Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-09-02, 04:13 PM   #1
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
各位鐘意音樂既朋友你好

我係新黎呢度, 唔夠一個星期, 多數係吹水版果邊玩, 不過我都好鐘意音樂, 而家努力學鼓中.
我最鐘意聽既係Rock, Progressive Metal, Death Metal, 當然都會聽下R&B, 間唔中會聽下classic@@"
最鐘意既Band係X同埋Shadow Gallery.
自我介紹完@@"
唔知大家又鐘意聽d乜野類型既音樂??

舊 09-09-02, 04:18 PM   #2
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
歡迎
我冇乜特別著重音樂類型
好聽就得啦......係咪?

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-02, 04:25 PM   #3
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 昏迷童子Sleepy :
歡迎
我冇乜特別著重音樂類型
好聽就得啦......係咪?
冇呀, 因為回想以前, 自己聽既音樂太少(而家都唔係話多), 局限左自己, 後來發覺到呢個世界有好多真係你意想不到既音樂(好似Death Metal咁), 令自己眼界大開.

聽左Metal之後, 先知到乜野叫世界頂級既鼓手同結他手

舊 09-09-02, 05:56 PM   #4
達比

註冊日期: Jul 2002
可唔可以介紹下有邊d類型既音樂,我都係識幾種...:@_@":
達比 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-02, 06:31 PM   #5
URA
盡皆過火 盡是癲狂

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDyungandrew
我鍾意D比較Rock味重既

舊 09-09-02, 06:42 PM   #6
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

音樂種類真係好多, 講都講唔完, 只係Metal都分好多種, 有Power Metal, Speed Metal, Progressive Metal, Doom, Black, Death, industry, heavy, white.....數唔完咁多@__@"
我自己最鐘意既係Progressive Metal, 等我介紹(Hardsell)一下啦
轉貼:
前衛金屬樂(Progressive Metal)乃是根基於1960年代末至1970年代的Progressive Rock發展而來的,當時帶起這股前衛風潮的團體包括了Yes、ELP、King Crimson、Pink Floyd、Rush等等,而他們之所以會被稱為「progressive」,是因為其為搖滾樂開拓出了新的範疇,不同於當時一般主流的搖滾樂,這些樂團投入了相當多的心力在音樂的編曲設計上,包括樂器演奏的複雜性、歌詞意境、氣氛營造以及合聲...等等,甚至專輯都會有一個特定的概念主題,這種種的「前衛性」表現,為搖滾樂帶來革命性的突破。
1970年代末期之後,前衛搖滾可說逐漸勢微,然而可喜的是,前衛精神並沒有因此而被遺忘,到了80年代中期,前衛精神再次被融入於重金屬音樂之中而得以重生!而開啟這種新型式金屬樂的正是眾所周知的Queensryche。Queensryche汲取了前衛搖滾當中的概念主題式編曲和氣氛營造手法,在1988年,以專輯搖滾歌劇,奠定其在金屬音樂史上的不朽地位。

在此同時,也有Fates Warning、Crimson Glory、Savatage等樂團共相盛舉,摸索與發展這種新型式的金屬樂。然而,一直到了1992年,Dream Theater發行了專輯之後,可說才正式確立了「Progressive Metal」這樣的音樂派別,由於的風格實在太強烈也太令人震撼,使得這張作品也成為今日前衛金屬樂的標準型式。

進入90年代之後,許許多多的樂團受到上述這些樂團的感召而紛紛加入前衛金屬的陣營當中,令人可喜的,前衛金屬發展至今可說已是開花結果,並且日趨壯大!

