Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-08-18, 08:56 PM   #3251
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
老任唔用最頂尖機能最重要係成本考慮,
如果唔追求大作又點會要B社出Skyrim、Doom呢?
又做乜整隻Mario Odyssey用盡機能直逼PS4質素?
Zelda又做乜要Monolith soft啲人整咁大嘅開放世界?
不如唔好出S姐4同B姐3啦...
用你嘅講法,不如出2D game咪仲好?
留意老任同受眾一開波無特別求B社必定要出咩野
佢大可以似上幾代咁完全唔理
但結果係佢大作移植個勢頭仲勁過Ubi

老任積極撈番出嚟嘅基本上都係日廠系列
西方佢真係唔理得太多
好似叫EA都係得隻FIFA俾面
堆原創Indie系列明明Switch行到都唔搞......
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 09:05 PM   #3252
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: leungky1 查看文章
留意老任同受眾一開波無特別求B社必定要出咩野
佢大可以似上幾代咁完全唔理
但結果係佢大作移植個勢頭仲勁過Ubi

老任積極撈番出嚟嘅基本上都係日廠
西方佢真係唔理得太多
好似叫EA都係得隻FIFA俾面
下面堆原創系列明明Switch行到都唔搞......
由手機版發出
老任同Ubisoft、B社一直有良好關係,Skyrim係老任要求,
Doom同W2係Switch出後雙方洽談嘅結果,
EA就算啦,不過現今嘅Switch行唔好FIFA最新engine係事實,
其他歐美有實力developer就覺得Switch嘅能力太弱,
所以你見到啲記者問有冇Switch版佢地會大笑。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 09:21 PM   #3253
leungky1

引用:
老任同Ubisoft、B社一直有良好關係,Skyrim係老任要求,
Doom同W2係Switch出後雙方洽談嘅結果,
EA就算啦,不過現今嘅Switch行唔好FIFA最新engine係事實,
其他歐美有實力developer就覺得Switch嘅能力太弱,
所以你見到啲記者問有冇Switch版佢地會大笑。
B社往績計真心唔係......

整體俾西方睇小就係嘅,COD嗰次未迴響大
不過轉頭同公司古惑狼就480p夠膽攞得出街
究竟係能力,技術定心嘅問題?
由手機版發出
舊 10-08-18, 09:41 PM   #3254
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
B社往績計真心唔係......

整體俾西方睇小就係嘅,COD嗰次未迴響大
不過轉頭同公司古惑狼就480p夠膽攞得出街
究竟係能力,技術定心嘅問題?
由手機版發出
樣樣都有,所以唯有自強自救。
不過必須同各個主要製作公司打好關係先可以擴大市埸,
因此強化版高階Switch有其存在需要。
舊 10-09-18, 05:59 AM   #3255
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
其實有留意開老任高層講野嘅話就唔難估
老任話仲keep住3DS係因為售價低, 吸小朋友客
又話而家想以一人一台switch為目標
自己官網又出埋無電線版switch試水溫
出年嗰部應該都係cut joy-con嘅手提switch
平普通switch 100美金, 對應joy-con/pro controller,不過要另買
core gamer 唔想體感可以買手提版自己另配其他手掣
light gamer 可以買返普通 switch...

而家switch library唔夠game, 平台又未完全成形
咁快出upgrade咪盞玩死自己...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 10-09-18 06:08 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 07:18 AM   #3256
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: N0T51B 查看文章
其實有留意開老任高層講野嘅話就唔難估
老任話仲keep住3DS係因為售價低, 吸小朋友客
又話而家想以一人一台switch為目標
自己官網又出埋無電線版switch試水溫
出年嗰部應該都係cut joy-con嘅手提switch
平普通switch 100美金, 對應joy-con/pro controller,不過要另買
core gamer 唔想體感可以買手提版自己另配其他手掣
light gamer 可以買返普通 switch...

而家switch library唔夠game, 平台又未完全成形
咁快出upgrade咪盞玩死自己...
如果cut joy-con,點樣玩啲已經出左有相當數量嘅體感game同體感mode?
要明白Switch嘅體感完全出自joy-con,用家買左玩唔番啲game咪仲倒米!
而且部Switch到2019年頭賣左三四千萬部已經可以因量產成本下降而減價,
依家Switch library係太多game,太多indie、手機移植game,(上eshop數下)
反而core gamer game偏少,出部高階Switch令大game移植容易啲又點會玩死自己?

