Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-08-05, 07:41 PM   #1
anicom
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
Question 不信上帝的好人, 會上天堂or落地獄?

問題三:
我上過教會, 有教友對我說: 信主可以上天堂, 不信則落地獄,
那麼, 不信上帝的好人, 會上天堂or落地獄?

情況一: 不知道有上帝存在的人當然不會信上帝,
古時代的中國好人怎樣? 現今在貧窮山區與世隔絕的好人怎樣?

情況二: 聽過上帝存在, 不過選擇了信其他的神的好人怎樣?

情況三: 聽過上帝存在, 不過可能對上帝有懷疑, 或其他原因,
而不信世界上有神的好人怎樣?

好人, 可以是做盡好事, 善事, 幫助別人, 不存歪念的人.

另外, 如果那些學識淵博的大師們覺得我的問題幼稚無聊,
你們大可以不答, 但希望你們不要再單單打打, 沒有意思,
當然你們可以繼續單打, 我不會回應你們.

========================================================
問題二: Daidi在81樓, ZONDAS在96樓有詳盡的解答.

有人話自殺即殺了生命是不可以上天堂,
我想問人殺了動物, 吃了動物, 一樣是殺了生命,
動物的生命也是上帝創造&賦予, 也是要珍惜的,
那殺過動物, 昆蟲, 什至細菌的人, 可否上天堂?

如果病了是否不要用藥物殺死身體內細菌的生命?
這樣還可以早日上天堂, 又不是自殺, 一舉兩得?

========================================================
問題一: 有人答了.

我上過教會, 教友話我聽, 信上帝既人死左可以上天堂,
就算係殺人犯, 強姦犯, 只要係死之前信上帝就可以上天堂,
事實上世界各地好多死刑犯, 真係因此死之前信左上帝,

既然殺人犯死之前信上帝都可以上天堂,
咁究竟信上帝既人自殺, 會上天堂or落地獄?

既然上天堂可以有永生, 咁happy仲留係現世做咩?
所以我覺得呢個教都幾奇怪.

此篇文章於 04-09-05 02:43 PM 被 anicom 編輯。 原因: 有新問題不想開幾個T, 在此追加.
anicom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 08:03 PM   #2
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: anicom

你自己自殺先
然後睇下是上天堂or落地獄
一有機會就報夢比我聽聽

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 08:04 PM   #3
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
邊個話架!?

舊 04-08-05, 08:10 PM   #4
naco
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
其實都要睇下"信"o既定義係乜野?
如果口不對心又如何?
仲有天堂係咪真係塑造到咁漂亮都係未知知數

舊 04-08-05, 08:17 PM   #5
我係我
God of Gamer
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
個個信佢都可以上天堂既話...
天堂晨早都人口爆彭lu...
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 08:24 PM   #6
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
自殺~都係殺人~o既一種~
落地獄
(from costantine)

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 08:25 PM   #7
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
[ ]
如果你自殺
即係唔珍惜生命
違反左上帝的旨意
[/ ]

舊 04-08-05, 08:26 PM   #8
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
你自殺,就唔叫信啦
隨口up就得架?

舊 04-08-05, 10:48 PM   #9
Kaga

註冊日期: Nov 2002
引用:

因為你對天主教同基督教o既認識太淺
所以覺得奇怪

唔好以為自己所知o既野就係一切先得架..
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 10:52 PM   #10
deathdog
怎麼打也不死的犬類

XBox Live Gamertagdeathdogsama
我不是教徒,不過以我所知,擁有真正信仰的人不會自殺.

舊 04-08-05, 10:53 PM   #11
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
我覺得你信得天主,就會盡心盡力留係現世做善事,傳教,而且為可以上天堂而信,我諗根本就唔算信掛...

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 10:56 PM   #12
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

XBox Live Gamertagjohnnywmh
引用:
作者: 孤影
我覺得你信得天主,就會盡心盡力留係現世做善事,傳教,而且為可以上天堂而信,我諗根本就唔算信掛...
無錯
聖經中最大的戒命就是叫人傳福音

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:26 PM   #13
紅狼
披著狼皮的羊

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 我係我
個個信佢都可以上天堂既話...
天堂晨早都人口爆彭lu...
有人問過呢個問題
佢既答案係
天堂係無限大架

舊 04-08-05, 11:28 PM   #14
michael405
Junior Member

註冊日期: Oct 2004
殺自己都算係殺人....
生命唔係只屬於你自己ga~~
michael405 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:36 PM   #15
暴走蟹

註冊日期: Jan 2004
引用:

.

