Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-06-16, 03:44 PM   #151
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
好似有人計過香港水庫+海水化淡嘅成本效益隨時高過買又貴又差嘅東江水

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 03:55 PM   #152
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
咁我相信大家都好歡迎你把問題點提出來,最好有埋建議

而不是一味"為什麼你們不這樣做/想","我覺得沒可能所以你們還是收手吧"
先利伸,我唔係煽動人,只係討論可能性
如果想搞獨立,土地永遠係最重要,糧水資源永遠都係度嚟
所以要獨立,最終都係要面對同土共直接開戰打翻上去,仲要支配我都唔多唔鍾意嘅蝗,就這點上,我反對獨立

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 08-06-16 04:01 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 04:25 PM   #153
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
今年新東真係好難選…上次慢必,今次想橋橋,又想哪哪,但慢必點呢?
最憎反而係家富…

舊 08-06-16, 04:27 PM   #154
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: casio 查看文章
所以要獨立,最終都係要面對同土共直接開戰打翻上去,仲要支配我都唔多唔鍾意嘅蝗,就這點上,我反對獨立
香港反攻大陸

大大果然係高手
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 04:29 PM   #155
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
8月4日民調 - 誤差1-8%

粗體字為預計當選 (×2為名單第二名亦當選),斜體字為可能當選

以下對策建議只適合冇固定派別支持嘅朋友。
如果閣下為某黨派「死忠」嘅話,請無視呢啲建議,繼續跟返你自己喜好投票,唔好話我逼你要「含淚投乜乜乜」,當我齋噏得架啦

照計「本土」版塊支持者同「溫和民主派」版塊支持者應該唔會互相讓票。部分「新進民主派」版塊票源或者可以流向「本土」版塊,但相反應該唔得。

香港島
港島區好多離地中產,「本土」與「激進」市場有限,但如果配票得宜嘅話,至少可得1席。

1 溫和民主派板塊朋友:請集中配票比公民黨陳淑莊,民主黨許智峯,工黨何秀蘭。放棄司馬文同徐子見

2 新進民主派板塊朋友:放棄眾志羅冠聰,谷比人力劉嘉鴻。但如果話唔喜歡劉嘉鴻而又唔介意熱普城嘅話,可以試下谷票比熱血鄭錦滿。

3 本土派板塊朋友:得熱血鄭錦滿一個,集中投比佢

4 有支持建制派家人嘅朋友:叫佢哋投比wiki,盡量拉低葉劉得票

九龍西

1 民主派(溫和+新進):集中配票比民主黨黃碧雲同公民黨毛孟靜。放棄社記吳文遠,民協譚國僑同朱韶洪。支持劉小麗嘅,如果之後民調繼續低過青政游蕙禎嘅話,可以考慮谷票比游蕙禎。

2 本土派 :熱普城支持者繼續集中比教主。非熱普城放棄何志光,集中谷票比青政游蕙禎

3 有建制派親戚:如果佢哋唔妥689,叫佢哋投比狄志遠,分薄鼠王芬得票。

九龍東

1 民主派:配票比民主黨胡志偉同公民黨譚文豪,放棄人力譚得志同工黨胡穗珊,谷票比譚香文。如果唔鍾意溫和民主派而又可以接受熱普城嘅話,可以考慮谷票比熱血黃洋達。

2 本土派:放棄青政陳澤滔,谷票比熱血黃洋達。(大前提係可以接受熱普城)

