Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 04-07-07, 07:58 PM   #1
nakakula
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
God Of War II

OFFICICAL SITE

神秘不明的網頁 :

http://www.islandofrhodes.org/index.html

引用:
更新 :
9 Apr 07 -> 攻略 (解謎)
系統操作簡介 :

omake :

引用:
作者: Story mode :

基本爆機一次 :
1) 可以 skip movies
2) 繼承所有物品 ,包括武器道具和 Orbs (劇情中的鎖匙唔計)
("Titans難度"係獨立分開繼承的)
3) Challenge of the Titans ( 上代的挑戰mode )
4) In game movies ( game 中的 CG movies )
5) 取得 Costumse 1 , 2

取得20隻巨人眼後 :
得到 Costume 6 ( 人間Kratos )

打爆 GOD 難度 :
Costume 3 (Dark Odyssey )

打爆 Titans 難度 :
取得 Costumse 4 (Athena) , Costumse 5 (Hercules)
引用:
作者: Challenge of the titans :

基本打爆 : Arena of the Fates (自設式 battle)
拎到 Total Ranking 係 GOD 時 : Costume 7 ( God armor )
引用:
作者: Urns

六個怪樽 ( urn ) 中 ,每個都有特殊的能力 ,其中4個存在於 story mode 中 :

第一個是令到orbs 變成10倍 :

由於片中已經係拎左既第二周目 , 因此出現既會係紅Orbs

第二個係機本攻擊有石化能力 :

拎到黃金体驗後 , 返到片中會放射石化laser的位置 , 將Laser反彈就可以
由於片中已經係拎左既第二周目 , 因此出現既會係紅Orbs

第三個係限魔法任出 :

未將女神像反轉前 , 先將佢推到片中位置 , 出時間減慢 , 走到地板會下陷的地方

第四個係無限爆氣(L3+R3) :

第5個係hits 數連接的時間加多3秒咁多
最後一個係可以用返一開始打巨像時所用的摸法 ( 即係上代的波士頓摸髮 )

( 呢2個係Challenge mode 拎到淫威稱號(Spartan) 就有 )
引用:
作者: 最後的体力和摸力的八達通增值
於乳暈三女神神殿之中 , 位置係估佢唔到 :

体力

愛摸之力

引用:
作者: 攻略
先意議大家一開漿玩god mode 先 , 因為冇限con加上冇分別 , 難度分別只在於敵方damage大
只要熟習敵方的弱點 , Titans mode 都可以秒殺 (大多數都係用魔法電佢三下)
由於流程周圍都搵到 , 所以我只會"打字" 打出謎題的部份架啫

正章第一隻Boss

是老野一名 , 前半部份只係其本拳腳 , 只要遠距離 正方正方三角就可以 ,後半部佢上台就用箭射,
佢出的飛彈係大多數係一下左一下右的 , 押實L2行都避到 , 佢放率仔出黎時一定要用O掣解決會有体力食 ,
佢放出黎的冰柱只會向外....冇上集Ares咁勁

石化光線牆
上面的露台最左同最右都有個神像 , 放到光線中就可以 , 右邊果個神像要先拉起個台然後由台上踢落去先推到出黎

森林 ( River of the Forgotten )
一開漿不久會去到吊威也的地方和將石柱推爛 ,之後會去到一個圓形的牢 。只要將女屍放到河中流到對面就可以

打完隱形人後的石化光線牆
[spoiler=將上面露台的女神像推落去地下 ,將隱形人個盾放係神像前面]

最後的第三個女神速決 ( 三層 )
第一層用魔法打停左邊隻X手然後爬上去天花板再爬到右邊
第二層由你爬上黎的位置向右開始用魔打隻手再用機關打開地板夾佢 ,
將個出面近邊位的細台向右推到下一盞燈(每次推一個燈位就得) ,
第二隻手用電或風打停後立即爬上台上立掣插手 , 再推個台 , 第三隻手整停後 ,
要立即將個台推到隻手後面果個燈位然後企係個台度令上下連接住 , 再推返去第三隻手度,
整停隻手會自動插手 , 之後由第三隻手爬上去頂層 。將上面的屍体整走後向右到第一盞燈就可以去拉個掣

