Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-28-06, 02:07 PM   #251
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
-del-

此篇文章於 04-29-06 08:53 AM 被 qk28 編輯。
qk28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-06, 10:40 PM   #252
HKBighead
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
Wii U IDSkyver
3DS Friend Code2707 1624 5818
PSN  IDSkyver_KC
XBox Live GamertagKC Skyver
引用:
作者: wpp
明白,,原來我是DUO-R呢看來你機龄都吾少,,又可能同我都吾細<我指年龄>
其實D資料都係我近期先搵番黎的,因小弟都想購入一部PC Engine SCD System。
完成小弟一個兒時的心願。

最近依個心願已經變得大貪了,因尋找SCD System其間發覺Laseractive system連PC-E+MD個價錢好似更為化算,同可以一次過完成我兩個心願,但可惜自己已經錯失多次機會。

希望我會同Laseractive有緣喇。
HKBighead 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-06, 11:09 PM   #253
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
我部 duo 又係冇0左隻牛呀陰公...

引用:
作者: 八仙果
唉,早前才玩過部 Duo-R,
想玩餓狼 2 SP,但不知那張 AC Card 去了哪,
怎料今日找回張 Card,
火牛就失蹤了 ... (迷)

還找回那 6B 的手掣,
想玩 SF II',但沒火牛。
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 12:31 AM   #254
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: HKBighead
其實D資料都係我近期先搵番黎的,因小弟都想購入一部PC Engine SCD System。
完成小弟一個兒時的心願。

最近依個心願已經變得大貪了,因尋找SCD System其間發覺Laseractive system連PC-E+MD個價錢好似更為化算,同可以一次過完成我兩個心願,但可惜自己已經錯失多次機會。

希望我會同Laseractive有緣喇。
其實如果唔嫌那主機的體積, 這確是個不錯的選擇, 一機三味嘛(笑)~~~
直覺上覺得, 用 Laser Active 玩 PC-ENGINE 同 MD 的遊戲總是高檔些(笑)~~~

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 12:35 AM   #255
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

又是貼相的時候, 今次是名廠 "TAITO" 的 3M 容量移植作品, 如無記錯, 那好像全是街機移植作品來的, 對嗎(迷)???
資料如下:-
圖左上:-
遊戲名稱 : DON DOKO DON
發售日期 : 1990年5月31日
遊戲售價 : 5800円
遊戲類型 : ACT
遊戲容量 : 3M Hu-card
圖左下:-
遊戲名稱 : 極樂!中華大仙
發售日期 : 1992年3月13日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : STG
圖右上:-
遊戲名稱 : RASTAN SAGA II
發售日期 : 1990年7月6日
遊戲售價 : 6600円
圖右下:-
遊戲名稱 : 地獄めぐり
發售日期 : 1990年8月3日
遊戲售價 : 6600円

舊 03-30-06, 01:22 PM   #256
wpp
我係黃比比

註冊日期: Jan 2006

貼住先 突然上吾到網

wpp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-06, 10:48 PM   #257
HKBighead

引用:
作者: 劉公子
其實如果唔嫌那主機的體積, 這確是個不錯的選擇, 一機三味嘛(笑)~~~
直覺上覺得, 用 Laser Active 玩 PC-ENGINE 同 MD 的遊戲總是高檔些(笑)~~~
LaserActive連TurboGrafx今日終於弄到手喇。因為係美版PC-E介面(PAC-N10),所以同劉公子的PAC-N1唔同。

但發覺個Remote Control唔Work , 聽日要去鴨記試下配唔配得反,唔知劉公子可唔可以講個Remote Control個Model No 我知呢? 因我個Remote個Model No花左,只睇到CU-CLXX85。 唔該先。
Ken

http://tk.files.storage.msn.com/x1p8...mfjXzmAN0IRo8Q

連手掣都印住TurboGrafx
http://tk.files.storage.msn.com/x1p8...H5t7UsEGIQm57A

此篇文章於 04-02-06 07:04 PM 被 HKBighead 編輯。
舊 04-02-06, 12:00 AM   #258
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: HKBighead
LaserActive連TurboGrafx今日終於弄到手喇。因為係美版PC-E介面(PAC-N10),所以同劉公子的PAC-N1唔同。