新界西

1 溫和民主派:順序配票比公民黨郭家麒,工黨李卓人,民主黨尹兆堅,民協馮檢基當中2-3人(即民調最低嗰個放棄)。完全放棄街工黃潤達,獨立呂智恆直頭可以無視。

2 新進民主派:唔見得有機會會當選。如果唔介意熱普城,請谷票比熱血鄭松泰。

3 本土派:集中投比熱血鄭松泰。

4 有建制派親戚:叫佢哋投自由黨周永勤,盡量拉低田二少得票

新界東

1 溫和民主派:配票比公民黨楊岳橋同鄭家富,放棄民主黨林卓廷同工黨張超雄。

2 新進民主派:放棄人力慢必,配票比社記長毛同新民盟咖喱飯。

3 本土派:放棄國師同梁金成,集中投票俾青政梁頌恆。

4 有建制派親戚:鼓勵佢哋集中投比方國珊,拉低新民黨容海恩得票。

超區

配票比民主黨涂謹申,街工梁耀忠。

民主黨鄺俊宇,公民黨陳婉琛,新民盟關永業需要再觀察幾個禮拜,將票谷比呢三個民調勝算最高嗰位。

完全放棄民協何啟明。(民協好心執X咗佢啦)

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 04:39 PM   #156
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
新加坡……
其實唔講新加坡就算日本糧食自給率都係4定3成到,基本上好多地方都靠輸入(多數美國及其中企業),就連強國都不足100%。呢點真係單純錢問題。水上面講過N次就唔講啦。
認真講,唔打而實際獨立係有可能的,只要令有錢係香港的國家都覺得香港獨立會有利過係中共治下,呢點唔係無可能,尤其之前中共上海現野個次有腦都知將D錢放係中共度根本會唔知幾時無左,無晒保障。
只要有能耐俾到個各方面都接受到方案,實際獨立唔係唔得的(真正自治而非脫離中國),因為只係返返去實行真正一國兩制,大家最想的不統不獨好似台灣咁。問題只係要等個誘因出來(最快最可能係支爆)。
當然只係單純最美好的願景,始終無論點都係要睇中共的強弱,佢一日唔真正到弱勢就乜都係假。

話說終於接到電話訪問,當然係選投真心愛國愛港的侯選人啦。

舊 08-06-16, 04:56 PM   #157
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
都話唔使諗呢啲,就算中國強勢,你可以做到獨立之後俾到多啲錢中國賺一樣得,有錢你覺得邊個會同你講民族主義?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 05:02 PM   #158
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
資源呢家野,本身香港唔係700萬人+殖蝗+丁權,資源肯定夠。
未來呢十年,如果冇仗打,香港人口會老化得好緊要,到時你想革命,得番堆老人家同洗左腦的後生打...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 05:19 PM   #159
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
到時泰國仲肯平賣比你先再講
唔係想潑冷水 但呢種所謂解法我覺得太釘稻草人Feel
認真問,泰國米出口到香港既價格,同香港獨立與否既關係係乜野?

中華人民共和國就有好重既關稅,但香港無。

就算唔獨立,現時香港仍然實際有呢方面既權力。

此篇文章於 08-06-16 05:24 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-06-16, 05:28 PM   #160
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
梗唔係啦啲公司老細睇幾十人都會俾擦鞋怪上位迫走好同事,何況十幾億人
愚民政策係班高官貪到返唔到轉頭...

講返689,佢有樣嘢好成功,就係引到班阿叔落搭,膠化咗成個議題
獨立講到尾都係錢,蘇格蘭加泰都係同政府deal,何況香港同中國嘅歷史恩怨無佢地咁深
以香港呢一輩嘅文明程度,我覺得討論應該係大方向,即係歸中同獨立有咩利益,獨立的話親中親美又有咩唔同,確立大方向之後經濟民生有咩解決唔到?
而家討論就因為班阿伯搞到變左解放軍打到嚟,斷水斷糧咁樣,根本唔係咁囉
如果中共班高層唔係文革鬥到依家上位的話,你講法係對的。鬥咁耐都無多少智慧應該死左十世啦……

舊 08-06-16, 05:39 PM   #161
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
香港反攻大陸

大大果然係高手
唔好講小...我親身聽過街坊叔伯講「搞獨立果班人咪想做皇帝囉」
反對獨立就係呢d 理據
問題係而家香港民智有幾多%人信呢d
所以陳浩天先要搞集會開拓非勇武派人士擴大市場

