Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-08-08, 02:57 AM   #951
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KKH 查看文章
你有什麼 idea?
你講題目?
a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 03:10 AM   #952
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ビスケット 查看文章
你講題目?
a
題目? 玩法? 獎什麼? 罰什麼? 誰來當評判? (絕對否決投票!) etc. etc. etc.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 03:28 AM   #953
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
題目? 玩法? 獎什麼? 罰什麼? 誰來當評判? (絕對否決投票!) etc. etc. etc.
題目:
其實這個可以慢慢想呀
不過我又想玩些比有創意的東西呢
例如玩Unreal?例如玩photoGRAPHIC?例如玩etc. etc. etc.

玩法:
仍舊是出題>交相>評相?
要不要都用PM交功課,等收齊功課後才百花齊放?

獎什麼:
罰金欠死金牌?

罰什麼:
唔....有什麼可以罰?
罰金呀?
罰收綠色大信封呀?a

誰來當評判:
好問題呀!!沒人選就的話就版主さま?
又或者第一回版主さま,第二回開始由上回得獎者擔當?(這就連勝不能啦)
又或者etc. etc. etc.

此篇文章於 08-08-08 03:36 AM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 08:54 AM   #954
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
米王是不是要貼貼我與衝浪的350D濕身照a
兩支鏡都不防水,機都不防水,充其量大砲叫防"滴"

引用:
作者: 亞飛 查看文章
你部全片5D
係咪特別構造...防水既
我真係未捨得呀
你看到這三鏡的陣容就知是啦
上次不敢貼的Omake

引用:
作者: ruri0926 查看文章
入門機就梗係防水啦~~

PS. 我反而看到後面那支白色的東東,
該不會是米王的 300/4 吧
難道就是上次你們北上做採花賊那次的境況??

Ruri
這是門外機啦

引用:
入門機? 是頂級機耶~

舊 08-08-08, 10:22 AM   #955
KTN
~♡

題材可以特殊些,有時迫到可能會影...
當然我有沒有時間另一個問題

PM齊發建議好

玩法,想想吧...

獎甚麼,別問我...

罰甚麼,綠信封,可不是人人能收到的吧
罰金......我不建議...我沒綠信封,是財赤壓力,到時尖沙嘴東企頂轉轉牌見/\

評判...這裏能當上的也只有那幾個吧

引用:
題目:
>SKIP<

此篇文章於 08-08-08 01:02 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 07:42 PM   #956
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: KTN 查看文章
MF不知多好,CANON鏡得AF之嘛,個MF手感頹都無人有
死啦,諗起奶樽個MF手感

MF>構圖>對焦,不同程度上的方便

(逃~)

不要開不要開
你都得啦, 覺得好笑嗎?
........別再問我借鏡用

此篇文章於 08-08-08 07:53 PM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 10:00 PM   #957
KTN
~♡

落起雨來,真係想為玩野?兩條友人又濕鏡又濕
你認為我不怕中伏了不賠到扑直?又反射又三十五?

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
你都得啦, 覺得好笑嗎?
........別再問我借鏡用

此篇文章於 08-08-08 10:03 PM 被 KTN 編輯。
舊 08-08-08, 10:42 PM   #958
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
我拿返屋企清理時都估到

因為個filter有小小水印

不過應該都冇乜野,有上hood & filter就安全好多..

見部五弟搞成咁大家都冇計

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-08, 09:24 AM   #959
KTN
~♡

家下你好不滿意嗎#

正經貼玩具又話換不到,不正經貼玩具又話估不到(逃~ )

引用:
作者: Strider 查看文章
好耐冇見過唔駛人估到死死下既醫生post喇!
恭喜and支持!

舊 08-09-08, 09:25 AM   #960
KTN
~♡

謝魚少見諒

一停下來已經好小心仔細照顧

舊 08-10-08, 05:54 PM   #961
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
題目:
其實這個可以慢慢想呀
不過我又想玩些比有創意的東西呢
例如玩Unreal?例如玩photoGRAPHIC?例如玩etc. etc. etc.

玩法:
仍舊是出題>交相>評相?
要不要都用PM交功課,等收齊功課後才百花齊放?

獎什麼:
罰金欠死金牌?

罰什麼:
唔....有什麼可以罰?
罰金呀?
罰收綠色大信封呀?a

誰來當評判:
好問題呀!!沒人選就的話就版主さま?
又或者第一回版主さま,第二回開始由上回得獎者擔當?(這就連勝不能啦)
又或者etc. etc. etc.
引用:
題材可以特殊些,有時迫到可能會影...
當然我有沒有時間另一個問題

PM齊發建議好

玩法,想想吧...

獎甚麼,別問我...

