Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
體育版>TO : 香港傳媒 "亞洲光榮 ???"
darkangel 03:07 PM 06-26-02
請大家看看 韓國這個民族是這樣看待中國人的(轉載):我是一個韓國人,今天我們國家的英雄贏得了可貴的出線權,毋庸置疑,這是一次征服性的勝利,在觀眾席上,我遇到幾個中國人,他們都不約而同地對我們的勝利表示高興,並在場上與我們一起加油,歡呼,似乎勝利也是他們 的一樣。 對於這種舉動,我對這種行為感到不解 ,到底是什麼原因驅使他們如此發自內心的雀躍呢?
他們的解釋是:“因為我們同是亞洲人,你們的勝利代表著我們的光榮,也代表著我們進步的可能性,讓西方人必須改改瞧不起亞洲人的習慣了。”
聽到這些,我不禁感到可笑 你們所說的亞洲光榮,在我們看來是多麼的荒謬,請弄清楚並銘記的是:當前的國際競爭是以國家為單位進行的,而不是大洲,希臘不會以英國的光榮而光榮。 我們之間的聯繫,僅僅只是在經度上相差15度而已,我們因為這種地理原因而共有的東西,在我們 勝利的原因中,顯得是那樣的慘澹無力 我們的勝利來自你們沒 有的東西:頑強,團結,以及你們所擯棄的激進的民族主義,所以,我們的勝利,屬於我們的人民,而不需要其他人苟延殘喘的沾及。 標準的時代,就像不應以膚色評判人的優秀一樣,在這種科學的準繩下----大韓民國-- ---贏了!
氣體蛇 04:03 PM 06-26-02
真係韓國人寫的?:-)
烈火戰車 04:17 PM 06-26-02
我都好認同以上那位韓國人的說話,,...他們南韓win波,是他們的事,關其他亞洲何幹?????????
中國隊自己不爭氣,唔團結,無鬥心,...我都認為不要將其他亞洲隊,例如中國廢隊,擺埋南韓度.亞洲度,,,咁樣會影衰晒南韓隊的.......

還有,我們香港人很喜歡支持日本隊,同佢地打氣,說日本為亞洲人爭光..但,請大家不要忘記,日本從來都不當自己是亞洲國家,亞洲人的,,,所以聲稱自己是東洋人是其中一個例子,,,他們是很不情願地做亞洲人,亞洲國家的.......所以,就算日本隊win左,我都唔覺亞洲是光榮,因為他們根本不當亞洲是什麼一回事...
所以請大家清醒吧,,,,,人家不領情,..請理性地支持吧......
eddie_hk 05:49 PM 06-26-02
對南韓人來說(在他們角度去想), 他們勝了其他隊, 所以是亞洲之光.
在其他亞洲家的角度, 他們勝了關我們屁事? 為什麼要沾別人的光?

什麼同是亞洲國家, 他們能, 我們不能? 為什麼我們做不了亞洲之光? 我們的
球隊出了什麼問題? 如何改善? 盲目吹捧, 實屬不知所謂.
Kojiro Fuuma 08:21 PM 06-26-02
eddie_hk
點解我唔明你講緊乜O既~?:-)
t-cup 08:26 PM 06-26-02
南韓 咪又打好耐至去到哩步 (佢都打o左好多次 世杯 啦)

仲有基本上好應該 16 強 or 8 強行人止步~~~ :-) 其實打主場的確係比較有利, 計番以上主/客觀因素, 今次 南韓 有咁o既成績, 實屬神蹟吧了~~~

如果因為今次o既成績就以為下一次都可以打低列強, 我只希望 南韓 小心下一屆o向 德國 首圈出局
Kojiro Fuuma 08:29 PM 06-26-02
或者下屆韓國真係神威呢~:loco: :-)
t-cup 09:25 PM 06-26-02
作者: :
Originally posted by 風魔小次郎 :
或者下屆韓國真係神威呢~:loco: :-)
唔好話我睇死, 好難 :-)

亞洲球隊普遍都係主場好好, 但作客就冇咁好 :-)
搖搖 09:28 PM 06-26-02
外圍賽都過唔到就最好:-)
RX-93 09:49 PM 06-26-02
下屆南韓冇左主場之利,實比d強隊打回原形. 齋食蛋之後入唔到16強. 到o個時就... 呵呵呵!:-) :-) :-)
魚伕 09:52 PM 06-26-02
其實以波論波
南韓昨天真係踢得好過德國假:-)
不過全能足球始終都係過唔到穩守打法:-)
t-cup 09:53 PM 06-26-02
Originally posted by 魚伕之寶 :
其實以波論波
南韓昨天真係踢得幾過德過假:-)
但此終你把握唔到就輸囉 :-)
魚伕 09:54 PM 06-26-02
Originally posted by 茶杯老人 :

但此終你把握唔到就輸囉 :-)
有簡尼係度:-)
冇法啦:-)
t-cup 09:55 PM 06-26-02
Originally posted by 魚伕之寶 :
有簡尼係度:-)
冇法啦:-)
除o左上半場果球有威脅, 之後都冇...
ballack 一球之嘛, 一個機會就鸁你
魚伕 10:04 PM 06-26-02

其實一個出色的守門員
唔係只係突然求到險球就好野:-)
係要有睇通球賽同穩定狀態先算
以昨天來計
無疑簡尼只係救到一球險球
但其他無論低線傳中至角球,
佢都可以好清脆禁解決
只係睇佢其中一球將個波撥出底線,而唔係用手錘打出,
已經可以証明佢係最佳門將啦:-)
t-cup 07:02 AM 06-27-02
魚伕之寶 :

但我又咁睇呀...
佢當然要有實力至可以o向隊中有番咁上下地位.. 但睇番場波, 我敢話 南韓 果日o的攻勢只係隔靴搔癢. 未真正入到肉 :-)
eddie_hk 07:32 AM 06-28-02

南韓下半場80-90 分鐘有幾下攻門都有機, 不過打飛機...
魚伕 01:48 AM 06-29-02
魚伕之寶 :

但我又咁睇呀...
佢當然要有實力至可以o向隊中有番咁上下地位.. 但睇番場波, 我敢話 南韓 果日o的攻勢只係隔靴搔癢. 未真正入到肉 :-)
冇錯,但係就有太多門將失好多無謂波
所以簡尼穩健就已經好強:-)
想知道答案
睇埋巴西對德國就知佢係唔係第一鋼門(林源三:-) )

返回主題版面