Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
體育版>亞洲之光-南韓(拼博、團結、奮鬥)
宮本茂 12:17 PM 06-23-02
明報社論 23/6

南韓晉四強 拚搏加團結

南 韓 昨 日 擊 敗 西 班 牙 , 歷 史 性 出 線 世 界 盃 四 強 , 是 第 一 支 亞 洲 球 隊 取 得 四 強 席 位 , 打 破 了 七 十 二 年 來 南 美 和 歐 洲 球 隊 壟 斷 世 界 盃 決 賽 和 準 決 賽 的 局 面 , 令 世 界 盃 變 成 真 正 屬 於 全 世 界 的 體 育 盛 事 , 南 韓 球 員 全 體 拚 搏 到 最 後 一 刻 , 永 不 言 敗 , 團 結 奮 鬥 的 精 神 , 實 在 令 人 尊 敬 。

平 情 而 論 , 南 韓 隊 的 實 力 , 跟 意 大 利 、 西 班 牙 等 歐 洲 一 級 球 隊 相 比 , 還 有 一 點 距 離 , 能 以 弱 勝 強 , 主 要 是 將 士 用 命 、 有 主 場 之 利 , 以 及 多 幾 分 運 氣 。

儘 管 有 運 氣 因 素 , 球 賽 結 果 仍 然 是 公 平 的 。 意 大 利 和 西 班 牙 的 球 迷 或 許 會 投 訴 球 證 的 執 法 判 斷 , 但 沒 有 任 何 證 據 顯 示 球 證 故 意 偏 幫 某 方 , 我 們 不 應 忘 記 , 阿 根 廷 八 六 年 奪 魁 , 也 是 因 為 球 證 看 不 見 馬 拉 當 拿 的 「 上 帝 之 手 」 。 國 際 足 協 日 後 也 許 會 引 入 高 科 技 監 控 賽 事 , 協 助 球 證 處 理 問 題 球 , 就 像 香 港 馬 會 處 理 問 題 賽 事 一 樣 , 但 那 是 將 來 的 事 , 在 遊 戲 規 則 修 改 以 前 , 任 何 人 都 要 尊 重 按 規 則 產 生 的 賽 果 。

而 且 , 南 韓 出 線 四 強 , 並 非 單 憑 運 氣 。 南 韓 今 屆 已 經 是 第 六 次 打 入 決 賽 周 , 表 現 一 次 比 一 次 進 步 , 球 員 的 體 能 和 技 術 直 逼 歐 洲 球 隊 , 國 際 大 賽 經 驗 豐 富 , 戰 術 運 用 成 熟 , 在 分 組 賽 中 二 比 ○ 勝 波 蘭 , 一 比 一 和 美 國 , 最 後 一 比 ○ 擊 敗 葡 萄 牙 , 三 仗 未 嘗 一 敗 , 球 員 在 每 一 場 賽 事 中 , 都 顯 得 體 力 充 沛 , 全 場 走 動 , 氣 勢 強 勁 , 把 對 手 壓 得 透 不 過 氣 。

尤 其 令 人 印 象 深 刻 的 , 是 南 韓 對 意 大 利 那 一 仗 , 大 部 分 時 間 落 後 於 意 大 利 , 但 南 韓 球 員 毫 不 氣 餒 , 一 直 咬 牙 追 趕 , 終 於 在 完 場 前 三 分 鐘 扳 平 , 最 後 在 加 時 階 段 藉 一 記 「 黃 金 入 球 」 反 勝 意 大 利 。 這 份 衝 殺 到 最 後 一 分 鐘 的 拚 搏 精 神 , 除 了 愛 爾 蘭 隊 外 , 沒 有 哪 一 隊 能 做 到 。 相 比 之 下 , 中 國 隊 實 在 有 太 多 需 要 改 進 之 處 。

