Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-12-12, 11:07 AM   #126
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
-.-其實有冇人覺得打後一期好貴.....38一期.....打後99期....未計101-151...都成3千銀....以一本設定本好似貴左D...
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 12:00 PM   #127
cm2010
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: ouki 查看文章
-.-其實有冇人覺得打後一期好貴.....38一期.....打後99期....未計101-151...都成3千銀....以一本設定本好似貴左D...
係 $32 , 雖然比日本版平 (日本而家賣緊580YEN)
但都要應該遷就番港人的生活指數
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 12:08 PM   #128
rory12342006
Junior Member

註冊日期: Feb 2012
本身唔想C出黎入落folder驚整爛而且要每頁C出黎麻煩,但係本書D紙好似好易甩- -
rory12342006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 12:21 PM   #129
rory12342006

註冊日期: Feb 2012
引用:
作者: cm2010 查看文章
係 $32 , 雖然比日本版平 (日本而家賣緊580YEN)
但都要應該遷就番港人的生活指數
計返港幣都58蚊,但係我都覺得$2X會好好多$32貴左少少
rory12342006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 02:08 PM   #130
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
香港"週刊"每期賣超過$30有邊幾本

舊 02-12-12, 02:13 PM   #131
cm2010

引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
香港"週刊"每期賣超過$30有邊幾本
好似講足球都要咁貴.

另外香港指數應該係日元減半,即係 560 YEN X 0.05 = $28 會合理D
舊 02-12-12, 02:27 PM   #132
RX-93-2

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: rory12342006 查看文章
本身唔想C出黎入落folder驚整爛而且要每頁C出黎麻煩,但係本書D紙好似好易甩- -
你可以嚐試買個單孔或三孔的打窿機,對好個位在封面和封底都打埋窿,整本書入Folder。
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 02:29 PM   #133
RX-93-2

引用:
好似講足球都要咁貴.

另外香港指數應該係日元減半,即係 560 YEN X 0.05 = $28 會合理D
冇計的,鬼叫是高達呀!Gundam漫畫書都比一般的都貴少少啦!
所以我都迫於無奈停買飛飛超百科了!
舊 02-12-12, 03:14 PM   #134
jasmin
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2004
$3000買一個BOX FILE

出100期都唔包00、UC
jasmin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 03:39 PM   #135
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
問題係我冇位放100本

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 03:57 PM   #136
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

旺角街檔應該有得平$3=$29

舊 02-12-12, 04:44 PM   #137
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: RX-93-2 查看文章
冇計的,鬼叫是高達呀!Gundam漫畫書都比一般的都貴少少啦!
Gundam漫畫同普通書咪一樣.....
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 05:05 PM   #138
星仔~*
Insane Gamer
迷之物

註冊日期: Sep 2006
3DS Friend Code0173 1578 7378
PSN  IDSING_SC
買E本野 想成本儲多過放入FOLDER
雖然叫超百科 但空間有限

舊 02-12-12, 05:45 PM   #139
cm2010

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
我第10期已停買,除之前提及我只須要F-22資料外,
主因是他並非廸亞哥自家編制
舊 02-12-12, 05:54 PM   #140
anthonyyung

註冊日期: Nov 2008
引用:
如果要買齊晒百科包括既資料
uc至seed既機設圖文,人物,故事資料
要買好多本設定集
未必平過呢套百科
而且好少設定集有中文版
anthonyyung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 05:54 PM   #141
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
係高達先豪比佢

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 05:55 PM   #142
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
平時食個lunch都三十啦,一星期食少一餐街外,改為帶飯返工食/返屋企食,條數就係返度啦XD
我自己都儲緊日版perfect file,一本都要六七十蚊,我都係咁樣儲…
由手機版發出
wyvern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 05:57 PM   #143
cm2010

引用:
作者: anthonyyung 查看文章
如果要買齊晒百科包括既資料
uc至seed既機設圖文,人物,故事資料
要買好多本設定集
未必平過呢套百科
而且好少設定集有中文版
以前買古代文明果陣,我考查過呢種分冊百科的出版模式.
其實佢的CONCEPT 有點像買樓買電器的 分期付款!
即係話要你一次過嘔三千蚊買一套高達百科全書, 比我都唔制.
但'週供' (唔係月供) 30蚊, 供2年你就唔會太肉赤

分冊百科唔係日本人發明, 但日本人將之發揚光大,
我好欣賞呢種出版模式. ( 日本的書店直頭有 '分冊百科' 的專櫃)

1) 表面上好似想你買齊, 但恰恰呢種模式先係最FLEXIBLE.
例如我只對古埃及有興趣, 咁我只需買某幾期便可以.
創建個人的古埃及百科全書.甚至你可以將多出的紙頁送給別人.

