Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-25-13, 01:25 AM   #401
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: Echo01 查看文章
metal gear應該唔計WOR, 我今日先拎完E個杯, metal gear 個場都係是但打, 扣佐唔少血

另外請教monsoon無傷打法...
係?!
我自己就真係由打METAL GEAR開始就無傷

我自己就淨裝紅刀+紅甲,EM 炸彈
要有少少運,我打果陣只係出過一次煙霧彈,佢掉落地果下都會扣你,要睇實佢隻手出迴避斬
其餘時間維持係場中心
紫身快按炸彈埋去BLADE MODE同風火輪可以擋應該大家都知
完風火輪落地一定會出飛手,擋哂佢,下上半身先後埋黎都要擋哂
盡量用輕攻擊,迴避斬要用熟

舊 02-25-13, 01:26 AM   #402
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: keijoey 查看文章
咁點解唔直接用棍/鞭?
咁就要等角色設計師親自解釋你聽喇
http://platinumgames.com/2013/01/11/...racter-design/

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 01:30 AM   #403
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: whassupbun 查看文章

有冇咩Revengeance難度心得分享下? 例如用咩武器戴咩裝備
我依家清緊VR Mission, 搞掂埋就挑戰Revengeance了
最簡單係GARY FOX刀,無限FC+NINJA RUN 口
每場打到最後果一兩個,可以照用GARY FOX刀直接斬開佢,但係同時都要即入BLADE MODE狂斬+奪取

舊 02-25-13, 01:38 AM   #404
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: keijoey 查看文章
咁點解唔直接用棍/鞭?
我都同意個boss戰浪費左個設計

Monsoon能力係有趣, 但boss戰係最唔爽果個...
其實monsoon打落幾乎有資格問鼎最下位Boss啦
D招第一次見就難擋姐,打熟左佢D招係最難失手果個

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 02-25-13 01:41 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 01:50 AM   #405
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 吳政常 查看文章
佢後面d手好似係幫助佢舞碌棍舞得更勁,或者係碌野斷既時候盡快可以準備新既,
同埋佢間中碌野會長左好多(臨尾好明顯)應該就係後面d手駁長左
佢個bgm好正
剛相反...後面d手會阻住佢舞棍,所以出招d手會摺晒向後
係中間埸戰鬥臨尾有用埋後面d手整雙棍....

不過吉村健一郎真係勁有料!
可以諗到更多仔月光用法,同跟到新川洋司個世界觀設計呢堆角色

部metal gear原來都係柳瀬敬之設計,唔怪之得好似邊度見過...a

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 02-25-13 02:33 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 08:07 AM   #406
GRaMXs
Junior Member

註冊日期: Jul 2007
爆機,滿心歡喜裝備把高周波刀...咦?!個刀套呢
GRaMXs 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 09:20 AM   #407
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
剛相反...後面d手會阻住佢舞棍,所以出招d手會摺晒向後
係中間埸戰鬥臨尾有用埋後面d手整雙棍....

不過吉村健一郎真係勁有料!
可以諗到更多仔月光用法,同跟到新川洋司個世界觀設計呢堆角色

部metal gear原來都係柳瀬敬之設計,唔怪之得好似邊度見過...a

哩隻boss又係浪費,咁大隻斬幾下就完
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 09:22 AM   #408
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實monsoon打落幾乎有資格問鼎最下位Boss啦
D招第一次見就難擋姐,打熟左佢D招係最難失手果個
在下反而覺得盾牌佬應該易D,雖然後面直昇機真係好~~煩。
MONSOON唔用EM打,B RANK都成問題,佢無敵MODE又唔出招真係吹佢唔漲…

…不過真係老嘞,無傷任何一隻都好難,又要架招又要慢慢磨血,頂唔到咁耐

此篇文章於 02-25-13 09:29 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 10:00 AM   #409
STRIFE

引用:
作者: GRaMXs 查看文章
爆機,滿心歡喜裝備把高周波刀...咦?!個刀套呢
遲D有SAM叔DLC,大家可以用了

舊 02-25-13, 10:50 AM   #410
神人ではない!新人だ

雖然見到既都會救,不過在下想知道救人黎做咩?
同埋班友係咪炸唔死既?在下次次唔係射火箭砲就掟手榴彈過去引敵人,佢地好似真係未死過…

舊 02-25-13, 11:32 AM   #411
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
雖然見到既都會救,不過在下想知道救人黎做咩?
同埋班友係咪炸唔死既?在下次次唔係射火箭砲就掟手榴彈過去引敵人,佢地好似真係未死過…
你既攻擊打唔到佢,所以炸佢係完全無問題...........

