Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 買賣專區

主題工具 顯示模式
舊 05-04-06, 02:32 PM   #1
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
買賣專区基本法 Ver1.28 使用者必看(02-21-2013 UPDATE)

基本上現在有以下7點:

1)出售或徵求貨品一定要有價錢
[無標明價錢者 其POST一律Del 事前不會有任何通知]

2)買賣雙方不能放飛機
[例:如賣方應承佐賣 事後又唔賣或買方應承佐要 事後又唔要]

3)不能阻礙其他網友買賣
[例:如人地標價$1000 有人留句話XXX到只需$500等]

4)不能以拍賣形式出售貨品[如價高者得/我可出更高価等字眼]

5)任何舊POST 只可PUSH三次 多於三次者Del

6)可在此版内交換物品 但雖列名交換條件

7)最好可以標明交易地點

8)必需列明更新内容
如追加貨的名稱、或價錢上的加減改動

9)同一Top内、一日最多改動三次、一星期内不可多過10次
免得以追加貨品或内容改動的借口作另類推Post之用

10)同一日之内、同一人不可以開新Top、推Post、追加貨品或内容改動
在P.01頭版内超過2個標題Top

違者一律Ban1個月或以上

如違反以上規條者 其POST一律Del 事前不會有任何通知 更甚者将會被列入黒名單 永不能使用買賣專区任何服務

另請各網友也抽抽宝貴的時間看看這裏:

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=171034

此篇文章於 02-21-13 02:45 PM 被 ★星人44★ 編輯。
★星人44★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-06, 02:33 PM   #2
★星人44★
Moderator

05-04-2006 UPDATE

7)最好可以標明交易地點

舊 12-01-09, 12:00 PM   #3
★星人44★
Moderator

引用:
作者: wakupanda 查看文章
想投訴一位會員 lcc200623

24 Nov早上與樓主約定25號晚在觀塘交收<最新菲特>, 樓主應承後卻在當晚放飛機.
之後完全失踪, 屢次不開電話, 隔日之後再試打對方電話, 接通後一聽到本人聲音又扮聽不到電話. 到今日對方仍未回覆.

雖然無對方pm記錄, 不過都有電話錄音佐證. 翻查gaf記錄發覺樓主一直有買賣板的交易記錄, 所以不能單純當新丁看符. 請星人版主主持公道. thanks!

http://gaforum.org/showthread.php?t=195801
巳Ban3個月

舊 12-01-09, 12:21 PM   #4
★星人44★
Moderator

最近買賣版經常有網友『一個ITEAM就開一Top』的現像
形成類似『洗版』的效果

我希望各網友開Top時可精簡一點
亦有個別網友我巳PM或留言作出警告

如再無任何改善

我会硬性定版規限制出Post次数
希望大家可以自重少少

舊 04-13-10, 08:54 PM   #5
zzzdx
God of Gamer
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
本人想投訴會員 Bobby@HKAFA 放飛機

本人與會員 Bobby@HKAFA 約定在4月11號星期日晚上六點正在深水土步交收"K-on!一番秋山澪水杯"
當日我17:45到達,18:00左右打了一次電話聯絡 Bobby@HKAFA
不過接通後卻只出了一聲"喂?"之後就cut線,之後一直打給他都是長響後去了留言信箱
我一直等到19:15才離開(有其他買家作證),同日晚上看到他在gaf時間06:XX PM 左右有在線
於是在gaf時間08:33 PM 再pm他,第二天看見他在gaf時間11:XX PM 左右有在線但也沒回覆

現在我等 Bobby@HKAFA 回覆已超過48小時而他一直有在線,看來他已不會再和我聯絡
所以麻煩星人大可以幫忙跟進一下,謝謝。

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-10, 06:53 PM   #6
★星人44★
Moderator

引用:
作者: zzzdx 查看文章
本人想投訴會員 Bobby@HKAFA 放飛機

本人與會員 Bobby@HKAFA 約定在4月11號星期日晚上六點正在深水土步交收"K-on!一番秋山澪水杯"
當日我17:45到達,18:00左右打了一次電話聯絡 Bobby@HKAFA
不過接通後卻只出了一聲"喂?"之後就cut線,之後一直打給他都是長響後去了留言信箱
我一直等到19:15才離開(有其他買家作證),同日晚上看到他在gaf時間06:XX PM 左右有在線
於是在gaf時間08:33 PM 再pm他,第二天看見他在gaf時間11:XX PM 左右有在線但也沒回覆

現在我等 Bobby@HKAFA 回覆已超過48小時而他一直有在線,看來他已不會再和我聯絡
所以麻煩星人大可以幫忙跟進一下,謝謝。

引用:
作者: Bobby@HKAFA
我有試過打電話俾佢, 但係佢冇應同覆我, 我而家身在醫院.........
比佐個行到無得再行
連細佬仔都唔信Ge大話做回覆咁囉

舊 04-16-10, 12:21 AM   #7
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
引用:
作者: ★星人DX★ 查看文章
比佐個行到無得再行
連細佬仔都唔信Ge大話做回覆咁囉
咁都講得出
淨計gaf既上線記錄同pm記錄已經證據確鑿
我諗星人大你Ban+買賣版黑名單左佢應該冇人反對吧

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-10, 01:54 AM   #8
★星人44★
Moderator

由於近排好多網友用『扮更新』去推舊Post
由今天起必需列明更新内容

Thx

舊 08-16-10, 11:56 PM   #9
rx-78-2
Junior Member

註冊日期: Aug 2010
http://www.gaforum.org/member.php?u=38687

請問 kanleung 提出更高買價有否違反版規?
rx-78-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-10, 09:22 PM   #10
★星人44★
Moderator

引用:
作者: rx-78-2 查看文章
http://www.gaforum.org/member.php?u=38687

請問 kanleung 提出更高買價有否違反版規?

