Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-19-08, 02:22 PM   #1
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
考潛水牌

想學潛水同考牌, 有乜野要注意?

o係香港邊度有得學呢? 價錢如何?

舊 05-19-08, 02:33 PM   #2
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
潛水都要考牌?
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 02:34 PM   #3
House
God of Gamer
里村★紅葉

PSN  IDHouse544
要架
我屋企做呢行相關..詳情見到佢幫你問下

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 05:41 PM   #4
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
上網搵下d潛水會, 一般都有課程~
多數都包課程&考牌費, 唔包equipment~
香港多數有2種課程, PADI 同 NAUI~
內容基本一樣, 只不過好似PADI流行d~

初級潛水員(一般叫O仔)課程大概2~3k.

基本上O仔牌係唔難考, 主要係你要唔怕水同熟悉d equipment, 大概O仔最難過果關都係清鏡~

如果burget許可, 建議你揀d有得晌深水池上幾堂既潛水會, 因為香港海域多數水唔清, 泳池會清好多, 可以睇清楚教練既動作, 熟左之後先出海就穩陣d~

ps. 其實理論上潛水係唔駛識游水~
不過理論還理論, 多數都唔會建議, 無謂搵命搏~

此篇文章於 05-19-08 05:45 PM 被 斷空我 編輯。
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 05:54 PM   #5
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
8K左右~
上網大把料啦~

不過之後d費用先金~
入某某潛水會~
當一個月先潛真海一兩次~次次約$500左右~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 05:57 PM   #6
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: KIM 查看文章
8K左右~
上網大把料啦~

不過之後d費用先金~
入某某潛水會~
當一個月先潛真海一兩次~次次約$500左右~
慢慢又當你頂唔順潛水會d殘舊野, 想有返屬於自己一set私伙野果陣, 仲甘~
舊 05-19-08, 06:02 PM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: 斷空我 查看文章
慢慢又當你頂唔順潛水會d殘舊野, 想有返屬於自己一set私伙野果陣, 仲甘~
唔會架啦~我識果班潛水友, 都好少自己買私伙野, 唔係話無$~而係要有成個加大碼黃金聖衣箱咁大的櫃, 先有得放回家!

有果d朋友都真係有番咁上下入息~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 06:06 PM   #8
斷空我
Crazy Gamer

引用:
作者: KIM 查看文章
唔會架啦~我識果班潛水友, 都好少自己買私伙野, 唔係話無$~而係要有成個加大碼黃金聖衣箱咁大的櫃, 先有得放回家!

有果d朋友都真係有番咁上下入息~!
我就係有私伙野~

係次次出海都好似搬屋咁~

但係私伙野有私伙野好, 公家野用著套上手又唔過淡又用到入哂沙既都幾弊~

anyway, 自己選擇啦~
舊 05-19-08, 06:14 PM   #9
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
見過係太子同MK報PADI上open water diver約二千多......

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 09:13 PM   #10
惡多巴斯
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
香港學應該要3千左右

兩年前同事介紹我去馬來西亞的沙巴學潛水,
原本係香港人教,不過佢有事教唔到,
轉左個華僑教,講馬拉式廣東話,
不過都ok的

成個course要3日,
第一日上理論課,第二日實習,
第三日上午實習,下午實習及考試

個course $1400左右,我覺得都抵,
如果學埋進階要多兩日,另加$1500,不過我無學

遺憾既係學左之後一次都無潛過,
因為發現自己唔太適合潛水,
潛親都嘔...

anyway, 有興趣可以pm我,
我俾教練個email你,
佢好似都會響香港教潛水
惡多巴斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-08, 12:16 PM   #11
loser
Game Master
......

引用:
作者: 斷空我 查看文章
上網搵下d潛水會, 一般都有課程~
多數都包課程&考牌費, 唔包equipment~

-skip-
Thanks.

都上網搵倒幾間. 但係就唔知邊間好.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:15 PM

手機版 | APP版