但發覺個Remote Control唔Work , 聽日要去鴨記試下配唔配得反,唔知劉公子可唔可以講個Remote Control個Model No 我知呢? 因我個Remote個Model No花左,只睇到CU-CLXX85。 唔該先。
Ken

連手掣都引住TurboGrafx
我那個 remote 是 CU-CLD 085, 照睇應該是一般的搖控, 去鴨記配返是 PIONEER 的就應該得..........
反而我想知, 那個美版的 pack 是否可用於日版機中??? 而遊戲又是否可玩回日版的???(迷)

舊 04-02-06, 12:48 AM   #259
HKBighead

引用:
我那個 remote 是 CU-CLD 085, 照睇應該是一般的搖控, 去鴨記配返是 PIONEER 的就應該得..........
反而我想知, 那個美版的 pack 是否可用於日版機中??? 而遊戲又是否可玩回日版的???(迷)
唔該哂劉公子先。 等我出去碰下運氣先。 其實我都試過用Pioneer DVD player個Remote都唔得,我驚係個主體
Remote Sensor有問題。

我相信Pack是可以互換的,因主體的model no是一樣的。事實我已經大膽地訂下日版的MD Pack同PC-E Pack。 祝我好運喇!!

遊戲方面,日版Hu-Card就一定不能在美版Pack運作,但日版PCE CD-rom就測試過無問題。 賣家比左個Hu-Card Adaptor我,佢話讓大部份日版PCE Hu-Card運行在Turbografx Pack上,但未試。

Ken

此篇文章於 04-02-06 12:53 AM 被 HKBighead 編輯。
舊 04-02-06, 02:58 AM   #260
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

請有關大大更改圖片的 Links 或改用別的方法貼圖 ...

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-06, 01:54 AM   #261
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
posted?

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-06, 08:52 AM   #262
qk28
Crazy Gamer

嘩! 正喎

舊 05-11-06, 07:45 PM   #263
toro
Game Master
井上Toro

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: MJT
呢隻正呀~~
我宜家睇番都有唔少回憶呀~
正呀!PC-engine我細個逢星期六見到舅父就有得玩!!(部機係舅父的)

太空兔呢隻game勁正!我勁鍾意玩
在有幾個指定位置射子彈會有特別蝴蝶結的罐頭出現!
黃色蝴蝶結好似係強化飛彈做彩色飛彈
藍色蝴蝶結係普通橫向彈會變成三行齊發
綠色蝴蝶結就令普通橫向彈變成前面一行,後面上下兩行

真係好想再玩返

仲有PC原人1, 2, 電人
Bomberman 第一代- 94(94爆機時有兩個ending, 如果有那龍仔(定係袋鼠來的?)一齊贏,龍仔同埋炸彈人不能一起乘飛船走,最後龍仔會踢炸彈人整到佢暈,之後推佢上船,自己就在將爆炸的星球...

R-Type I, II
Mr. Heli, 麻雀學園(只可以打日本全國地圖賽,因為屋企人唔准玩脫衣麻雀賽)

記得有一次玩麻雀學園的日本全國地圖賽
明明未集齊七隻黃金牌都去挑戰有十萬分的last boss
如果未齊黃金牌,last boss一開牌,boss係莊就一定係天糊,玩家係莊既話,一出牌boss就一定係地糊或人糊

但我那一次未齊去打
一開牌我竟然食天糊!!!
不過last boss仲未輸(扣佢48000,佢仲有52000)
結果之後當然佢屈機打敗我啦
不過真係好感動~哈哈
最後有一次真係集齊d牌打贏左100000分的last boss
真係幾辛苦

長い悲しみの闇夜に汚されぬように
星よ まだ照らして

GARNET CROW - 百年の孤独
(from 7th Album - "STAY ~夜明けのSoul~")
toro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-06, 07:57 PM   #264
toro
Game Master
井上Toro

仲有一次game叫"BE BALL"
可以2 players
player 1係一個好似春麗咁既女衣雙髻女孩
遊戲是推晒4個唔同顏色的波在顏色板上
有黑、紅、綠、藍
盡量唔好殺死怪物
和平地放好D波
好多關,但好好玩的

剛找到了圖!

