Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-12-04, 03:42 AM   #51
samug
Game Master
迷失方向X_X

註冊日期: Feb 2002
請問坊間重有冇第一輯電影港版DVD買

舊 05-12-04, 06:36 PM   #52
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Tyranid
我諗素子係100%義體化, gig中有話過(東京核電廠)有100%同98%(雖然冇講過哥2%有咩分別, 但係當佢係腦部, 因為個"老師"話唔係100%義體化都會死)

sac個film director既GHOST可以keep住Online幾+年唔洗食野/入野都冇事

and sac中都有提過 人偶/Tachikoma 會唔會有"產生" ghost既可能
so 我諗人同人偶既區別係有ghost and冇ghost, 唔係有"腦部"同冇腦部
所謂 ghost , 都不過係一堆電子資料

sac 素子係細個時將自己 ghost 既電子資料 transfer 過去另一個義體 , 放棄左原本既肉體
新既義體裝住當時既素子 ghost , 仍然年少既素子 ghost 不停成長 , 發展出獨有既自我心智同性格

如果有人將當時既素子ghost 既電子資料 , 再 copy 落去另一個義體 , 起初兩個"素子"有相同既記憶及性格 , 但若果讓"她們"成長於完全不同既生活 background 同遭遇 , 所發展出既思維同人格必然會有若干分別 , 什至完全不同

0甘"素子" 仲有什麼作為一個"人"既獨特性可言 ?

e個問題狎井守係95年電影想大家諗諗

sac 中既素子 雖然 100% 義體 , 但仍然化描寫得十分疑人化 , 我諗係 ignore 左 e 個問題

我認為 2501 同 sac 既素子都唔可以稱為"生命" , 因為兩者都唔會有生物反應

唔同既係 2501 係完全由人寫出來程式 /A.I. , 雖然佢有意識到自我既存在 ( e 點超越一般鳥獸 ) 同生死既 concept , 但冇任何生命既現象

SAC "素子" 就可以話係移植人格既 A.I.( 類似 ZOE ANUBIS 中既 VIOLA A.I. ) 移植自未 進行 100% 義體化前既年少素子既 ghost

此篇文章於 05-12-04 06:49 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-04, 07:55 PM   #53
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 歌絲˙暮斯
所謂 ghost , 都不過係一堆電子資料
如果有人將當時既素子ghost 既電子資料 , 再 copy 落去另一個義體 , 起初兩個"素子"有相同既記憶及性格 , 但若果讓"她們"成長於完全不同既生活 background 同遭遇 , 所發展出既思維同人格必然會有若干分別 , 什至完全不同

0甘"素子" 仲有什麼作為一個"人"既獨特性可言 ?

sac 中既素子 雖然 100% 義體 , 但仍然化描寫得十分疑人化 , 我諗係 ignore 左 e 個問題

我認為 2501 同 sac 既素子都唔可以稱為"生命" , 因為兩者都唔會有生物反應

唔同既係 2501 係完全由人寫出來程式 /A.I. , 雖然佢有意識到自我既存在 ( e 點超越一般鳥獸 ) 同生死既 concept , 但冇任何生命既現象

SAC "素子" 就可以話係移植人格既 A.I.( 類似 ZOE ANUBIS 中既 VIOLA A.I. ) 移植自未 進行 100% 義體化前既年少素子既 ghost
所以漫畫中有提過
copy,買賣ghost是犯罪的.......就是用來圍護一個"人"既獨特性
而2501 同 素子是否"生命"一真都是[士郎正宗]透過[攻殼]帶出的逝學性討論---[人]的定義
一定程度上,小弟感得[2501]比好多人(包括小弟)有''人''性,除生死意識外仲有''生育''同''延續生命''
的生物本能........
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-04, 11:23 AM   #54
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

可能 TRANSLATE 太差 or 我太蠢 , 開始睇唔明"十一人" D 劇情
舊 05-29-04, 11:39 PM   #55
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
http://www.rakuten.co.jp/be-j/522367...491683/598350/

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-04, 02:23 PM   #56
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: samug
請問坊間重有冇第一輯電影港版DVD買
信和地下果間有台版正版 , $320
舊 06-04-04, 08:43 PM   #57
samug
Game Master
迷失方向X_X

引用:
信和地下果間有台版正版 , $320
thx~~
真的 明天去睇吓先
(是否在手辨隔離那間 )

舊 07-01-04, 03:51 AM   #58
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
INNOCENCE DVD出啦
http://www.production-ig.co.jp/anime...nce/video.html
普通版比想像中平

但係個限定BOX成52,290隻羊

等台版DVD算
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-04, 11:26 AM   #59
samug
Game Master
迷失方向X_X

有咁多版本,係未都係同一套戲定好似lord of the rings咁有加長版

舊 07-01-04, 08:27 PM   #60
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
INNOCENCE都冇素子個樣出場~~只係出左個素子上身的機械人

