Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 05-30-05, 08:36 PM   #126
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Hyde
孫楠有首比較新既叫點一首歌送級我自己, 雖然唔係話勁難唱, 不過我覺得幾好聽, 有機會聽下丫
可能我把聲唔岩唱陶吉吉d歌啦, 淨係愛我還是他同melody已經唱死人......
周杰倫有好多歌我都覺得好難唱, 暗號,擱淺,黑色幽默,軌跡,七里香....呢d都唱死人

林志炫係優客李林個個呀, 佢個首輸了你贏了世界又如何真係唔係人唱....但係佢唱live係冇難度囉.....

杜成義有聽過下, 不過冇深究

呢排neway有得唱李聖傑, 所以怒聽佢d歌, 幾好聽架, 有冇聽過癡心絕對??

愛與誠個有應該係真音黎, 個空字如果係cd入面, 最後個段應該都係真音黎, 但係佢唱live係用假音

我哭了有聽過下, 不過冇試過唱呀, 好難唱架???
我認為係假音黎架…不過唱得大聲之嘛。

優客李林~~庾澄慶~~趙存~~伍思凱基本上級數差無幾,不過就已經係陳腔老調。

張敬軒~~~又唔覺得太勁~~~老實說……(把聲仲好似陳曉東添。)
基本上認為張敬軒、周杰倫及陶吉吉的歌唱相似。

其實古巨基初出道時的歌都好難唱,好似《有心》、《Santa Claus》等等。

張學友就更犀利,《我哭了》、《這麼近那麼遠》、《頭髮亂了》、《分手總要在雨天》、《藍雨》等等都係殿堂級難唱。

舊 05-30-05, 08:41 PM   #127
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
恕我無知...分手總要在雨天同藍雨難在哪?

舊 05-30-05, 08:41 PM   #128
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: daikoko
鋼鍊﹖
係~

舊 05-30-05, 10:18 PM   #129
下雪邊界
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:

優客李林~~庾澄慶~~趙存~~伍思凱基本上級數差無幾,不過就已經係陳腔老調。

張學友就更犀利,《我哭了》、《這麼近那麼遠》、《頭髮亂了》、《分手總要在雨天》、《藍雨》等等都係殿堂級難唱。
如果係live的話,可能真係假音都唔出奇
不過如果係CD Version"愛與誠"既副歌,有好多前半副歌用假音既字,last果段副歌都用左真聲唱出黎(迫出黎 ),包括"有空"

你講果幾首學友既歌有d的確難唱,不過未到殿堂級卦
你講果幾個台灣歌手既歌就真係算殿堂級喇

我哭了、這麼近那麼遠呢兩首歌屬於長氣級別遮,仲未去到難唱地步既
下次我唱俾你聽下啦~
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 10:29 PM   #130
沈小丸
Game Master
不想再有後悔..

註冊日期: Feb 2004
唱rap個d...都夠難唱 (逃)

║║☆║╚╣║║│║╩╣ ╚╗╔╣║║║║
╚╝ O═╩═╩═╩═╝★ ╚╝╚═╩═O
沈小丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-05, 01:57 AM   #131
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

引用:
作者: 下雪邊界
如果係live的話,可能真係假音都唔出奇
不過如果係CD Version"愛與誠"既副歌,有好多前半副歌用假音既字,last果段副歌都用左真聲唱出黎(迫出黎 ),包括"有空"

你講果幾首學友既歌有d的確難唱,不過未到殿堂級卦
你講果幾個台灣歌手既歌就真係算殿堂級喇

我哭了、這麼近那麼遠呢兩首歌屬於長氣級別遮,仲未去到難唱地步既
下次我唱俾你聽下啦~
《這麼近那麼遠》連學友佢都話難唱 尤其是副歌。
《我哭了》狀態好時都唱到,但高音果度真係難。

《分手總要在雨天》好多人都唔會覺得難唱,我就認為…紅字難唱

你說要走 的一切 仍然未變 也似這天

總要在雨天 逃避某段從前
雨點 偏偏促使這樣遇見

總要在雨天 人便掛念從前
痛哭擁抱告別後 從沒再見

《藍雨》算係較易唱的,但在最後一段「雨點不清楚 你已拋底我…」果度有d人會話難唱。

舊 05-31-05, 03:26 AM   #132
Hyde
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:

張敬軒~~~又唔覺得太勁~~~老實說……(把聲仲好似陳曉東添。)
基本上認為張敬軒、周杰倫及陶吉吉的歌唱相似。

其實古巨基初出道時的歌都好難唱,好似《有心》、《Santa Claus》等等。

張敬軒把聲係好似陳曉東, 不過音域闊好多

對我黎講,這麼近那麼遠,分手總要在雨天,藍雨我都可以handle到
藍雨我就覺得唔係真係甘難唱
Hyde 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-05, 12:36 AM   #133
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

引用:
張敬軒把聲係好似陳曉東, 不過音域闊好多

對我黎講,這麼近那麼遠,分手總要在雨天,藍雨我都可以handle到
藍雨我就覺得唔係真係甘難唱
闊好多嗎﹖陳曉東d歌都好高音架喎,我只覺得2人都係屬聲底較薄。
有沒聽過《心的接觸》、《愛一天多一天》﹖

咁你覺得哪幾首張學友是難的﹖《李香蘭》﹖

舊 06-03-05, 09:55 AM   #134
Hyde
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
闊好多嗎﹖陳曉東d歌都好高音架喎,我只覺得2人都係屬聲底較薄。
有沒聽過《心的接觸》、《愛一天多一天》﹖

咁你覺得哪幾首張學友是難的﹖《李香蘭》﹖
當然有聽過啦, 以前好like佢架

你有無聽過軒仔既blessing? 真係好難唱架
仲有無能為力已經唱死人

雖然我話自己handle得到, 不過好無聽又係另一回事
李香蘭就咁唱唔太難, 不過要唱到個感情同好聽我覺得就好難喇....

