Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版 > 街機心得交流討論區

主題工具 顯示模式
舊 02-24-09, 12:30 AM   #1
Chris Redfield
God of Gamer
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
戦場の絆 @GAF大隊 技術交流&隊友相認區vol.7<吉改﹑勇士登場!戰場伸延至台灣﹑新加坡!>

http://www.gundam-kizuna.jp/rev1/index2.html
香港官網:
http://www.gundam-kizuna.jp/english/index.html

日文攻略wiki(多謝vov430提供):
http://www12.atwiki.jp/senjounokizuna/

基本操作方式(多謝Jockey提供 ):

↑↑:前進
→→or←←:平衡移動(單邊都得,不過無咁快)
↓↓:後退
↑↓or↓↑:回旋(單邊都得,不過無咁快)
←→:衝撞(對格鬥無敵,唔消耗booster,對手一中即倒;但俾人射擊就會一擊即倒,damger仲會比平常高)
右扳機:射擊
右制:lock on & lock off
左板機:格鬥(唔駛lock,一見橙圈就會自動追上去)
左制:改變lock on目標
左右板機(同時):副武器
右腳踏:dash(消耗booster,dash後會有硬直,但仍然可以攻擊)
左腳踏:跳躍(消耗booster,跳躍後會有硬直)
右手邊嘅上or下制(禁實1~2秒):出現map型雷達(遠距離機&狙擊機only)

另外,戰鬥中上下制嘅文字通訊,有部份可以一定程度控制同隊cpu嘅行動嘅
もどれ:cpu會一定程度向自軍據點退後
いくぞ:cpu會向自機前進
応援頼む:自機會發出信號彈,cpu會對自機作出應援

特別技巧:

格鬥三連擊+QD
1.使用格闘
2.格闘成功瞬間,畫面會發出白光
3.發光瞬間再次按下格鬥板機
近接格鬥系機體仲可以四連擊,但第四下係用射擊,叫做クイックドロー(QD)

可用下面個網練習
http://kizuna78.web.fc2.com/kizuna/index.html

其他常見疑問:
1.香港係ver幾?
→不明,terminal出ver1.01(最近更新成ver1.03),但玩落有好多野唔似,例如d機出武器嘅情況已經係ver.1.09以上;但又有消息話有d ver. up左先有嘅新機又未有得用......
請各位繼續提供有關情報
2.新兵戰有無得對人?
→新兵戰唔可以挑人
3.有得同日本online對打?
→未得,因為笨大驚香港呢邊未習慣個系統而俾日本果邊勁屈
4.邊度有得反?
→銅鑼灣世貿6/F ,地下搭lift上,上到去小心冷氣好勁
→深水埗桂林街 Gamezone
→荃灣南豐金星

旺角新之城會在2月中開戰~~~
歡迎各位提供更多追加資料補完

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link

此篇文章於 10-25-09 09:00 AM 被 Chris Redfield 編輯。
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 12:31 AM   #2
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
隊員相認區
格式:
(陣營)GAF名/戦場の絆登錄名/出沒時間(?)/擅長戰鬥距離(格/近/中/遠/狙/全)

聯邦side:
1.Gundam MK-2/トミー・ラウ/不定,因為太多人/近接格鬥
2.大京/シロー!K49/冇定
3.魔法之子/シャナHines/不定期/未定
4.PTX-003C/PTX-003C/不定期/aiming to be a sniper
5.mihimaru GT/SEAMO/有錢就去/近,格
6.Kinkedoo/キンケドゥ/日間(星期六/不定)/近,中射擊
7.Hyegun/ユウ/不定/近中
8.chinsai/キロン/不定/近
9.waitwait/クリス.F/不定/近
10.vov430/DARK.V/不定/近
11.psley/PSLEY/有錢先算......../視情況而定
12.kyohk2001/Chirs/放學後/未知
13.豆腐/マイケル/一至五(如果無應酬&返大陸)/格、近
14.江/アスカ/四五晚,六午/格
15.舞風/エウレカ/有錢+放假唔洗返工先煲/近
16.Chris Redfield/クリス.レッド/不定/近
17.hwtang/Dragoon/想去就去or齊人就去/近,中
18.heyloo/sunny-01/約好人齊就出發/格, 近
19.simonwongdx/Lokon/有閒錢時/未定
20.呀正/Olivia/假期夜晚/不定
21.hell & heaven/エクシア/不定/近,中
22.Hasaki/Hasaki/Evening or Night/近,遠
23.onz/sTARz/Non office hr, 好多人排自護時 /格、近
24.晶/Anubis/不定/近
25.K.Fai / K.Fai / 不定 / 中
26.GN00508771/フキ/ 過來香港就會玩/ 摸索中
27.willky/WiLL/有人出ge話就出XDDDD/ 近/狙
28.kou=.= / こう / 下午至夜晚 / 全
29.綾小路雷太/[日文片假名]raita[/日文片假名]/新之城 (旺角) 第18 MS 小隊/仍然摸索中

