Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 11-30-08, 01:15 AM   #1
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
The Last Remnant 攻略討論區

官網

[心得]最后的遗迹实用小诀窍与重点要素收集

ラストレムナント 攻略@wiki
ラスト レムナント(Xbox360) 攻略||トップ

Xbox360成就(日版)

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 12-07-08 03:34 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 08:18 AM   #2
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
報到

陣中 有分紫色區同綠色區, 紫色區應配置前衛/肉盾, 綠色區配置魔法師,
放錯位......魔法師會變棍王
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 11:07 AM   #3
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

ディル高原~橋度隻鳥點打呀~?打左好耐都唔死既~
成日講yes my lord~黑人魯魯修~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散

此篇文章於 11-30-08 01:06 PM 被 (=v=)b 編輯。
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 02:27 PM   #4
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
モンスター解体業者 これまでにバラしたモンスターが500匹を超えました。 相当なバラしマニアですね。

呢個成就即係要解體500隻捕獲怪物?
咁咪好難儲錢

大家捕獲到o既怪物係攞晒去賣定係多數解體??
fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 03:56 PM   #5
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
出大地圖d同伴成日問主角要野,其實駛唔駛理ga...
連d免費兵都成日分d戰利品...

舊 11-30-08, 04:05 PM   #6
Hawk
Game Master

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
PSN  IDHawkHK
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
你唔俾佢,佢就唔會UPGRADE武器架喇~
Hawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 04:08 PM   #7
Hawk
Game Master

Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
モンスター解体業者 これまでにバラしたモンスターが500匹を超えました。 相当なバラしマニアですね。

咁咪好難儲錢

初遇果啲,一定係攞晒去賣,再有多就解體~ 當然如果真係等錢駛既就梗係賣啦~
舊 11-30-08, 04:13 PM   #8
遊戲人間
Ultimate Gamer
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:

咁咪好難儲錢

解體優先.
清支線quest已經有錢賺到.
(反正初期的弱怪賣得一,二百元,無乜用)

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
特別角色,ギルト僱用的傭兵只可以做battle leader,組成隊伍的支柱(一般的battle units)始終是借來的アスラム兵.
佢地想要素材,武器,アクセサリー的話就盡量滿足佢地啦~

舊 11-30-08, 06:06 PM   #9
~ViVi~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code1435 4592 2031
PSN  IDVivi1112
其實有冇話邊個種族特別勁?我見有得請個四手獸人....不過要萬幾蚊.....
~ViVi~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 06:19 PM   #10
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
主角/其他人既超必點先出得?
定係event/boss戰限定?
Aqours 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 07:08 PM   #11
遊戲人間
"oui"

引用:
作者: ~ViVi~ 查看文章
其實有冇話邊個種族特別勁?我見有得請個四手獸人....不過要萬幾蚊.....
好難講邊個勁,我覺得主要係睇佢用乜武器&有冇「アーツ」.
不過「ソバニ」(四手)D普通攻擊好似比其他人強.

又,Unit Leader可派上場的數目太少,擺晒四將軍已經唔夠位...
所以我只會雇用有故事(支線quest)的,或造型較特別的.

引用:
作者: 紫月  查看文章
主角/其他人既超必點先出得?
定係event/boss戰限定?
唔係event/boss戰限定,打普通boss都有的
不過使出條件我打到依家都唔明...

只知道角色狀態變金色時就代表可以使用,不過用得時都唔一定會有指令出現.
這時候可以轉下target睇下打邊個target先有「ユニークアーツ」的指令.

舊 11-30-08, 08:49 PM   #12
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
引用:
作者: 遊戲人間 查看文章
好難講邊個勁,我覺得主要係睇佢用乜武器&有冇「アーツ」.
不過「ソバニ」(四手)D普通攻擊好似比其他人強.

又,Unit Leader可派上場的數目太少,擺晒四將軍已經唔夠位...
所以我只會雇用有故事(支線quest)的,或造型較特別的.

唔係event/boss戰限定,打普通boss都有的
不過使出條件我打到依家都唔明...

只知道角色狀態變金色時就代表可以使用,不過用得時都唔一定會有指令出現.
這時候可以轉下target睇下打邊個target先有「ユニークアーツ」的指令.
我睇國內討論有d勁招可以3人一起發動
e.g. 黑洞攻擊魔法
要三個懂得攻擊魔法的人在隊, 用待機 save ap, 根除用魔法有機 3人一起發動 黑洞
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 09:31 PM   #13
YFW
Senior Gamer
何でも遊ぶよ~~

註冊日期: Mar 2007
3DS Friend Code5284 1386 7359
PSN  IDbabyhime
XBox Live GamertagHeihime
我想問battle rank 就係我地隊人個level?
到依家都吾明点升能力

YFW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 09:48 PM   #14
遊戲人間
"oui"

引用:
作者: tallken 查看文章
我睇國內討論有d勁招可以3人一起發動
e.g. 黑洞攻擊魔法
要三個懂得攻擊魔法的人在隊, 用待機 save ap, 根除用魔法有機 3人一起發動 黑洞
對,禁斷魔法
全體攻擊魔法,普通雜魚戰非常好用.
但對boss戰時就反而封殺左自己發動個別魔法,全力攻敵的機會.......
e.g.

