Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7  ... 最後
電視遊戲討論版>中國大陸文化部全面解禁遊戲機 允許內外資企業生產全國銷售 (更新)
( ゚ω゚)? 09:21 PM 07-10-13
http://www.cnabc.com/ShowNews/Detail...d=201307102067

報導:大陸將取消遊戲機銷售禁令

(中央社台北2013年7月10日電)「南華早報」報導,中國大陸可能會取消長達13年的電玩遊戲機銷售禁令,條件是這些銷售在上海的新自由貿易區進行。

南華早報引述看到政府文件的匿名消息人士報導,任天堂公司(Nintendo Co. JP-7974)和索尼公司(Sony Corp. JP-6758)等外資公司,仍需要獲得文化部和相關政府機關的同意。

全球最大電玩遊戲機製造商─任天堂在這則報導出爐後,大阪交易股價聞訊扭轉跌勢。根據南華早報,大陸擔心不健康和暴力的遊戲內容可能對年輕人有害,因此在2000年6月禁止販售遊戲機。

透過黑市管道,還是可以在大陸買到一些遊戲機。由於主管機關認為蘋果公司(Apple Inc. US-AAPL)iPad和iPhone等觸控電腦和智慧型手機不是遊戲產品,因此可以合法取得這些電子產品。

索尼駐東京的遊戲部門發言人中島聰(Satoshi Nakajima)今天接受電訪時說:「我們認為中國是有魅力的市場,我們一直有考量發展事業的可能。」

索尼去年11月表示,PlayStation 3家庭遊戲機獲得中國質量認證中心的安全認證。索尼表示,當時並沒有在大陸銷售PS3的計畫。

任天堂駐日本京都的發言人皆川恭廣(Yasuhiro Minagawa)不願置評。

在「中國日報」報導大陸可能會取消禁令後,任天堂社長岩田聰(Satoru Iwata)1月時表示:「如果產生重大改變,對我們而言是一些機會。我們已經為此做好準備。」(譯者:中央社陳昱婷)

http://www.scmp.com/business/compani...soles-mainland

China plans to allow production of game consoles in Shanghai free-trade zone
噹噹dondon 09:26 PM 07-10-13
我記得幾個月前已經有呢單傳聞
大情大性武大帝 09:44 PM 07-10-13
咁網吧果D叫乜?

成日都有D新聞話大陸D友仔,在網吧玩到死左……
強化人間ですの~★ 09:51 PM 07-10-13
作者: 大情大性武大帝:
咁網吧果D叫乜?

成日都有D新聞話大陸D友仔,在網吧玩到死左……
果D叫電腦
川上双葉 10:00 PM 07-10-13
千萬唔好取消
萬一市場好
對港台市場依家既本地化點都有D影響
Sito 10:08 PM 07-10-13
以後d中文版遊戲變晒殘體字就hihi了
Lure 10:10 PM 07-10-13
作者: 川上双葉:
千萬唔好取消
萬一市場好
對港台市場依家既本地化實有影響
繁簡體!?
Fonts 黎姐!
blu-ray 唔會擺唔落掛!
係睇下肯唔肯擺姐!

凡事向好方面稔
"萬一市場好"
隻隻game都有繁簡體比你簡
魔璃 10:13 PM 07-10-13
以前唔系有神遊機咩 a
Sar8 10:16 PM 07-10-13
咪又係5蚊黨
丫唔係
而家連5蚊都唔駛比
神名レオ 10:16 PM 07-10-13
作者: 魔璃:
以前唔系有神遊機咩 a
我都想講,
唔係一直有神遊機咩????
川上双葉 10:30 PM 07-10-13
作者: Lure:
繁簡體!?
Fonts 黎姐!
blu-ray 唔會擺唔落掛!
係睇下肯唔肯擺姐!

凡事向好方面稔
"萬一市場好"
隻隻game都有繁簡體比你簡
um...都唔係咩font問題,如果佢用簡體為先,再轉正體
難保冇"干了112天终于湿了"
gingq7 10:35 PM 07-10-13
作者: Sar8:
咪又係5蚊黨
丫唔係
而家連5蚊都唔駛比
但又成日有人話d行貨game一出就比人車晒上去喎
Lure 10:42 PM 07-10-13
作者: 川上双葉:
um...都唔係咩font問題,如果佢用簡體為先,再轉正體
難保冇"干了112天终于湿了"
唔知呀!
我用 after effect 時用繁體字款出繁體,
簡體字款出簡體.
不過都係先用繁體 input ,
如果係先用簡體 input 再轉繁體,啲字係會吉咗.
Sar8 11:46 PM 07-10-13
作者: gingq7:
但又成日有人話d行貨game一出就比人車晒上去喎
咁a9都有正版玩家
噹噹dondon 12:01 AM 07-11-13
作者: 李奧涼介:
我都想講,
唔係一直有神遊機咩????
神遊3DS冇實體 得DL版
因為實體碟係遊戲政府唔比賣
3DS唔當遊戲機賣 當佢做咩多媒體遊樂器黎賣
LemonCoke 12:08 AM 07-11-13

咪搞到好似以前M$咁中文就要配國語吖。。。。。。。
wolfwolfwolf 01:16 AM 07-11-13
作者: 噹噹dondon:
神遊3DS冇實體 得DL版
因為實體碟係遊戲政府唔比賣
3DS唔當遊戲機賣 當佢做咩多媒體遊樂器黎賣
咁大陸版ps2同中文版dmc2又點解釋
Suda 01:58 AM 07-11-13
作者: LemonCoke:

咪搞到好似以前M$咁中文就要配國語吖。。。。。。。
諗起死魂曲嘅大陸口音
now_loading 02:12 AM 07-11-13
要主機冇左facebook 同youtube, server 要在中國先比上架
八仙果 02:19 AM 07-11-13
作者: now_loading:
要主機冇左facebook 同youtube, server 要在中國先比上架
呢個容易啦!改用微博同土豆。
ALEX CHOW 02:29 AM 07-11-13
作者: 八仙果:
呢個容易啦!改用微博同土豆。
係改用微博同youku
Rance 02:31 AM 07-11-13
自己搞返自己個封閉市場唔好比D蝗虫黎再搞香港D貨啦,
最好剩係畀玩大陸行版,買其他地區D遊戲水貨就捉去打靶
虎源太 02:44 AM 07-11-13
最怕係殘缺版
睇下魔獸世界攪成點
真係唔敢想像了
Rance 02:51 AM 07-11-13
腦袋有殘缺O既民族要人地D產品就佢個殘缺市場係好正常O既事...
modsmods 03:25 AM 07-11-13
作者: wolfwolfwolf:
咁大陸版ps2同中文版dmc2又點解釋
當年大陸版ps2,
sony向大陸申請批文果時係「取巧」咁話ps2唔係遊戲機,(Lenovo上年果部CT510都係咁先批)
正式喺大陸出果時好低調下,
發佈內文只有「首先感谢您对Sony及PlayStation2电脑娱乐系统长期以来的支持和厚爱。PlayStation 2电脑娱乐系统现已在上海和广州与您见面」(原文copy)
不過出左冇耐就被禁售
1 2 3 4 5 6 7  ... 最後

返回主題版面