Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 12-13-16, 04:03 PM   #26
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: Jubia 查看文章
絕對不是在煩搞結婚才說他漏氣.
我和他的親戚和朋友都不多, 兩方總數不出50人, 當中比較親近的可能只有35人左右.
可能連酒席都不會搞的了.
而且, 我們都決定不想因為搞結婚而花大錢, 錢留返之後用更好.
重要的不是結婚當日, 而是之後的每一日.

也對, 可能我真是比較急性子的人, 我會再給他和我自己多一點空間和耐心的.

多謝你們給了我不同角度的意見, 令我有了很多想法.
還有, 令我醒起做人一定不能忘記初衷.
我原本會幫他做這做那, 是因為他原本工作時間比我長一點, 所以我才想主動想幫他分擔.
不過後來不知怎的越分越多, 然後我又開始讀書, 變得我比他更忙更有壓力, 然後人就變得鑽牛角尖了.
我的初衷是想幫他分擔, 即是想他可以開心輕鬆一點, 這點應該是沒有改變的, 纽曲了的可能是我這其間的想法和感受.

我早兩日有再跟他傾了一下, 事情最終不至於向最壞的方向發展. 現在感覺放鬆了不少!!
這兩日都再沒有情緒失控, 或突然一個人哭, 之前我可能真的快[爆獲]了... 哈哈~
很多謝這裡的大家, 幫了我大忙, 超級謝謝!

這星期我亦約了個朋友去吃飯, 我要在這SEM BREAK其間努力找回我自己.
取得多點正能量, 撐過下一個SEM~
見到樓主事情有轉機實在可口可樂
但同樣重要嘅係,工作學業幾忙都好,都一定要俾自己放下假!!!一定要俾自己放下假!!!一定要俾自己放下假!!!(好重要所以要講3次)
太「密質質」嘅生活會令人無晒腦袋空間,一年唔知幾多人就係咁搞到鑽晒牛角尖,好多小問題都變大問題

舊 12-14-16, 11:43 AM   #27
Jubia
Junior Member

註冊日期: Dec 2016
fami~yan, 多謝你一直以來給我的意見, 的確是這樣呢.
我追求的是互讓, 不是忍讓.
最近又開始迷動畫, 又找了朋友去玩, 現在總算開心返好多了.
自己都覺得自己這兩日臉色好返好多~ yeah~ ^o^

現在我把結婚這件事完全放下來了(其實到現在都還甚麼都沒開始準備過), 感覺好像少了很多壓力.
男朋友亦同意我想延後便延後, 他說他的求婚不是想迫我, 只是想表達他已經選定了我而已.
當時我聽到這句話感覺好開心, 覺得他應該是真心想對我好的.
我也要多點體諒他, 互讓互助, 一起簡單輕鬆過日子就好.

引用:
作者: newlife2010 查看文章
香港人壓力真係大...讀書, 返工, 屋企人, 男朋友...
放鬆d, 俾自己出去輕鬆下仲好啦.

咁先係生活, 而唔係生存
我一直以來好像都是為了生存而生存... OTZ

小時候甚麼都沒玩過, 沒學過. 等出來工作後才知道自己如何無知無能, 才開始去玩, 和自學了游泳和單車.
我現在打算要學溜冰, 這又成了一個約朋友出來玩的理由了~ \(^O^)/
溜冰感覺好自由, 好像在飛一樣~
我一定要在下個月開學前學識(基本步YOUTUBE自修ing)~ (>_<)/
Jubia 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 12:13 PM   #28
Jubia

沒看到原來這個POST去到第二頁了, 真是人間有愛~GAF有愛~
多謝大家~~ m(__)m

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
認真回

睇黎 part time 返學真係改變(甚至破壞)左樓主原本既生活.

