Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
~清談館~>一年一度可加無減機制發動...港鐵新渡輪唔執輸齊手加
Busconcamp 08:06 PM 03-24-11
作者: :
政府指港鐵今日將公布統計數字未必即時加價

有報導指港鐵將於今日宣布加價,運輸及房屋局 副局長邱誠武表示,按他了解,今天港鐵只是公布一些統計數字,不一定要宣布加價,現時不能估計有關的統計數字,可否讓港鐵啟動「可加可減」機制申請加價。
Ha~

港鐵6月起加價2.3%
港鐵宣布,將於6月起按可加可減機制,加票價2.3%,預計每程票價加約1至2角。

港鐵總經理(市務及車站商務)楊美珍表示,港鐵尊重可加可減機制,將按機制今年6月加價2.3%。而港鐵會繼續向學生、長者及殘疾人士,提供票價優惠,但沒有提及新的優惠。

統計處今日公布去年12月的運輸服務業名義工資指數變動上升1.5%,而去年12月的綜合消費物價指數為3.1%。

2007年通過的港鐵可加可減機制方程式,是綜合消費物價指數變動的一半,加運輸服務業名義工資指數變動的一半,再減生產力因素(今年是0%),所有變動的指數,俱以去年12月和前年12月比較。若方程式結果是正或負1.5%,可加可減機制啟動,否則可以累積。

根據有關機制及數據運算,去年12月的綜合消費物價指數升幅3.1%除一半,為1.55%,而去年12月運輸服務業名義工資指數升幅1.5%除一半為0.75%,兩者結果相加為2.3%,大過1.5%,可啟動加價機制。

港鐵已於2010年,根據機制加價2.05%。
市民批評港鐵票價加幅過高賺到盡

港鐵按可加可減機制,六月起加價2.3%,大部分車程加一至兩角,部分加幅較大。港鐵表示,需要穩健的財務,才可以提供高質素服務,港鐵是按數據提出加價。港鐵市務及車站商務總經理楊美珍說,港鐵每年用超過四十億元維修及改善設施,又強調去年已提供超過十六億的車費優惠。

有巿民認為,車費加幅過高,批評港鐵賺到盡,但亦有人認為加幅可以接受。立法會 交通事務委員會主席鄭家富 認為,港鐵有巨額盈利,不應加價,又指現時可加可減機制,不能反映港鐵的實際業務,要求政府設立票價穩定基金,應付加價需要。
鄭家富指港鐵有巨額盈利不應加價

港鐵按可加可減機制,六月加價百份之二點三,平均每程加一毫至兩毫。

但有部分車程加幅較大。

立法會 交通事務委員會主席鄭家富 認為,港鐵有巨額盈利,不應加價,建議設立票價穩定基金,去應付加價需要。
賣樓極賺仍未夠...
一年玩你一鋪先夠喉~
新渡輪三條離島航線加價一成

政府最快明日公布六條主要離島航線招標結果,其中由新渡輪經營,由中環 至長洲 、梅窩 及橫水渡的三條航線,將加價一成,當中梅窩航線會在下周五開始加價,其餘兩條航線則在七月加價。新渡輪指,由去年年中至今,油價上升逾五成,不加價將難以營運。

港九小輪經營由中環至坪洲、榕樹灣及索罟灣三條航線,亦向政府申請加價,最高加幅近四成。運輸署 指,會盡快公布六條離島航線的招標結果

DevilElvis 02:22 AM 03-25-11
巴士都申請加價啦,認命啦蟻民
W!LL 02:36 AM 03-25-11
我已經日日搭電車返工放工, 睇黎丁丁都就快加, 換新車實加價喇
女裝少年 02:45 AM 03-25-11
通脹帶動加價
加價帶動通脹
通脹帶動加價
....

可加可減機制
比佢開左個頭加
點計到可以減?
天空 02:47 AM 03-25-11
可加可減機制其實有冇減過?

正苦真係好垃圾,呢d機制都可以通過

我真係想反社會呀
風音 02:48 AM 03-25-11
有加無減機制
mario0606 02:49 AM 03-25-11
作者: 天空:

我真係想反社會呀
我可以答:無
加瑪 02:50 AM 03-25-11
正所謂"欲加之序...........(我無寫錯別字!)
dust11 02:51 AM 03-25-11
通漲可加車費
通縮可減人工
天空 02:53 AM 03-25-11
作者: mario0606:
我可以答:無

點解個正苦可以咁濕?
d官讀咁多書都冇腦架?

真係官商勾結呀

越睇個香港越唔順眼呀而家 

不知所謂
女裝少年 02:57 AM 03-25-11

我真係想反社會呀
連沙士果陣都冇減
所以我真係想知佢點樣先可以減
加瑪 02:57 AM 03-25-11
作者: 女裝少年:
連沙士果陣都冇減
07年海嘯都無減啦
mario0606 02:58 AM 03-25-11
連沙士果陣都冇減
你訓覺果陣
女裝少年 02:59 AM 03-25-11
點解個正苦可以咁濕?
d官讀咁多書都冇腦架?

真係官商勾結呀

越睇個香港越唔順眼呀而家 

不知所謂
佢地有腦
咪用晒黎搞官商勾結囉
基路亞 03:00 AM 03-25-11
6000 蚊夠搭幾多程車呢?
天空 03:02 AM 03-25-11
佢地有腦
咪用晒黎搞官商勾結囉
我開始感受到8.90後點解咁激喇 

沙士同海嘯都唔減 

真係痴根
小嘉 03:30 AM 03-25-11
港鐵今年無得賣人D私隱
賺唔番個數
咪加價囉
Janus 04:51 AM 03-25-11
好像有位港鐵發言人提過
按照法例的可加可減機制
在可加的場合
港鐵一定要加價﹐非加不可﹐不加就是違法

港鐵就算不想加價﹐但法例逼港鐵加
所以不關港鐵事
是關當初草擬法例的人及投票通過法例的議員大人

解決辦法是
議員大人動議修改法例裡的非加不可條文

投票通過修例

但港鐵是上司公司
需要照顧股東利益

另一個辦法是買港鐵股票
irismong 09:20 AM 03-25-11
可加 (價) 可減 (班次) 機制丫嘛
donaldfung 10:42 AM 03-25-11
政府是大股東但又冇話事權
台灣/韓國bus / railway都是公營,香港真是落後

黑心商人在此, 什麼形式都係死路一條...
陸奧 貴志 10:45 AM 03-25-11
所以大家借錢都要去買mtr股.....齊齊去做揸壓o個群
凍檸茶 10:47 AM 03-25-11
當初好大喜功,合併要求黎的
歌絲˙暮斯 10:56 AM 03-25-11
作者: 陸奧 貴志:
所以大家借錢都要去買mtr股.....齊齊去做揸壓o個群
仲記得 d 人幾憎阻止領匯上市果位婆婆
機動盜賊首領-電 11:11 AM 03-25-11
作者: 歌絲˙暮斯:
仲記得 d 人幾憎阻止領匯上市果位婆婆
仲有大班同長毛

不如政府每人派一手港鐵俾巿民啦.港鐵賺錢=大家賺錢

http://www.youtube.com/watch?v=cjsoe...eature=related 唔知而家哩d人有無面目面對哩條片
陸奧 貴志 11:15 AM 03-25-11
作者: 機動盜賊首領-電:
仲有大班同長毛

不如政府每人派一手港鐵俾巿民啦.港鐵賺錢=大家賺錢
實有人轉手賣左佢,之後又話人地好加價
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面