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 05:53 PM   #162
casio

引用:
作者: 尼路 查看文章
新加坡……
其實唔講新加坡就算日本糧食自給率都係4定3成到,基本上好多地方都靠輸入(多數美國及其中企業),就連強國都不足100%。呢點真係單純錢問題。水上面講過N次就唔講啦。
認真講,唔打而實際獨立係有可能的,只要令有錢係香港的國家都覺得香港獨立會有利過係中共治下,呢點唔係無可能,尤其之前中共上海現野個次有腦都知將D錢放係中共度根本會唔知幾時無左,無晒保障。
只要有能耐俾到個各方面都接受到方案,實際獨立唔係唔得的(真正自治而非脫離中國),因為只係返返去實行真正一國兩制,大家最想的不統不獨好似台灣咁。問題只係要等個誘因出來(最快最可能係支爆)。
當然只係單純最美好的願景,始終無論點都係要睇中共的強弱,佢一日唔真正到弱勢就乜都係假。

話說終於接到電話訪問,當然係選投真心愛國愛港的侯選人啦。
所以我前面都有講,如果糧水自給率做唔到4成就唔使講獨立,最少做唔到話要脫離土共支配嗰班嘅要求
係唔脫離土共下,個人覺得整到689落台,個天光唔晒都光8成
畢竟香港大部份人都係關心$多過政治,只要上台嗰個唔搞咁多嘢,銅鑼灣書局有幾多人俾人捉翻上去都唔會有好多人理,因為冇人去講政治所以都唔會有機會俾佢捉翻上去

引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
唔好講小...我親身聽過街坊叔伯講「搞獨立果班人咪想做皇帝囉」
反對獨立就係呢d 理據
所以我一直唔明某D人想點,一邊舉龍獅旗話要脫離土共支配成立香港國,但一話會同共軍駁火就話人危言聳聽
佢哋唔係真心覺得用談判就可以脫離一個獨裁國家嘛

此篇文章於 08-06-16 06:07 PM 被 casio 編輯。
舊 08-06-16, 06:04 PM   #163
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011

國師一早預言左架喇..投唔投..自己考慮..佢無後炮到

舊 08-06-16, 06:41 PM   #164
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
反對獨立就係呢d 理據
引用:
人去講政治所以都唔會有機會俾佢捉翻上去

所以我一直唔明某D人想點,一邊舉龍獅旗話要脫離土共支配成立香港國,但一話會同共軍駁火就話人危言聳聽

獨立要有人流血,我諗好多人都明白,但反攻大陸羅湖橋以北我第一次聽。

民族黨亦無提過。

莫講香港,台灣都無人敢講反攻大陸。蔣介石年代仲有咁既可能。

美國唔知邊個建議台灣戰時遠距離飛彈攻擊大陸水霸就有。
舊 08-06-16, 06:51 PM   #165
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
楊岳橋長期個民調都咁高, 好奇飯民是咪真係有本事將啲票配返出黎

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 07:08 PM   #166
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
所以我前面都有講,如果糧水自給率做唔到4成就唔使講獨立,最少做唔到話要脫離土共支配嗰班嘅要求
係唔脫離土共下,個人覺得整到689落台,個天光唔晒都光8成
畢竟香港大部份人都係關心$多過政治,只要上台嗰個唔搞咁多嘢,銅鑼灣書局有幾多人俾人捉翻上去都唔會有好多人理,因為冇人去講政治所以都唔會有機會俾佢捉翻上去

要獨立:
1. 要打贏解放軍.
2. 防止資本, 人材外流.
3. 獨立之後, 點樣搵食.

宜家假設既係, 中共唔會出解放軍, 中上階層既全部會留係度一齊捱. 外資仲要對香港有信心而唔撤資.
然後靠中國搵食個D, 可以business as usual. 中國仲保留國內香港人做生意既privileges.
股樓匯, 全冇影響. 金融, 旅遊, 地產, 轉口, 用常識諗下會點.

人地沙漠杜拜, 都可以有水有電, 有野食. 香港近海, 有錢點解唔得. 但到時有冇.

