Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後
Cosplay同人MIX討論區>我的圖被本地Game書「G-ZONE」盜用了
飛燕 10:33 PM 06-01-06
G-ZONE Vol.16
66頁

(TEXT: 游雲, ART: K'ay)

G-ZONE在我不知情的狀況下,私自盜用了我繪畫的插圖。
這是原圖(右上方)

右下方背景的圖則是這張

這次我一定會追究的
明顯地把原圖有我名字和link的部份刪掉

明天打電話上編輯部

整本書竟然無電話號碼

事件日誌

2006年6月2日:

剛聯絡上該雜誌其中一個員工

我無法取得公司電話,因為該公司沒有電話,他說聯絡方法全部印在書上。
至於地址,他確切地說書上地址是真確的。

最後,他答應會把我的要求傳達過去編緝部。

現在唯有等待回覆了
小特特 10:35 PM 06-01-06
的確完全地侵犯版權-w-a
必要時告佢!
武藤遊戲 10:38 PM 06-01-06
咁的事都造得出來
幸好沒買開本game書
windart 10:46 PM 06-01-06
之前講過依家再post:

雜誌就唔好比面佢啦,至少要佢地知道張野係你唔知情情況比人用左,
雖然最後我知佢地用:「呢個係外稿既,同我地無關。」呢個埋由脫身

點都好你一定要出聲,香港雜誌好興用人地網上圖片而連一個email都唔會通知返事主。

(我可唔可以轉載呢單野到其他地方?)
小特特 10:48 PM 06-01-06
作者: windart:
之前講過依家再post:

雜誌就唔好比面佢啦,至少要佢地知道張野係你唔知情情況比人用左,
雖然最後我知佢地用:「呢個係外稿既,同我地無關。」呢個埋由脫身

點都好你一定要出聲,香港雜誌好興用人地網上圖片而連一個email都唔會通知返事主。
唔止圖
文都好興盜用
我身邊有兩個案例
風音 10:50 PM 06-01-06
又係時候狂fw
AshleyYan 10:50 PM 06-01-06
將圖隱藏住飛燕既粗腿怨念.
無論點cut都睇得出係飛燕畫

一於罷買
windart 10:51 PM 06-01-06
作者: 小特特:
唔止圖
文都好興盜用
我身邊有兩個案例
文就不嬲架啦,D game書唔止攻略,連game評都照copy
邪教教主 10:51 PM 06-01-06

完全被厚顏地盜用.... 特登cut 左d 名同homepage 先厚顏
如果要告佢有mud 手續??/ 正常程序
有無d 專責部門....定要找律師??
黑咪 破壞大王 10:51 PM 06-01-06
有可能是之前有人任意將張圖轉貼到其他地方之後佢哋搜圖時搜了出來,
所以佢哋未必知道原出處在哪裡的.

最好都係同佢哋接觸一下先決定下一部行動.
カズキ 10:54 PM 06-01-06
雖然我不是畫畫人,不過見到真係替飛燕唔低.私自盜用的應該是art那位人兄吧.
有可能那位人係某會員吧.
Coolam 10:57 PM 06-01-06
佢執走左"by Fei"呢個細字,明顯係知法犯法!
飛燕 10:58 PM 06-01-06
作者: 黑咪 破壞大王:
有可能是之前有人任意將張圖轉貼到其他地方之後佢哋搜圖時搜了出來,

兩張圖上面都有
「Illustrated by Fei」和我個人網站網址
而且聽說TEXT的人兄是這裡的會員

總之,我一定會追到我應得的賠償,
別想逃!
elmond 10:59 PM 06-01-06
作者: 黑咪 破壞大王:

未知道咪唔好用lor
這是好簡單的道理
windart 11:06 PM 06-01-06
作者: elmond:
未知道咪唔好用lor
這是好簡單的道理
佢地認為D CG係外國產物,以為當時人唔知就照登,這是屢見不鮮的事情
antony chan 11:08 PM 06-01-06
飛燕,支持你做o野.....
小特特 11:08 PM 06-01-06
佢地認為D CG係外國產物,以為當時人唔知就照登,這是屢見不鮮的事情
理得佢咩原因
用左就係用左
商業野冇不知者不罪既道理吧
告爆佢
細路翔 11:09 PM 06-01-06
年中都見到幾單啦

不了了之炸嘛
邪教教主 11:10 PM 06-01-06
負責 art 果個是誰?? 好朦
這是刑事定民事case??
antony chan 11:13 PM 06-01-06
作者: 邪教教主:
民事CASE吧....不算是刑事....
除非飛燕有註冊.....不然只能做民事
黑咪 破壞大王 11:14 PM 06-01-06
作者: 邪教教主:
涉及商業利益者,
刑事case.
Coolam 11:14 PM 06-01-06
作者: 飛燕:
兩張圖上面都有
「Illustrated by Fei」和我個人網站網址
而且聽說TEXT的人兄是這裡的會員

總之,我一定會追到我應得的賠償,
別想逃!
我想知你會用咩方法追究?
發律師信??唔化算.....
打電話去問,佢地一定耍太極!....
windart 11:14 PM 06-01-06
作者: XENOS=翔:
年中都見到幾單啦

不了了之炸嘛
冇辦法,如果要去到賠償的話就算出到律師信都追唔返,
到最後都係鬥$多
windart 11:16 PM 06-01-06
作者: Coolam:
打電話去問,佢地一定耍太極!....
[一貫做法]佢唔係我地公司既人,係外發稿既人......[/一貫做法]
antony chan 11:17 PM 06-01-06
不過如果Fei可以有足夠証明張圖係出自於佢手的話,咁一定告得入.....
再不是我地一人夾一百俾Fei打官司又點話....
1 2 3 4 5 6 7 11  ... 最後

返回主題版面