無錯

如果Lyce賣佐比佢
連Lyce都係違反版規

此篇文章於 08-19-10 09:28 PM 被 ★星人44★ 編輯。
舊 08-20-10, 06:33 PM   #11
rx-78-2

O
引用:
作者: ★星人40★ 查看文章

無錯

如果Lyce賣佐比佢
連Lyce都係違反版規
Thanks for your action.
rx-78-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-10, 04:55 PM   #12
ilysmcw

可否開代購或團購之類的POST?
ilysmcw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-10, 09:12 PM   #13
haro1456
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
請問賣家能不能夠在HOLD貨俾買家後,因有其他人願出更高價而向原先買家加價?
haro1456 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-10, 10:13 PM   #14
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
投訴會員 andy4b13 放飛機

已約本晚 1800 在觀塘地鐵站交收漫畫
在1800-1830 期間多次致電+SMS 仍未有回應
(亦感覺到有CUT 線之嫌)

直到現在也未收到一個取消交收的通知/SMS/電話/PM
請版主處理

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 02:15 AM   #15
★星人44★
Moderator

引用:
作者: 一小英口 查看文章

請版主處理
引用:
作者: ★星人40★
引用:
作者: 一小英口 查看文章

請版主處理
可有此事?
andy4b13 10日一直無ON過Line
PM一路無回覆
又0post数新仔一名

係咪都需要我一Ban呢…

舊 03-25-11, 11:50 PM   #16
bluelaw

註冊日期: Oct 2004
本人想投訴會員POKA,他於3月20日PM我,對我售賣的3DS有興趣,可是他說快要過台灣沒時間交收,並會於3月24日回來時作出交收,可惜自3月24日到現在POKA從不接聽電話,也沒有交待。極之不負責任。
bluelaw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 08:16 PM   #17
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: bluelaw 查看文章
本人想投訴會員POKA,他於3月20日PM我,對我售賣的3DS有興趣,可是他說快要過台灣沒時間交收,並會於3月24日回來時作出交收,可惜自3月24日到現在POKA從不接聽電話,也沒有交待。極之不負責任。
sorry
是我不對
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 03:14 AM   #18
bluelaw

引用:
作者: POKA 查看文章
sorry
是我不對
我相信你,為你留著主機,但係你返黎又粒聲都唔出,要唔打返電話比我,

又唔講要唔要

又話識人又話盛

好一個無口齒既會員
舊 03-27-11, 08:42 PM   #19
★星人44★
Moderator

引用:
作者: POKA 查看文章
sorry
是我不對
咁我永久Ban你GaLa
阿SANG爺

前科

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=529

為防你会好似上次咁係咁開Acc返黎
今次重手少少Ban IP
請見諒

舊 03-28-11, 12:19 AM   #20
bluelaw

引用:
作者: ★星人40★ 查看文章
咁我永久Ban你GaLa
阿SANG爺

前科

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=529

為防你会好似上次咁係咁開Acc返黎
今次重手少少Ban IP
請見諒
謝謝星人大大
舊 04-03-11, 06:22 PM   #21
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
http://gaforum.org/showthread.php?t=210778

連續PUSH多於3次
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 12:14 AM   #22
★星人44★
Moderator

投訴 : 買賣專區賣家House放飛機唔聽電話

引用:
作者: Shin Gouki
賣家 : House
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=212535

---------------------------
引用:
引用:
作者: House
引用:
引用:
作者: House
引用:
Tear to tiara+外傳(不分售)(行)=>150元

I want, call XXXXXXXX, Joe. Thanks.
屋企唔係咁方便講電話 太夜
我明天打給你好嗎 thx^^"
OK, 可星期三 7:00pm MK MTR 交收, 請留電話. Thanks.
ok 無問題 就星期三吧~
XXXXXXXX =>Felix 或者直接叫我網名吧 |O|
約左而家MK MTR 交收, 電話無人聽, 請盡快聽電話或回覆.
---------------------------

29/5晚約好今晚(星期三)7:00pmMK MTR 交收, 7:00pm完全唔見人, 多次call佢又唔聽電話, 立即PM佢又唔理 (當時佢係sign in緊GAF), 結果完全被放飛機, 請版主處理. Thanks.
HOUSE哥
請上黎解一解話

此篇文章於 06-06-11 11:59 AM 被 ★星人44★ 編輯。
舊 06-04-11, 10:44 AM   #23
★星人44★
Moderator

Shin Gouki 網友
HOUSE哥当日睇完我PM後就再無上過GAF
無連絡亦無解釋

所以我最多只可以Ban他6個月+6個月買賣版黒名単

舊 06-09-11, 02:09 PM   #24
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
阻礙其他網友買賣

請版主處理 thanks

[例:如人地標價$1000 有人留句話XXX到只需$500等]

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=212805

此篇文章於 06-09-11 09:27 PM 被 超合Game魂 編輯。
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-11, 11:10 PM   #25
★星人44★
Moderator

引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
請版主處理 thanks

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=212805
巳Ban3個月

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的醫療紀錄[官方浮誇敗家紀錄] (請看調整了的規矩!) KKH 照相館 44 09-06-13 09:35 PM
美洲國家盃 直播時間表+討論區 龍寶寶 體育版 205 07-27-04 02:19 AM
[ETC]PSP與NDS遊戲預訂價$49.99 Janus 手提遊戲機討論版 16 05-21-04 07:30 PM
再來英超第四.....(已更新) 皇家馬爹里 體育版 73 04-25-04 03:16 AM
[分享]YP拍賣 死亡筆記本 楓淚痕 日本動漫畫討論版 2 04-18-04 01:36 AM

現在的時間是 04:08 PM

手機版 | APP版