此篇文章於 08-07-07 01:55 PM 被 nakakula 編輯。
nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-07, 02:00 AM   #2
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
咁耐以黎玩過最正既鬼佬GAME絕對係GOW2!(可能重係最好既格鬥GAME,LOL)
一路玩一路緊張、震撼、興奮!打左咁多年機,估唔到係由PS2比返果種震憾我!
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-07, 09:17 PM   #3
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
我部機要較到好光先見到 Kratos 個樣 :

http://www.islandofrhodes.org/index.html

此篇文章於 04-12-07 02:29 AM 被 nakakula 編輯。
舊 04-12-07, 11:28 AM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
唔係唔想入o黎睇,但係無計,連game都未買(E家仲諗緊改唔改機玩美版好)

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-07, 05:41 PM   #5
Dick
Insane Gamer
最強的二打六

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-0587-5068-6015
3DS Friend Code4897 7389 7987
PSN  IDTwofightsix
重有無c 兄玩緊gow 2 呀??
Dick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-07, 12:27 PM   #6
AlvinHKS
Junior Member

註冊日期: Oct 2007
XBox Live GamertagAlvinHKS
我間中都仲有玩下, 請問咩事??
AlvinHKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-07, 06:05 PM   #7
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
del.....

舊 10-23-07, 02:43 PM   #8
Dick
Insane Gamer
最強的二打六

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-0587-5068-6015
3DS Friend Code4897 7389 7987
PSN  IDTwofightsix
過到了. 謝謝~ 有唔明再上黎問問
Dick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 08:44 PM   #9
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
隻game 冇解謎成份架喎 /

另 : PSP隻demo 終於有親人寄到返黎玩 , 第一次玩全程15mins , 打到射箭去個爬城大佬度就冇得玩了 , 又冇savedata留到
仲諗住隻demo會同full version 有連動添 ......

此篇文章於 10-23-07 08:47 PM 被 nakakula 編輯。
舊 11-03-07, 08:56 PM   #10
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
前日買左...想問下有冇咩野攻略網有講哂d隱藏地方點去?
同埋個6個urns係咪全都可以係story mode用到?
日版美版有冇分別?我個隻係日版..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 11:38 PM   #11
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
我今日見賣$16X

第一集$98

其實係咪好抵?

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-07, 01:34 PM   #12
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: fafawan 查看文章
我今日見賣$16X

第一集$98

其實係咪好抵?
當然抵啦...
平時買一隻game要2百幾3百幾...
家陣賣百幾...仲話唔抵?
加上呢2隻係正game.
舊 11-04-07, 08:24 PM   #13
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
前日買左...想問下有冇咩野攻略網有講哂d隱藏地方點去?
同埋個6個urns係咪全都可以係story mode用到?
日版美版有冇分別?我個隻係日版..
上面頭post已經講哂點去
6個URN 可以係第2周目用返的
日版冇左 Voilence and sex

舊 11-05-07, 11:01 PM   #14
雷火武
ワールド・エンド

拎住雷長槍冇幾耐後.會去到一個地方.好多石柱,要不停咁按R1加鎖鏈盪過去..第4下個時要飛落一個平台.成日都飛唔到...到底要點...飛.
舊 11-05-07, 11:03 PM   #15
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
拎住雷長槍冇幾耐後.會去到一個地方.好多石柱,要不停咁按R1加鎖鏈盪過去..第4下個時要飛落一個平台.成日都飛唔到...到底要點...飛.
吊住停係度一陣 ,唔好咁快彈過去

舊 11-06-07, 11:59 AM   #16
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: nakakula 查看文章
吊住停係度一陣 ,唔好咁快彈過去
個條柱會漫漫崩潰..
停一陣.再盪?番去試下

我覺得呢d機關好討厭...我寧願比個勁敵人打死我幾十次都唔想飛呢d機關幾十次..
舊 11-06-07, 01:00 PM   #17
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: fafawan 查看文章
我今日見賣$16X

第一集$98

其實係咪好抵?

正價係第一集$85同第二集$155, 但市面上的貨所餘無幾, 貴少少唔緊要la.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-07, 11:13 PM   #18
吳政常
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
我而家打蕃,我想問果d樽呢...........
點解我記得掛左其中一件但係冇果d效果??
係咪要攪咩野先得?= ="我拎左魔法任出果舊,但係一切如常= ="
吳政常 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-07, 11:51 PM   #19
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: 吳政常 查看文章
係咪要攪咩野先得?= ="我拎左魔法任出果舊,但係一切如常= ="
story mode中無效果的吧.

