Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-01-07, 05:28 PM   #1
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
香港歌手睇下啦

歌壇網上賣大包
01/05/2007

【 本 報 綜 合 報 道 】 英 國 一 隊 獨 立 製 作 的 新 秀 樂 隊 , 有 感 唱 片 市 場 競 爭 激 烈 , 前 路 難 行 , 想 出 更 有 效 宣 傳 及 更 佳 長 線 收 益 的 方 法 , 就 是 在 互 聯 網 上 「 賣 大 包 」 , 任 由 網 友 下 載 他 們 的 新 歌 , 冀 望 能 出 奇 制 勝 , 藉 此 增 大 知 名 度 , 在 演 唱 會 及 出 售 與 樂 隊 有 關 商 品 等 賺 錢 回 本 。

望 借 網 上 威 力 吸 擁 躉
the Crimea 的 五 人 組 合 樂 隊 曾 推 出 過 一 張 唱 片 , 賣 出 三 萬 五 千 隻 , 一 度 被 視 為 「 英 國 未 來 最 後 希 望 的 樂 隊 」 。 但 他 們 去 年 被 華 納 音 樂 公 司 「 飛 」 走 , 樂 隊 有 感 前 路 滿 途 荊 棘 , 決 定 本 月 十 三 日 將 其 自 資 錄 製 的 第 二 張 唱 片 《 Secrets of the Witchin Hour 》 內 的 歌 曲 在 網 上 任 由 樂 迷 免 費 下 載 。 這 劃 時 代 的 創 舉 引 起 業 界 及 其 他 樂 隊 高 度 關 注 , 視 之 為 「 音 樂 業 的 革 命 」 , 更 有 人 擔 心 這 種 「 派 糖 」 巿 場 伎 倆 會 成 為 風 氣 。

樂 隊 的 經 理 人 指 出 , 現 代 年 輕 人 都 愛 在 互 聯 網 非 法 下 載 新 歌 , 令 唱 片 銷 情 一 蹶 不 振 , 這 是 他 操 業 廿 五 年 以 來 不 曾 遇 見 的 現 象 。 鼓 手 Owen Hopkin 表 示 , 樂 隊 現 場 演 唱 則 方 興 未 艾 , 門 票 及 相 關 收 入 可 觀 , 他 們 嘗 試 借 助 互 聯 網 的 威 力 闖 天 下 , 希 望 能 吸 引 更 多 不 同 層 面 的 擁 躉 , 為 將 來 巡 迴 演 唱 鋪 路 。

咪再all唔出屎賴地硬

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 06:05 PM   #2
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>更 有 人 擔 心 這 種 「 派 糖 」 巿 場 伎 倆 會 成 為 風 氣 。
咁就要睇下係啲咩人擔心啦

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 06:08 PM   #3
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
自己有料既
怕乜野"風氣"

舊 05-01-07, 06:21 PM   #4
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
咪玩啦,要真係好聽先吸引到人去演唱會架嘛
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 06:26 PM   #5
JJLAM
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
美國都有個Terra Naomi都係咁啦...香港班人點都係將個腦放係第2度場黎諗野...

A pessimist thinks things can't be worse
An optimist knows they can
JJLAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 06:42 PM   #6
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
人家係新秀獨立樂隊
冇唱片公司控制點玩都得啦
iTunes Store個個禮拜都有free music下載
不過都係o的未成名o既歌手、組合
有名o既,就梗係繼續賣US$0.99一首歌啦

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 06:55 PM   #7
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
係香港D人死都要以為賣碟先係正途.賣唔出碟就瀨晒網上非法下載.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 07:01 PM   #8
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
佢地要知冇返咁上下都唔會有人去聽你既歌,莫講DL,所以俾你聽又點,

同埋整得mp3都唔方都質素,識聽歌既人一定會買返碟,d排識左一個人就是抱這心態,

自己錄過首歌好過,

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 07:05 PM   #9
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 司馬言 查看文章
咪玩啦,要真係好聽先吸引到人去演唱會架嘛
冇錯
本地(香港)D歌吸引唔到人點做都冇用

我覺得the Crimea 咁做真係幾有創意

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 07:16 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
人家可以用免費唱片引人聽,之後再靠演唱賺番轉頭....香港可以咩想都唔好想了

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 08:12 PM   #11
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
人家可以用免費唱片引人聽,之後再靠演唱賺番轉頭....香港可以咩想都唔好想了
睇到我簽名嗎?
本身都唔尊重,何來去尊重呢?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 08:42 PM   #12
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
冇話唔得嘅
不過前題係要香港啲所謂明星提高下佢地啲水準

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 05-01-07, 08:44 PM   #13
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: Razgriz 查看文章
冇話唔得嘅
不過前題係要香港啲所謂明星提高下佢地啲水準
no
首先要班商家唔好再食古不化

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 10:27 PM   #14
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
香港不是有班號稱只唱現場唔出碟的四人組做過類似的事嗎?