那麼,什麼才叫做「Progressive Metal」呢?簡單說來,前衛金屬是一種將樂器演奏技巧和樂理極致發揮,並富有深度意境歌詞的重金屬樂派。

通常其樂曲沒有一個標準的模式,節拍和曲速在同一首歌中不停地變換,且常會加入一些較特殊的拍子設計,特別是奇數拍的運用,如3/4拍、5/4拍、7/8拍、9/8拍、11/8拍、11/16拍等等,音樂的行進利用不同的拍子組合而成,有各式各樣的變化形式,它可以是在原本正常的4/4拍行進當中,突然在某些段落插入奇數拍做變化,或是以奇數、偶數拍交錯行進,更複雜一點,甚至可以整首曲子以許多種不同拍子交壘,從頭「變拍」到尾,這其實像算數學一般,音符的組成都是經過精心設計,因此,樂器演奏的複雜性與困難度極高!變拍的鼓點、各樂器間對拍彈奏的和諧感與高度技巧,以及複雜的編曲是音樂表現的重點之一。典型的前衛金屬樂並不是單純一首首歌的串連,而是會以一個中心概念做為整張專輯的意象,藉此提供給聽者一個廣闊的想像思考空間,所以在歌詞上,常常也是相當抽像而不容易理解。

在前衛金屬樂團的編制上,Dream Theater也奠立了主唱、吉他、bass、鍵盤、鼓這樣的標準五人編制,同時,鍵盤樂器的地位及重要性也自此被大為地提高!而一般來說,前衛金屬樂常會以精湛的吉他和Keyboard表現為主軸,而鼓手的變拍鼓技亦是重要指標,此外,如鋼琴、長笛、弦樂器和薩克斯風等樂器的運用,也更豐富了前衛金屬的音樂性。

舊 09-09-02, 08:14 PM   #7
達比

.......好亂@@",原來metal咁解...
舊 09-09-02, 08:20 PM   #8
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 達比 :
.......好亂@@",原來metal咁解...
呢個只係Progressive Metal o者, 只係Metal既其中一種

舊 09-09-02, 09:37 PM   #9
達比

to teddy:
有冇100種音樂類形到??
舊 09-09-02, 10:55 PM   #10
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

你好,你好
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-02, 11:13 PM   #11
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

其實乜野類型都好, 只要有水準我都會鐘意的.
不過Metal, Rock, R&B我比較鐘意吧了
當然我都會聽pop呀, 動畫歌之類(係外國其實冇乜點分動唔動畫既歌....好多動畫歌都係一d樂隊呀, 天皇巨星唱)

舊 09-10-02, 12:48 AM   #12
炎尾燃
Game Master
HONO MOYUR

篇解釋好艱深,冇學過樂理?鴽琝馴睇唔明…
總之我最喜歡?麰絳离型就係j rock啦!
炎尾燃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-02, 01:00 AM   #13
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 炎尾燃 :
篇解釋好艱深,冇學過樂理?鴽琝馴睇唔明…
總之我最喜歡?麰絳离型就係j rock啦!
我也鐘意呀, 睇我個簽名就知我鐘意X

舊 09-11-02, 03:42 AM   #14
何英
↓米奇老鼠

註冊日期: Dec 2001
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
當然我都會聽pop呀, 動畫歌之類(係外國其實冇乜點分動唔動畫既歌....好多動畫歌都係一d樂隊呀, 天皇巨星唱)
係外國有咩動畫歌?

幾時到下次去日本
何英 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-02, 09:11 AM   #15
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 何英杰 :
係外國有咩動畫歌?
你又唔係未聽過劍心首OP既英文版:@_@":

舊 09-11-02, 02:52 PM   #16
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

PSN  IDAI_Sleepy
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
見你呢句就放心了
gwf分部有d人真係當metal以外的就唔係音樂
勁憎個班友

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-02, 04:54 PM   #17
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 昏迷童子Sleepy :

見你呢句就放心了
gwf分部有d人真係當metal以外的就唔係音樂
勁憎個班友
Metal係好野黎架~!不過真係有人鐘意Metal鐘意得太激, 唔聽其他野.

不過, 如果話有人唔當metal以外係音樂, 其實仲多人唔鐘意Metal.
不過鐘意Metal既人, 多數都唔鐘意pop music. 就算pop, 真係要好有水準既先會聽(我都係其中之一), 所以嘛....唔好同我講香港....真係得幾個人既歌我會聽.

可能聽得多左唔同類型既野, 所以對音樂要求高左, pop唔係唔好, 我都鐘意一d pop既artist, 不過就真係要有真材實料果d先會聽囉.

唔好以為鐘意聽Metal就一定係好激既人, 好多人聽metal都會聽blue, classic果d野架, 總之好既野就會聽.

