Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-08-12, 09:40 PM   #1
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
新手玩單反應該買邊部機好?

上緊個攝影班,但係阿Sir話要買單反機先可以學到嘢,E家諗緊買邊部好~~

各位有冇好提議? 650D係咪一個好選擇?

Thanks~~!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-12, 10:05 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
單反至學到野?
你跟嗰個阿sir係咪搞錯左?

舊 12-09-12, 12:55 AM   #3
chrischun
God of Gamer
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
好老實,我未讀過攝影班,不過都覺得你呀sir好攪笑,連攝影既根係乜都未知,仲有係你都要比個你心中既價錢出嚟呀

此篇文章於 12-09-12 01:01 AM 被 chrischun 編輯。
chrischun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 02:26 AM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
可能我表達得唔太好,因為下week我果班會去南生圍試影,我就問帶我部XZ-1得唔得,佢就無話唔可以

不過因為佢話要學果D黃金九宮格(?)攝影技巧要單反果類機先得,我手揸果部係 XZ-1無得set

我再問佢Micro 3/4得唔得,佢話無取景器無咁好....

我預4-5K囉,高過8K接受不能

Thx~~!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....

此篇文章於 12-09-12 02:28 AM 被 DevilElvis 編輯。
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 02:57 AM   #5
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
可能我表達得唔太好,因為下week我果班會去南生圍試影,我就問帶我部XZ-1得唔得,佢就無話唔可以

不過因為佢話要學果D黃金九宮格(?)攝影技巧要單反果類機先得,我手揸果部係 XZ-1無得set

我再問佢Micro 3/4得唔得,佢話無取景器無咁好....

Thx~~!!
平平地NEX-6有取景器,APS-C

人地大師都係用ricoh架乍

買二手大機/ 120菲林機仲學到野...不過都係爆你畢直....
一係入舊少少的高階全幅:P

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 12-09-12 03:02 AM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 10:55 AM   #6
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
九宫格應該唔會無, 其實XZ-1都有外置view finder

http://www.eprice.com.tw/dc/talk/142...s-xz-1-launch/
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 11:06 AM   #7
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
iphone都有九宮格啦
學影相要用單反真係錯哂...

8k樓下應該得d入門機
或者搵2手...

舊 12-09-12, 12:17 PM   #8
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
入門機我都好想買.... 版主果部都用得過

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 12:25 PM   #9
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
我大學學影相都要迫你用dslr,不過你冇佢會借比你咁解....

舊 12-09-12, 12:32 PM   #10
anyone
The One
↘嫁

PSN  IDRitsuZui
買部二手D90啦

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 12:43 PM   #11
chrischun
Juliuscrui

Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
如果要買新機就真係唔多選擇,如果買2手我會叫你買EOS 7D,你好彩既話,可以8k內連鏡頭,如果唔係就6至7k入機,再買多支50mm f/1.8

舊 12-09-12, 01:12 PM   #12
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
其實以所謂黃金分割是要靠影得多習慣呢種構圖方式,黃金比例的數學說明:
黃金切割率,又稱黃金比,是一種數學上的比例關係。黃金分割具有嚴格的比例性、藝術性、和諧性,蘊藏著豐富的美學價值。應用時一般取0.618或1.618 ,就像圓周率在應用時取3.14一樣。黃金分割早存在於大自然中,呈現於不少動物植物外觀。現今很多工業產品、電子產品、建築物或藝術品均普遍應用黃金分割,呈現其功能性與美觀性
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%...89%B2%E7%8E%87

問題係影黃金比例構圖唔只得十字線分割,重有其他分割方式,如三角形,螺旋形,如果只係為咗見到呢幾條十字線而買部新相機非常唔值,而係要習慣吓想像呢幾條線,將主體構圖鋪排係黃金線上,每張相都先試黃金分割構圖再移位試其他構圖,就自然做到,所以最後影相啲人係甚少睇呢幾條線.(其實簡單啲講,係將主體放正中之後,再移咩啲大概放罝在3/5(0.6)或相對位置5/3(1.6),唔駛咁執着)
不過如果買部DSLR係可以學到轉鏡影相Technique
http://photoinf.com/Golden_Mean/Euge...enSection.html

http://digital-photography-school.co...ds-on-steroids

到最後係直接將主體放在黃金分割線上

引用:
作者: DevilElvis 查看文章

Thx~~!!

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-09-12 01:54 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-12, 02:07 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
睇J2跟件台灣友學都學到d喇...

九宫格...手機360 apps都有喇

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-12, 02:50 AM   #14
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
參考下好,影影下發現自已style而好多like仲好
每件物件沒有限死怎樣構圖

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:54 AM

手機版 | APP版