Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-29-05, 03:26 PM   #1
Chris皇
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
網 民 集 資 賣 廣 告 爭 普 選

網 民 集 資 賣 廣 告 爭 普 選

【 記 者 雷 子 樂 報 道 】
「 我 唔 想 到 七 十 八 歲 重 要 登 報 爭 普 選 。 」 一 群 無 權 無 勢 的 年 輕 人 , 終 日 盤 踞 網 上 討 論 區 「 吹 水 」 、 鬥 嘴 。 上 月 中 一 名 老 伯 在 報 章 刊 登 爭 普 選 廣 告 , 燃 起 年 輕 人 的 民 主 夢 , 決 心 在 網 上 集 資 登 廣 告 。 短 短 五 天 竟 已 籌 到 逾 一 萬 五 千 元 , 徵 集 到 十 多 款 設 計 圖 。 這 群 素 未 謀 面 的 網 友 , 12.4 將 跳 出 虛 擬 世 界 , 參 加 爭 普 選 大 遊 行 。

十 張 臉 道 盡 普 選 夢
該 個 將 於 明 日 在 報 章 刊 登 的 廣 告 , 由 十 張 不 同 年 紀 的 臉 孔 組 成 , 五 歲 的 小 孩 問 媽 媽 : 「 咩 叫 普 選 呀 ? 」 十 五 歲 時 , 他 疑 惑 : 「 到 我 夠 秤 時 有 得 選 未 ? 」 二 十 五 歲 的 他 慨 歎 : 「 唉 … … 人 廿 一 歲 就 有 得 選 啦 ! 」 四 十 五 歲 那 年 , 他 埋 怨 : 「 成 日 話 選 話 選 … … 講 好 耐 啦 ! 」 七 十 五 歲 的 他 絕 望 地 說 : 「 唔 知 我 臨 去 之 前 有 冇 得 選 呢 ? 」
廣 告 底 部 寫 上 : 「 我 要 出 聲 ! 我 要 普 選 ! 12.4 維 園 見 」 , 下 款 是 「 一 群 熱 愛 香 港 的 青 年 . 高 登 討 論 區 網 民 」 。 設 計 者 Jacky 只 得 二 十 三 歲 , 他 說 討 論 區 常 客 多 是 二 十 多 歲 的 年 輕 人 , 留 言 者 有 教 師 、 海 關 關 員 及 設 計 師 , 但 更 多 的 是 學 生 , 無 穩 定 收 入 。 他 們 每 人 五 十 、 一 百 元 的 將 錢 存 入 戶 口 , 有 在 海 外 留 學 網 民 存 入 美 金 、 英 鎊 或 加 幣 以 示 支 持 , 至 今 已 有 七 十 多 人 集 資 。

要 市 民 表 態 覺 可 悲
「 最 初 都 諗 住 係 網 上 留 言 博 一 博 , 估 唔 到 反 應 咁 好 。 」 網 名 「 心 繫 膠 國 」 的 發 起 人 Alex 憶 述 : 「 顧 明 均 報 紙 登 廣 告 , 令 我 覺 得 網 民 都 要 做 番 , 話 畀 佢 聽 唔 係 大 老 闆 先 有 錢 登 廣 告 講 政 改 。 」 現 年 二 十 五 歲 的 Alex 說 , 「 普 選 係 政 府 應 該 推 動 事 , 重 要 市 民 真 金 白 銀 賣 廣 告 表 態 , 真 係 有 少 少 可 悲 。 」

高 登 討 論 區 網 友 集 資 一 萬 五 千 多 元 , 刊 登 爭 取 普 選 廣 告 , 內 容 為 男 孩 從 小 盼 到 身 故 , 也 等 不 到 普 選 之 日 。

from
http://appledaily.atnext.com/templat...art_id=5438146
--------------------------------------------------------------------
Their advertisement will be appeared in tomorrow's AM730........

此篇文章於 11-29-05 03:28 PM 被 Chris皇 編輯。
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:30 PM   #2
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
班高登友真係有點兒無聊....
普選=美好的將來..嗎..

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:33 PM   #3
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: 小J
班高登友真係有點兒無聊....
普選=美好的將來..嗎..
即係如果佢地真係有心既

我唔覺得有乜問題喎

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:37 PM   #4
Chris皇

PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
引用:
作者: #MilKneo™
即係如果佢地真係有心既

我唔覺得有乜問題喎
They are very serious this time,
they are not playing....

BTW,
It is better than no one to say something
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:38 PM   #5
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
我就覺得要慢慢來,10年都未夠,你們就常常要這樣,要那樣,我是中央都不給你們啦

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:41 PM   #6
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
其實普選有咩咁好;;

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:51 PM   #7
書仔
Game Master
路人一名

可以給一班所謂的民主派成功拉票,等你們選他

舊 11-29-05, 03:51 PM   #8
Bleed Saga
Ultimate Gamer
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 書仔
我就覺得要慢慢來,10年都未夠,你們就常常要這樣,要那樣,我是中央都不給你們啦
最好50年不變
我們要求個甚麼?
中央比個著數我們?
中央給過著數只係同當奴食蟹果班人受惠吧

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:52 PM   #9
sunnycard
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 小特特
其實普選有咩咁好;;
可以懶自己XD
sunnycard 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:54 PM   #10
S.T.A.R.S.
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
其實普選有咩咁好;;
對邊個做特首有意見既人咪有好處lo
S.T.A.R.S. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 03:55 PM   #11
Bleed Saga
Ultimate Gamer
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:
其實普選有咩咁好;;

普選冇話一定選到個好
但當中公民參與是現代社會不可或缺的原素

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:02 PM   #12
書仔
Game Master
路人一名

引用:
作者: Bleed Saga
最好50年不變
我們要求個甚麼?
中央比個著數我們?
中央給過著數只係同當奴食蟹果班人受惠吧
我不明白你為甚麼會說中央沒有著數給我們!
第一,沒有自由人,香港的零售業會有好得這麼快嗎!
第二,人民幣在香港開放,不知多少國家想都沒有
但就是有一班拿住民主這個名,來作風作雨,我敢說!如果你們要這麼趕普選,只要中央一斷我們後路!我們一定死

舊 11-29-05, 04:08 PM   #13
House
里村★紅葉

邊個做特首都有人嗌唔好架啦 真係聽都聽到煩..

