Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-10-05, 11:13 AM   #1
jasmin
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2004
斜v高達ge讀音問題

1. 常聽人講:「阿寶部斜v高達果個符號係希臘文第13個字母,應讀nu,相等於英文abc一字咁淺,咁都要問?」但事實係咪真係咁簡單?
2. 我從來冇否定斜v係希臘文,官方資料亦都係咁講。但係有冇大大留意到阿寶專用配音員古谷徹,由馬沙之反擊開始至最新ge機戰a3,都係new gundam前new gundam後,講左十幾廿年,從來冇改過,亦冇人叫佢改。我奏f盒1:100ge日本斜v模型睇,亦發覺斜v字樣後面括住一個平假名nyu(為方便用羅馬字顯示)。Nyu同newtype個new發音相同(nyutaipu)。
3. 有大大即刻反彈:「因為日文發音少,要用其他音去代替原來ge音丫麻!」但每個學過日文初班ge都知,日文最基本ge五十清音己經有nu音,咁點解仲要用較複雜ge拗音nyu?捨簡取繁咪好x居?
4. 如果你去老秋或櫻屋等地方同個店員講:俾盒nu gundam gff我丫!佢可能會反問你:客人大大係咪要逆襲之char入面隻主角機nyu gundam呀?因為日本每個動漫電玩fans、業界人士都會講nyu唔nu。
5. 話說回頭,富野用希臘字母命名高達,有咩特別含義或聯繫?我淨係知zeta係第6,斜v係第13,不孝子果部係第1x。有冇人知第1-5係邊五部,第7-12又係邊幾部?大大們又即刻反彈:總而言之冇new ge含義喇!希臘字母當然冇,但實際聽起黎、讀起黎ge時候,係咪真係冇new ge效果呢?
6. 想當年馬沙之反擊在港播映,個翻譯將斜v譯做新高達,立即被一眾大大薇鴘祕撗O頭,阿媽都認唔番。但佢點解會譯個’新’字,咪就係聽到或睇到個nyu字lor。
7. 日本外來語泛濫,nyu得到普遍採用,完全等同英文new。每一個識日文或以日文為母語ge人,一聽到nyu,都會聯想起new。
8. 再講,阿寶係最強newtype,雲▽鬙snew gundam冇咩唔妥。當年馬沙之反擊響日本上映,斜v係首部配備fin funnel ge高達,再加上出淵裕劃時代ge新穎設計,完全俾人嶄新ge感覺。富野根本全心想用new gundam個名,但嫌new字太普通,於是改用希臘字母,借聲寄義。
9. 可能仲有大大反駁:官方資料話係希臘文,讀nu一定冇錯,甚至o岩過羅白頭添。依此邏輯推論,咁加美尤部遮ta gundam係咪要讀zi:ta(希臘音)?阿寶係咪要讀amuro ray? (請捲c兩次)
10. 我po得出黎就預左俾死硬派狂插,但希望各方大大能夠提供客觀資料,用成熟ge態度去討論一個問題。

相關資料:http://www.gaforum.org/showpost.php?...2&postcount=41

此篇文章於 08-11-05 03:57 PM 被 jasmin 編輯。
jasmin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 11:24 AM   #2
luciferdark
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
真係難為你為樣咁ge野做咁多research,
真係羡慕你有咁多空閒時間做咁ge空閒野,
仲有係要講就講正字, 唔好咩"好x居"

舊 08-10-05, 11:24 AM   #3
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
http://www.gundam.org/rpt_AEgundam.html

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 11:27 AM   #4
luciferdark

引用:
作者: 強化人間~★
一早都話係啦, 係有人唔信, 都幾無奈...
由得個topic沉底吧啦

舊 08-10-05, 11:37 AM   #5
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

唔好咫擖誘H讀果D音來做參考

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 11:37 AM   #6
Neloth
Game Master

註冊日期: Oct 2003

/ 丶    |/  \
  /   ( ⌒つ´)    \
Neloth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 11:41 AM   #7
luciferdark

Furaga
幅圖睇唔到...