星よ まだ照らして

(from 7th Album - "STAY ~夜明けのSoul~")
舊 05-11-06, 08:01 PM   #265
inoran164
Game Master

XBox Live Gamertaginoran168
好懷念
等我羅返部 GT 出黎玩先

舊 05-11-06, 08:03 PM   #266
wpp
我係黃比比

引用:
作者: toro
仲有一次game叫"BE BALL"
可以2 players
player 1係一個好似春麗咁既女衣雙髻女孩
遊戲是推晒4個唔同顏色的波在顏色板上
有黑、紅、綠、藍
盡量唔好殺死怪物
和平地放好D波
好多關,但好好玩的

剛找到了圖!

識貨..好懷念

舊 05-11-06, 08:07 PM   #267
toro
Game Master
井上Toro

引用:
識貨..好懷念
記憶中PC-Engine不是插黃紅白的AV cable
宜家有沒有辦法玩到PC-Engine?

我記得BE BALL裡
用黑波踢d怪物兩下就死
紅波一墼必殺
綠波最平均
藍波速度快但弱

越講越想玩tim!!!

星よ まだ照らして

舊 05-11-06, 08:18 PM   #268
wpp
我係黃比比

引用:
作者: toro
記憶中PC-Engine不是插黃紅白的AV cable
宜家有沒有辦法玩到PC-Engine?

我記得BE BALL裡
用黑波踢d怪物兩下就死
紅波一墼必殺
綠波最平均
藍波速度快但弱

越講越想玩tim!!!
第一部白色那部.不是插黃紅白的AV cable..其它可以.

舊 05-12-06, 01:12 AM   #269
qk28
Crazy Gamer

引用:
第一部白色那部.不是插黃紅白的AV cable..其它可以.
白機的好像是RF...

舊 05-15-06, 11:26 PM   #270
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: qk28
白機的好像是RF...
對...........除非加上 cd-rom 那套配件就可以變成 AV 輸出了~~~

P.S. 講起那套"手提包", 我那台的 cd-rom 光頭最近測試中已不能讀碟了(苦).........

舊 07-23-06, 10:37 PM   #271
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

遲了兩個多月的翻新工作, 終於都可以完成(汗)~~~
不知何解, 總是覺得初代的 PC-Engine 加 CD-Rom 的"手提包"很順眼, 好 high-tech(迷)~~~

舊 07-24-06, 12:20 AM   #272
awan

註冊日期: Oct 2003
引用:
對...........除非加上 cd-rom 那套配件就可以變成 AV 輸出了~~~

P.S. 講起那套"手提包", 我那台的 cd-rom 光頭最近測試中已不能讀碟了(苦).........
當cd-rom 還未面世,
有件灰色既AV Booster(係咁上下)原裝配套件,插落部主機後面就可以用AV 輸出
awan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-06, 08:39 AM   #273
qk28
Crazy Gamer

引用:
遲了兩個多月的翻新工作, 終於都可以完成(汗)~~~
不知何解, 總是覺得初代的 PC-Engine 加 CD-Rom 的"手提包"很順眼, 好 high-tech(迷)~~~
請問劉兄用乜野黎翻新部PC-Engine 加 CD-Rom呢? 好白喎!

舊 07-24-06, 10:44 AM   #274
chrischun
God of Gamer
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
引用:
o我!? 期待你的相呀, chris 兄~~~
話時話, 很久也沒見過你的主機新圖, 現在會是怎麼樣呢(迷)??? 上次的好像是在別處的 topic 內分享過..........
哈......估不到你也跟我一樣面對地方放遊戲/主機的問題~~~
還記得以前在日本的網頁內見過有日本人 post PC-ENGINE 主機全制霸圖, 真的很震撼(汗)...........
chris 兄何時會來個大合照(迷)???
劉兄,我當然記得日本網頁的全制霸圖,不過唔記得係你定八爺post出嚟,原本4月post d相出嚟大家分享,不過係屋企睇見個幾盒野就令我放棄 ,希望日後有機會post出嚟

此篇文章於 07-24-06 01:32 PM 被 chrischun 編輯。
chrischun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-06, 10:54 PM   #275
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

這個嘛.......... 錯覺o黎(笑)~~~
如果不是膠殼本身發黃(變質)的話, 仍可以救得到的.........
不過就要一點時間同耐性(汗)~~~

引用:
作者: qk28
請問劉兄用乜野黎翻新部PC-Engine 加 CD-Rom呢? 好白喎!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:02 PM

手機版 | APP版