舊 05-01-07, 10:38 PM   #15
CNC
Crazy Gamer
麻雀放砲專家

註冊日期: Dec 2003
咁似而家d online game手法既?
但我又覺得如果真係0岩聽既話
好似我呢類一定唔入紅館既人可能會買飛都唔奇
最小唔會買佐飛入去
希望越大就失望越大
除非你係捧偶像見到個人就安落哂果隻

即使唔買飛入場
覺得好聽既咪自己比錢買隻碟同當捐返錢比佢地努力再出新歌

此篇文章於 05-01-07 10:40 PM 被 CNC 編輯。
CNC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-07, 10:59 PM   #16
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
香港好多野本應該被淘汰的...

舊 05-01-07, 11:36 PM   #17
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
我覺得這個是好事,他們透過網絡宣傳自己歌曲
這樣可以更多人認識他們來增加知名度和銷量,總比某些人完全認為非法下載是令銷量下跌主要原因。

舊 05-01-07, 11:52 PM   #18
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
香港樂壇只係一個小圈子活動

其實免費比人dl都係一個搵錢方法, d人識左首歌, 會去唱k, 聽concert, 依d一樣可以賺錢
問題係d歌o既質素, 可唔可以吸引到人去dl....

舊 05-02-07, 12:14 AM   #19
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
[QUOTE=House;5933354]歌壇網上賣大包
01/05/2007

樂 隊 的 經 理 人 指 出 , 現 代 年 輕 人 都 愛 在 互 聯 網 非 法 下 載 新 歌 , 令 唱 片 銷 情 一 蹶 不 振 , 這 是 他 操 業 廿 五 年 以 來 不 曾 遇 見 的 現 象

其實.....這句話是什麼意思??
皇家馬爹里 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-07, 12:15 AM   #20
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
一句:
唔鐘意聽本地歌
都奈我唔何

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-07, 12:36 AM   #21
Einhander
能登かわいいよ能登

[QUOTE=皇家馬爹里;5934289]
引用:
作者: House 查看文章
歌壇網上賣大包
01/05/2007

樂 隊 的 經 理 人 指 出 , 現 代 年 輕 人 都 愛 在 互 聯 網 非 法 下 載 新 歌 , 令 唱 片 銷 情 一 蹶 不 振 , 這 是 他 操 業 廿 五 年 以 來 不 曾 遇 見 的 現 象

其實.....這句話是什麼意思??
是賴得就賴的意思

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 05-02-07, 01:37 AM   #22
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Razgriz

是賴得就賴的意思
有幾賴 ?
唔好話香港
歐美,日本o既唱片銷量對比10年前下降左幾多求其search下就知差多遠~

舊 05-02-07, 02:28 AM   #23
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
我有個朋友做相關行業既﹐話:
外國唱片公司面對下載問題都係唔識對付
年年蝕大錢都係鴕鳥政策﹐唱片加價
最後係電腦公司(好似係apple?)出黎整廉價正版下載既

而家邊間公司帶頭搞廉價下載一定被人插﹐但係唔搞就攬炒 \/

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-07, 09:07 AM   #24
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 神京 查看文章
有幾賴 ?
唔好話香港
歐美,日本o既唱片銷量對比10年前下降左幾多求其search下就知差多遠~
因為外國有itunes ma, itunes dl唔會計入唱片銷量

舊 05-02-07, 10:36 AM   #25
不破大地
Game Master
車仔球迷

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ELT 查看文章
因為外國有itunes ma, itunes dl唔會計入唱片銷量
其實香港咁方便
我覺得買碟仲方便過下載

講真連專業既音樂人都做唔到好音樂
何況業餘個班
香港人又係睇名氣先, 你免費放出來都唔會有人要

論壇跳轉

現在的時間是 08:50 AM

手機版 | APP版