此篇文章於 10-09-18 08:30 AM 被 MultiPASS 編輯。
舊 10-09-18, 09:15 AM   #3257
leungky1

引用:
如果cut joy-con,點樣玩啲已經出左有相當數量嘅體感game同體感mode?
要明白Switch嘅體感完全出自joy-con,用家買左玩唔番啲game咪仲倒米!
而且部Switch到2019年頭賣左三四千萬部已經可以因量產成本下降而減價,
依家Switch library係太多game,太多indie、手機移植game,(上eshop數下)
反而core gamer game偏少,出部高階Switch令大game移植容易啲又點會玩死自己?
講開,其實Eshop設計都嘈左好鬼耐
個Online家下都叫趕起左
唔知佢會唔會執執Eshop先講下一輪NES/紅白Game?
由手機版發出
舊 10-09-18, 10:37 AM   #3258
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
體感game加埋都唔知夠唔夠廿隻....,而且人地唔係話玩唔到体感,而係要另外買。簡單點講,cheap版NS就係NS主機配cheap 既Hori手制,咁樣就已經減到40元美金,而且無需要一体化,要体感就科水買對Joy-con去'switch'左個Hori手制,再唔係買Pro Controller就得。去Splatoon場就知,個個買咗Pro Controller,對Joy-con就封塵,除咗handheld時會用下咁話。點都好,老任係唔會放棄150-200 美金呢個兒童市場,因為呢個係佢老本主場,亦係培育死忠既温床。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送

此篇文章於 10-09-18 11:04 AM 被 AKIRA桑 編輯。
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 11:49 AM   #3259
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
體感game加埋都唔知夠唔夠廿隻....,而且人地唔係話玩唔到体感,而係要另外買。簡單點講,cheap版NS就係NS主機配cheap 既Hori手制,咁樣就已經減到40元美金,而且無需要一体化,要体感就科水買對Joy-con去'switch'左個Hori手制,再唔係買Pro Controller就得。去Splatoon場就知,個個買咗Pro Controller,對Joy-con就封塵,除咗handheld時會用下咁話。點都好,老任係唔會放棄150-200 美金呢個兒童市場,因為呢個係佢老本主場,亦係培育死忠既温床。

呢樣真...我唸唔到點解要用ns取代3ds市場...
其實3ds game真係小本利大...至少不用做game做幾年先啦...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 01:55 PM   #3260
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
不如老任而家就出一個版本制係得主機本体,連USB線都冇
咁咪又平又可以自選配件囉
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 01:58 PM   #3261
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
呢樣真...我唸唔到點解要用ns取代3ds市場...
其實3ds game真係小本利大...至少不用做game做幾年先啦...
當老任講左下年POKEMON正統續作係起NS,已可以話NS必然會取代3DS同2DS。

引用:
作者: wsx360 查看文章
如果老任Keep到"SWITCH"果個轉接PORT位, 呢樣野都有可能發生。

此篇文章於 10-09-18 02:01 PM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 10-09-18, 01:58 PM   #3262
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:

除左專用體感game仲有一大堆支援體感mode嘅game,
用handheld mode玩action game好似Zelda、Bio RE、Doom、W2有體感(描準同震動)同冇爭好遠,
至於老本冇人話放棄喎,啲game廠點會放棄隻金蛋呀?
既然大家爭住出,老任又點需要擔心呢?
反正部Switch一減50美金即刻會缺貨,
依家過左年半生產成本下降爭在係幾時減。
舊 10-09-18, 02:02 PM   #3263
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: wsx360 查看文章
咁咪好似日本Nintendo Store嘅offer...
舊 10-09-18, 02:03 PM   #3264
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
除左專用體感game仲有一大堆支援體感mode嘅game,
用handheld mode玩action game好似Zelda、Bio RE、Doom、W2有體感(描準同震動)同冇爭好遠,

