Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 01-02-09, 01:46 PM   #1
頽廢人粉
Junior Member

註冊日期: Jan 2009
如何提昇好感度同增加話題?

就咁o既....
鍾意上左一個女同事
但又因為未拍過拖
而家都唔知點入手好
除左公事上,都唔係太敢同佢講野
加上佢又好少講野
可以點先同佢打開到話題.....
頽廢人粉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 02:35 PM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
有無多D 你同佢o既資料?
例如你覺得佢有d 咩習慣、嗜好甚或喜好,
同埋你自己又係一個點o既人

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 02:49 PM   #3
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Middle 查看文章
有無多D 你同佢o既資料?
例如你覺得佢有d 咩習慣、嗜好甚或喜好,
同埋你自己又係一個點o既人
yes
首先投其所好

舊 01-02-09, 02:58 PM   #4
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
咁反正你公事有接觸開~ 咪公事之餘傾多幾下計入下手先囉~
跟住你自己本身衣著如果係求求其其...咁你就要執下外形 起碼望見你都覺得你整齊先得...
你講得太少資料~比多D資料等人幫你寫攻略啦

舊 01-02-09, 03:11 PM   #5
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
就一個女同事而言
就佢坐個位身邊有咩擺設已經有野傾
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 09:21 PM   #6
頽廢人粉

自己本身都叫整齊o既....
不過係一個未拍過拖o既粉腸(仲要好acg,你話死唔死 )

其實如果而家約人出去飯係咪唔係咁好?
前幾日襯住公司搞party送左個哈佬咭啼cushion比佢
佢淨係好怕羞咁講左句多謝咁....
咁快送野比人好似有點兒那個.....

引用:
作者: 管家婆 查看文章
咁反正你公事有接觸開~ 咪公事之餘傾多幾下計入下手先囉~
跟住你自己本身衣著如果係求求其其...
比啲例子~

就一個女同事而言
就佢坐個位身邊有咩擺設已經有野傾 <====
正正就係冇咩擺設....
仲要咩首飾都唔帶果啲.....
就咁睇好難睇得出佢有咩喜好
舊 01-02-09, 09:49 PM   #7
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 頽廢人粉 查看文章

比啲例子~

就一個女同事而言
咁衣著,袋呢
有名牌就問佢係咪鍾意果隻名牌
無都係問係咪唔鍾意

講下個妝都可以
呢d大路問題女仔唔介意傾o既.而且都可以比d提示佢你有留意佢嘛
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 09:50 PM   #8
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
可否講多少少背景....年齡?公司類型?工作類型?office內既人際關係如何?有佢MSN未?個女同事有咩事好?年齡?身材?

舊 01-02-09, 10:02 PM   #9
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
引用:

比啲例子~

就一個女同事而言
其實你送cushion比佢一刻...我諗佢都feel到d野....
如果你好鐘意佢....你想同佢溝通...直接問對方拎佢msn吧...
但有一件事不可不提醒你.....對方好大可能有bf....
就算佢一早同你講無bf...但到你同佢熟絡左之後可能先會同你坦白...
由其你未拍過拖....好多事你可能唔識handle.....
當你越來越鐘意佢既時候.....你要有被傷害的準備....

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 10:21 PM   #10
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
MSN先啦
之後攞埋FACEBOOK,XANGA更好

舊 01-03-09, 05:47 PM   #11
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
其實你送cushion比佢一刻...我諗佢都feel到d野....
如果你好鐘意佢....你想同佢溝通...直接問對方拎佢msn吧...
但有一件事不可不提醒你.....對方好大可能有bf....
就算佢一早同你講無bf...但到你同佢熟絡左之後可能先會同你坦白...
由其你未拍過拖....好多事你可能唔識handle.....
當你越來越鐘意佢既時候.....你要有被傷害的準備....
當佢講到個女仔怕怕羞羞既時候..直覺令我認為個女仔未有BF
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 05:53 PM   #12
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
當佢講到個女仔怕怕羞羞既時候..直覺令我認為個女仔未有BF
兩樣嘢完全冇關係架喎

舊 01-03-09, 05:57 PM   #13
小蜜梨啦

註冊日期: Aug 2008
你同佢識左幾耐?
做D咩工?
講多D背景先知有咩可以幫到你喎...
小蜜梨啦 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 06:11 PM   #14
頽廢人粉

引用:
作者: 小蜜梨啦 查看文章
你同佢識左幾耐?
做D咩工?
講多D背景先知有咩可以幫到你喎...
3個月左右啦~
大家都係一間代理名牌用品o既公司到做
佢係坐acc房,我係倉admin咁....

