Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-28-06, 02:36 PM   #26
jack1986
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 紫色螢火蟲
你指係暗瘡定油脂粒?
有時一粒半粒暗瘡間中生喺呢d位冇乜問題,唔洗擔心.
如果係油脂粒就係你平時食高脂肪類嘅食物太多.
呢個情況比較常見.
油脂粒係點架?,0係到左起暗瘡個年紀之后先開始有,起時同暗瘡差唔多,會紅會腫,有時會腫到好大粒,但耐左就會好,但會有印,而且如果唔小心整爆左佢,會好痛同有個同粒野差唔多大ge傷口,好返之後個印仲大

平時好少食油利野,I好叟架炸,
jack1986 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 02:41 PM   #27
紫色螢火蟲
God of Gamer
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: jack1986
油脂粒係點架?,0係到左起暗瘡個年紀之后先開始有,起時同暗瘡差唔多,會紅會腫,有時會腫到好大粒,但耐左就會好,但會有印,而且如果唔小心整爆左佢,會好痛同有個同粒野差唔多大ge傷口,好返之後個印仲大

平時好少食油利野,I好叟架炸,
你講嘅係暗瘡.
油脂粒係唔紅唔痛唔腫嘅.
平時如果喺手臂生左嘅話只要注意清潔就ok.
小心盡量唔好整爆佢.
見到有膿頭可以支左佢.
支之前記住洗乾淨隻手先.
之後再搽暗瘡膏喺患處.

舊 02-28-06, 02:44 PM   #28
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
搽lotion係唔會有用,有可能會愈來愈嚴重添.
嗰d就係油脂粒.
好多人身體嗰個位置都會有.
主要原因係上面我都講過,多數嘅成因係食得高脂肪食物所致.
唔好成日食煎炸肥膩食物.
你嗰個位置唔好再搽lotion喇,因為對於你黎講只會有害而無利.
你想整走佢我好明白,但係你首先要轉換你嘅飲食習慣先.
哈哈,你講到我好似你d客仔咁

係架? 等我仲以為搽下lotion會好d tim...
但佢而家都冇再出,係好多黑黑地既印

我諗我都下減肥最實際...

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 02:47 PM   #29
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: #MilKneo™
哈哈,你講到我好似你d客仔咁

係架? 等我仲以為搽下lotion會好d tim...
但佢而家都冇再出,係好多黑黑地既印

我諗我都下減肥最實際...
你指嘅黑黑地嘅印建議每星期做2-3次磨砂去死皮.

舊 02-28-06, 02:49 PM   #30
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
我都順便想問

而家有講o個d電磁波比彩光平同埋效果好d係唔係真?
如果係邊間做安全d?

另外想問下有時沖涼見倒手臂大脾位會出現一堆紅點(都有成廿幾30粒),o係皮膚之下
唔知係唔係爆微血管?o係咩情況下會出現o甘o既狀況?會唔會有問題架?
麻煩晒
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-06, 03:01 PM   #31
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: lange_why
我都順便想問

而家有講o個d電磁波比彩光平同埋效果好d係唔係真?
如果係邊間做安全d?

另外想問下有時沖涼見倒手臂大脾位會出現一堆紅點(都有成廿幾30粒),o係皮膚之下
唔知係唔係爆微血管?o係咩情況下會出現o甘o既狀況?會唔會有問題架?
麻煩晒
唔好意思,我已經冇做美容+唔喺香港,所以未聽過電磁波
其實妳係想改善皮膚咩問題?

妳指嗰d冇錯係爆微絲血管.
如果你去r佢,有可能會爆.
沖太熱嘅熱水涼,微絲血管會擴張都會咁.
皮膚薄嘅人成日都會出現呢d情況.
冇咩問題,唔洗驚.

舊 02-28-06, 04:54 PM   #32
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
引用:
唔好意思,我已經冇做美容+唔喺香港,所以未聽過電磁波
其實妳係想改善皮膚咩問題?

妳指嗰d冇錯係爆微絲血管.
如果你去r佢,有可能會爆.
沖太熱嘅熱水涼,微絲血管會擴張都會咁.
皮膚薄嘅人成日都會出現呢d情況.
冇咩問題,唔洗驚.
其實我以前好多暗瘡,而家雖然好番晒,印都冇晒,但係面上有好多毛孔好大
但用過好多方法都收唔倒毛孔
而且鼻翼位d紅印好難退,成條紅邊"困"住個鼻好難睇
有咩解救方向呀醫生?
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 12:11 PM   #33
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: lange_why
其實我以前好多暗瘡,而家雖然好番晒,印都冇晒,但係面上有好多毛孔好大
但用過好多方法都收唔倒毛孔
而且鼻翼位d紅印好難退,成條紅邊"困"住個鼻好難睇
有咩解救方向呀醫生?
我唔係醫生,叫我螢火蟲得喇
妳呢個情況係應該用彩光去解決.
如果經濟能力負擔得到嘅,到好係去皮膚科醫生到做.
雖然而家d美容院好多都有彩光,但係真係好"參痴"
皮膚科醫生睇過妳嘅皮膚,會set個療程比妳.
因為除左做彩光,可能之後會做例如果酸嘅療程.
彩光應該幾耐打一次,總共打幾次,每個人都唔同.
當佢地見過妳之後,會比個專業嘅意見妳.