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 02-25-13, 11:35 AM   #412
神人ではない!新人だ

引用:
你既攻擊打唔到佢,所以炸佢係完全無問題...........
正正常常走去救,十次有九次都失手
炸佢地反而冇甩拖

呀,咁咪即係救完之後想幫佢地分體都唔得?

此篇文章於 02-25-13 12:01 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:40 AM   #413
Echo01
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: STRIFE 查看文章
係?!
我自己就真係由打METAL GEAR開始就無傷

我自己就淨裝紅刀+紅甲,EM 炸彈
要有少少運,我打果陣只係出過一次煙霧彈,佢掉落地果下都會扣你,要睇實佢隻手出迴避斬
其餘時間維持係場中心
紫身快按炸彈埋去BLADE MODE同風火輪可以擋應該大家都知
完風火輪落地一定會出飛手,擋哂佢,下上半身先後埋黎都要擋哂
盡量用輕攻擊,迴避斬要用熟
謝CHING教路, 無傷BOSS杯就剩低依個T.T
Echo01 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:30 PM   #414
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
正正常常走去救,十次有九次都失手
炸佢地反而冇甩拖

呀,咁咪即係救完之後想幫佢地分體都唔得?
無試過,不過應該係
其實佢基本上都係預你用道具丟落去多,你見有人質果D位全部都有擺D道具係度叫你用
不過基本上最簡單都係丟EMP炸暈最接近果兩個跟著秒左佢 然後拖其他人走
基本上得企人質身邊兩個會主動射死佢

ペルソナ5

隨時更新
舊 02-25-13, 12:34 PM   #415
神人ではない!新人だ

引用:
無試過,不過應該係
其實佢基本上都係預你用道具丟落去多,你見有人質果D位全部都有擺D道具係度叫你用
不過基本上最簡單都係丟EMP炸暈最接近果兩個跟著秒左佢 然後拖其他人走
基本上得企人質身邊兩個會主動射死佢
在下用基本手榴彈同多用途火箭砲黎炸佢地多,中完佢地就會唔記得殺人…

舊 02-25-13, 12:47 PM   #416
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

其實故事黎講短係真係幾短 不過描寫雷電呢一點我覺得係做得幾好,我自己比既分數幾高
雖然係有D劍心+齊藤一 Feel.......

唔聽無線電既其實好可能會誤會左雷電
雷電點都其實唔算行左咩成魔之路
佢頂多只係由緋村拔刀斎(大概係幕末已經比劃左一刀做左遊擊手果個版本)變左齊藤一
雷電有劍心級數既道德基準同善良,但佢無劍心咁天真
基本上由中途開始佢係覺醒左做齊藤一,唔再逃避自己既兩種本性,實行佢自己既「惡.即.斬」
雖然斬人有快感係雷電既本性,但同時善良既雷電亦係佢既本性
所以到最後雷電頂多都只係會變Punisher式既Dark Hero,但唔會變斬人魔.......

不過講真,以雷電咁高既道德標準
當佢有朝一日真係殺盡身邊既惡人,最後佢應該會選擇自殺

ペルソナ5

隨時更新
舊 02-25-13, 12:54 PM   #417
STRIFE

原來我之前中BUG?!?!
http://bbs.a9vg.com/thread-3428060-1-1.html
8,9樓就中哂我之前打既問題

但係我成功無傷果次打左BOSS幾下,之後等時間過又成功入劇情

舊 02-25-13, 01:11 PM   #418
SUNLOK
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
其實故事黎講短係真係幾短 不過描寫雷電呢一點我覺得係做得幾好,我自己比既分數幾高

佢頂多只係由緋村拔刀斎(大概係幕末已經比劃左一刀做左遊擊手果個版本)變左齊藤一
基本上由中途開始佢係覺醒左做齊藤一,唔再逃避自己既兩種本性,實行佢自己既「惡.即.斬」
所以到最後雷電頂多都只係會變Punisher式既Dark Hero,但唔會變斬人魔.......