此篇文章於 09-11-02 04:58 PM 被 撠茅eddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-02, 09:41 PM   #18
EMINEM
Senior Gamer

唔知你鍾意邊隊D M?
我聽DM 唔多~但都有幾隻碟~

我鍾意Black Metal 多~
其他metal 我都有聽~Power Metal,Neo Classical, 都會聽顊othic,Doom......重之係Metal 都會聽~

EMINEM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-02, 11:12 PM   #19
.昏.
Junior Member

註冊日期: Aug 2002
小昭Teddy講得岩丫
聽metal既人好多都討厭pop

我都好metal架
歐洲式speed,power metal 果類岩哂咀型~
angra,Stratovarious,rhapsody

death既話就children of bodom~

全部都係speed with melody~
.昏. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-02, 11:17 PM   #20
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Death呢, 我鐘意聽Death同Diecide^^

舊 09-14-02, 12:29 AM   #21
EMINEM

引用:
Originally posted by .昏. :
小昭Teddy講得岩丫
聽metal既人好多都討厭pop

我都好metal架
歐洲式speed,power metal 果類岩哂咀型~
angra,Stratovarious,rhapsody

death既話就children of bodom~

全部都係speed with melody~

Stratovarious 好似係芬蘭~不過點都好~正野~
唔知你有冇聽過Sonata Arctica?

如果你鍾意rhapsody 呢類 你一定要聽餱kylark~ 又係正野~

Children Of bodom 我覺得佢係Power Metal + Death vocal~

舊 09-14-02, 12:31 AM   #22
EMINEM

引用:
Death呢, 我鐘意聽Death同Diecide^^
Death 你鍾意邊類?

Melodic death??
Grindcore?
Brutal/Grind death??

我可能小聽death~ 所以我而家聽緊 Melodic death入手

舊 09-14-02, 12:42 AM   #23
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by EMINEM :

Death 你鍾意邊類?

Melodic death??
Grindcore?
Brutal/Grind death??

我可能小聽death~ 所以我而家聽緊 Melodic death入手
正宗Death

舊 09-16-02, 07:23 PM   #24
.昏.
Junior Member

註冊日期: Aug 2002
引用:
Originally posted by EMINEM :

Stratovarious 好似係芬蘭~不過點都好~正野~
唔知你有冇聽過Sonata Arctica?

如果你鍾意rhapsody 呢類 你一定要聽餱kylark~ 又係正野~

Children Of bodom 我覺得佢係Power Metal + Death vocal~
識貨~全有留意

sonata arctica我覺得d melody冇Stratovarious 咁好~

skylark d classical比重唔夠rhapsody多~
所以都係lum rhapsody多d~

cob丫~death 黎講我真係鐘意既剩係得cob
應該話剩係鐘意melodic death...
其他d style例如grindcore/burtal death
頂唔順...

speed metal/power metal,再加d classical元素
正點唷
.昏. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-02, 09:20 PM   #25
EMINEM

引用:
Originally posted by .昏. :

識貨~全有留意

sonata arctica我覺得d melody冇Stratovarious 咁好~

skylark d classical比重唔夠rhapsody多~
所以都係lum rhapsody多d~

cob丫~death 黎講我真係鐘意既剩係得cob應該話剩係鐘意melodic death...
其他d style例如grindcore/burtal death
頂唔順...

speed metal/power metal,再加d classical元素
正點唷
但係~我覺得sonata arctica 係編曲上面精彩過Stratovarious~但當然技術都唔夠Stratovarious好~ 同埋我之前有聽過Stratovarious 早期個D碟~唔係咁好聽~
不過~2 隊band 一樣咁好聽~Stratovarious 我最愛就係Black Diamond呢首歌~簡直經典

其實Rhapsody 個 story 同 Skylark唔同~ 知明度又唔高~
我2隊都有聽~不過偏愛 Skylark 多D~ 可能我鍾意佢個D keyboard~~
Rhapsody D 歌真係好正義 ~正

我對death metal 認識唔多~只係有聽過幾隊band`
Dying Fetus ,Bloody Blasphemy,Goreopsy,Cryptopsy ~
重有D 有聽不過認識唔深~~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:08 AM

手機版 | APP版