Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-23-07, 02:58 AM   #1
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
有冇人睇《我們這一家》

估唔到簡簡單單o既動畫,可以咁抵死好笑

不過內容好多o野都講得好應,講中晒一般小市民經常遇到o既家庭問題。

有冇大大知呢套o野有冇出過漫畫/其他東西等等……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 03:03 AM   #2
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
我前排 先開始有睇,
(因為未夠鐘返學, 開住 tv 無意中 無聊下 睇下, 點知 一係唔睇一睇就知賴野)
睇左 幾集 真係 幾搞笑 ~~ 成家人都好好笑

其實 套野 已經做左幾多集, total 又幾多集呢 ???
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 03:04 AM   #3
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: nacho 查看文章
我前排 先開始有睇,
(因為未夠鐘返學, 開住 tv 無意中 無聊下 睇下, 點知 一係唔睇一睇就知賴野)
睇左 幾集 真係 幾搞笑 ~~ 成家人都好好笑

其實 套野 已經做左幾多集, total 又幾多集呢 ???
計埋今日做o左20集,上網見就有150集o既國語版

舊 01-23-07, 03:07 AM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
之前放假睇過兩集, 平時睇唔倒
覺得幾好睇

套野講日本人生活鎖事, 但都有共鳴, 原來世界大同

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 06:57 AM   #5
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

勁鐘意花師奶唱別怪他~~/

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 07:25 AM   #6
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章

不過內容好多o野都講得好應,講中晒一般小市民經常遇到o既家庭問題。

漫画有(原本あたしンち呢個系列係係読売新聞係13年前開始連載bywikipedia)

参考link(amazon)

仲有好似出過月暦
其他要査過至知

舊 01-23-07, 08:26 AM   #7
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
終於有人在動漫版講下呢套,
真係好搞野, 打烏蠅、搵暖包

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 09:00 AM   #8
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
佢細佬着埋條睡褲返學o個集都好搞笑
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 10:11 AM   #9
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 蔡康永 查看文章
勁鐘意花師奶唱別怪他~~/
我睇親o個幾次佢都有唱,係咪集集都會唱?唔唱都哼下?
仲有好多配音都改做適合香港觀眾口味
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 10:31 AM   #10
Crazy Gamer
Grabber

註冊日期: Apr 2002
擒日睇左一集, 好爆笑
班師奶同現實一樣, 講唔夠兩三句就大聲笑
白 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 12:23 PM   #11
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章

之前出過電影版,好似...03定04左右

舊 01-23-07, 12:46 PM   #12
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
之前出過電影版,好似...03定04左右
呢個係咪日本上o既年份?

因為我見台灣都有套我們這一家o向2月上
http://tw.movie.yahoo.com/mstory.html?t=movie&id=2209

舊 01-23-07, 01:06 PM   #13
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
我細佬好鐘意睇
搞到我都睇
幾好笑

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 01:39 PM   #14
Fio

註冊日期: Dec 2001
e套o野真係唔講得少,對上果陣追無線d動畫時已經係初中o既事,e套o野真係無線全日最好睇o既o野~
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 04:18 PM   #15
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
我都見好多人去動漫 shop 搵呢一套野~
不過應該係冇 hk 版, 唔知台版有冇呢?
睇過一兩集, 的確係好爆笑

舊 01-23-07, 04:34 PM   #16
赤青焚風
Senior Gamer
Dante

註冊日期: Dec 2006
尋日睇醫生唔覺意睇左一集, 都幾得喎...
形容班師奶形容得好抵死, 真係令人會心微笑呀!
係咪日日播架??? 正常情況我係睇唔到架喎??

赤青焚風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 09:52 PM   #17
stonechi

註冊日期: Oct 2005
漫畫有中文版,
東立 出版,
好似出到11集,
要 $38 一本
是四格漫畫~
stonechi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 10:05 PM   #18
ckwvictorckw
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
XBox Live GamertagReinforce VC
引用:
作者: stonechi 查看文章
漫畫有中文版,
東立 出版,
好似出到11集,
要 $38 一本
是四格漫畫~
知唔知邊度有得賣?
ckwvictorckw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 10:16 PM   #19
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
我都有幸睇過幾集, 真係幾抵死好笑

舊 01-23-07, 10:26 PM   #20
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
有睇...為左呢套野去少左網吧 -_-
Qe1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-07, 10:32 PM   #21
W教授

註冊日期: Mar 2004
其實呢套野的內容風格都好似香港草日的作品.

舊 01-23-07, 10:38 PM   #22
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
請問有冇官網?
我搵唔到

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-07, 01:00 AM   #23
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Tano 查看文章
請問有冇官網?
我搵唔到
大概係e個掛
http://www.tv-asahi.co.jp/atashi/

話時話好少可咁我覺得無線配音順耳過日版
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-07, 01:02 AM   #24
snakelsh
Crazy Gamer
三字頭...

註冊日期: Apr 2003
真係好好睇,太爆笑,好生活化,好有共嗚!
不過唔係好啱細路仔睇,未必明...

舊 01-24-07, 01:12 AM   #25
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: snakelsh 查看文章
真係好好睇,太爆笑,好生活化,好有共嗚!
不過唔係好啱細路仔睇,未必明...
TVB放錯時間
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:00 AM

手機版 | APP版