Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 06-09-02, 11:19 AM   #1
GP2002
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2001
有線為何壟斷今次世界杯轉播?

有無人知點解今屆會係禁架?點解搞到國家隊第一次打入世界杯,但身為中國人o既香港人,竟然要企係街到睇!?究竟是何原因令到四年一次o既體育盛事變成有錢人玩意?是某些電視台不肯付出大量金錢去爭取轉播權,還是某電視台利用某種手段去剝奪了香港人了這樂趣呢!?
GP2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-02, 11:30 AM   #2
貓貓II
Game Master

版權是fifa的,有線出錢買了。
有甚麼問題?
貓貓II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-02, 12:16 PM   #3
GP2002

引用:
Originally posted by 貓貓II :
版權是fifa的,有線出錢買了。
有甚麼問題?
其他電視台無錢買!?

此篇文章於 06-09-02 12:18 PM 被 GP2002 編輯。
舊 06-09-02, 12:19 PM   #4
子貓物語hihi
~潛艇基地茶水部~
電眼.東尼

註冊日期: Jan 2002
你上面個post就咁quote係想點架?????
咁有線肯俾錢係1999年買獨家,咁都無法
子貓物語hihi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-02, 12:20 PM   #5
子貓物語hihi
~潛艇基地茶水部~
電眼.東尼

引用:
Originally posted by GP2002 :

其他電視台無錢買!?
係投標的,標高者得,所以有線買到
舊 06-09-02, 01:13 PM   #6
C-law
Ultimate Gamer
大Law友=﹏=

引用:
Originally posted by 子貓物語hihi :
係投標的,標高者得,所以有線買到
聽線人講, 有線買左直播權後N咁耐,
當無線去傾既時候先知比有線買左:P

舊 06-09-02, 01:19 PM   #7
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
Originally posted by C-law :

呢d咁重要既事都會唔知~?

舊 06-09-02, 01:24 PM   #8
子貓物語hihi
~潛艇基地茶水部~
電眼.東尼

引用:
Originally posted by C-law :

我上面個POST講佐,係1999年買的
舊 06-09-02, 01:28 PM   #9
GP2002

引用:
Originally posted by Yo Yo Kit :
呢d咁重要既事都會唔知~?
禁樣'投標'法真係好有問題wor!
舊 06-09-02, 03:23 PM   #10
貓貓II
Game Master

有咩問題?
舊 06-09-02, 04:01 PM   #11
GP2002

To:貓貓兄,如此一件世界盛事之'正常''投標',如真像C-law兄所說,兩大機構都可以蒙在鼓裡'N禁耐',閣下都覺得'無問題'?但如果香港A地產商同B地產商共同向香港政府投標土地,而又有同樣事情發生,閣下又點諗呢?

我之所以去提這個問題,其實係我有一位身體有缺陷而行動不方便既朋友,
因屋企無有線電視,為了支持國家隊迎戰巴西隊打氣,
千辛萬苦禁走去我屋企收看,使我想到香港應該有很多人因有線之壟齗而不能欣賞而有感而發.

如果真如浦島景太郎兄所說 http://www.kelvinlo.net/vbb/showthre...threadid=10501
雖然在商言商是無可厚非.但有線之'少氣'確令不少香港人失落了!

但又如果像上面C-law兄所說,就更加要有人要出來解析解析喇.

最後祝願下屆世界杯,全香港人都可以欣賞到.

此篇文章於 06-09-02 04:07 PM 被 GP2002 編輯。
舊 06-09-02, 04:25 PM   #12
貓貓II
Game Master

fifa轉左代理,有線搵佢先。
個代理自己唔搵無線同亞視,關有線咩事。
唔通有線投之前,話俾人聽。

你朋友d,係個人問題,關人差事。
舊 06-09-02, 05:05 PM   #13
GP2002

禁就唔係正常公開投標,係叫先到先得.
如果係'關人差事'就唔會有禁多人要走出街睇'大電視'la!
舊 06-09-02, 05:58 PM   #14
paulchan
Insane Gamer

據小道消息, 是無線自己嫌貴唔買! 有線就訓晒身去買!

舊 06-09-02, 06:39 PM   #15
老野一個

咁又真係登你個朋友慘

依家咁樣其實係可以刺激到香港既消費

保方
老野一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-02, 09:36 PM   #16
貓貓II
Game Master

你咁唔滿意,呢D野係FIFA搞。
俾錢睇波好奇,日本免費都無播唒。
舊 06-09-02, 10:28 PM   #17
誘肉毛球
哈雷小子...

有線以錢賺錢,純粹商業活動..
唔通做老闆的,有錢唔賺?
誘肉毛球 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-02, 12:04 AM   #18
chunyu
Banned

註冊日期: Mar 2002
在商言商 , 有線俾街邊d 大銀幕 播波
個政府一開口叫到要o係大球場播中國隊d 賽事就即刻搞掂
都算係咁啦下話.........一間去賺錢o既公司能夠咁做都算係咁啦......
講財力我諗無線未必輸 , 問題在於佢肯出幾多同人爭架o者......(佢間野好似係年年都賺錢架........)
再者 , 免費電視真係做唔到播哂咁多場 , 佢又真係唔可以淨係服務d 球迷 , 否則又會俾d 非球迷插佢架喇..............
我諗之後開始應該唔會俾一間電視台播哂架喇 , 至少免費電視台都要有得直播到1/4 或以上o既賽事啦...........
如果唔係真係好難為d 冇收費電視o既球迷~~~~
chunyu 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:22 AM

手機版 | APP版