Get

Get 周防天音!

舊 11-29-05, 04:10 PM   #14
leotam3

又是老套(?)的一句...
如果有普選, 政府政策可以由市民監察,
人民是有主動權的(就算是共產黨只要受人民歡迎也可以上台執政),
但相對如果不是普選, 政府便不是受市民監察,
人民往往是被動的一方, 不能在立法層面上反對政府一些無理的政策...

重點:就算是普選,民主派也不一定是穩勝.....
舉個例...
好像一場足球比賽(A V.S.B)...
現在的球證是B隊的職員/FANS,
而A隊則只是要求球證是中立人仕擔任,
請問這有錯嗎...?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:10 PM   #15
書仔
Game Master
路人一名

無錯,現在香港人就是因為現在的特首不是自己選!所以有事就可以懶,不過我相信就算普選了!有事時也會這樣,根本是沒意思

舊 11-29-05, 04:15 PM   #16
Lilith
Game Master
魔女の墮天使

註冊日期: Oct 2005
引用:

其實我同意你嘅講法, 但係真係要一個時間, 如果唔係又黎個50年不變點算??

不過香港人對普選真係比較急進~

我覺普選 or not 對香港市民嘅日常生活影響真係唔係好大~ 不過"某D"自由可能...

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗

我珍惜你,你亦要珍惜你自己~
Lilith 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:16 PM   #17
House
里村★紅葉

引用:
作者: Lilith
其實我同意你嘅講法, 但係真係要一個時間, 如果唔係又黎個50年不變點算??

不過香港人對普選真係比較急進~

我覺普選 or not 對香港市民嘅日常生活影響真係唔係好大~ 不過"某D"自由可能...
未學行先學走

Get

Get 周防天音!

舊 11-29-05, 04:17 PM   #18
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
無錯,現在香港人就是因為現在的特首不是自己選!所以有事就可以懶,不過我相信就算普選了!有事時也會這樣,根本是沒意思
普選與極權專政o既分別,最佳例子我諗要數美國加洲了,完全體現出民主o既作用。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:18 PM   #19
Lilith
Game Master
魔女の墮天使

註冊日期: Oct 2005
引用:
邊個做特首都有人嗌唔好架啦 真係聽都聽到煩..
香港人就係咁 ga la, 真係唔知點先叫滿意

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗

我珍惜你,你亦要珍惜你自己~
Lilith 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:18 PM   #20
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: leotam3
-skip-
我怕佢地要完中立球證之後又要換埋個sponsor同主辦機構

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:19 PM   #21
書仔
Game Master
路人一名

就是這樣,我相信只是第一位做得不太好!所以班民主派就大大聲要普選,為何不多等幾年,看看曾先生做得如何!而且現在都有一個政改出了來,為何要趕趕出一個時間表出來呢!

舊 11-29-05, 04:20 PM   #22
House
里村★紅葉

引用:
又是老套(?)的一句...
如果有普選, 政府政策可以由市民監察,
人民是有主動權的(就算是共產黨只要受人民歡迎也可以上台執政),
但相對如果不是普選, 政府便不是受市民監察,
人民往往是被動的一方, 不能在立法層面上反對政府一些無理的政策...

重點:就算是普選,民主派也不一定是穩勝.....
舉個例...
好像一場足球比賽(A V.S.B)...
現在的球證是B隊的職員/FANS,
而A隊則只是要求球證是中立人仕擔任,
請問這有錯嗎...?
在政治上無可能由一個人話事吧,,?
現在的香港就算有無普選 我們的言論都好自由
我地都有眼架

Get

Get 周防天音!

舊 11-29-05, 04:20 PM   #23
leotam3

引用:
未學行先學走
定個時間表=/=即刻普選
有時間表即是有個目標,
沒目標只是會一直的拖(我相信一部份人會這樣做)

p.s. 交asssignment/生產工序都要有timetable/deadline啦

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:21 PM   #24
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
我從來都唔覺普選有咩好,因為覺得香港根本無政治人材rz
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 04:22 PM   #25
House
里村★紅葉

引用:
定個時間表=/=即刻普選
有時間表即是有個目標,
沒目標只是會一直的拖(我相信一部份人會這樣做)

p.s. 交asssignment/生產工序都要有timetable/deadline啦
時間表之前都應該有具體計劃吧?

Get

Get 周防天音!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
民 建 聯 選 舉 後 又 改 黨 綱 凍檸茶 ~清談館~ 157 09-27-04 07:15 PM
今期壹週~~大班自爆與李嘉誠關係 森爺 ~清談館~ 9 09-19-04 12:55 PM
無大班,罷聽商台 雪舟等楊 ~清談館~ 92 08-01-04 02:53 AM
轉載: 一 個 國 家 的 輝 煌 成 就 , 竟 然 是 另 一 方 辛 酸 的 血 靈格斯 學術文化綜合研討區 10 05-24-04 12:45 PM

現在的時間是 03:42 AM

手機版 | APP版