所以唔係成日有機會見
但又唔好意思無端端打佢內線搵佢......
個人無乜勇氣.........
舊 01-03-09, 07:58 PM   #15
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
3個月左右啦~

所以唔係成日有機會見
SMS幫到你~
咪咁緊張,試當普通交友了解下對方你會舒服D

舊 01-03-09, 08:14 PM   #16
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
3個月左右啦~

所以唔係成日有機會見
咁快電話?
拎msn啦
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 10:16 PM   #17
Norm
=_="""""

引用:
3個月左右啦~

所以唔係成日有機會見
嚟緊呢一兩個月公司有冇大function如annual dinner?你地坐得咁遠....好難有contact...另外公司同事有冇出嚟玩例如唱k之類?

舊 01-03-09, 10:27 PM   #18
小蜜梨啦

註冊日期: Aug 2008
如果可以MSN就拎左人地MSN先啦
始終唔係面對面傾計都冇咁緊張嘛
小蜜梨啦 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 10:50 PM   #19
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
資料不足

不過有少少個人提議

事情未有把握時最好唔好旨意借公司群體活動或任何同事幫忙去試圖有進一步行動
一切都係自己獨力進行

"唔好借公司群體活動"去有過激行為係因為以樓主比人感覺內向的印象
如果在公開場合忽然有任何特別 大胆舉動
一定會被外人睇穿
以後閒言閒語少不免
女仔未揀定對象最怕閒言閒語

"唔好靠同事幫忙"
其一固然怕走漏風聲 結果同上
二又怕對方未必真心幫忙 仲兩面收風 見人講人話 見鬼講鬼話
三就算對方真心幫忙 但又怕走漏風聲 或隨時越幫越忙

總之
我相信一個出黎社會工作的成年人係應該有能力獨力去追一個女仔
好似讀書年代咁受同輩流言蜚語影響 明明唔係講到係ge一套絕對唔受用
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 11:45 PM   #20
頽廢人粉

"唔好借公司群體活動"去有過激行為係因為以樓主比人感覺內向的印象
一定會被外人睇穿
以後閒言閒語少不免

<===認同

"唔好靠同事幫忙"

<==居然係咁!?
但已經有一,兩個幫緊~

總之
好似讀書年代咁受同輩流言蜚語影響 明明唔係講到係ge一套絕對唔受用

<===有能力o既.....係無乜勇氣啫w

咁如果問人拎msn.....有咩籍口好呢?
無理由突然打去問佢拎msn卦.....
舊 01-03-09, 11:51 PM   #21
Norm
=_="""""

引用:
一定會被外人睇穿
以後閒言閒語少不免

<===認同

"唔好靠同事幫忙"

<==居然係咁!?
但已經有一,兩個幫緊~

總之

<===有能力o既.....係無乜勇氣啫w

咁如果問人拎msn.....有咩籍口好呢?
無理由突然打去問佢拎msn卦.....
唔借公司群體活動你可能連同佢接觸既機會都冇...
同一間公司你不可能喺冇同事知道下同佢有深入接觸....
所以你at least要同佢有基本既conversation先...

舊 01-03-09, 11:53 PM   #22
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
引用:

SKIP.....
有人幫緊你就大獲啦......
到左你同佢熟絡之後......你就會明點解....

問佢拎msn 你咪當問男仔拎msn一樣囉...洗乜要搵藉口...
唔洗搞到好誇張好認真咁ge...而家唔係相睇呀....
你記住你同佢仲未係朋友呀....

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-09, 12:14 AM   #23
頽廢人粉

引用:

....
真係唔明
講黎聽下
舊 01-04-09, 12:23 AM   #24
Norm
=_="""""

引用:

問佢拎msn 你咪當問男仔拎msn一樣囉...洗乜要搵藉口...
唔洗搞到好誇張好認真咁ge...而家唔係相睇呀....
你記住你同佢仲未係朋友呀....
當你去問msn果一刻開始....花生必定升價

舊 01-04-09, 12:24 AM   #25
Norm
=_="""""

引用:
真係唔明
講黎聽下
其實冇咩大唔大鑊...你喺得公司媾女唔係諗住可以收埋唔俾人知掛

論壇跳轉

現在的時間是 12:25 PM

手機版 | APP版