舊 08-10-05, 12:06 PM   #8
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
大家都錯了,呢個字正確讀音係"nee"
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 12:17 PM   #9
wing
格鬥低手

引用:
作者: luciferdark
一早都話係啦, 係有人唔信, 都幾無奈...
由得個topic沉底吧啦
頭果段話唔否定個gundam名係希臘文, 亦話官方資料都係咁寫, 但後面又質疑番呢點, 即係質疑自己同官方資料... 有少少分裂.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 12:27 PM   #10
luciferdark

引用:
作者: wing
頭果段話唔否定個gundam名係希臘文, 亦話官方資料都係咁寫, 但後面又質疑番呢點, 即係質疑自己同官方資料... 有少少分裂.
算啦, 仲同佢係度講都...

舊 08-10-05, 12:48 PM   #11
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
日文nu讀new架咩?
呢個學左日文三堂到都知"唔係"既野
邊個諗架?
既然日文拼音咁精簡都唔會撞啦
唔係要拗音黎托?

算啦我終於明點解冇乜人駁你...
前後矛盾因果逆轉咁
要駁既話有勁多point要插你
唔係死硬派...係事實

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 12:50 PM   #12
Bleed Saga
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
為何用ν呢個名呢?

隆巴納係第幾隊?

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣

此篇文章於 08-10-05 12:54 PM 被 Bleed Saga 編輯。
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 01:34 PM   #13
nameH

引用:
作者: masaki
日文nu讀new架咩?
呢個學左日文三堂到都知"唔係"既野
邊個諗架?
呢個"nu"唔係日文併音
係個希臘字母的名叫"nu"(好似alpha, beta咁)

信我啦,其實讀音真係"nee",無論classic定modern Greek都係讀"nee",只不過大家一直讀開"new"或者"noo"姐 /

此篇文章於 08-10-05 01:36 PM 被 nameH 編輯。
舊 08-10-05, 01:43 PM   #14
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: jasmin
1. 常聽人講:「阿寶部斜v高達果個符號係希臘文第13個字母,應讀nu,相等於英文abc一字咁淺,咁都要問?」但事實係咪真係咁簡單?
2. 我從來冇否定斜v係希臘文,官方資料亦都係咁講。但係有冇大大留意到阿寶專用配音員古谷徹,由馬沙之反擊開始至最新ge機戰a3,都係new gundam前new gundam後,講左十幾廿年,從來冇改過,亦冇人叫佢改。我奏f盒1:100ge日本斜v模型睇,亦發覺斜v字樣後面括住一個平假名nyu(為方便用羅馬字顯示)。Nyu同newtype個new發音相同(nyutaipu)。
9. 可能仲有大大反駁:官方資料話係希臘文,讀nu一定冇錯,甚至o岩過羅白頭添。依此邏輯推論,咁加美尤部遮ta gundam係咪要讀zi:ta(希臘音)?阿寶係咪要讀amuro ray? (請捲c兩次)
>咁加美尤部遮ta gundam係咪要讀zi:ta(希臘音)?
一向都是叫些ta,得你讀遮ta
>阿寶係咪要讀amuro ray
基本上,係
阿寶本來就係一個錯誤翻譯下出黎既產物
>7. 日本外來語泛濫,nyu得到普遍採用,完全等同英文new。每一個識日文或以日文為母語ge人,一聽到nyu,都會聯想起new。
我叫你花名做
而呢個花名得到普遍採用,完全等同你
每一個識中文既人一聽到 仔,就會聯想起你
咁你本名係咪就係叫 仔?_?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 08-10-05 06:17 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 01:54 PM   #15
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
>就會聯想

咁即係屈啦

舊 08-10-05, 01:55 PM   #16
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
咁我都唔明ブライト-ノア點解叫林友德啦 \

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 02:00 PM   #17
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
AMURO RAY = 李 阿寶
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 02:03 PM   #18
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
完全唔明點解要咁執著個發音.............................
都嘈左咁耐
大家知道講邊部機咪算lor
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 02:43 PM   #19
jasmin
Crazy Gamer

引用:
作者: 小帝皇龍
完全唔明點解要咁執著個發音.............................
都嘈左咁耐
大家知道講邊部機咪算lor
依家係有人阻止他人響網上寫佢地唔o岩聽ge野,我都好無奈...