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-04, 11:55 PM   #61
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

真係唔太欣賞下村一的人設 , 人性化唔係唔好 , 不過愈睇愈覺得賣弄 , 全套作品只有素子係0甘"美少女" , 同其他男女角完全格格不入
舊 07-04-04, 04:47 PM   #62
ai.
RELEASED

有冇人可以肯定咁答我(or有証)gig的第十一話的細路女係素子?

ps.快d有12就好~看左raw只係明到d~

舊 07-04-04, 06:14 PM   #63
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
第十一話好正,好好feel !
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-04, 07:46 PM   #64
ralf8888
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2003
11話個女仔應該係素子
ps.素子佢而幾多歲?
ralf8888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-04, 09:07 AM   #65
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
呢套野
去到15集就無人做字幕
好慘
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-04, 10:21 AM   #66
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

我都係差唔多就冇睇,開始冇興趣睇落去
舊 09-15-04, 10:36 AM   #67
Bigwater

引用:
我都係差唔多就冇睇,開始冇興趣睇落去
唔係呀
幾好睇呀
不過成日都好多支線
舊 09-15-04, 01:54 PM   #68
=PANDA=
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Bigwater
唔係呀
幾好睇呀
不過成日都好多支線
原來漫迷唔出攻殼2拿....
唯有買dvd喇
=PANDA= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-04, 01:56 PM   #69
Bigwater

引用:
作者: =PANDA=
唯有買dvd喇
無呀
得raw
勁慘
舊 09-15-04, 03:48 PM   #70
hk_boy
Ultimate Gamer
諸行無常 諸法無我

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
引用:
作者: AiStudio
有冇人可以肯定咁答我(or有証)gig的第十一話的細路女係素子?

ps.快d有12就好~看左raw只係明到d~
講故事講得太白,
觀眾就無思想空間~

那個女義體家應該係佢~!

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-04, 08:13 PM   #71
ai.
RELEASED

dl到18的raw,看到第17..如冇聽錯~
有個小子好似問素子全義體化可唔可sex..其實我都想知.
INNOCENCE的dvdrip出似出左...有隻2gb....不過有隻1gb.(<-我估好多人都知了)
引用:
作者: =PANDA=
唯有買dvd喇
HA!?原來漫迷講左唔出攻殼gig....真ga??
佢有冇講原因?
如果係真我會好憎佢....唔係gig的關係,
而係佢不能從一而終.我寧願佢gig一集都唔出.
引用:
作者: hk_boy
講故事講得太白,
觀眾就無思想空間~
其實我只想知大家的空間只否一樣

此篇文章於 09-15-04 08:24 PM 被 ai. 編輯。
舊 09-16-04, 09:57 AM   #72
Bigwater

引用:
作者: AiStudio
HA!?原來漫迷講左唔出攻殼gig....真ga??
佢有冇講原因?
如果係真我會好憎佢....唔係gig的關係,
而係佢不能從一而終.我寧願佢gig一集都唔出.
唔知呀
貪x無字幕版

之前唔知邊個做開嫁呢
舊 09-16-04, 10:45 AM   #73
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
唔係呀
幾好睇呀
不過成日都好多支線
第一輯 SAC 時幾好 ga , 間唔中加入一兩個獨立既單元故事,以表達一 D idea 或者交代個別角色既事情, 最後幾集先回到返去主線案件, X FILES 都係甘玩, 我好鐘意

GIG 攪到個個 CASE 都有 D 關連, 好鬼亂
E+ TV 攻殼同原本我認識既相差太遠了
舊 09-16-04, 11:40 PM   #74
ai.
RELEASED

引用:

之前唔知邊個做開嫁呢
漫迷做開
舊 09-17-04, 03:33 AM   #75
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: hk_boy
講故事講得太白,
觀眾就無思想空間~

另外果位小朋友係巴頓?

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] しげの秀一「新劇場版 頭文字D Legend2 -闘走-」日本好評公開中 Raze 日本動漫畫討論版 741 12-19-23 10:25 PM
[動畫] 細田守監督新作「バケモノの子」7月11日公開決定!丨主題歌:Mr.Children money 日本動漫畫討論版 24 01-01-17 10:20 PM
士郎正宗 × 六道神士「紅殻のパンドラ -GHOST URN-」#.12 (終)「希望 -エルピス-」 supermanlady 日本動漫畫討論版 18 03-30-16 04:07 PM
[動畫] 公開まで、あと1日!「ヱヴァンゲリヲン 新劇場版:Q」冒頭6分38秒 明日世界初TV公開!丨Vol.6 money 日本動漫畫討論版 1000 11-16-12 11:27 AM

現在的時間是 07:29 AM

手機版 | APP版