Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-31-12, 01:28 AM   #1976
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 暗.黑.騎.士 查看文章
想問下,係PSP 玩過的ps1 game save 同vita 的係咪唔共通 ?
共通,重點要係 PSV 開隻 PS One Game,整左Virtual Memory Card 先可以搞野
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 01:38 AM   #1977
暗.黑.騎.士
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
共通,重點要係 PSV 開隻 PS One Game,整左Virtual Memory Card 先可以搞野
以mgs 定為例,係psp個save size 係400幾k但ps one 個memory card 得120k,點搞?
暗.黑.騎.士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 07:45 AM   #1978
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
del...

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 09:28 AM   #1979
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
見到有人話部分classic game PS3過唔到去PSV
咁掉返轉,PSV上買到玩到o既係咪一定PS3上都work到?

另外又有回帶問題
transferring遊戲例如MGS HD collection
想transferring要唔要PSV, PS3兩邊都要一樣係美版(or 日版)

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 09:57 AM   #1980
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
想問下,係PSP 玩過的ps1 game save 同vita 的係咪唔共通 ?
我在 psp 抄個save 出去 pc, 再用 cma 抄入 vita, 機戰alpha 應該無問題

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 12:17 PM   #1981
TCS_disable
我有車車~

引用:
以mgs 定為例,係psp個save size 係400幾k但ps one 個memory card 得120k,點搞?
將你d PSP 嘅 PS One Game Save 放入你部 PC 嘅 ..\PS Vita\PSAVEDATA\[屬於你部機嘅亂數Folder]

去Content管理 : PC -> Vita => Save data => PlayStation, Copyd Save data 落PSV度

入到PS One 嘅 Game ,禁實個 Mon 搞搞個 Virtual Memory card, import返就得

此篇文章於 08-31-12 05:54 PM 被 TCS_disable 編輯。
舊 08-31-12, 12:33 PM   #1982
火味兒
Junior Member

註冊日期: Mar 2006
(新手) 請問我之前已購買 PS 1 GAME (已經安裝左係 PS 3), 有咩方法過去 PSV (我 LINK 左部機不過找不到隻 GAME...) 我昨天買了 BIO 2 (未安裝) 但又找到隻GAME, 唔該有無高人指點, 謝謝!

PS 1 GAME: XENOGEAR (SQUARE 個隻...好似串錯宇, 希望大家知邊隻, SORRY)
火味兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 12:35 PM   #1983
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 火味兒 查看文章
(新手) 請問我之前已購買 PS 1 GAME (已經安裝左係 PS 3), 有咩方法過去 PSV (我 LINK 左部機不過找不到隻 GAME...) 我昨天買了 BIO 2 (未安裝) 但又找到隻GAME, 唔該有無高人指點, 謝謝!

PS 1 GAME: XENOGEAR (SQUARE 個隻...好似串錯宇, 希望大家知邊隻, SORRY)
DL返隻game
舊 08-31-12, 01:25 PM   #1984
火味兒
Junior Member

註冊日期: Mar 2006
引用:
DL返隻game
謝謝! 不過, 是用 PSV DL番嗎? (可以用 PS 3 再 DL嗎?) 唔好意思, 因為真係唔識...
火味兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 01:29 PM   #1985
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: 火味兒 查看文章
謝謝! 不過, 是用 PSV DL番嗎? (可以用 PS 3 再 DL嗎?) 唔好意思, 因為真係唔識...
兩邊都得
舊 08-31-12, 02:11 PM   #1986
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
現在不能用格式化主機的方法轉NICO APP了...

請問有別的方法嗎
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 03:06 PM   #1987
暗.黑.騎.士
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
將你d PSP 嘅 PS One Game Svae 放入 ..\PS Vita\PSAVEDATA\[屬於你部機嘅亂數Folder]

去Content管理 : PC -> Vita => Save data => PlayStation Copy過落PSV度

入到PS One 嘅 Game ,禁實個 Mon 搞搞個 Virtual Memory card
番去試下先,謝謝
暗.黑.騎.士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 03:56 PM   #1988
hin0404
Crazy Gamer
+HiN+

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code0645 5723 1961
PSN  IDhin0404
港服BIO系列係咪做緊特價?
我未玩過2,3想買來玩下
Vita玩效果得唔得?

hin0404 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 04:35 PM   #1989
0826使者
[死硬派]

註冊日期: Aug 2009
PSN  IDzeroTIM
XBox Live Gamertagtim0826
引用:
作者: lph_1818 查看文章
港服BIO系列係咪做緊特價?
我未玩過2,3想買來玩下
Vita玩效果得唔得?
我覺得用vita玩會好過用大電視玩
效果嘛,我就覺得ok ge~
起碼我睇得到啲喪屍樣

多多指教

"叫果D死人黑客去死啦"
0826使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 04:37 PM   #1990
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
看a9, 港服的新app treasure park 貌似上架了

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 05:43 PM   #1991
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
看a9, 港服的新app treasure park 貌似上架了
有了喇!!!
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 05:54 PM   #1992
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: gun2506 查看文章
現在不能用格式化主機的方法轉NICO APP了...

請問有別的方法嗎
用日服做主帳/放棄唔用

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 06:22 PM   #1993
dust11

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
有了喇!!!
其實幾日前已經上架
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 07:35 PM   #1994
gun2506

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
作者: pet3 查看文章
用日服做主帳/放棄唔用
買機有送喜歡玩的塊魂要在港服才有

港服還有$剩唉~~~
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 11:01 PM   #1995
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: gun2506 查看文章
買機有送喜歡玩的塊魂要在港服才有

港服還有$剩唉~~~
塊魂, 7個鐘就100%喇, 打完轉日acc啦

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 11:44 PM   #1996
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
有冇方法唔經USB upload 到d 相呢?
好似係得facebook 先upload 到, gmail 同 yahoo 都係upload 唔到相
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 11:45 PM   #1997
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
NICONICO真係咁多人用 @O@
我o係街直頭撞唔到人拎住部PSV sosad

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-12, 11:52 PM   #1998
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: diabloex 查看文章
有冇方法唔經USB upload 到d 相呢?
好似係得facebook 先upload 到, gmail 同 yahoo 都係upload 唔到相
我用TWITTER 快靚正

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-12, 12:02 AM   #1999
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: irismong 查看文章
NICONICO真係咁多人用 @O@
我o係街直頭撞唔到人拎住部PSV sosad
上一代手提電話 game 冇咁hit, 好多人(包括我)搭中長途車就打機打到落車

而家呢代, 一部電話做晒所有野, 有時仲要陀埋部tablet 出街, 令到帶遊戲機機率大減

最少我打完4隻PSV GAME 大部分時間都係喺屋企打的

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-12, 12:09 AM   #2000
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
我用TWITTER 快靚正

平時唔用twitter, 都係焗住開個flickr
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Ps vita 曰版大約几時度會反貨呀?16/12前 可否反貨?? Allen TAKAMINA 手提遊戲機討論版 16 12-01-11 10:02 AM
[PSV] DJMAX Technika FOR PS Vita 月之民 ̄▽ ̄ 手提遊戲機討論版 10 09-11-11 11:31 PM

現在的時間是 07:27 PM

手機版 | APP版