Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-25-05, 03:17 AM   #1
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
n年前的岩本佳浩Rockman X系列

究竟香港有冇出過X4……
日本同台灣個邊又出到幾多,我記得X3完個陣有X4個序章,
加埋以前o向唔知咩漫畫店見過有中文o既X4。

有冇人知邊度有得買台灣o既X4

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 04:50 AM   #2
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
我都搵左好耐
當年我大佬借過台版(港版無出過),佢還左先講俾我聽.........
但台版都未完(事實上日版都未,因為岩本佳浩老師唔同出版社續約.......)
好似話X暴走,變左黑X,打到ZERO殘哂(同X2角色調轉.......),根住就冇下文.......

唉.....ROCKMAN係我第一套漫畫,由池原老師的ROCKMAN睇到岩本佳浩老師的Rockman X
點知.......如果唔係佢地畫的我都唔會睇的!!!!
記得ROCKMAN8唔知比左邊個畫,無視~

PS:雖然池原老師有出過ROCKMAN X,不過岩本佳浩老師的Rockman X好睇D,但都支持

此篇文章於 08-25-05 04:53 AM 被 elmond 編輯。
elmond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 05:27 AM   #3

註冊日期: Apr 2002
我都想買之後果d,屋企d rockman x漫畫仲响度....
知道有,但又唔係香港版冇買,但又好似儲少左d野咁........
以前响荃灣唔知邊間書店有x4(真係n年前,仲讀緊書...)

除左池原同岩本
有賀等既rockman都唔錯,韋特博士改得幾型
不過最正都係岩本

如果齋睇既話,一d開左好耐既租漫畫書店都仲可能有,買就......
蛹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 06:23 AM   #4
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

引用:
作者: 呂鳳仙
究竟香港有冇出過X4……
日本同台灣個邊又出到幾多,我記得X3完個陣有X4個序章,
加埋以前o向唔知咩漫畫店見過有中文o既X4。

有冇人知邊度有得買台灣o既X4
香港是沒有出過X4的.
台版出晒日本單行本的內容去到X4尾,
但有兩話因為剛好在單行本的容量以外而沒有收錄在內....
尾兩話的內容是ZERO要在卡尼爾手搶回疫苗,
但卡尼爾卻要用疫苗救回愛利絲,
結果在把卡尼爾擊殺的同時,
也要失去愛利絲.....(第11話)
後來X同ZERO分別收到情報去破壞死亡之花...(終)

另:台灣當年有在漫畫雜誌連載的....

此篇文章於 08-25-05 07:25 AM 被 黑咪 破壞大王 編輯。
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 11:03 AM   #5
Dark Necrobat
Junior Member

註冊日期: Jun 2005
上年去台灣時響誠品........西門町附近的另一間(不是168那間)俾我搵到X4兩本, 究極開心!!!

唔知有咩方法搵到x4餘下的故事呢?
日本好似幫X系列出復刻版
唔係有冇x4之後那些呢?

有冇人聽過咩是Rockman X Megamission?
細個時有買到套咭, 但又唔知係咩故事來的
有好多X1,2 ,3 死?鰿Jboss出番來,又有咩Return X....

Pokemon BLack frd code: 0088 8173 4180
其實有咗frd code都唔知有咩用
Dark Necrobat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 12:55 PM   #6
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
rockman x都好似係我最早睇同儲既漫畫書~ 宜家屋企只有x2同x3
引用:
作者: Dark Necrobat
有好多X1,2 ,3 死?鰿Jboss出番來,又有咩Return X....
係咪裝甲透明果款!?
d角色超型喎 我果時狂抽卡~! 呢個又係咩糸列黎架!?

其實我仲係唔明rockman同 rockman X有咩分別

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 02:27 PM   #7
elmond
女權主義信奉者

引用:
作者: Dark Necrobat
上年去台灣時響誠品........西門町附近的另一間(不是168那間)俾我搵到X4兩本, 究極開心!!!

唔知有咩方法搵到x4餘下的故事呢?
日本好似幫X系列出復刻版
唔係有冇x4之後那些呢?

今年全家去TW,得我一個唔去........
早知去埋LA....

舊 08-25-05, 02:29 PM   #8
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 天立﹏.
rockman x都好似係我最早睇同儲既漫畫書~ 宜家屋企只有x2同x3
係咪裝甲透明果款!?
d角色超型喎 我果時狂抽卡~! 呢個又係咩糸列黎架!?

其實我仲係唔明rockman同 rockman X有咩分別
有X同無X

幪面超人(Kamen Rider).
6124 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 02:34 PM   #9
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
我只係睇晒X-1~X3同X4第1期~
D畫唔係好好~但故事同戰鬥描寫唔錯~
而且描寫每個BOSS既背景都唔錯~
尤其係鷹同電鰻~

舊 08-25-05, 02:40 PM   #10
7ming_格鬥苦手
小霸王

PSN  IDme7ming
我齊左X~X3
X4睇過第一期同last一話.....好似爛尾咁.....
我都想買返X4.....一套ma>...