自護side:
1.anyone/ゆたか-Json/星期三晚,星期六/唔知
2.oldletter/Letter/星期一,星期三下午,星期六/近接
3.FEMC IIII/ザレゴト/晚間;周六/中,後預定
4.代官/ミク/不定期/近格
5.↗◤豆腐仔◢↙/NGCT/不定/格
6.sugihara/スギハラ/有排唔知有無得玩/水產系
7.ikari28/Ikari28/不定/不定
8.哈之助/きみ●Jack/不定/摸索中
9.Castor/Castor/有錢有時間/狙
10.婠婠/セリカ/不定,有人約就出/近
11.onz/StarZ/Non office hr, 好多人排聯邦時 /格、近
12.PTX-003C/カザミ。クリス/when i have $$/mid range city battle
13.LOWB1105/LOWB・P/一至五下午不定/格
14.舞風/エウレカ/有錢+放假唔洗返工先煲/近
15.ArKit/ArKit/不定/中距白痴
15.Kinkedoo/バーニー/日間(星期六/不定)/除中距離外
16.chinsai/キロン ソウ/日間(星期六/不定)/除中距離外
17.psley/STy/有錢先算......./向難度挑戰中......
18.鈴木 ぼたん/ぼたん.スズキ/不定/中距安定
19.beerman/SAM/星期1-2, 9pm後+星期6, 11am後 /中距離'豆槍'戰鬥
20.E.terrestrial/ET/不定/近
21.dennisy/dennisy/晚上8時後/近機浪豆或中機浪炮
22.hwtang/Dragoon?/想去就去or齊人就去,好多人排聯邦時 /格、近
23.晶/ガート/不定/近
24.KIM/BIOGOUF/平日,日間/格
25.~yiu~/ユウ/不定/不明
26.K.Fai / K.Fai / 不定 / 中
27.willky/ガロード/有人出ge話就出XDDDD / 近/狙
28.埃及使者/CCK/LUNCH TIME,放工後/近中遠都會玩
29.kou=.= / こう / 下午至夜晚 / 全
30.chikage319 / シャナ / nwp 放工後 / 全
31.Chris Redfield/クリス.レッド/不定/近
32.闇之大精靈/ Kureha/ 星期六下午或星期日朝其中一天/ 乜機都係半桶水

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link

此篇文章於 04-14-09 06:20 PM 被 Chris Redfield 編輯。
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 01:12 AM   #3
psley
Insane Gamer
再訓練......

註冊日期: Apr 2008
搶頭post~~
-----
煲機時間又到了~

舊 02-24-09, 02:06 AM   #4
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

註冊日期: Jun 2006
XBox Live Gamertagsuzuki_botan
大家記得要準時去更新車牌啦
黒杉 アサギ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 03:00 AM   #5
psley
再訓練......

引用:
作者: 鈴木 ぼたん 查看文章
大家記得要準時去更新車牌啦
究竟是邊一位高手會奪得新一代戰絆坦克神之稱呢~

舊 02-24-09, 08:59 AM   #6
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: psley 查看文章
究竟是邊一位高手會奪得新一代戰絆坦克神之稱呢~
搶來幹麼
以前有固定隊同人打就話者,依家做坦克神=電腦神

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 01:52 PM   #7
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
作者: Chris Redfield 查看文章
thx alot!~太萌了~你仲有幾多~?
好多的說

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-09, 09:06 PM   #8
小晶晶

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
Get jor EFSF Tank today..no surprise

PS:Thx for arkit today
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-09, 12:51 AM   #9
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