留係現世磨練
暴走蟹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:37 PM   #16
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:

紅字與橙字之間,本身已無必然關係,唔知你點推出黎,

關於藍字,留起現世冇人想,係人都想上天堂,但必須過完人生路才行,
基本上所有宗教都有共通點,
其中一樣就係重視彼岸世界多於此岸,
既然所有教都係咁,我唔明呢個教有乜奇怪

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:45 PM   #17
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
,但係唔代表唔信既唔可以

都岩,如果你誠心改過..我諗神都會寬恕你既~

信..係要以言以行實踐...口講信..但係心存惡念係無用的~

地獄

依家你話上天堂就上天堂??唔好當自己係神啦~~

舊 04-08-05, 11:51 PM   #18
機動盜賊首領-電

PSN  IDgutscharm
殺人就睇下你係咪流無辜者既血囉.係聖經道都有先知,聖人殺過人的.而殺得取多個個就係神.
所多碼,娥摩拉.四十日洪水.埃及人d長子.
如果你信的話.就算上天堂落地獄都算係生存緊掛.不過係以咩形式生存真係無人話到你知喎.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:57 PM   #19
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
可以說樓主是太膚淺
而且跟你傳教的人也是冇料到

我是無神論者,我可以跟你說神跟宗教不一定有直接關係
另外"說謊是錯的,說謊會俾母親罵",請樓主俾d意見

此篇文章於 04-09-05 12:02 AM 被 elmond 編輯。
elmond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-05, 11:59 PM   #20
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
我覺得樓主好有係聖經俾人鬧既潛質|||

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-05, 12:07 AM   #21
Ewin
小明

引用:
作者: 紅狼
有人問過呢個問題
佢既答案係
天堂係無限大架
色即是空, 空即是色. 有即係無, 無即係有. 施主你可以升天了

舊 04-09-05, 12:08 AM   #22
Ewin
小明

引用:
作者: elmond
可以說樓主是太膚淺
而且跟你傳教的人也是冇料到

我是無神論者,我可以跟你說神跟宗教不一定有直接關係
另外"說謊是錯的,說謊會俾母親罵",請樓主俾d意見
我又俾~~ 意見: 太片面而且不切合日常需要

舊 04-09-05, 12:13 AM   #23
elmond
女權主義信奉者

XBox Live Gamertagelmond1986
問題是聖經概括地分開了對與錯,但日常生活並沒有絕對的對與錯
如果只會執著於字眼的意思,就是膚淺

我老豆就係成日咁樣認屎認屁,根本不曾了解就去妄加評論...........膚淺
搞到我都不屑同佢談論這方面

舊 04-09-05, 12:31 AM   #24
anicom

見到樓上有人叫我去自殺, 咪知law,
我要說明其實我唔信天主&基督教, 我更加唔信有天堂地獄.

另外, 有人話自殺即殺了生命是不可以上天堂,
我想問人殺了動物, 吃了動物, 一樣是殺了生命,
動物的生命也是上帝創造&賦予, 也是要珍惜的,
那殺過動物, 昆蟲, 什至細菌的人, 可否上天堂?

如果病了是否不要用藥物殺死身體內細菌的生命?
這樣還可以早日上天堂, 又不是自殺, 一舉兩得?

美國歐洲這些信上帝又不斷發動戰爭的人是否可以上天堂?
其實殺人最多的是上帝, 就如樓上有人提出:
"所多碼,娥摩拉.四十日洪水.埃及人d長子." 這些列子.
anicom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-05, 12:33 AM   #25
williamsiusuper

註冊日期: May 2004
以前曾有人對我說過一個故事
有一個人
有一次,他殺死了一個人,之後十分驚惶,聽說信主,只要祈禱,便能赦免罪,可以上天堂
於是便回家祈禱祈求主寬恕他
到最後警方查不到誰是兇手
又有一次,他又殺死了一個人,經過上次的事,他再次回家祈禱祈求主寬恕他
果然警方也捉不到他
之後殺人,搶劫他都做過,只要他回家祈禱,他所做的是都沒人查到,
使他變本加厲做出種種劣行,但只要他回家祈禱,他便覺得只要祈禱,主就會赦免他的罪
又有一次,他再殺死了一個人,殺了人後按從前一樣準備回家祈禱祈求主寬恕
就在回家時經過一條馬路,一輛車便撞向他,他頭破血流
傷得很重,想起只要祈禱,主就會赦免他的罪拯救他
可是他的心還未開始禱告,他便死去
大家想想這故事的含意吧!!!
雖然有d off topic

論壇跳轉

現在的時間是 03:10 AM

手機版 | APP版