罰甚麼,綠信封,可不是人人能收到的吧
罰金......我不建議...我沒綠信封,是財赤壓力,到時尖沙嘴東企頂轉轉牌見/\

評判...這裏能當上的也只有那幾個吧
我想到玩什麼了 - Photo Challenge 番外篇 Vol.3

我想砌一張 montage. 組成的照片由大家拍. 主題是「上 GAF 時的寫真」. 照片必須看得出正在瀏覽 GAF 網站. 如何?
舊 08-10-08, 05:59 PM   #962
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
都好喎, 有啲嘢玩下~

Rice

舊 08-10-08, 07:04 PM   #963
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

遊戲規則:
- 由我來決定照片是否適合. 我會看曝光, 構圖, 被寫體的魅力, 創作力, 怨念度等等.
- 我覺得拍得最好的那一張, 會用 4 倍 size 放在 montage 中.
- 有 9 張相或以上才會做 montage.
- 不限交相數目, 但同一構圖內容只可交一張.
- 交相時照片大小: 640x427 landscape. 不可加相框簽名等. 必須是彩色照. JPEG, TIF, PNG 等都接受.
- 交相時請貼出來, 我會大力丙. (作用: 增加壓力)
- 製作 montage 時我會把照片縮小到 160x107 landscape (待定). 縮小後主題仍然必須清晰.
- 照片版權屬攝影師. 交相就表示你授權我用照片來製作 montage. 以及同意 montage 製作完成後, 任何人士都可以轉貼沒經改動的 montage.
- Montage 版權擁有人是我. 我授權任何人士都可以轉貼沒經改動的 montage.

NOTES:
- 齋拍 MON 中影像一般都好悶, 九成會失格. 不過如果你有創作力把齋 MON 拍得有品味就隨你挑戰, 不過必定要有說服力.
- 主題外有什麼想要炫耀的隨你歡喜拍入照片中, 但不能喧賓奪主.
- 除了 desktop monitor 的照片, 也接受所有 mobile device 的照片.
- 歡迎擺拍, 造相.
- 留意如何平衡「MON vs 周圍」的 1) 曝光; 2) 白平衡. 技術不行的失格.
- 你也可以選擇合成幾張照片, 不過手工不好就必定失格.
- 爆光及手震者死. 因為創作力而去挑戰爆光手震就隨你, 不過可否說服我就看你本事.
- 人類可以出現在照片中. 名雪和小璘一樣歡迎. 四條腿的 Kurumi 也歡迎. 記緊不能喧賓奪主.
- 粉絲小狗當然見光死, 殺帖冇計傾.

如何?
舊 08-10-08, 07:31 PM   #964
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

殺你~ /

Rice

舊 08-11-08, 01:15 PM   #965
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/ac...8/11/9014.html

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-08, 06:42 PM   #966
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
-消滅-

Ruri

此篇文章於 08-13-08 08:20 AM 被 ruri0926 編輯。
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-08, 10:20 PM   #967
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

星期五 10% 回贈好誘人耶~

好痕的說~
舊 08-12-08, 11:38 PM   #968
KTN
~♡

星期五我們要相約吃頓飯嘛

KK是時候要去回贈一下了

我還想起我培我的朋友買五五二五擰時
可以用積分扣$$,變相又便宜了很多

引用:

好痕的說~

此篇文章於 08-12-08 11:42 PM 被 KTN 編輯。
舊 08-13-08, 08:23 AM   #969
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:

好痕的說~
引用:
星期五我們要相約吃頓飯嘛

KK是時候要去回贈一下了

我還想起我培我的朋友買五五二五擰時
可以用積分扣$$,變相又便宜了很多

點解大家既諗法會差唔多

我都諗住星期五去行下。不過果日約左成班舊同學食飯…
如果你地呢邊有飯局都黎唔到啊

Ruri

舊 08-13-08, 10:58 PM   #970
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

哦, 星期五晚見啦. 順便睇下 hi-fi, 睇下 SATA blu-ray, 睇下...

話時話, 我有好多 SOGO $200 禮卷, 係真係好多, 有效到 2010 年, 半價出讓, 有冇 OTAKU 有興趣? (只受熟人)

此篇文章於 08-13-08 11:03 PM 被 KKH 編輯。
舊 08-14-08, 12:58 AM   #971
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
哦, 星期五晚見啦. 順便睇下 hi-fi, 睇下 SATA blu-ray, 睇下...

話時話, 我有好多 SOGO $200 禮卷, 係真係好多, 有效到 2010 年, 半價出讓, 有冇 OTAKU 有興趣? (只受熟人)
我有用喎...我時時要去旭屋....係咪半價先???

舊 08-14-08, 01:12 AM   #972
riceking
一人前のダメ人間

引用:

呢個我真係好有興趣

搬屋好多嘢要買

Rice

舊 08-14-08, 01:34 AM   #973
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

收 PM~
舊 08-14-08, 01:51 AM   #974
KTN
~♡

哦,是的星期五出來飯吧,時間?地點?順便要米神買電漿飯煲啦

引用:

舊 08-14-08, 01:54 AM   #975
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
哦,是的星期五出來飯吧,時間?地點?順便要米神買電漿飯煲啦
就你~ (係咪好神奇呢?)

米神敗家我一定到!

主題工具