其實唔係好明點解打識分體果個BOSS之前會變返JACK,但打完之後又好似冇左件事(極其量就係多左個RIPPER MODE俾大家用)
去到最後以為雷電會返去同家人相聚(以為有得睇Rose個樣),點知又要一個人再打過
最尾個結果其實即係點,睇劇情好似話佢好似離開左佢原本個team
今集既劇情唯一同之前有有返少少連繫既個人覺得都係得sunny出場後透左Otacon既近況
SUNLOK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 01:36 PM   #419
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: SUNLOK 查看文章
其實唔係好明點解打識分體果個BOSS之前會變返JACK,但打完之後又好似冇左件事(極其量就係多左個RIPPER MODE俾大家用)
去到最後以為雷電會返去同家人相聚(以為有得睇Rose個樣),點知又要一個人再打過
最尾個結果其實即係點,睇劇情好似話佢好似離開左佢原本個team
今集既劇情唯一同之前有有返少少連繫既個人覺得都係得sunny出場後透左Otacon既近況
事實上係雷電/寫劇本條友都諗唔到點反駁sam既說話
雷電唔惱羞劇情作唔落去
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 01:47 PM   #420
神人ではない!新人だ

引用:

冇玩開系列既在下就覺得係咁:
佢一開始就唔係劍心,只係好想去合理化自己「睇唔順眼就劈死佢」既行動,而不斷去搵理由。
矛盾之下最後就唯有用JACK去麻醉對理由既追求。

舊 02-25-13, 02:00 PM   #421
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
打Monsoon之前班卒仔喺度「嗚呀我都有屋企人架~」, 令我諗起:

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 02:15 PM   #422
Kain

引用:
冇玩開系列既在下就覺得係咁:
佢一開始就唔係劍心,只係好想去合理化自己「睇唔順眼就劈死佢」既行動,而不斷去搵理由。
矛盾之下最後就唯有用JACK去麻醉對理由既追求。
其實都似劍心,一開始做劊子手就係想做活人劍,到對巴個未婚夫就動搖所以俾人劃左一刀
但係之後唔係玩不殺活在罪惡感,反而係變得更冷血去貫徹信念
其實以佢既實力加上對方係cyborg,學雞拉做人棍王都得
舊 02-25-13, 02:26 PM   #423
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Kain 查看文章
其實都似劍心,一開始做劊子手就係想做活人劍,到對巴個未婚夫就動搖所以俾人劃左一刀
但係之後唔係玩不殺活在罪惡感,反而係變得更冷血去貫徹信念
其實以佢既實力加上對方係cyborg,學雞拉做人棍王都得
在下指佢個人既本質,佢本身就鐘意將睇唔順眼既人斬斬切切,活人劍只係正當化既理由,唔係佢想行既路。

不過打SAM叔冇得處刑真係差D。

此篇文章於 02-25-13 02:28 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 02-25-13, 02:29 PM   #424
Kain

引用:
在下指佢個人既本質,佢本身就鐘意將睇唔順眼既人斬斬切切,活人劍只係正當化既理由,唔係佢想行既路。

不過打SAM叔冇得處刑真係差D。
無d咁既事
佢本質係好人
舊 02-25-13, 02:40 PM   #425
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Kain 查看文章
無d咁既事
佢本質係好人
兩邊都係。其實在下就覺得佢好彩係主角級角色,如果唔係下場應該係變成性格分裂既殺人狂。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Metal Gear Rising: Revengeance 綜合情報 Vol.3 neo2046 電視遊戲討論版 327 03-01-15 05:05 PM
Metal Gear Rising: Revengeance 2013年発売予定 Vol.2 草薙さん 電視遊戲討論版 1007 02-14-13 06:10 PM

現在的時間是 10:51 AM

手機版 | APP版