南 韓 足 球 員 的 拚 勁 , 和 韓 國 人 的 民 族 性 很 有 關 係 , 朝 鮮 民 族 性 格 剛 烈 , 不 畏 艱 難 , 不 易 妥 協 , 而 且 非 常 團 結 , 向 心 力 極 強 。 所 以 在 外 交 上 , 南 韓 對 實 力 遠 比 自 己 強 大 的 日 本 不 假 辭 色 , 誓 死 保 衛 主 權 有 爭 議 的 獨 島 。 在 經 濟 發 展 上 , 南 韓 不 甘 受 美 日 主 宰 , 傾 舉 國 之 力 發 展 汽 車 、 電 訊 等 戰 略 工 業 , 製 造 了 現 代 、 三 星 等 國 際 品 牌 。 金 融 風 暴 後 , 南 韓 一 度 遭 受 重 挫 , 國 民 為 救 經 濟 , 不 惜 集 體 捐 金 , 政 府 也 痛 下 決 心 , 大 幅 改 革 國 營 企 業 和 金 融 制 度 , 不 似 日 本 般 長 期 逃 避 問 題 。 如 今 , 南 韓 經 濟 體 制 雖 還 未 完 善 , 但 南 韓 已 逐 步 走 出 衰 退 , 南 韓 人 在 國 際 上 已 重 新 站 起 來 , 南 韓 電 影 、 劇 集 和 音 樂 等 , 就 像 它 的 足 球 一 樣 , 大 有 稱 雄 亞 洲 之 勢 , 教 人 刮 目 相 看 。

南 韓 足 球 隊 打 入 世 界 盃 四 強 , 作 為 亞 洲 的 鄰 居 , 我 們 與 有 榮 焉 。 我 們 衷 心 希 望 南 韓 在 往 後 的 賽 事 有 更 好 的 表 現 , 為 亞 洲 爭 光 , 也 盼 望 兩 岸 三 地 的 中 國 人 , 能 像 南 韓 人 那 樣 團 結 拚 搏 , 合 力 打 造 中 華 民 族 的 豐 盛 未 來 。
宮本茂 12:28 PM 06-23-02
大家都在貶南韓之時,我絕對唔同意大家的講法!
南韓的團結、拼博的精神,真是值得我們所謂的中國人學習、學習!

炎尾燃 12:46 PM 06-23-02
我只係信奉優勝劣敗,靠運(人為"錯誤"[?]:-) )?鼤y隊,
我唔會希罕!:-)
迷之樣 12:56 PM 06-23-02
作者: :
Originally posted by 宮本茂 :
大家都在貶南韓之時,我絕對唔同意大家的講法!
南韓的團結、拼博的精神,真是值得我們所謂的中國人學習、學習!
讚成ar~~~:-)
koyasu 12:58 PM 06-23-02
拼搏?其他隊就不拼搏了嗎?拼搏,不代表就要打茅波,勇猛地踢人
他們只是表現起來勇猛,令你覺得拼搏而已...

>, 但 沒 有 任 何 證 據 顯 示 球 證 故 意 偏 幫 某 方
一場半場是這樣,沒人會懷疑球證偏坦,但一場接一場有同類情況,自然令人覺得
有問題;問你一個問題,你有確實證據證明六四有死人嗎?

>任 何 人 都 要 尊 重 按 規 則 產 生 的 賽 果
規則,是要靠人執行的,執行者一而再再而三出問題,為什麼要承認賽果?

p.s.明報上面那條根本不看足球,請評論者不要大放厥詞,我覺得經常把"為亞洲爭光"掛在口邊,沾人家的光輝,這種行為很傻
宮本茂 01:06 PM 06-23-02
Originally posted by koyasu :
-skip-
大家有不同的睇法,一點也不出奇!
的而且確球證是有犯錯,但你真的要和南韓拉上關係!真的無話可說!我只看到你很主觀的批評,一點也不客觀!

koyasu 01:09 PM 06-23-02

大家有不同的睇法,一點也不出奇!
的而且確球證是有犯錯,但你真的要和南韓拉上關係!真的無話可說!我只看到你很主觀的批評,一點也不客觀!
我怎樣主觀而不客觀?事實上南韓做馬有前科,才會和南韓扯上關係
宮本茂 01:14 PM 06-23-02
我怎樣主觀而不客觀?事實上南韓做馬有前科,才會和南韓扯上關係
你的纙輯推論,我真不會下評論!
一句講晒..拿證據出黎.. 不要空口講白話!

