Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-30-11, 06:40 PM   #1
luna_178
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2010
上司與下屬關係

我係算是半新人, 有D意見想問下大家

是0甘的, 近期轉職新工, 同一個男下屬幾好傾, 發覺思想上我們幾合拍
係FB我們都可以CHAT成晚 (由於我們唔喜歡講電話)
其他其他同事都留意到我們情況, 經常做D 「搧風點火」既野「想」將我們拉埋一齊
大家後生仔女, 開頭只是以為玩下, 而呢位男同事性格一向偏就得人同埋幾玩得既, 之前都有D同事都會傳下佢同其他女同事有D曖昧關係佢都唔太介意的

不過近期發現似乎變得怪怪的,
我因為同另一位男同事住得近, 有時會一齊放工, 而呢位男同事都喜歡開玩笑, 經常叫我請佢食飯 (因為佢話我係主管所以請下屬食飯係應該)
0甘佢就擺出有D介意既樣問我「點解你要請佢食飯」
有D同事一如以往去笑下佢話同佢地一齊返大6做衰野, 佢就同我解釋唔係0甘
因為份工輪更制的, 唔係次次可以一齊食飯, 平時佢會出街食, 但是剛巧撞正同我同一時間食飯, 佢就會買返黎同我一齊食 (因為我一向帶飯)

最近身體差左, 有次食完公司飯大家都趕住閃GA LA...(難得大家有假放)
我食完藥自己諗住坐一陣休息一下至走, 佢竟然留係度陪我 (其實果陣我已經叫佢走先...), 仲陪我行左一陣街

基於「係度食唔好係度屙理論」的關係, 我都唔會想太多
而且我覺得男女之間既友情其實都可以有0甘既表現 (我不太懂男仔心事AR~XD),

只是我好奇想問下各位, 如何睇得出男仔喜歡果個女仔? (特別同事關係時)
luna_178 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 06:50 PM   #2
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
已經進入曖昧階段......

舊 06-30-11, 07:17 PM   #3
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: luna_178 查看文章
只是我好奇想問下各位, 如何睇得出男仔喜歡果個女仔? (特別同事關係時)
呢段個男仔做既行為就係喜歡個女仔既表現

引用:
有D同事一如以往去笑下佢話同佢地一齊返大6做衰野, 佢就同我解釋唔係0甘
因為份工輪更制的, 唔係次次可以一齊食飯, 平時佢會出街食, 但是剛巧撞正同我同一時間食飯, 佢就會買返黎同我一齊食 (因為我一向帶飯)

最近身體差左, 有次食完公司飯大家都趕住閃GA LA...(難得大家有假放)
我食完藥自己諗住坐一陣休息一下至走, 佢竟然留係度陪我 (其實果陣我已經叫佢走先...), 仲陪我行左一陣街

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 07:18 PM   #4
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
男人有興趣先至會理對方
問題會唔會有下文

因為佢同你一樣可能有顧忌係度

舊 06-30-11, 07:59 PM   #5
luna_178

其實我都認同我同佢可能己經到左曖昧階段
而且唔似玩玩下傳緋聞果隻
因為有次同佢傾下閒計講開另一個同佢傳過既女同事時, 佢好強調果位女同事唔係佢杯茶
係其他同事口中亦知道佢經常係佢身邊既朋友群度讚我

我更認同某F大大所言, 我相信雙方有所顧忌
因為公司之前都出現過上司同下屬拍拖情況 (就是我上手果位~XD)
最後果位上司被炒, 果位女下屬辭職唔做
我諗公司都好介意呢D辦公室戀情...
所以我真是唔敢/去諗有無下文呢樣野...
舊 06-30-11, 08:17 PM   #6
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
佢係你下屬~?
搞D咁既野呀
條仔想上位炸?!
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 08:24 PM   #7
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
咁你自己對佢又點睇呢?
只係好感、好傾、定可以考慮、有d 鍾意...... etc ?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 09:01 PM   #8
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Middle 查看文章
咁你自己對佢又點睇呢?
只係好感、好傾、定可以考慮、有d 鍾意...... etc ?
哈哈...感到樓主必有動心,就只想多聽各位意見

個男同事真係鍾意左都唔奇。
但在未肯定對方是否有意之時,別咁快作出行動好些...
(始終都係同公司)

不過,同公司...而又有階級之分,真係一齊左就要小心處理兩人之間的感情了。
目前為止,果位男同事都有好大機會真係有意的...
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 09:31 PM   #9
luna_178

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
哈哈...感到樓主必有動心,就只想多聽各位意見

個男同事真係鍾意左都唔奇。
但在未肯定對方是否有意之時,別咁快作出行動好些...
(始終都係同公司)

不過,同公司...而又有階級之分,真係一齊左就要小心處理兩人之間的感情了。
目前為止,果位男同事都有好大機會真係有意的...

我確實不否認我對佢係有好感, 如果可以發展的話我會認真考慮的
我諗佢都唔係為左搏上位而接近我的 (因為我同佢講過在這裡只想賺取經驗, 應該唔會長做)
不過如iu fu pig大大所言, 由於未確定對方的情感同埋始終係公司工作, 我自己都會處理得好小心...始終前車可鑑
舊 06-30-11, 09:42 PM   #10
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
我確實不否認我對佢係有好感, 如果可以發展的話我會認真考慮的
我諗佢都唔係為左搏上位而接近我的 (因為我同佢講過在這裡只想賺取經驗, 應該唔會長做)
不過如iu fu pig大大所言, 由於未確定對方的情感同埋始終係公司工作, 我自己都會處理得好小心...始終前車可鑑
咁大大你可以keep住目前兩人間的關係先。
待關係成熟,自然可以一齊。

至於兩人的身份問題,雖然會較一般關係多一些導火線...
不過,小心處理,其實問題不大,兩人間的感情可以凌駕得上。

希望樓主大大你可以得到一段幸福的關係吧
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-11, 12:46 AM   #11
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
介唔介意意透露下你地咩年齡 ?
仲有工作性質 ??
雙方階級上實際差距 ?