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3

此篇文章於 08-25-05 02:44 PM 被 7ming_格鬥苦手 編輯。
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 02:57 PM   #11
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
真係好鬼想睇X4……
可能日子太耐,連邪道都搵唔到

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 03:32 PM   #12
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
其實X系列個故事唔錯
不過我淨係唔識日文咁玩過X1-X4 + 睇晒池原同岩本既港版漫畫
我隻SS版X4限量版送既模型仲係度lol
之後都冇玩家庭機lu
Arcanist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 09:44 PM   #13
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
作者: 6124
有X同無X
ROCKMAN係21世紀,
X係100年後...
舊 08-25-05, 09:48 PM   #14
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
作者: elmond
我都搵左好耐
當年我大佬借過台版(港版無出過),佢還左先講俾我聽.........
但台版都未完(事實上日版都未,因為岩本佳浩老師唔同出版社續約.......)
好似話X暴走,變左黑X,打到ZERO殘哂(同X2角色調轉.......),根住就冇下文.......

唉.....ROCKMAN係我第一套漫畫,由池原老師的ROCKMAN睇到岩本佳浩老師的Rockman X
點知.......如果唔係佢地畫的我都唔會睇的!!!!
記得ROCKMAN8唔知比左邊個畫,無視~

PS:雖然池原老師有出過ROCKMAN X,不過岩本佳浩老師的Rockman X好睇D,但都支持
當年佳浩老師並沒有離開出版社,
只是受命要連載新的漫畫,
和X4一樣是在BOOM BOOM上連載的....
舊 08-25-05, 09:49 PM   #15
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
作者: 呂鳳仙
真係好鬼想睇X4……
可能日子太耐,連邪道都搵唔到
我有最尾兩話~~~~
舊 08-25-05, 09:59 PM   #16
elmond
女權主義信奉者

引用:
作者: 黑咪 破壞大王
當年佳浩老師並沒有離開出版社,
只是受命要連載新的漫畫,
和X4一樣是在BOOM BOOM上連載的....
是嗎?
我也是從某rockman forum聽回來
不過劇情就聽我堂大佬講

我好像見佢畫小飛俠,是嗎?

舊 08-25-05, 10:26 PM   #17
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
是嗎?
我也是從某rockman forum聽回來
不過劇情就聽我堂大佬講

我好像見佢畫小飛俠,是嗎?
這個我也不太清楚,
我也是聽有看開BOOMBOOM的朋友說的,
很像是怪盜之類的兒童漫,
近年有一套有關模擬高達戰的,
在香港的COCO!連載過...
舊 08-25-05, 11:06 PM   #18
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
作者: 黑咪 破壞大王
ROCKMAN係21世紀,
X係100年後...
x=有跳牆/高D,有zero(博士香左)
rm=有狗,有合體(博士仲生)
其實X我覺得比較截熟型,好睇D
我而家屋只有一套元祖rm
X返而得本X3

舊 08-25-05, 11:14 PM   #19
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
作者: winner1
x=有跳牆/高D,有zero(博士香左)
rm=有狗,有合體(博士仲生)
其實X我覺得比較截熟型,好睇D
我而家屋只有一套元祖rm
X返而得本X3
傳:X係用RM改裝出來的

RM係十歲, X係十四歲
舊 08-25-05, 11:51 PM   #20
Joejoe
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDjoepei
我有x4 最後個話既日本版
等佢個x4 香港版等9 年都冇
Joejoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 02:28 AM   #21
elmond
女權主義信奉者

玉皇朝邊會死錯人...

舊 08-26-05, 04:00 AM   #22
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
本來都諗著近期內問這個
點知有人搶先一次

記得當年買ROCKMANX時
係完全唔知道原來可以出出下中途唔再出
見到X3後面有X4,諗著等下就有得睇, 結果一等就等左咁多年

咁其實而家日版出到X幾??
X4單行本有多少期?
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 07:15 PM   #23
elmond
女權主義信奉者

去岩本老師個網睇睇
http://werou.com/nicky/top.html
係咪復刊

舊 08-26-05, 07:38 PM   #24
浪子
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
去岩本老師個網睇睇
http://werou.com/nicky/top.html
係咪復刊
咁貴既 , 成千日元 一本

x4 ..... x 系列最好的一話 之後既故事 .......... 亂來的

x4 有動畫 好正
浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 07:55 PM   #25
7ming_格鬥苦手
小霸王

PSN  IDme7ming
d復刊一本過?????

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:01 AM

手機版 | APP版