至於老本冇人話放棄喎,啲game廠點會放棄隻金蛋呀?
既然大家爭住出,老任又點需要擔心呢?
反正部Switch一減50美金即刻會缺貨,
依家過左年半生產成本下降爭在係幾時減。
未得呢廿隻囉。
舊 10-09-18, 02:04 PM   #3265
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
講開,其實Eshop設計都嘈左好鬼耐
個Online家下都叫趕起左
唔知佢會唔會執執Eshop先講下一輪NES/紅白Game?
由手機版發出
早排好似見過有報導老任請人專門搞版面設計,
不過呢樣真係佢地弱項,唔好期望太高...
舊 10-09-18, 02:06 PM   #3266
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
未得呢廿隻囉。
你上eshop睇下support handheld震、focus嘅只有廿隻?
舊 10-09-18, 02:12 PM   #3267
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
你上eshop睇下support handheld震、focus嘅只有廿隻?
如果你話為震而震咁一定唔只廿隻,但呢個賣點對比價錢,就變得唔重要,正如平版2DS就係為此而出現,目標係乜?就係為左150美金呢個市場。
https://www.youtube.com/watch?v=sAExBTWIp3M

此篇文章於 10-09-18 02:22 PM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 10-09-18, 02:25 PM   #3268
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
如果你話為震而震咁一定唔只廿隻,但呢個賣點對比價錢,就變得唔重要,正如平版2DS就係為此而出現,目標係乜?就係為左150美金呢個市場。
明白,150美金呢個市場似乎只有2DS先有可能,
老任依家冇放棄呀,又睇下過多兩年會點。
舊 10-09-18, 02:27 PM   #3269
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
NS個主体係有體感sensor,只要配個簡化版嘅手制,就可以變成一部新型gameboy。
冇dock版減返joy-con個價,剛好等如new 3DS LL個價位。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 02:38 PM   #3270
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
NS個主体係有體感sensor,只要配個簡化版嘅手制,就可以變成一部新型gameboy。
冇dock版減返joy-con個價,剛好等如new 3DS LL個價位。
3DS LL定價同Switch爭HKD700左右,
減700冇joy-con冇dock會有人買咩?

此篇文章於 10-09-18 02:41 PM 被 MultiPASS 編輯。
舊 10-09-18, 02:44 PM   #3271
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
其實而家冇必要咁急減價去打兒童市場

因為switch而家重點策略之一係家庭市場
理論上買部機一家人玩仲易過買部機比細路玩,
而部機最後都係細路玩多

當然一個家庭有兩個細路以上就可能而要多一部主機
但係要父母一次過買兩部機 基本上係唔可能

就萛係3ds
我相信一個家庭買第一部同買第二部個時間差距起碼一年以上

switch而家仍然處於點令一個家庭買第一部既階段
等1~2年後switch成本下降時先出招令人買第二部都未遲
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 02:55 PM   #3272
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
3DS LL定價同Switch爭HKD700左右,
減700冇joy-con冇dock會有人買咩?
父母既想法其實無你想咁複雜,佢地只會諗感恩節比兒童既禮物係應該around多少錢。150-200美元係最好賣,呢個係咁多年年未商戰既答案,所以PS4都減價走近呢個價位。
舊 10-09-18, 03:29 PM   #3273
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
當NS賣到咁上下數量,可以出部強化版主体,用返舊joy-con,舊嗰部主体,可以好似WiiU咁同新主体連動。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 05:53 PM   #3274
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
當NS賣到咁上下數量,可以出部強化版主体,用返舊joy-con,舊嗰部主体,可以好似WiiU咁同新主体連動。
你咁樣講一講,又諗起我當初對switch 咁期望
在家就用dock 嘅運算機能,portable 時就用自身機能

咁其實老任只係加強”家用”機果一part 嘅機能 (出一部有運算力嘅dock)
Switch 一樣不變
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 06:32 PM   #3275
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
父母既想法其實無你想咁複雜,佢地只會諗感恩節比兒童既禮物係應該around多少錢。150-200美元係最好賣,呢個係咁多年年未商戰既答案,所以PS4都減價走近呢個價位。
今時今日父母嘅想法真係好簡單,就係由細路主導,
個細路想要啲乜咪買俾佢囉話知你幾錢,
上年美國感恩節聖誕咪就係佢地搞到Switch冇哂貨,
有啲家長炒價都照入,真係一機無價。

講番部冇joy-con冇dock嘅Switch(如果有的話),
個細路發覺冇joy-con又冇得駁電視,
Game嘅玩法又少人一啲,跟手俾朋友笑佢冇錢買正價Switch...
收到唔喊先出奇。

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 08:36 PM

手機版 | APP版