Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-30-04, 11:10 AM   #226
庵野迷
Game Master
無在原点

註冊日期: Nov 2002
Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
3DS Friend Code0662 3760 7609
PSN  IDmyhong
點解第一頁咁耐都未update資料?
庵野迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-04, 06:21 PM   #227
tetsu
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
小弟啱啱買左個keyboard,想用佢黎自學鋼琴,衣家發現自己係一d頭緒都冇....
我應該點開始學好? @_@
tetsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-04, 06:30 PM   #228
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
Originally posted by tetsu :
小弟啱啱買左個keyboard,想用佢黎自學鋼琴,衣家發現自己係一d頭緒都冇....
識睇譜嗎 ???
識拍子 ??
識就拿 d 初級的鋼琴書黎彈 ~
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-04, 09:16 PM   #229
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
Originally posted by 勇小朋友 :

其實琴一定係開始就教左手勢先!
因為手勢好重要,同埋彈慣錯左有排改
(個陣我第一個琴先生一見到我手勢錯就話架喇...
個陣我覺得佢好煩,後來佢唔得閒教,我轉左第二個琴先生,佢都無乜點理我隻手,搞到隻手彈得好肉酸... 同同學一齊彈個時俾人話先知要改...自己改不知改得幾辛苦...)
and then theory既野,我記得個陣我好似係學一本john thomson既書(有7隻elf係到彈黎彈去個本),其實跟住教就得啦~
我個人都認為手勢好重要
如果手勢唔正確,用力唔正確
好易會練一陣就支力
不過一開頭學琴通常手指係好難挺直咁彈,練得多夠力就ok
如果要彈得快,更加要求手指夠挺直,拎得夠高,用手指力,唔會用腕力臂力
但係我始終覺得應該學左些少基本樂理先好掂個琴,
因為如果唔係真係會好難入手
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-04, 09:19 PM   #230
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
都係個句
學少少基本樂理先
第一件事就要學睇譜
識左拍子,調子,睇譜等少少基本的樂理
再由C major歌仔開始彈起
方間應該有D初級選可以參考的
舊 01-31-04, 02:16 AM   #231
tetsu

我本身有玩bass,所以睇既都係數字tab譜多,d樂理亦都......

我想問五線譜如果唔係C Major既話咪會有d flat同sharp係譜號側邊既,例如有個sharp係第三線,咁係成首歌第三線既豆豉係咪都要sharp?
呢個問題可能好蠢,不過我睇極本樂理書都唔係好明....

另外如果識睇譜就可以揾歌彈?
有冇d更加basic既野去練下手指/左右手?

thanks thanks
舊 01-31-04, 04:09 AM   #232
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
Originally posted by 黃金之太陽 :
不如大家講下自己like邊位作曲家或者作品啦~~
我自己最like Chopin and Liszt(我都係浪漫主義者黎架XDD~~)
其次我都幾like beethoven,不過佢D作品有D太激昂,唔係太岩我風格
作品,最近比較like Chopin 既piano concerto in E minor(由其係第二樂段)
同埋Liszt既la campanella(因為我練緊^^")
大家又如何?
Baroque - J.S. Bach, D. Scarlatti(sonata先驅者, 佢既作品係當時來講非常前謂), A. Vivaldi (唔知有冇串錯)
Classic - Haydn, W.A. Mozart, Beethoven(好難彈 )
Romantic - Chopin, Lizst(又愛又恨, 因為佢d作品太難彈 ), Tschaikovsky, Grieg, Debussy, Schubert
近代 - Satie, Dvorak, Rachmanioff, Ravel
仲有 - Joplin,

記得係咁多
雖然話鍾意呢d作曲家, 但我唔會特登只選佢地既作品來聽

beethoven同liszt 最好玩, 淨係講技巧都難到痴左線
chopin 都不甘示弱..@@"
---------------------
學琴方面, 自學係無可能既:bface:
如果咩都唔識, 有琴都唔好彈, 睇下d最最基本既樂理先
例如拍子, letter name, 記號, 音
手勢唔可以錯, 基礎要打得好, 如果唔係恨錯難返
一定要成日練習, 特別係高級
可以買d 一睇個樣就知比細佬仔用個d琴書, 簡單易明
最後講多次, 自學係無可能既, 如果唔係d人邊駛用咁多錢去學呢

講時講近排掛住打機少左好多練琴- -

此篇文章於 01-31-04 04:12 AM 被 usayarE 編輯。
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-04, 08:02 AM   #233
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
我想問五線譜如果唔係C Major既話咪會有d flat同sharp係譜號側邊既,例如有個sharp係第三線,咁係成首歌第三線既豆豉係咪都要sharp?
呢個問題可能好蠢,不過我睇極本樂理書都唔係好明....
只要個個音 sharp就得的了

引用:
另外如果識睇譜就可以揾歌彈?
有冇d更加basic既野去練下手指/左右手?
練手指嘛 ~
要彈Hanon了
應該是練手指必備的了
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-04, 10:55 AM   #234
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
Originally posted by 庵野迷 :
點解第一頁咁耐都未update資料?
懶人唔做野
update了

