Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-16, 09:24 PM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Insidious: The Last Key (Jan 2018)

http://www.imdb.com/title/tt5726086/?ref_=nm_flmg_prd_2

CH3失望而回,今次應該會接翻CH2結尾喇掛...

Teaser:

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 09-18-17 06:24 AM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-16, 09:34 PM   #2
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
CH3 知道唔係佢拍已經無睇。

CH2 似過山車,嚇位實在係太密集。

CH1 就經典既。

但再開一集點都會爛,夠啦,開新title la,同埋唔玩大鬼屋得唔得?開始厭
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-16, 04:46 AM   #3
david
The One

關鬼屋咩事?INSIDIOUS一向都唔係玩鬼屋的。

CH1&2連續咁睇係最好的,而且恐怖片就係要SUSPENSE氣氛由頭帶到尾先係上品,而唔係一味靠JUMP SCARE或者SHAKY CAM FOUND FOOTAGE睇到觀眾頭暈作嘔咁。

其實JAMES WAN O係CH3係由DIRECTOR轉佐做PRODUCER,CH3失望最主要係無佐SUSPENSE氣氛,一味靠JUMP SCARE呢種低級恐嚇片一貫手段,可惜O既係新一代係BUY呢種,而唔係THE SHINING呢O的經典。

今次又再轉導演,JAMES WAN繼續做PRODUCER,當支持JW都會入場,但今次唔會好似上次咁有期望。

---
舊 08-14-16, 06:16 AM   #4
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: david 查看文章

CH1&2連續咁睇係最好的,而且恐怖片就係要SUSPENSE氣氛由頭帶到尾先係上品,而唔係一味靠JUMP SCARE或者SHAKY CAM FOUND FOOTAGE睇到觀眾頭暈作嘔咁。

其實JAMES WAN O係CH3係由DIRECTOR轉佐做PRODUCER,CH3失望最主要係無佐SUSPENSE氣氛,一味靠JUMP SCARE呢種低級恐嚇片一貫手段,可惜O既係新一代係BUY呢種,而唔係THE SHINING呢O的經典。

今次又再轉導演,JAMES WAN繼續做PRODUCER,當支持JW都會入場,但今次唔會好似上次咁有期望。
明知唔係JAMES做DIRECTOR都仲入場?

CH3好彩無入場睇, 成套戲不知所謂, 依家仲要拍CH4... 點都唔會入場睇LA>

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-16, 07:29 AM   #5
david
The One

引用:
作者: HON HON 查看文章
明知唔係JAMES做DIRECTOR都仲入場?

CH3好彩無入場睇, 成套戲不知所謂, 依家仲要拍CH4... 點都唔會入場睇LA>
無O既,如果佢今次係無間斷接翻CH2結尾做落去,我當佢劇情片咁睇囉,都想知RFD同PARKER兩母子點收尾(無錯我係想佢今次埋尾,但我估應該仲有至少多一集,會叫THE FINAL CHAPTER之類)。

今年JW兩份功課,THE CONJURING 2佢係DIRECTOR+PRODUCER,而LIGHTS OUT佢只係PRODUCER,DIRECTOR唔係佢,兩份功課我都有入場,兩份都係SUSPENSE為上,JUMP SCARE為次,對我O黎講收貨有突,亦睇到就算佢唔係DIRECTOR都可以交到份合格O既功課O既又。

我就當CH3係黑歷史,俾INSIDIOUS多一次機會,唔會有期望,只希望JW可以好似LIGHTS OUT咁,就算做PRODUCER都可以交到份合格O既功課就OK。

---
舊 08-14-16, 12:50 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

關呀, 無錯 thriller 最易玩最常玩都係鬼屋, 即係主要場景都係間屋撞鬼果 d.

不過都有例外好似 Orphan 咁, 好多場面都唔係住宅內.

以 James Wan 既能力, 要玩出新花樣應該唔難.