都幾決定性下

舊 07-01-11, 12:47 AM   #12
luna_178

謝謝大大的祝福^.^
暫時我都會處於觀望態度的, 看情況才再想如何吧~(始終只是在這裡做左好短時間, 同佢相熟既時間更短)
舊 07-01-11, 12:51 AM   #13
luna_178

引用:
作者: Sgodkyo 查看文章
介唔介意意透露下你地咩年齡 ?
仲有工作性質 ??
雙方階級上實際差距 ?

都幾決定性下

我大佢一年, 廿幾歲
職級上佢差我一級
舊 07-01-11, 01:52 AM   #14
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
最重要係你自己有幾想同那名男同事發展下去。

個人意見:工作可以轉,好伴侶難求。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-11, 02:44 AM   #15
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
我大佢一年, 廿幾歲
職級上佢差我一級
既然你都話佢唔長做啦...再者你都可能唔長做....曖昧都差不多時間就啱啱好

舊 07-03-11, 12:47 AM   #16
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
是0甘的, .....

淨係睇呢3個字已經覺得好有"特色"
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-11, 11:35 PM   #17
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
既然唔想由同事變做情侶就唔好諗咁多野喇~

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-11, 12:41 PM   #18
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
上司下屬関係,搞得唔好就係harassment。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-11, 04:22 PM   #19
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
假設:
上司與下屬
一散左就會變成仇人
小小野都會俾人借題發揮說三道四
前題係雙方都冇resign
你頂唔頂得順先?

而且你對佢去到咩程度?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-11, 12:39 PM   #20
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
假設:
上司與下屬
一散左就會變成仇人
小小野都會俾人借題發揮說三道四
前題係雙方都冇resign
你頂唔頂得順先?

而且你對佢去到咩程度?
好簡單,真係要發展既話
2個人是但一個辭職就得

不過我唔睇好女上司戀
始終男人自尊心較重

不過我講未必一定岩

舊 07-16-11, 07:18 PM   #21
luna_178

多謝大家的意見~
很久沒UPDATE, 或者講下我現時情況

暫時我們之間的關係應該係「友達以上, 戀人未滿」的階段
我們之間的同事(亦都係朋友)好「努力」「撮合」我地
睇得出佢好CARE我們現時關係, 佢好驚班同事既行為會令我「嚇怕」左而避開佢,

而某程度上, 佢其實「表白」左 (應該話透露左佢既心跡)
佢亦表明約滿就唔再續
我感覺到佢講呢D野比我聽, 係因為係工作環境上佢同我都有顧忌

其實我都理解男人自尊較重, 所以其實雖然我係佢上司, 但我儘量避免營造呢D氣氛 (其實我同D下屬年紀相若, 係公司中最年輕既主管, 所以同佢地似同級多過真是好上司下屬有好有階級之分既感覺)
同埋係我工作範圍之內, 都會下放權力比同事 (公司本身好中央集權, 我宜家0甘做已經有D主管睇唔順眼...)

我諗...暫時維持0甘樣的關係最好吧...
舊 07-16-11, 07:25 PM   #22
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
感覺樓主幾好
唔CARE階級, 又年), 唔怕人目光
如果一齊左個男仔都幾幸福

此篇文章於 07-16-11 07:47 PM 被 Avelcain 編輯。
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-11, 04:01 AM   #23
luna_178

多謝FUNNYFUN大大讚賞,
其實我都唔想因為工作關係比到佢不必要的壓力, 而且我本身唔太喜歡過於拘泥於階級觀念中...

另外, 想講今日發事的事,
是0甘的, 今日放工後同一班同事一齊去睇戲, 佢負責買飛,
呢間細院細, 我才發現佢竟然買一行只有我同佢同坐, 其他同事坐另一行... (而我竟然無「懷疑」過, 因為一來我視力差, 二來環境好黑, 只是跟住佢後面, 然後坐係佢隔離, 我一直以為佢隔離係D同事, 直到我FEEL到前排D人狂望返轉頭, 望清楚D原來成班同事坐晒係前排, 得我兩個坐後面...)

同事問佢做咩0甘買位法, 佢話因為院細同埋買唔到連位加上D位比人揀晒所以搞成0甘...
(佢0甘講照樣相信吧, 當然我覺得佢0甘樣做預左比班同事笑..., 而且佢幫我揀果個位, 可以說是院中睇得最舒服既位 (最中間後DD位)...)

如果撇開同事在場, 我覺得佢基本上做晒男朋友(或者說一般朋友極少)會做既事... (等我放工(因為佢今日早收工), 揀全場最好既位比我, 又比晒我果份錢...其實我想比返佢, 但是人地比返佢佢好樂意收, 我就推3推4, 所以我無再問...)

我唔知呢D...係咪就係比人追既情況...
舊 07-20-11, 01:52 AM   #24
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
後來呢,有無進一步o既行動 ?
又或者,你有無問佢點解咁做o既 ? =)

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-11, 03:59 AM   #25
luna_178

我無問到, 因為感覺去問好似好「監介」0甘...

進一步的行動, 會是呢個星期會第一次同佢單獨約會

呢樣野係另一位同事同我講的,
同事之前問佢去唔去書展的, 佢話已經對其無興趣好耐又無諗住去
但當我說我會去 (本來諗住自己去搵書), 佢竟然話都可以一去時, 同事就同我講返佢之前佢本身唔想去既事了...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:57 PM

手機版 | APP版