koyasu 01:15 PM 06-23-02

你的纙輯推論,我真不會下評論!
一句講晒..拿證據出黎.. 不要空口講白話!
再問你一次:你有確實證據證明六四有死人嗎?
koyasu 01:16 PM 06-23-02
還有,你覺得南韓踢得茅嗎?
子貓物語hihi 01:17 PM 06-23-02
無可否認南韓打得唔錯
koyasu 01:18 PM 06-23-02
Originally posted by 子貓物語hihi :
無可否認南韓打得唔錯
哪一場呀?
宮本茂 01:19 PM 06-23-02
再問你一次:你有確實證據證明六四有死人嗎?
你不要問我..你問全中國的人民...
他們會答你..

加上連國際足協都冇證據係南韓做馬...何來做馬..:-)

教官 01:20 PM 06-23-02
南韓踢得好:-)
不過係踢人唔係踢波:-)
koyasu 01:22 PM 06-23-02

他們會答你..

你不知道,就不要再說六四事件了,事實上我們沒證據證明六四有軍人殺學生,醫院那些人可能是因為學生互相踐踏而已,是嗎?!
宮本茂 01:26 PM 06-23-02
你不知道,就不要再說六四事件了,事實上我們沒證據證明六四有軍人殺學生,醫院那些人可能是因為學生互相踐踏而已,是嗎?!
係喎..你去YAHOO搜尋一下有關六四的事你先再講啦..
冇證據..係喎個D圖片係人用持技做架喎..:-)

炎尾燃 01:32 PM 06-23-02
請唔好再將六四事件與球賽拉上關係喇,講翻波算啦……:-)
宮本茂 01:38 PM 06-23-02
唔關我事..今次一定有證據證明唔係我無端端拿六四出黎講..
而係koyasu死都要講....
奇實你唔滿意南韓可以去其他主題到講,因為這裏大把人不滿意南韓,不過這只是我對南韓另一睇法...唔係咁都有錯呀?
:-) :-) :-)
某F 01:42 PM 06-23-02
客觀d黎講南韓好好運
不過一樣要有技術先贏到,相輔相乘的(比著中國都唔知比數law....)
何況呢件事南韓國足都重未表過態...睇定d先啦
koyasu 01:53 PM 06-23-02
唔關我事..今次一定有證據證明唔係我無端端拿六四出黎講..
而係koyasu死都要講....
奇實你唔滿意南韓可以去其他主題到講,因為這裏大把人不滿意南韓,不過這只是我對南韓另一睇法...唔係咁都有錯呀?
:-) :-) :-)
最大問題是"為亞洲爭光"
還有我只是舉六四做例子
氣體蛇 01:56 PM 06-23-02

他們會答你..

證據
可以掩飾
可以毀滅
亦可以製造
冇證據亦唔等於佢係清白
宮本茂 02:09 PM 06-23-02
Originally posted by 氣體蛇 :
冇證據亦唔等於佢係清白
只是無證據的人,才會講出誣衊別人的說話!:-)
koyasu 02:14 PM 06-23-02

只是無證據的人,才會講出誣衊別人的說話!:-)
大家都沒確實證據證明六四時軍隊有殺人,即使是在那些圖片和影片中,都從沒有軍人殺人的映片和圖片;雖然沒有證據,不過不知為何大家都認為六四是屠城,軍隊有殺人,包括傳媒...
龍寶寶 02:15 PM 06-23-02
好啦好啦,唔好再嘈啦:-)
為左大家免傷和氣,我決定CLOSE TOPIC,請各位見諒:-)
宮本茂 02:15 PM 06-23-02
最大問題是"為亞洲爭光"
還有我只是舉六四做例子
最大的問題,是你個人的問題

返回主題版面