講 Jump scare 就 CH2 已經大把, 到中段去完主角阿媽間醫院又去病人屋企尋根, 我都開始厭.
舊 08-14-16, 02:31 PM   #7
david
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
關呀, 無錯 thriller 最易玩最常玩都係鬼屋, 即係主要場景都係間屋撞鬼果 d.

不過都有例外好似 Orphan 咁, 好多場面都唔係住宅內.

以 James Wan 既能力, 要玩出新花樣應該唔難.

講 Jump scare 就 CH2 已經大把, 到中段去完主角阿媽間醫院又去病人屋企尋根, 我都開始厭.
咁ORPHAN同INSIDIOUS又唔算係同類O既,ORPHAN係玩變態婆O既真人系(同PSYCHO同類),INSIDIOUS係玩靈異系O既THE FURTHER,通常靈異系都係會有室內場景,去營造黑麻麻氣氛

個人鍾意CH1同CH2係THE FURTHER O既CONCEPT夠創新,唔係純玩HAUNTED HOUSE/神父驅鬼之流,仲有就係故事連貫性啦,CH2至少故事同緊張氣氛營造唔靠JUMP SCARE,JUMP SCARE場面只係為滿足新一代觀眾而設,情況同LIGHTS OUT差唔多。

你叫睇慣JUMP SCARE同SHAKY CAM FOUND FOOTAGE O既新一代走去睇THE SHINING一定話悶又唔好睇。

相反,CH3就只係一味JUMP SCARE, 由頭到尾一O的緊張氣氛都無,ELISE復出O既故事亦可有可無,睇佐係BONUS,無睇亦無損失咁。

睇完LIGHTS OUT就覺得JW應該係知道上次CH3衰乜所以有插手,段估CH4 JW都會出手吧,唔會SIT BACK AND RELAX。

THE FURTHER呢個CONCEPT唔只局限O係室內的,但就要睇系列WRITER LEIGH WHANNELL(SPECS)點寫今次個故事囉。

---
舊 08-14-16, 06:10 PM   #8
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
OT: Lights Out當然好好多啦,James Wan為左幫個導演一把有係拍攝現場幫手指導/拍

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-16, 08:02 PM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
咁ORPHAN同INSIDIOUS又唔算係同類O既,ORPHAN係玩變態婆O既真人系(同PSYCHO同類),INSIDIOUS係玩靈異系O既THE FURTHER,通常靈異系都係會有室內場景,去營造黑麻麻氣氛

個人鍾意CH1同CH2係THE FURTHER O既CONCEPT夠創新,唔係純玩HAUNTED HOUSE/神父驅鬼之流,仲有就係故事連貫性啦,CH2至少故事同緊張氣氛營造唔靠JUMP SCARE,JUMP SCARE場面只係為滿足新一代觀眾而設,情況同LIGHTS OUT差唔多。

你叫睇慣JUMP SCARE同SHAKY CAM FOUND FOOTAGE O既新一代走去睇THE SHINING一定話悶又唔好睇。

相反,CH3就只係一味JUMP SCARE, 由頭到尾一O的緊張氣氛都無,ELISE復出O既故事亦可有可無,睇佐係BONUS,無睇亦無損失咁。

睇完LIGHTS OUT就覺得JW應該係知道上次CH3衰乜所以有插手,段估CH4 JW都會出手吧,唔會SIT BACK AND RELAX。

THE FURTHER呢個CONCEPT唔只局限O係室內的,但就要睇系列WRITER LEIGH WHANNELL(SPECS)點寫今次個故事囉。
借個位講埋, 岩岩睇完 lights out.

一去到間大屋, 又係花牆紙, 舊相架, 木扶手, 水晶燈, 頂一望就知好 james wan 囉

都已經係現代時間啦, 仲係呢 d 屋
舊 08-21-16, 09:02 PM   #10
david
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
借個位講埋, 岩岩睇完 lights out.