官方公布ge資料我都有,我只不過話斜v除左係字母之外,仲有弦外之音,我唔覺我有矛盾喎

如果大家唔同意,請講出邊一點站唔住腳,同埋點解唔合理

我覺得人身攻擊好唔成熟lor (當然唔係你 )
jasmin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 02:46 PM   #20
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: nameH

信我啦,其實讀音真係"nee",無論classic定modern Greek都係讀"nee",只不過大家一直讀開"new"或者"noo"姐 /
我都知.....話佢聽je=.=

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 02:54 PM   #21
wing
格鬥低手

引用:
依家係有人阻止他人響網上寫佢地唔o岩聽ge野,我都好無奈...
你個post又冇人kill 又冇人lock, 又冇人ban你,點解話人阻止你講野?

老實講,好多人都好詳細同耐心咁同你討論, 冇咩人插你個post的內容.如果大家唔係客客氣氣,是但睇到一句 "阿寶專用配音員古谷徹" 已經可以話你錯了.(可能你少留意ACG, 古谷徹除左配阿寶外仲有其他配音工作,遠至N年前配orange road的恭介,近至極限女孩內的超人. 聲優的收費唔太高,若只配gundam係唔夠生活費)

引用:
官方公布ge資料我都有,我只不過話斜v除左係字母之外,仲有弦外之音,我唔覺我有矛盾喎
如果大家唔同意,請講出邊一點站唔住腳,同埋點解唔合理
咪有人解左俾你聽law 希臘文第13個字母個讀音唔係new

此篇文章於 08-10-05 03:21 PM 被 wing 編輯。
舊 08-10-05, 03:08 PM   #22
nameH

引用:
作者: wing
你個post又冇人kill 又冇人lock, 又冇人ban你,點解話人阻止你講野?

老實講,好多人都好詳細同耐心咁同你討論, 冇咩人插你個post的內容.如果大家唔係客客氣氣,是但睇到一句 "阿寶專用配音員古谷徹" 已經可以話你錯了.(可能你少留意ACG, 古谷徹除左配阿寶外仲有其他配音工作,遠至N年前配orange road的恭介,近至極限女孩內的超人. 聲優的收費唔太高,若只配gundam係唔夠生活費)

咪解左俾你聽law
我諗你誤解左jasmin

"阿寶專用配音員古谷徹"意思係「阿寶的配音員一定係古谷徹」,唔係話古谷徹只會配阿寶 /
舊 08-10-05, 03:15 PM   #23
wing
格鬥低手

引用:
我諗你誤解左jasmin

"阿寶專用配音員古谷徹"意思係「阿寶的配音員一定係古谷徹」,唔係話古谷徹只會配阿寶 /
可能佢心裏面係講呢個意思,但字面就唔係咁解."阿寶專用配音員" 的字面解法就係只配阿寶.

呢個係 "專用" 的語法問題,好似 "馬沙專用渣古" 咁, 代表呢部MS係只得馬沙可以用,唔係指馬沙只能駕駛呢部MS.

anyway, 呢個係minor問題o者.
舊 08-10-05, 03:20 PM   #24
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
簡單黎講可能只是富野老賊以為ν=new,之後先知無呢個含意,但又唔好意思出聲0姐

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-05, 03:20 PM   #25
Bleed Saga
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
引用:

個nu字係解隆巴納啫
隆巴納係第十三機動部隊

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:34 AM

手機版 | APP版