敵方有1 union4 敵,單體扣4000,1 union 4個敵人就=16000.
但Boss戰1 union 1 敵,損傷4000.......

此篇文章於 11-30-08 09:52 PM 被 遊戲人間 編輯。
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 11:06 PM   #15
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
玩到ヌモール廃坑度
淨係比用主角同個女將軍...
一出2team怪就頂唔到2round
點打
Aqours 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-08, 11:28 PM   #16
~ViVi~

戰鬥果時係唔係回復指令唔出就回唔到血........?
岩岩試過主角隊得番4成血都冇得揀回復....睇住佢俾人圍死左
舊 12-01-08, 01:44 AM   #17
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
岩岩試過主角隊得番4成血都冇得揀回復....睇住佢俾人圍死左
我試過用隨機應變指令都會回復, 不過出唔出都係講運...
fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 11:52 AM   #18
colayeah
Insane Gamer

引用:
係,但如果enemy有2 union以上既話就可以試下按左/右轉攻擊第2 team,
d指令會唔同
colayeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 03:35 PM   #19
YFW
Senior Gamer
何でも遊ぶよ~~

註冊日期: Mar 2007
3DS Friend Code5284 1386 7359
PSN  IDbabyhime
XBox Live GamertagHeihime
引用:
我試過用隨機應變指令都會回復, 不過出唔出都係講運...
其質有1種素材回復同復活都要用、有時消下消下好快用洒
所以毎完1,2個クエスト/レアモンスター都最好check住素材
因為我有好多時都係無素材先無得回復/復活

YFW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-08, 08:09 PM   #20
Hawk
Game Master

引用:
如果你每個UNIT都有人識道具回復或魔法回復, 受咗大約七成傷害左右,應該實有回復指令揀架喎? 會唔會你冇道具, 擺錯人或回復人物暈咗或瓜咗啊??
舊 12-02-08, 12:32 AM   #21
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: 紫月  查看文章
玩到ヌモール廃坑度
淨係比用主角同個女將軍...
一出2team怪就頂唔到2round
點打
好輕鬆緊過左,隻Boss四個回合就ko
可能之前做得太多支線quest

舊 12-02-08, 07:02 AM   #22
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

最後可以用幾多個team leader呀~?可唔可以出晒主角+david 5人呀~\

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-08, 09:33 AM   #23
colayeah

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
最後可以用幾多個team leader呀~?可唔可以出晒主角+david 5人呀~\
至爆機最大出場leader數係6人,所以你想要主角+金毛+4將軍一齊出場冇問題
舊 12-02-08, 05:07 PM   #24
~ViVi~

引用:
作者: Hawk 查看文章
如果你每個UNIT都有人識道具回復或魔法回復, 受咗大約七成傷害左右,應該實有回復指令揀架喎? 會唔會你冇道具, 擺錯人或回復人物暈咗或瓜咗啊??
唔會啦...主角隊4個人,個個都識heal或者回復藥架

點解隻game咁多勁怪...我想經大砂海開多兩個城je....
本身隻雀已經打唔贏架喇....之後再入去仲要變哂做龍
舊 12-02-08, 06:02 PM   #25
colayeah

引用:
唔會啦...主角隊4個人,個個都識heal或者回復藥架

點解隻game咁多勁怪...我想經大砂海開多兩個城je....
本身隻雀已經打唔贏架喇....之後再入去仲要變哂做龍
所以覺得呢隻game好玩,因為真係有佢既難度,唔係求其打就win到既rpg

至於對付カーズ雀,其實有幾個方法都好好用,你可以參考
1.特登比佢偷襲<--咁樣佢第1turn只會噴一隊only
2.打11445等等陣,仲之就係搵1條友既team黎食左佢招カーズ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[分享] 靚靚壁紙分享區 IDGAF 電視遊戲討論版 1002 12-23-11 02:05 PM
The Last Remnant [已售] romrom2004 電視遊戲討論版 699 09-19-11 04:16 PM
The Last Remnant 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 1 07-15-08 03:23 AM

現在的時間是 10:16 PM

手機版 | APP版