一去到間大屋, 又係花牆紙, 舊相架, 木扶手, 水晶燈, 頂一望就知好 james wan 囉

都已經係現代時間啦, 仲係呢 d 屋
LIGHTS OUT有串啦:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=244492

---
舊 03-08-17, 05:39 PM   #11
david
The One

新劇照:

引用:
睇個CAST LIST,有YOUNG ELISE同TEENAGE ELISE,唔係玩ELISE前前傳呀...

---
舊 09-13-17, 08:56 PM   #12
david
The One

引用:
新劇照:

睇個CAST LIST,有YOUNG ELISE同TEENAGE ELISE,唔係玩ELISE前前傳呀...

竟然係CH3後續....................

---
舊 09-18-17, 06:23 AM   #13
david
The One

將CHAPTER 4剔走,即係呢套係外傳?

---
舊 01-04-18, 09:34 PM   #14
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
睇完,都係有d失望,故事好平下,d位唔識驚,隻野仲要好廢

SPOILER
叫做解釋返點解第一集個細路會走失左,同直接搏返去第一集

唔知仲會唔會拍落去,同埋第二集結尾果度即係點

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-18, 12:40 AM   #15
david
The One

睇完,其實而家搞到好似劇情片咁...

時間線係3>TLK>1>2,咁下集CHAPTER 4應該駁翻落去2個ENDING喇呱...

SPOILER
原來DALTON俾RFD捉佐就係俾ELISE累O既...

所以ELISE搏埋條老命去救DALTON就係因為咁...?

KEYFACE話ELISE會幫佢開好多門,唔知呢個會唔會O係CH4續落去呢?

---
舊 01-17-18, 10:04 AM   #16
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: T.S 查看文章
睇完,都係有d失望,故事好平下,d位唔識驚,隻野仲要好廢

SPOILER
叫做解釋返點解第一集個細路會走失左,同直接搏返去第一集

唔知仲會唔會拍落去,同埋第二集結尾果度即係點
引用:
睇完,其實而家搞到好似劇情片咁...

時間線係3>TLK>1>2,咁下集CHAPTER 4應該駁翻落去2個ENDING喇呱...

SPOILER
原來DALTON俾RFD捉佐就係俾ELISE累O既...

所以ELISE搏埋條老命去救DALTON就係因為咁...?

KEYFACE話ELISE會幫佢開好多門,唔知呢個會唔會O係CH4續落去呢?
今集真係無謂, 唔怪得咁小人入場.
同FF一樣, 睇開就睇埋落去算數.

FINALLY.....
最後係咪話第一集對父婦打去搵神婆話佢個孫中左同佢老豆一樣事?

同埋佢地開門搵去HOSPITAL時開左度門係個小朋友跌親, 我懷疑就係講呢個小朋友

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 05:55 AM   #17
david
The One

引用:
作者: HON HON 查看文章
今集真係無謂, 唔怪得咁小人入場.
同FF一樣, 睇開就睇埋落去算數.

FINALLY.....
最後係咪話第一集對父婦打去搵神婆話佢個孫中左同佢老豆一樣事?

同埋佢地開門搵去HOSPITAL時開左度門係個小朋友跌親, 我懷疑就係講呢個小朋友
今集結尾就係直接駁去CH1開頭。

唔駛懷疑,根本就係CH1個DALTON。所以我就話DALTON係俾ELISE累到俾RFD捉佐。

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Resident Evil: The Final Chapter (2017) | 包乞食最終章 david 電影版 38 02-04-17 10:59 AM
[PS4,XB1] [PS3,XB360] PES 2017 /Winning Eleven 2017 安安 電視遊戲討論版 107 09-25-16 04:27 PM
[西片] INSIDIOUS CHAPTER 3 (2015) david 電影版 9 07-16-15 06:34 PM
[西片] 兒凶續集 INSIDIOUS CHAPTER 2 (14.11.2013上映) david 電影版 12 01-22-14 12:33 AM
小說 Chapter 5 半妖(上) + 徵名 靈格斯 學術文化綜合研討區 21 02-28-05 05:11 PM

現在的時間是 01:08 PM

手機版 | APP版