你問下你自己, 當初點解要返呢個 part time course ?
因為我學歷很低嘛... (掩臉ing... >_<)
之前一讀完書便要出來工作了, 現在只是想要一個學位, 我認為這是現在社會的基本要求.
我的決心沒有改變過, 我一定會讀完整個課程的. (背景是一團火~~)
不過, 我或者有須要改一下時間分配, 因為寫文寫到迷失自我是不能再犯的!!
可能不再迫自己一定要按時交完所有功課, 但可能會讀長一點時間...
(我原先是想長痛不如短痛, 選了最快讀完的死亡路線... 結果我失去了所有社交和娛樂... T_T)

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
太「密質質」嘅生活會令人無晒腦袋空間,一年唔知幾多人就係咁搞到鑽晒牛角尖,好多小問題都變大問題
我要COKE ZERO~~
對, 今次我要反醒, 自己都沒發現到自己越來越鑽牛角...
其實我近期的反常好像都令我男朋友之前好驚.
我真的做錯了, 我不應該甚麼事都自己死頂, 結果頂到自己變形了...
多謝你, 多謝大家~!
舊 12-14-16, 02:29 PM   #29
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
沒看到原來這個POST去到第二頁了, 真是人間有愛~GAF有愛~
多謝大家~~ m(__)m

之前一讀完書便要出來工作了, 現在只是想要一個學位, 我認為這是現在社會的基本要求.
我的決心沒有改變過, 我一定會讀完整個課程的. (背景是一團火~~)
不過, 我或者有須要改一下時間分配, 因為寫文寫到迷失自我是不能再犯的!!
可能不再迫自己一定要按時交完所有功課, 但可能會讀長一點時間...
(我原先是想長痛不如短痛, 選了最快讀完的死亡路線... 結果我失去了所有社交和娛樂... T_T)

我要COKE ZERO~~
對, 今次我要反醒, 自己都沒發現到自己越來越鑽牛角...
其實我近期的反常好像都令我男朋友之前好驚.
我真的做錯了, 我不應該甚麼事都自己死頂, 結果頂到自己變形了...
多謝你, 多謝大家~!
↑黑字係重點
咁搞同之前某位所謂傑青完全無分別
真係何苦呢
其實都明白妳嘅決心,而且有上進心真係好事(好多人明明有時間有能力有空間都…)
只係世界其實好大,幾專注做一件事都好,總要分些少神黎keep住知道世界發生咩事(即使只係自己身邊嘅人同生活)
取得平衡係好緊要好緊要好緊要
有好多人或者身不由己,但既然自己控制得到,對自己好d先無咁易殘(身心都係)
而樓主妳今次嘅事件就係迫得太緊嘅其中一個壞影響
人嘅思考係會俾身心狀況直接影響

所以,放鬆d啦香港人
仲有難得你另一半都體諒妳(延婚期都唔係人人OK識體諒架嘛),記得以後要好好錫住自己啦(愛惜自己係愛惜身邊人嘅第一步)

舊 12-15-16, 10:47 AM   #30
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
fami~yan, 多謝你一直以來給我的意見, 的確是這樣呢.
我追求的是互讓, 不是忍讓.
最近又開始迷動畫, 又找了朋友去玩, 現在總算開心返好多了.
自己都覺得自己這兩日臉色好返好多~ yeah~ ^o^

現在我把結婚這件事完全放下來了(其實到現在都還甚麼都沒開始準備過), 感覺好像少了很多壓力.
男朋友亦同意我想延後便延後, 他說他的求婚不是想迫我, 只是想表達他已經選定了我而已.
當時我聽到這句話感覺好開心, 覺得他應該是真心想對我好的.
我也要多點體諒他, 互讓互助, 一起簡單輕鬆過日子就好.
沒甚麼的,我也是過來人

只是我沒能跟對象走出這關口而已

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 01:47 PM   #31
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

無大專學歷, 又無乜特別機會或專業技能, clerk 點做都係 20k 以內.

似樣既 part time 快極都 3 年. (唔似樣既, 去國力任你 date back 啦)

斷估你都唔係讀乜野專科 (斷估 only, 有錯請指正), 純粹人有你有, 想有返張 cert 傍下身, 讀完 3-4 年內, 你計下你(可能獲得既)人工加幅回唔回到本 ?

仲未計錢衡量唔到既野, 包括友情, 親情, partner 既關係, 青春, 健康, 放棄自己既嗜好興趣 etc.