2) 百科全書的資科異於時事,經濟雜誌,並不會過時.
例如迪亞哥今日印製了一萬本高達超百科, 即使一下子賣唔哂,
亦無需將之銷毀掉. 只要日後有人鍾意, 一兩年後問出版社補購番都唔會過時

3) 我最欣賞佢那活頁紙的形式: 某頁資料出錯,重印該頁紙修正便行.
或者有新系列資料, 後補便可以 (幪面超人百科便是, 不斷有增訂本)

此篇文章於 02-12-12 06:20 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-12-12, 06:06 PM   #144
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

其實最驚佢書展/動漫展時清貨@$20本...(假設)

舊 02-12-12, 06:22 PM   #145
cm2010

引用:
其實最驚佢書展/動漫展時清貨@$20本...(假設)
唔覺會, 之前我都以為可以掃古代文明減價貨, 沒出現過.
而且上述 2) 所說, 百科全書不急於清貨,佢大可以KEEP 起
等有需要人士詢問補購.

另頭先在銅鑼灣7-11見到有位小朋友要求母親購買高達創刊號, $18 自然無問題!

P.S. 高逹百科連巴士站都有賣廣告! 古代文明都未試過,
出版社信心爆棚喎!! 希望你成功啦!!

此篇文章於 02-12-12 06:29 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-12-12, 06:38 PM   #146
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

引用:
唔覺會, 之前我都以為可以掃古代文明減價貨, 沒出現過.
而且上述 2) 所說, 百科全書不急於清貨,佢大可以KEEP 起
等有需要人士詢問補購.

另頭先在銅鑼灣7-11見到有位小朋友要求母親購買高達創刊號, $18 自然無問題!

P.S. 高逹百科連巴士站都有賣廣告! 古代文明都未試過,
出版社信心爆棚喎!! 希望你成功啦!!
其實最初完全冇想過儲,但睇完第1期後覺得內容真係幾吸引+中文化好有誠意,但想想total over $3k真係貴

現在50/50買唔買落去

我日文版都係儲左第1期

舊 02-12-12, 06:42 PM   #147
cm2010

引用:
其實最初完全冇想過儲,但睇完第1期後覺得內容真係幾吸引+中文化好有誠意,但想想total over $3k真係貴

現在50/50買唔買落去

我日文版都係儲左第1期
正如上面1) 所說, 你買有需要的資料期數便可以了,
舊 02-12-12, 06:50 PM   #148
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

引用:
正如上面1) 所說, 你買有需要的資料期數便可以了,
主要對uc有興趣...相信會佔總內容50%以上

對我黎講只會買"1本"或"100本", 雖然覺得內容值...但都希望$平d入手

舊 02-13-12, 11:06 PM   #149
cm2010

唔知算唔算好消息: 原來台灣至今頭 20 期的高達百科,
內容,排版和封面都是跟日本版一模一樣.
換句話說, 中文版根本沒做過任何改動!!
那麼便像古代文明的情況, 有機會推出101-151期了!!

我較相信其他論壇一名FANS 的說法 :
日本總公司應試推出100期中文版 ,而且亦是這樣知會香港出版社.
所以香港代理亦'理直氣壯' 說是100期 .
若反應好的話, 香港自然'添食'了!!

(但重申人體和飛機 的排版肯定跟日本不同,
你人體如果過100 我都唔同你癲.
而且人體在台灣已到94 期, 官網仍寫100期完結)

此篇文章於 02-13-12 11:12 PM 被 cm2010 編輯。
舊 02-14-12, 01:43 AM   #150
RX-93-2

引用:
主要對uc有興趣...相信會佔總內容50%以上

對我黎講只會買"1本"或"100本", 雖然覺得內容值...但都希望$平d入手
其實過多幾期後,許多報攤都會平兩三元的。

論壇跳轉

現在的時間是 10:42 PM

手機版 | APP版