舊 03-01-06, 02:49 PM   #34
shrlene_wing

註冊日期: Feb 2006
我之前支左下个暗苍伤到真皮层.依家已经无结疤,但仲系红左有粒米甘大.一直都去唔到印.甘点算好啊..唔该有咩方法去左距啊..一直好烦啊..整距又唔系唔整距又唔系...
shrlene_wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 02:52 PM   #35
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: shrlene_wing
我之前支左下个暗苍伤到真皮层.依家已经无结疤,但仲系红左有粒米甘大.一直都去唔到印.甘点算好啊..唔该有咩方法去左距啊..一直好烦啊..整距又唔系唔整距又唔系...
粒野係咪突出黎,痛就唔痛嘅,摸落去好似有粒野喺裏面咁?

舊 03-01-06, 03:38 PM   #36

Unhappy

引用:
粒野係咪突出黎,痛就唔痛嘅,摸落去好似有粒野喺裏面咁?
无噶..摸落去无FEEL噶..唔痛噶..FEEL唔到有野系入边..
舊 03-01-06, 03:46 PM   #37
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
无噶..摸落去无FEEL噶..唔痛噶..FEEL唔到有野系入边..
咁就好少事啫.
粒暗瘡係幾耐之前支嘅?

舊 03-01-06, 03:54 PM   #38

一几月了...年前..啊
舊 03-01-06, 03:57 PM   #39

一个几月前..
舊 03-01-06, 03:58 PM   #40

甘要点先会消啊...好明显啊..系个面珠度啊..
舊 03-01-06, 04:12 PM   #41
米小姐
Insane Gamer
倒轉了的潑婦

2)黑眼圈問題,應該同身子有關,唔係訓得夠就解決到,想試下用EyeMec(咁上o下名,地鐵站唔少廣告果隻),想問o下有冇人有用過?效果如何?黑眼圈, 早晚於眼部敷上凍的青瓜片或者已用過的茶包都可以治標的, 最好得閒無事按摩下眼袋啦, 長期戴眼鏡都會有黑眼圈0架.
3)額頭暗瘡印都有d多,想問o下有冇好方法可以減輕?用洗米水洗面同埋於患處沾上檸檬汁,一個月到都見到效0既(天然方法冇咁快見效)唔該哂~
p.s.出post果陣o念緊 GAF出現health and beauty版o既可能性....----要一段長時間先會做到.

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
米小姐 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-06, 04:18 PM   #42
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
係咪一擠就會咇出一粒小小的米白色東西來?我都有啊!!
不過我每次擠完都會用暖水清洗患處, 再敷上凍水令毛孔收縮.必要時沾上少少雙飛人藥水.

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
舊 03-01-06, 04:20 PM   #43

无啊..入边无晒野了..好似受伤后既疤甘...
舊 03-01-06, 04:24 PM   #44
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
一个几月前..
引用:
甘要点先会消啊...好明显啊..系个面珠度啊..
一個月前啫,唔洗咁緊張.
皮膚嘅更新週期都要28日左右啦.
建議一星期敷2次去死皮面膜.
每日起身後搽SPF15-30防曬.
夜晚搽去黑色素護膚品.

舊 03-01-06, 04:24 PM   #45
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
无啊..入边无晒野了..好似受伤后既疤甘...
如果沒有突出來,那就要美白去斑了

舊 03-01-06, 04:26 PM   #46
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
夜晚搽去黑色素護膚品.
聽聞晚上睡眠時, 環境不夠黑都會令黑色素增生的, 是嗎?

舊 03-01-06, 04:34 PM   #47
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: 米小姐
聽聞晚上睡眠時, 環境不夠黑都會令黑色素增生的, 是嗎?
好暗嘅燈光冇問題.
嗰d唔係叫增生,愈光黑色素係會愈活躍.
其實黑色素係好野黎,保護我地嘅皮膚.
但係而家d女仔貪靚,鍾意白白淨淨,當佢係壞人一樣.

舊 03-01-06, 04:34 PM   #48

引用:
夜晚搽去黑色素護膚品.
请问可否提供下边支产品好用啊..我无用过去死皮面膜.平地只会用OLAY保湿美白面膜.边支防晒.去黑色素護膚品好用啊..?/唔好太贵..
舊 03-01-06, 04:38 PM   #49
米小姐
倒轉了的潑婦

引用:
请问可否提供下边支产品好用啊..我无用过去死皮面膜.平地只会用OLAY保湿美白面膜.边支防晒.去黑色素護膚品好用啊..?/唔好太贵..
我用SK II 一個月0乍,勁得呀!!

舊 03-01-06, 04:44 PM   #50
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
去死皮面膜唔敢會邊隻好.
因為我都用過好少牌子,自己仲用緊以前公司d野.
總之唔好買磨砂.
防曬嘅建議買Fancl,Shiseido.
Fancl會實惠d.
至於美白護膚品我冇用開,不過我知Shiseido係行內美白產品嘅表表者.
引用:
作者: 米小姐
我用SK II 一個月0乍,勁得呀!!
Sk2本人唔建議用.
收工喇,聽朝再覆.

論壇跳轉

現在的時間是 05:02 PM

手機版 | APP版