吧......順便可以確定差幾厚.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-14, 10:49 PM   #6
ai.
RELEASED

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
如果太重寶貼唔多o岩用,,,,

aa膠就係用來增加厚度,不過控制份量又係困難....

還是先用膠紙吧......順便可以確定差幾厚.....
如果針對我依類關節位,你會選擇用咩同點做?(對依方面唔係咁識)
圖,請看

最左邊 = 出事關節位位置
中間圖 = 想做到的動作
最右邊 = 問題狀況,自己下垂.
其實ironman算好,fourze和另一兩隻rider更差.

舊 09-09-14, 11:53 PM   #7
ゆうたろう
Senior Gamer
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
我都係用開AA膠加厚ball joint。

總之AA膠一定要完全乾透先入安返隻腳入去,唔好心急。
仲有唔好太用力壓枝AA膠,小心大量膠水湧出,流到隻SHF周圍都係,救唔返的,
控制AA膠的份量是難的,慢慢來,唔好急。
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-14, 12:03 AM   #8
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
用白膠漿加厚安全過AA膠,唔係成日郁佢唔會點甩失敗左又可以用水洗...

舊 09-10-14, 12:04 AM   #9
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
淘寶SEARCH 泡泡豬 關節補強
我用佢整MEGAHOUSE個幾隻垃圾魔動王, 都OK有用
最主要可以好似白膠漿咁卒走

舊 09-10-14, 12:08 AM   #10
ai.
RELEASED

引用:
作者: 薑餅人Lobo 查看文章
我都係用開AA膠加厚ball joint。

總之AA膠一定要完全乾透先入安返隻腳入去,唔好心急。
仲有唔好太用力壓枝AA膠,小心大量膠水湧出,流到隻SHF周圍都係,救唔返的,
控制AA膠的份量是難的,慢慢來,唔好急。
但最大問題我個位剛好唔係ball joints,而係連住ball joints,用黎控制大腿伸長伸短位置。(可以看看spoil左的圖,原來拆唔開)
所以我都唔敢落aa膠試。

其實個係鬆鬆地,但拆左大腿以下就唔會因為支持唔住重量以下垂。

此篇文章於 09-10-14 12:10 AM 被 ai. 編輯。
舊 09-10-14, 12:12 AM   #11
ゆうたろう
Senior Gamer
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: ai. 查看文章
但最大問題我個位剛好唔係ball joints,而係連住ball joints,用黎控制大腿伸長伸短位置。(可以看看spoil左的圖,原來拆唔開)
所以我都唔敢落aa膠試。

其實個係鬆鬆地,但拆左大腿以下就唔會因為支持唔住重量以下垂。
哦,明白邊個位,呢d位置就唔識點救喇…
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-14, 12:14 AM   #12
ai.
RELEASED

引用:
作者: luciferdark 查看文章
淘寶SEARCH 泡泡豬 關節補強
我用佢整MEGAHOUSE個幾隻垃圾魔動王, 都OK有用
最主要可以好似白膠漿咁卒走
死火,無淘過野。香港無地方有現貨?
係唔係依支?
h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=38207492814

舊 09-10-14, 12:42 AM   #13
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
係唔係依支?
h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=38207492814
條LINK啱
你單買呢樣就算搵集運都係唔抵, 不如搵幾個老友一人幾支再順豐返香港直接尐
順豐1KG內都係38HKD(市區)
呢支野ROBOT魂用都OK, SHF應該無問題
最緊要可以返轉頭, 易控制過AA膠, 亦無用AA膠逼住兩邊件嘅問題

舊 09-10-14, 01:17 PM   #14
ai.
RELEASED

引用:
作者: 薑餅人Lobo 查看文章
哦,明白邊個位,呢d位置就唔識點救喇…
好慘。。。
希望luciferdark介紹嗰支野連我想維修個部位都work,因為始終唔係ball joints位。哭
引用:
作者: luciferdark 查看文章
條LINK啱
你單買呢樣就算搵集運都係唔抵, 不如搵幾個老友一人幾支再順豐返香港直接尐
順豐1KG內都係38HKD(市區)
呢支野ROBOT魂用都OK, SHF應該無問題
最緊要可以返轉頭, 易控制過AA膠, 亦無用AA膠逼住兩邊件嘅問題
無朋友去開淘寶買野,而且又無聽過朋友有需要。。
去模型鋪睇下有無賣,無就睇下訂一箱( ̄Д ̄)ノ說笑。
買多幾支。。。

舊 09-10-14, 01:39 PM   #15
Rance
The One
ガハハ

用住白膠漿先囉...

舊 09-10-14, 04:26 PM   #16
ai.
RELEASED

引用:
作者: Rance 查看文章
用住白膠漿先囉...
我都有想過,不過知道有玩具專用都係用返轉用好似好D.

舊 09-10-14, 04:55 PM   #17
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
玩具叫得專用的=呃錢
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-14, 05:07 PM   #18
Rance
The One
ガハハ

既然佢係可以撕得走O既膜, 咁佢可以頂到幾多次郁動?...

舊 09-10-14, 05:15 PM   #19
ai.
RELEASED

引用:
作者: J+1 查看文章
玩具叫得專用的=呃錢
由手機版發出
見佢唔係太貴...係個運費同手續問題
引用:
既然佢係可以撕得走O既膜, 咁佢可以頂到幾多次郁動?...
雖然我都明.
但白膠漿乾左都好似好實下,我怕到時救唔到.

咁樣樣都買返黎試,
今晚買支白膠同寶貼玩下,但IRONMAN腳太重,可能未必有用,
再慢慢搵支專用.

舊 09-10-14, 05:30 PM   #20
Rance
The One
ガハハ

乾左可以用水溶返佢
點整可以參考下淺井真紀
http://www.plastica.jp/gallery/rei-a...yanami-at1.htm

舊 09-10-14, 07:54 PM   #21
www43w2002
Insane Gamer
-[[認領受付中]]

註冊日期: Jul 2007
3DS Friend Code1418 6677 9546
PSN  IDKin1990
話說AA唔會o拿甩d膠咩?

引用:
係唔係依支?
集運可以試下呢個..平順豐好多
http://www.manybo.com/index.php/Faq/index
www43w2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-14, 09:25 PM   #22
ai.
RELEASED

我老豆叫我噴hair spray,又厚度又水溶。
引用:
乾左可以用水溶返佢
點整可以參考下淺井真紀
http://www.plastica.jp/gallery/rei-a...yanami-at1.htm
白膠漿都有分水唔水溶性?(水木工用?)
要搵個人或google translate翻譯左之先可以慢慢去嘗試了解。
引用:
作者: www43w2002 查看文章
話說AA唔會o拿甩d膠咩?

集運可以試下呢個..平順豐好多
http://www.manybo.com/index.php/Faq/index
有機會可以去試下。

舊 09-10-14, 11:18 PM   #23
Rance
The One
ガハハ

文具鋪D白膠漿都係水溶性架啦
hair spray...又臭又痴笠笠喎...

舊 09-12-14, 10:55 AM   #24
ai.
RELEASED

最後買了白膠漿,又買了泡泡豬 關節補強.
昨天搵左D野試過, 泡泡豬關節補強....比我感覺係模型膠水,一開就有天拿味,濃到就可能無平時買開的模型膠水咁高.

論壇跳轉

現在的時間是 03:39 AM

手機版 | APP版