Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-03-17, 01:45 PM   #1951
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: ayane123 查看文章
下......

乜2TFLOPS粒GPU要粒電推架咩.......

你好似唔太清楚變形筆電個設計咁喎

其實NS個設計就係差dock個GPU

都係個句,好失望老任揀個最平既方案
如果dock有GPU 咁會唔會有家用mode專用game
有既話就會違背佢個設計理念
冇既話當手提mode機能唔夠力推某D三廠game咁點萛

就萛dock計設到可以合體帶出街
到時個體積,重量 仲可唔可以吸引到人帶出街

老實講要用最平方案既話 高通S820都得啦
加上高通最近都唔係好掂,唔怕佢會開高價趕客
wsx360 目前離線  
舊 01-03-17, 02:08 PM   #1952
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: wsx360 查看文章

你點會有呢個諗法.......

首先咩叫做變形筆電雙GPU系統先,就係插電時張行動GUP個運算交比Desktop 版GPU

咁又點會出現家用mode專用game??????

你知唔知好多notebook都已經玩外置GPU設計?

外置插Desktop 版GPU卡

但打機未又係行個隻GAME,只不過唔插卡畫面差好多咁囉
ayane123 目前離線  
舊 01-03-17, 02:28 PM   #1953
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:

我覺得老任會出家用ns
不過而加業界最迫切要做嘅事後係吸返流失咗嘅機迷 + 培養新一代打遊戲機既嘅習慣
老任而加就係想用"方便"同大量joycon配件去吸外來客,擴大NintendoOS用戶
去到NintendoOS平台累積咁上下usebase同遊戲library嘅時候先出輕便啲嘅手提機+高性能嘅家用機
如果而家老任一次過出哂兩種form factors肯定兩邊唔討好

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 01-03-17 02:59 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 01-03-17, 02:43 PM   #1954
wsx360
Game Master

引用:
你點會有呢個諗法.......

首先咩叫做變形筆電雙GPU系統先,就係插電時張行動GUP個運算交比Desktop 版GPU

咁又點會出現家用mode專用game??????

你知唔知好多notebook都已經玩外置GPU設計?

外置插Desktop 版GPU卡

但打機未又係行個隻GAME,只不過唔插卡畫面差好多咁囉
呢個設計又咪要帶多一大舊野出街
一樣影響會影響便攜性

NS個設計理念係 一部適合帶出街玩既家用機
而係屋企同出街玩都有可以有相同體驗

所以佢個設計一定要以手提mode優先
wsx360 目前離線  
舊 01-03-17, 03:00 PM   #1955
ayane123

引用:
呢個設計又咪要帶多一大舊野出街
一樣影響會影響便攜性

所以佢個設計一定要以手提mode優先
點會帶多樣野出街.......

你好似唔明我講咩咁.....
舊 01-03-17, 03:13 PM   #1956
wsx360
Game Master

引用:
點會帶多樣野出街.......

你好似唔明我講咩咁.....
即係你想將一粒2TFLOPS同一粒0.5TFLOPS既GPU即塞落一部7吋size既平板
插電個陣開2TFLOPS個粒,冇插電個陣就開0.5TFLOPS個粒

將notebook用既GPU塞落一部7吋size平板度?
wsx360 目前離線  
舊 01-03-17, 03:24 PM   #1957
ayane123

引用:
即係你想將一粒2TFLOPS同一粒0.5TFLOPS既GPU即塞落一部7吋size既平板
插電個陣開2TFLOPS個粒,冇插電個陣就開0.5TFLOPS個粒

將notebook用既GPU塞落一部7吋size平板度?
所以你未唔明我講咩囉

去了解下變形筆電係點運作,咩叫做外置GPU盒

你就明我講咩
舊 01-03-17, 03:43 PM   #1958
wsx360
Game Master

引用:
所以你未唔明我講咩囉

去了解下變形筆電係點運作,咩叫做外置GPU盒

你就明我講咩
睇完都係唔明點解決"影響便攜性"問題

wsx360 目前離線  
舊 01-03-17, 03:56 PM   #1959
ayane123

引用:
睇完都係唔明點解決"影響便攜性"問題

個外置GPU盒係唔帶出街架

帶都係帶部notebook就得

出街打機就用notebook個GPU,回到家就插外置GPU盒

插左盒=張GUP個運算交左比外置個GPU,同十幾年前個啲又難寫又難用既雙GPU系統唔同架

加上而家去到usb type-c ,更加唔洗擔心I/O速度問題

呢個未係NS最應該展現既設計囉

只不過老任選左最平個方案

NS個DOCK而家只係插電,無左個外置GPU

此篇文章於 01-03-17 04:05 PM 被 ayane123 編輯。
舊 01-03-17, 04:33 PM   #1960
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
鬼唔知係最應該咩
但係老任而加就嚟連手提機市場都守唔住
一次過出齊兩個form factors咪即係送死

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 01-03-17, 04:45 PM   #1961
wsx360
Game Master