XBox Live Gamertagsuzuki_botan
考牌好貴 開哂兩邊車
自護開到機六 可以收工 差連邦車 囧
舊 02-25-09, 08:59 AM   #10
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

引用:
考牌好貴 開哂兩邊車
自護開到機六 可以收工 差連邦車 囧
今日繼續啦
機6以上請自行了斷

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
舊 02-25-09, 11:33 PM   #11
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

今日我同鐵球響荃灣比嘴炮射 www
極懷疑係斯X.阿瑪X
叫佢隻抽淨係識響度乞錢
話比佢佢又話 深水埗大把隊友等緊你
唔知係唔係因為我搭個fd嬴左佢地一場2打2 7xx分 嬴到要放嘴炮
仲要唔係對著我當面放嘴炮 係對著鐵球射 www 唔知佢係咪欺善怕惡

此篇文章於 02-25-09 11:35 PM 被 黒杉 アサギ 編輯。
舊 02-25-09, 11:50 PM   #12
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
極懷疑係斯X.阿瑪X
叫佢隻抽淨係識響度乞錢
唔知係唔係因為我搭個fd嬴左佢地一場2打2 7xx分 嬴到要放嘴炮
仲要唔係對著我當面放嘴炮 係對著鐵球射 www 唔知佢係咪欺善怕惡
你咪由佢放嘴炮lo 彈句俾佢聽,死窮鬼,無錢就唔好學人打機,打機係有錢人專利

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-09, 11:57 PM   #13
psley
再訓練......

引用:
極懷疑係斯X.阿瑪X
叫佢隻抽淨係識響度乞錢
.............無話可說了
當耳邊風吧

舊 02-26-09, 12:03 AM   #14
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

引用:
.............無話可說了
當耳邊風吧
我同鐵球 + 晶爺 笑到翻
舊 02-26-09, 12:08 AM   #15
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

我對深水埗既玩家質素感到絕望啊 www
舊 02-26-09, 12:27 AM   #16
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

佢最堅既係可以厚顏無恥咁係我面前攤大手板
依家你約戰我丫麻梗係你俾錢啦,我儲緊錢去日本。你俾35蚊我即挑
但早些少有個疑似斯羅阿瑪達入錢打電腦,居然得果百幾分 呢次真係要show me the money啦

舊 02-26-09, 12:30 AM   #17
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
佢最堅既係可以厚顏無恥咁係我面前攤大手板
依家你約戰我丫麻梗係你俾錢啦,我儲緊錢去日本。你俾35蚊我即挑
但早些少有個疑似斯羅阿瑪達入錢打電腦,居然得果百幾分 呢次真係要show me the money啦
你有無講粗口鬧佢 而家你想同人對質緊
舊 02-26-09, 12:34 AM   #18
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

我都果個疑似都劏左佢地7百分啦...
都唔知佢地係唔係輸到X左 所以搵個人出黎放嘴炮
極懷疑佢地係識既..因為放你嘴炮果個用果張IC響事後班人再返黎果時仲響度
舊 02-26-09, 12:38 AM   #19
psley
再訓練......

引用:
我對深水埗既玩家質素感到絕望啊 www
........那我真是要對你說對不起了

舊 02-26-09, 12:39 AM   #20
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

引用:
........那我真是要對你說對不起了
如果佢講得出隊友 我相信佢應該係 2X小隊 既人黎
舊 02-26-09, 12:39 AM   #21
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

引用:
你有無講粗口鬧佢 而家你想同人對質緊

舊 02-26-09, 12:40 AM   #22
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

引用:
如果佢講得出隊友 我相信佢應該係 2X小隊 既人黎
佢自稱26小隊

舊 02-26-09, 12:41 AM   #23
psley
再訓練......

引用:
佢自稱26小隊
但在深水埗的隊號不是26.....

舊 02-26-09, 12:43 AM   #24
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

引用:
佢自稱26小隊
引用:
但在深水埗的隊號不是26.....
應該係 "前NWP26小隊" 吧
舊 02-26-09, 12:43 AM   #25
黒杉 アサギ
Game Master
さやかマジ天使↓

無得玩 佢地都唔回po 我唔信佢地30分鐘內走去訓覺呀 www

論壇跳轉

現在的時間是 11:29 AM

手機版 | APP版