咁其實你之前提個d我都覺得難既~~~

我覺得其實相愛很難都好難唱
Hyde 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-05, 01:29 AM   #135
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

引用:
當然有聽過啦, 以前好like佢架

你有無聽過軒仔既blessing? 真係好難唱架
仲有無能為力已經唱死人

雖然我話自己handle得到, 不過好無聽又係另一回事
李香蘭就咁唱唔太難, 不過要唱到個感情同好聽我覺得就好難喇....

咁其實你之前提個d我都覺得難既~~~

我覺得其實相愛很難都好難唱
相愛很難…都handle 到。
如果難唱的話,冷門地推張崇基、張崇德系列俾你
佢地唱的都好難。
不過好欣賞佢地2重唱法。
香港組合好少可以好似佢地咁2重唱。

舊 06-04-05, 01:39 AM   #136
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
點解周杰倫的《黑色幽默》難唱?幾易丫………
只係這句假音要D技巧姐「說散 你想很久了吧」…

舊 06-04-05, 01:42 AM   #137
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
作者: A HoManTin Work
高手
《黑色幽默》"幾易唱"我都係第一次聽人咁講

舊 06-04-05, 01:43 AM   #138
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: kofire
高手
《黑色幽默》"幾易唱"我都係第一次聽人咁講
咁邊度難姐?

舊 06-04-05, 01:44 AM   #139
kingtin1

PSN  IDkingtin1
XBox Live Gamertagkingtin1
引用:
大帝真係大帝~好野~
《黑色幽默》易唱~似乎<擱淺>都唔會難倒你~~
kingtin1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-05, 01:47 AM   #140
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

引用:
你較低了幾多個key﹖

舊 06-04-05, 01:50 AM   #141
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

歌曲名稱 : 黑色幽默
歌手名稱 : 周杰倫
作曲人 : 周杰倫
填詞人 : 周杰倫
編曲人 : Baby
歌詞:
黑色幽默 周杰倫

難過 是因為悶了很久
是因為想了太多
是心理起了作用

你說 苦笑常常陪著你
在一起有點勉強
該不該現在休了我

不想太多 我想一定是我聽錯弄錯搞錯
拜託 我想是你的腦袋有問題

隨便說說 其實我早己經猜透看透不想多說
只是我怕眼淚撐不住

不懂 你的黑色幽默
想通 卻又再考倒我
說散 你想很久了吧?
我不想拆穿你

當作 是你開的玩笑
想通 卻又再考倒我
說散 你想很久了吧?
敗給你的黑色幽默
我的認真敗給黑色幽默

這首喎?

舊 06-04-05, 01:52 AM   #142
daikoko
Crazy Gamer
Kenneth大哥哥

引用:
歌曲名稱 : 黑色幽默
歌手名稱 : 周杰倫
作曲人 : 周杰倫
填詞人 : 周杰倫
編曲人 : Baby
歌詞:
黑色幽默 周杰倫

難過 是因為悶了很久
是因為想了太多
是心理起了作用

你說 苦笑常常陪著你
在一起有點勉強
該不該現在休了我

不想太多 我想一定是我聽錯弄錯搞錯
拜託 我想是你的腦袋有問題

隨便說說 其實我早己經猜透看透不想多說
只是我怕眼淚撐不住

不懂 你的黑色幽默
想通 卻又再考倒我
說散 你想很久了吧?
我不想拆穿你

當作 是你開的玩笑
想通 卻又再考倒我
說散 你想很久了吧?
敗給你的黑色幽默
我的認真敗給黑色幽默

這首喎?
如果副歌大部份都用假音唱…都唔係難唱的。

舊 06-04-05, 01:53 AM   #143
月牙火介
《kofire》

所以咪話你係高手o羅~

舊 06-04-05, 01:57 AM   #144
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
如果副歌大部份都用假音唱…都唔係難唱的。
得一句假音之麻…點會大部份?

舊 06-04-05, 02:04 AM   #145
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: kingtin1
大帝真係大帝~好野~
《黑色幽默》易唱~似乎<擱淺>都唔會難倒你~~
擱淺
詞:宋健彰 曲:周杰倫 編曲:鍾興民

久未放晴的天空 依舊留著你的笑容 
哭過 卻無法掩埋歉疚
風箏在陰天擱淺 想念還在等待救援 
我拉著線 複習你給的溫柔
暴曬在一旁的寂寞 笑我給不起承諾 
怎麼會怎麼會你竟原諒了我

我只能永遠讀著對白 讀?我給你的傷害 
我原諒不了我 就請你當作我已不在
我睜開雙眼看著空白 忘記你對我的期待 
讀完了依賴  我很快就離開

這首?OK難喇……

舊 06-04-05, 02:10 AM   #146
月牙火介
《kofire》

引用:
「潛龍勿用」
呢首最難??

舊 06-04-05, 02:18 AM   #147
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: kofire
呢首最難??
難度:

極難!!!!!!!

舊 06-04-05, 02:23 AM   #148
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
難度:

極難!!!!!!!
下!? 一d都唔難.................
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-05, 02:26 AM   #149
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: kin~kin
下!? 一d都唔難.................
所以咪話你勁囉!

舊 06-04-05, 02:34 AM   #150
月牙火介
《kofire》

引用:
難度:

極難!!!!!!!
請問覺得邊d位難唱?
願聞其詳.

另外還有其他"極難"的歌推介嗎?

論壇跳轉

現在的時間是 10:50 PM

手機版 | APP版