引用:
個外置GPU盒係唔帶出街架

帶都係帶部notebook就得

出街打機就用notebook個GPU,回到家就插外置GPU盒

插左盒=張GUP個運算交左比外置個GPU,同十幾年前個啲又難寫又難用既雙GPU系統唔同架

呢個未係NS最應該展現既設計囉

只不過老任選左最平個方案

NS個DOCK而家只係插電,無左個外置GPU
呢D變形筆電冇考慮過你用部tablet黎打機

好似我之前咁講

就算退一步咁諗
手提mode是但行到隻game咪萛囉,低清 低特效 低fps都冇所謂
但係如果隻game弱化得太勁既話仲吸引到人玩?
仲要睇第三廠肯唔肯幫你downgrade隻game

雖然ns既spec仲未正式公佈,
不過我唔會覺得佢手提mode行到Watch Dogs 2,Withcer 3,而又可以出到可接受既質素
wsx360 目前離線  
舊 01-03-17, 10:14 PM   #1962
ayane123

引用:
呢D變形筆電冇考慮過你用部tablet黎打機

好似我之前咁講

就算退一步咁諗
手提mode是但行到隻game咪萛囉,低清 低特效 低fps都冇所謂
但係如果隻game弱化得太勁既話仲吸引到人玩?
仲要睇第三廠肯唔肯幫你downgrade隻game

雖然ns既spec仲未正式公佈,
不過我唔會覺得佢手提mode行到Watch Dogs 2,Withcer 3,而又可以出到可接受既質素
而家部NS未又係要downgrade隻game去手提mode

做既野基本一樣,老任行得呢條路唔可以避免
舊 01-03-17, 10:56 PM   #1963
wsx360
Game Master

引用:
而家部NS未又係要downgrade隻game去手提mode

NS而家個設計好可能只係手提mode出720p,家用mode出1080p既分別

如果機能差成4-5倍 咁downgrade個陣要做既野就唔係降解像度咁簡單
到時就變到XB360同XB1個種差距

如果老任有心玩機能就唔會行呢條路

此篇文章於 01-03-17 11:01 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線  
舊 01-04-17, 01:04 AM   #1964
ayane123

引用:
NS而家個設計好可能只係手提mode出720p,家用mode出1080p既分別

如果機能差成4-5倍 咁downgrade個陣要做既野就唔係降解像度咁簡單
到時就變到XB360同XB1個種差距

如果老任有心玩機能就唔會行呢條路
以現時情報,NS唔插電都係無左70%機能啦

如果行雙GPU,以1.5TFLOPS計 減70%=0.45Tflops

2TFLOPS計 -70%=0.6tflops

點會係4-5倍差

而且手提mode0.6tflops重渣過A10

科技就係到

但老任唔用囉

此篇文章於 01-04-17 01:07 AM 被 ayane123 編輯。
舊 01-04-17, 02:36 AM   #1965
wsx360
Game Master

真係減7成先再講啦

由4倍減到3倍又咪係大差距
如果WiiU勁3倍佢既下場就唔會咁慘

而家問題就手提mode渣囉
你家用mode就萛去到4TFLOPS都冇用
如果你講咁設計不如分番開兩部出
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 01-04-17, 04:59 PM   #1966
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
引用:
美國SEGA、Atlus的PR經理John Hardin今天在推特上發表消息稱,《女神異聞錄5》的登陸平台是PS4和PS3,《如龍0》則是PS4(本作有日版PS3版)平台。這兩部作品不會有Switch版,也不會有PC版。
...
http://www.vgtime.com/article/16130590.jhtml

GreenTea 目前離線  
舊 01-04-17, 07:02 PM   #1967
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
要玩嘅一早玩咗,掟過去新機都冇吸引力
野良猫 目前離線  
舊 01-04-17, 10:12 PM   #1968
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:

但有一點好重要, 有d 野唔係靠downgrade 就可以完全解決

好似物理模擬, 係咪可以確保downgrade 到手提mode 後可以完全暢順運作?

同作為遊戲開發商, 應該以手提mode / 家用mode 機能前題下去寫game?

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 01-04-17, 10:16 PM   #1969
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
但有一點好重要, 有d 野唔係靠downgrade 就可以完全解決

好似物理模擬, 係咪可以確保downgrade 到手提mode 後可以完全暢順運作?

同作為遊戲開發商, 應該以手提mode / 家用mode 機能前題下去寫game?

可以參考下暗榮點樣做

enishi 目前離線  
舊 01-04-17, 10:37 PM   #1970
ayane123

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

你呢啲憂慮未又係回到而家部NS都一樣要面對既問題

唔插電無60%機能,未一樣要面對同樣問題

情報顯示插電393.2GFLOPS,唔電157.3GFLOPS

當佢老任用再勁啲既spec,問題都係同一個

行得呢條路就預咗

一係就直接得一個mode,插電都無全頻

但咁做未同有TV out既手提機更加無分別

此篇文章於 01-04-17 10:43 PM 被 ayane123 編輯。
舊 01-05-17, 01:59 AM   #1971
N0T51B
Game Master
非中國藉