正如, 好多人同人講你仲咩03年唔買樓咁. 個時好多人食緊2手飯.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 07:43 PM   #167
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
但你地講革命既,經常將xx不除,必定失敗
xx包括:左膠、泛民、討厭政治的人、保皇派、投民建聯的人、睇cctvb的師奶、中產、討厭政治的人
雨傘時期已經講緊

當時都問過,要除晒上邊,香港剩多少人

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 07:47 PM   #168
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
認真唔介意香港有個希特拉但墨索里尼就no thanks 啦

舊 08-06-16, 08:04 PM   #169
casio

引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
要獨立:
1. 要打贏解放軍.

宜家假設既係, 中共唔會出解放軍, 中上階層既全部會留係度一齊捱. 外資仲要對香港有信心而唔撤資.
然後靠中國搵食個D, 可以business as usual. 中國仲保留國內香港人做生意既privileges.
股樓匯, 全冇影響. 金融, 旅遊, 地產, 轉口, 用常識諗下會點.

人地沙漠杜拜, 都可以有水有電, 有野食. 香港近海, 有錢點解唔得. 但到時有冇.

正如, 好多人同人講你仲咩03年唔買樓咁. 個時好多人食緊2手飯.
如果有人真心用d咁嘅前設諗,我只可以話「人,果然係要有夢想,今晚早d訓啦」

舊 08-06-16, 08:04 PM   #170
T.K.
很黃很暴力

昨天拋棄了底線、信念
今天拋棄了仁義道德
明天要拋棄甚麼?

應該係恥吧?

仲有個鄭立,講左一多堆新手法(八個?)其中一樣就係提倡反口覆舌,前後矛盾係無問題
我都搵緊返張圖

我期待強港人的誕生

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-06-16, 08:22 PM   #171
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: T.K. 查看文章
昨天拋棄了底線、信念
今天拋棄了仁義道德
明天要拋棄甚麼?

應該係恥吧?

仲有個鄭立,講左一多堆新手法(八個?)其中一樣就係提倡反口覆舌,前後矛盾係無問題
我都搵緊返張圖

我期待強港人的誕生
即係8個字:為求目的不擇手段

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 08:22 PM   #172
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
要獨立:
1. 要打贏解放軍.

出軍固然唔會羸,不過中國淨係同你斷交,香港就已經一夜冇晒靠中國搵食轉口、物流等,失業率真係有機會跳升至三四十…
唔係唔撐獨立,不過至少等中國爆咗先啦
孫中山如果喺康熙年代出世,真係革一百年命都未推得倒帝制,雖然現今實際在下亦唔覺得佢成功…

此篇文章於 08-06-16 08:27 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 08:27 PM   #173
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
即係8個字:為求目的不擇手段
全部村民突破盲腸, 原來政治係咁既一回事
舊 08-06-16, 08:34 PM   #174
T.K.
很黃很暴力

咁點信你執政時,唔用不擇手段的方式對異見者?

以前689未上台用黑材料抹黑唐豬時,當遇到1d覺得香港要用強硬手段的特首豬精時
我都會問佢一句:佢未上台,俾你見到既手段已經咁污糟,點解你覺得上台後掌握權力,佢唔會做更卑鄙既事?
權力使人腐化,未得權已腐敗,得權時仲得了?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-06-16, 08:41 PM   #175
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
認真唔介意香港有個希特拉但墨索里尼就no thanks 啦
而家咪有個689囉
仲未夠極權?

(以下9UP)
香港對共產黨個價值係經濟
然後689係破壞緊個經濟
經濟利益與人權自由掛勾
就講一般人工作上已經係咁
英殖民年代
亦係因為經濟利益而給予人權自由
唔同係英國人自己地方住得舒服過你,無需要同你爭屋住
當有人以任何行為幫人證實到修緊移民政策,對共狗有更大經濟效益
你覺得仲會有咁多新移民?
當然我唔知點先做到
要我講都講唔出咩經濟凸點可以煲大佢
軍事?賭場?創意?產油?
沒有武力既地方要有自己既地位,
需要有另外形式既武器架
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:17 PM

手機版 | APP版