另.今日過左飛石柱了.
原來係我一直都冇按齊R1黎盪遠d既關係..所以成日跳唔夠遠.
舊 11-08-07, 09:42 AM   #20
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
引用:
story mode中無效果的吧.

另.今日過左飛石柱了.
原來係我一直都冇按齊R1黎盪遠d既關係..所以成日跳唔夠遠.
因為你拎完之後要直到爆機 , 再load new game save 玩二周目。
按start 去 menu 果度 on 左佢先有的

舊 11-08-07, 04:36 PM   #21
吳政常

註冊日期: May 2007
引用:
作者: nakakula 查看文章
因為你拎完之後要直到爆機 , 再load new game save 玩二周目。
按start 去 menu 果度 on 左佢先有的
咁姐係唔可以一拎就用?= ="
咁拎尼做乜--為左打第2次?><"
同埋所有衫點拎?d衫有咩特別效果><"
打最後果個難度點先冇咁快死= ="唔合理既根本--
第一關隻神像一拳殺左我--
吳政常 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-07, 04:56 PM   #22
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
引用:
咁姐係唔可以一拎就用?= ="
咁拎尼做乜--為左打第2次?><"
同埋所有衫點拎?d衫有咩特別效果><"
打最後果個難度點先冇咁快死= ="唔合理既根本--
第一關隻神像一拳殺左我--
因為d樽好勁....
如果一周目俾個石化屬性附加俾你,根本冇野好玩

>衫
你預爆左titan之後再玩埋Challenge
就差唔多齊晒,有一個係儲獨眼巨人既眼
效果有好多...自己搵下黎睇XD

>titan難度
我都爆左,唔算太難,都係花d心機
卒仔比boss強得多,因為全部都係一下秒
條血上限full既話,可以頂到兩下既

果個神像boss時,冇信心避就放魔法...全身無敵架orz

要分享經驗既話
最難打既一定係正傳第一個boss(?)
我玩左四粒幾鐘,死左七十幾次先打得羸
其次就係最後一個命運女神之前果段路...都係好難玩

另外hints既話就係
千祈唔好昇雙刀(總之有正方>三角>三角>三角呢招就唔洗再昇雙刀

大鎚,地震同石化
呢三樣野先係成隻game既精髓
仲有善用舉弓bug( rz

此篇文章於 11-08-07 04:59 PM 被 Nicklaus 編輯。
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-07, 08:37 AM   #23
JetFire
街機遊戲收藏家

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDJ-Jr
剛剛先將GOW2打爆機, 但現在有D後悔買咗呢隻game, 後悔的原因不是這隻game不好玩, 而係應該和第三集出的時候才一齊買黎玩, 唔使搞到好像而加這樣個心十五十六唔知到個故事會發展成點. 其實我都係這兩個星期才開始玩GOW 1 and GOW 2. 剛開始玩GOW 1的時候只係當呢隻game用來消磨時間, 點知反而比個故事和玩法吸引咗, 連GOW 2都買埋, 好耐都未試過咁沉迷係一個game入面. 希望第三集快D出.

愛妳之情日日增,
牽手到老白頭人.
JetFire 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-07, 11:03 AM   #24
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
你係指你沈默於故事方面吧 ?

舊 11-12-07, 07:51 PM   #25
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: JetFire 查看文章
剛剛先將GOW2打爆機, 但現在有D後悔買咗呢隻game, 後悔的原因不是這隻game不好玩, 而係應該和第三集出的時候才一齊買黎玩, 唔使搞到好像而加這樣個心十五十六唔知到個故事會發展成點. 其實我都係這兩個星期才開始玩GOW 1 and GOW 2. 剛開始玩GOW 1的時候只係當呢隻game用來消磨時間, 點知反而比個故事和玩法吸引咗, 連GOW 2都買埋, 好耐都未試過咁沉迷係一個game入面. 希望第三集快D出.
到左出埋3個時.要搵番1同2,可能冇咁易搵得番.
and,到左出埋3個時.你可能會後悔.點解唔一次過買哂1至4黎玩呢..if 有4
有5既話...點解唔一次過買哂1至5黎玩..

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSP] God of War Chains of Olympus (美版已售) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 324 07-01-08 08:21 PM

現在的時間是 10:06 PM

手機版 | APP版