提提大家
前兩日班西人"爆料者"都炒炒地車,俾人知佢係用同一消息來源
個spec都係佢地翻炒再翻炒嘅料
做最壞打算無問題,不過不要太相信佢地全部內容(尤其是遊戲陣容,WiiU 3DS嗰時佢地炒得最甘)

此篇文章於 01-05-17 04:28 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 01-05-17, 03:30 AM   #1972
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
其實想問上面大家拎每部機既FLOPS(浮點運算)值去講
但呢個數值係講緊CPU+GPU總計得出黎定只係單計GPU先

呀,利伸左先,唔熟電腦野

但當我係中學時代就睇過文章講當年GPU同CPU
GPU運算能力實際上係勁過CPU幾倍
不過重點係佢地運算既野係唔同(大概我既理解係咁

簡單咁講,到底係咪真係NS本身粒CPU係咪夠勁先
如果好似上面咁話"NS應該學人地razor玩外置Display card"
係咪又真係確保到咁玩無bottleneck先?
(因為而家台機既顯卡,無論低中高階都對CPU有個基本要求)

另外,假設如果NS用粒CPU係好勁
係咪又真係可以係呢部野既大小上好好咁解決到散熱同電量問題先
我舉個例,我近排就買左部國貨gpd win
呢部野用既SoC(atom x7 z8700)就係而家D 大概11-2吋tablet用緊,
同時都唔係話係好勁既CPU
但佢就縮落部NDS大細既野
而我就咁拎黎玩返steam既舊pc game,比如刺客3同lost planet 2
部野都熱到有少少燙手(好似你剛剛好煮完麵個湯碗咁上下,一路玩就呢個溫度)
而電量方面,打足全程機,真係個半鐘就開始話無電
粒電仲要6500mah

雖然我唔知而家係咪已經出左D比呢個系列既SoC或者係單獨既CPU勁又唔熱又唔耗電
或者而家NS係咪話用ARM架構,又可能係呢個架構之上就唔會x86呢種種問題但又高性能

但如果要基於上面個體驗同埋老任要控制成本,本身部大小,電量,散熱
幾方面總合諗既話,我又覺得就算老任唔用勁D既配置都係正確

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo

此篇文章於 01-05-17 03:46 AM 被 ycyleo 編輯。
ycyleo 目前離線  
舊 01-05-17, 09:32 AM   #1973
ayane123

引用:
作者: ycyleo 查看文章
其實想問上面大家拎每部機既FLOPS(浮點運算)值去講
但呢個數值係講緊CPU+GPU總計得出黎定只係單計GPU先

呀,利伸左先,唔熟電腦野

但當我係中學時代就睇過文章講當年GPU同CPU
GPU運算能力實際上係勁過CPU幾倍
不過重點係佢地運算既野係唔同(大概我既理解係咁

簡單咁講,到底係咪真係NS本身粒CPU係咪夠勁先
如果好似上面咁話"NS應該學人地razor玩外置Display card"
係咪又真係確保到咁玩無bottleneck先?
(因為而家台機既顯卡,無論低中高階都對CPU有個基本要求)

另外,假設如果NS用粒CPU係好勁
係咪又真係可以係呢部野既大小上好好咁解決到散熱同電量問題先
我舉個例,我近排就買左部國貨gpd win
呢部野用既SoC(atom x7 z8700)就係而家D 大概11-2吋tablet用緊,
同時都唔係話係好勁既CPU
但佢就縮落部NDS大細既野
而我就咁拎黎玩返steam既舊pc game,比如刺客3同lost planet 2
部野都熱到有少少燙手(好似你剛剛好煮完麵個湯碗咁上下,一路玩就呢個溫度)
而電量方面,打足全程機,真係個半鐘就開始話無電
粒電仲要6500mah

雖然我唔知而家係咪已經出左D比呢個系列既SoC或者係單獨既CPU勁又唔熱又唔耗電
或者而家NS係咪話用ARM架構,又可能係呢個架構之上就唔會x86呢種種問題但又高性能

但如果要基於上面個體驗同埋老任要控制成本,本身部大小,電量,散熱
幾方面總合諗既話,我又覺得就算老任唔用勁D既配置都係正確
到左呢個時代打機,基本上都係行GPGPU,尤其是家用機

即係以前CPU做既野而家GPU做埋

所以PS4/XBOX ONE粒CPU可以咁弱雞

就好似WIIU咁,粒CPU弱雞到爆,初期啲程式員用到係網上出文鏟WIIU唔掂

因為個時WIU行唔到GPGPU,到中期行到GPGPU但啲人都走囇了

以外置GPU來講瓶頸永遠都係I/O大過CPU,而家有usb type-c,呢方唔洗擔心

此篇文章於 01-05-17 09:46 AM 被 ayane123 編輯。
舊 01-05-17, 10:51 AM   #1974
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
到左呢個時代打機,基本上都係行GPGPU,尤其是家用機

(略
原來有呢種技術

咁的確如果以咁形式去諗

又的確部設計方面少左好多擔心

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo
ycyleo 目前離線  
舊 01-05-17, 01:49 PM   #1975
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

賣399歐元......如果係真就祝任記好運 ==
由手機版發出
cat722 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 02:50 PM

手機版 | APP版