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-04, 12:30 PM   #235
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
Originally posted by onon :

Baroque - J.S. Bach, D. Scarlatti(sonata先驅者, 佢既作品係當時來講非常前謂), A. Vivaldi (唔知有冇串錯)
Classic - Haydn, W.A. Mozart, Beethoven(好難彈 )
Romantic - Chopin, Lizst(又愛又恨, 因為佢d作品太難彈 ), Tschaikovsky, Grieg, Debussy, Schubert
近代 - Satie, Dvorak, Rachmanioff, Ravel
仲有 - Joplin,

記得係咁多
雖然話鍾意呢d作曲家, 但我唔會特登只選佢地既作品來聽

beethoven同liszt 最好玩, 淨係講技巧都難到痴左線
chopin 都不甘示弱..@@"
Antonio Vivaldi既four seasons冇人唔識啦
beethoven某D sonata技巧上係好難彈,但mozart個D唔係難在技巧,仲之就難彈得好
chopin係etudes最難,但都係某幾首,
同埋只要你掌握到佢個技巧,咁你就可以成首都彈得好(因為chopin 既etudes大把份成首都係用相同既技巧)
Liszt就真係超技術,冇乜作品有佢D咁難,我呢家練緊la campanella(註:中文名叫"鐘"),真係幾難....D指法用得好奇怪....但又好正~~
Debussy其實好有料,但未必個個識欣賞(包括我:@_@": )

我同你相反......已經冇打機.....日日練琴...希望今年考試
(其實係因為冇game打.....:@_@": )

此篇文章於 01-31-04 12:36 PM 被 黃金史提芬 編輯。
舊 01-31-04, 01:09 PM   #236
Hikaru
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
中樂算唔算:@_@": 揚琴
Hikaru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-04, 02:32 PM   #237
usayarE

引用:

Antonio Vivaldi既four seasons冇人唔識啦
beethoven某D sonata技巧上係好難彈,但mozart個D唔係難在技巧,仲之就難彈得好
chopin係etudes最難,但都係某幾首,
同埋只要你掌握到佢個技巧,咁你就可以成首都彈得好(因為chopin 既etudes大把份成首都係用相同既技巧)
Liszt就真係超技術,冇乜作品有佢D咁難,我呢家練緊la campanella(註:中文名叫"鐘"),真係幾難....D指法用得好奇怪....但又好正~~
Debussy其實好有料,但未必個個識欣賞(包括我:@_@": )

我同你相反......已經冇打機.....日日練琴...希望今年考試
(其實係因為冇game打.....:@_@": )
beethoven 某d??? sonata 技巧上好難???? 我覺得唔係某d, 最少90%, 買本book2 彈下就知, 彈下book2 最尾個首, 我最鍾意呢首 , 不過難到傻左
chopin 正式淨係彈過nocturnes, 唔難但好好聽, 但要好好咁表達出來就難, 可能真係要係人生上經歷過某d野先彈得出個韻味..ballade 都好好聽..不過又係難到離譜..
彈下liszt sonata in b minor(op no.唔記得), 聽老師話公認世上最難彈

debussy我覺得真係好有境, 有時真係感覺到佢想表現個幅圖畫, 個個境象, 不過都算做比較近代, 所以可能有某d作品對某d人來講真係會唔識欣賞

今年好多野做, 要會考同考8級彈琴, 但都仲係好似以前咁, 無練多無練少
舊 01-31-04, 02:52 PM   #238
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:

beethoven 某d??? sonata 技巧上好難???? 我覺得唔係某d, 最少90%, 買本book2 彈下就知, 彈下book2 最尾個首, 我最鍾意呢首 , 不過難到傻左
chopin 正式淨係彈過nocturnes, 唔難但好好聽, 但要好好咁表達出來就難, 可能真係要係人生上經歷過某d野先彈得出個韻味..ballade 都好好聽..不過又係難到離譜..
彈下liszt sonata in b minor(op no.唔記得), 聽老師話公認世上最難彈

debussy我覺得真係好有境, 有時真係感覺到佢想表現個幅圖畫, 個個境象, 不過都算做比較近代, 所以可能有某d作品對某d人來講真係會唔識欣賞

今年好多野做, 要會考同考8級彈琴, 但都仲係好似以前咁, 無練多無練少
你所講既book2最尾個首即是邊首?(我冇this score book ar)
beethoven sonata係難,但唔係首首
當然我都唔係彈左好多佢既sonata,
最近排都係彈moonlight 3rd movement
不過我覺得Appasionata 應該算最難個幾首sonata
nocturnes係chopin作品中最易,亦都有好多後世傳頌(如Eb major,f mimor this two),不過我已經冇再彈了,以前彈的太多
ballade no.3好聽
不過講真,etudes始終係chopin最出色既作品
首首質數都咁高
liszt sonata in b minor就唔使講.......難到出汁
但lisztD超絕技etude應該才是最難吧?
debussy我只係彈過 Clair de lune
我呢家就準備考diploma,呢家努力練多D難D既樂章,打好D個底

咁你呢家學過最難係邊首???
有冇越級挑戰下

此篇文章於 01-31-04 02:54 PM 被 黃金史提芬 編輯。
舊 01-31-04, 03:20 PM   #239
usayarE

引用:

你所講既book2最尾個首即是邊首?(我冇this score book ar)
beethoven sonata係難,但唔係首首
當然我都唔係彈左好多佢既sonata,
最近排都係彈moonlight 3rd movement
不過我覺得Appasionata 應該算最難個幾首sonata
nocturnes係chopin作品中最易,亦都有好多後世傳頌(如Eb major,f mimor this two),不過我已經冇再彈了,以前彈的太多
ballade no.3好聽
不過講真,etudes始終係chopin最出色既作品
首首質數都咁高
liszt sonata in b minor就唔使講.......難到出汁
但lisztD超絕技etude應該才是最難吧?
debussy我只係彈過 Clair de lune
我呢家就準備考diploma,呢家努力練多D難D既樂章,打好D個底

咁你呢家學過最難係邊首???
有冇越級挑戰下
opus 111

op27 no2 3rd 同 op57 係難, 但其他都係好難, 總之全部都係難

要打底應該彈多d scale, 特別係57, diminish個d, 當然唔小得hanon(不過我自己都無彈 )

最難, 唔記得lu~~~
舊 01-31-04, 03:27 PM   #240
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:

opus 111

op27 no2 3rd 同 op57 係難, 但其他都係好難, 總之全部都係難

要打底應該彈多d scale, 特別係57, diminish個d, 當然唔小得hanon(不過我自己都無彈 )

最難, 唔記得lu~~~
我唔練scale lu,以前練得太多,真係好悶的
加上都冇乜時間練
and diploma好似唔使再考scale
但8級樂理就有D要有D唔使
講真我都想學埋8級樂理
舊 01-31-04, 11:35 PM   #241
tetsu

都係唔係好明...
我既意思係高音譜號果度既flat or sharp係用黎表示佢係乜調,咁當衣家有一粒flat係第三線到,打後o係第三線既豆豉係咪都要有自覺地flat左佢?
舊 01-31-04, 11:37 PM   #242
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
點樣轉 Chord可以冇雜聲???(一放開弦就有聲,尤其轉Chord轉得快時) 有冇心得

另外簡譜點知佢每一個Chord彈幾多下??

例如:
海闊天空 - Beyond

____F____C_________Dm___________Bb
今天我 寒夜裡看雪飄過 懷著冷卻了的心窩飄遠方

唔知F,C,Dm,Bb各彈幾多下??真係唔係好明

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-31-04 11:47 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-04, 03:24 AM   #243
Rosicky
我愛攝影

引用:
Originally posted by 赤武神 :
點樣轉 Chord可以冇雜聲???(一放開弦就有聲,尤其轉Chord轉得快時) 有冇心得

另外簡譜點知佢每一個Chord彈幾多下??

例如:
海闊天空 - Beyond

____F____C_________Dm___________Bb
今天我 寒夜裡看雪飄過 懷著冷卻了的心窩飄遠方

唔知F,C,Dm,Bb各彈幾多下??真係唔係好明
一係隻手唔好放開咁轉 "
一係轉快d "

舊 02-01-04, 04:58 AM   #244
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
Originally posted by 高佬 :

一係隻手唔好放開咁轉 "
一係轉快d "
掂住條弦滑動咁轉??

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-04, 06:58 AM   #245
usayarE

引用:
都係唔係好明...
我既意思係高音譜號果度既flat or sharp係用黎表示佢係乜調,咁當衣家有一粒flat係第三線到,打後o係第三線既豆豉係咪都要有自覺地flat左佢?

第三條線一個flat 即係F major, 第三條線個粒音係b, 宜家f major 就要彈b flat, 除非有還原記號
舊 02-01-04, 07:00 AM   #246
usayarE

引用:

我唔練scale lu,以前練得太多,真係好悶的
加上都冇乜時間練
and diploma好似唔使再考scale
但8級樂理就有D要有D唔使
講真我都想學埋8級樂理
幾悶幾唔喜歡都要彈, 人地音樂學院頭幾年都係彈呢d咋!! (雖然我自己都無彈 )
舊 02-01-04, 10:41 AM   #247
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
都係唔係好明...
唔單指係第三條線個音
任何B note都要flat的
仲之就B flat
你有沒有學過全,全,半,全,全,全,半這個major的概念?
同埋你最好由C->G->D->A->E major咁學
學左D sharp既major先
比較好D

此篇文章於 02-01-04 10:47 AM 被 黃金史提芬 編輯。
舊 02-01-04, 03:29 PM   #248
Rosicky
我愛攝影

引用:
Originally posted by 赤武神 :

掂住條弦滑動咁轉??
要睇下你轉什麼chord囉

舊 02-01-04, 03:49 PM   #249
tetsu

oh,thanks all!
我以前有上過下音樂堂,全全半全果d我都仲可以好慢咁排返出黎...
但係唔知點解一睇d五線譜就會讚牛角尖,衣家明喇
網上有冇d major/minor表? 我想背鬼晒佢
舊 02-01-04, 04:40 PM   #250
usayarE

唔駛背…