如果你話, 返學唔係為錢 only, 亦為知識同興趣.

咁既話亦有大把方式, 唔一定係完成大學學位, 去下圖書館, 開電視唔睇大台轉睇 BBC/ABC/National geographic 大把野你學

如想增加自己競爭力既, 外語/秘書/設計/水電工 etc course 乜都有, 好多選擇.

如你係想將來多份保障既, 果筆錢用黎買保險或投資好過.

起度唔講太得政治或學術野.

你自己衡量值唔值囉.

此篇文章於 12-15-16 08:48 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 02:16 PM   #32
fami~yan
Game Master

Nintendo Switch ID302513154147
引用:
其實人家都表明一團火在燃燒著,你在大聲甚麼拉

人家當初問題明顯不是在於忙不忙的問題,而是因為太忙這個導火線引起了一些不安與不滿

至於值得不值得進修,我覺得不是這個POST的重點,跟買禮物只著眼於價值是同一道理

非洲人...
舊 12-15-16, 05:20 PM   #33
Jubia

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
總要分些少神黎keep住知道世界發生咩事(即使只係自己身邊嘅人同生活)
...
仲有難得你另一半都體諒妳(延婚期都唔係人人OK識體諒架嘛),記得以後要好好錫住自己啦(愛惜自己係愛惜身邊人嘅第一步)
嗯, 還好我今次還懂得去求救.
我會好好愛惜自己和我身體重要的人的了. ^_^
(經你一講才意識到原來有些人可能不會同意延期結婚的... 我真的有點太自我中心了. 我會更珍惜我的男朋友, 希望不會要他再擔心我的!! >_<)

歌絲˙暮斯 & fami~yan, 多謝你們的意見.
我也知道像我這類CASE的人大都是白花錢來買學位, 之後很可能是得不償失.
不過, 我過不到我自己, 所以才會去讀的.
但我下個SEM開始就真的要量力而為, 不然迫到自己短路便真的誤己害人了...哈哈.

(多謝分享子華片斷, 我不懂藝人八掛, 但都喜歡他的棟篤笑~ ^_^ )
舊 12-15-16, 06:53 PM   #34
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
其實妳男朋友高唔高學歷?因為結咗婚由佢養,而最重要反而唔係學位,而係一門可以賺錢嘅技術,學歷基本上有high dip都ok,degree之後有時間可以慢慢讀上去,而該種賺錢嘅技術視乎妳興趣,例如喜歡飲咖啡學沖咖啡,喜歡食嘢學厨藝etc..,實際上好用過只係啲普通科degree

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 08:40 PM   #35
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

SHARE 錯, 呢個先岩

舊 12-16-16, 10:03 AM   #36
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:

多謝你們的意見.
我也知道像我這類CASE的人大都是白花錢來買學位, 之後很可能是得不償失.
不過, 我過不到我自己, 所以才會去讀的.
但我下個SEM開始就真的要量力而為, 不然迫到自己短路便真的誤己害人了...哈哈.
問心丫, 你自己覺得值唔值?

係值得既又邊會呻辛苦 ?

如果只係初中段, 未有耐畢業既, 提早離場亦未嘗不可.

如已經係 last 一年, 咁值唔值都完成埋佢, 當係人生 online 攞過獎杯囉.
舊 12-16-16, 03:55 PM   #37
Jubia

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
其實妳男朋友高唔高學歷?因為結咗婚由佢養,而最重要反而唔係學位,而係一門可以賺錢嘅技術,學歷基本上有high dip都ok,degree之後有時間可以慢慢讀上去,而該種賺錢嘅技術視乎妳興趣,例如喜歡飲咖啡學沖咖啡,喜歡食嘢學厨藝etc..,實際上好用過只係啲普通科degree
我男朋友有個MASTER學位, 但這不是重點.
[結婚後由男人養] 這種事不可能發生在我身上的了...
我和他的家都有點特別, 各自都有負擔.
可以說我是單親的,...? 我亦是目前自己家的[經濟支柱], 還要照顧一位家人.
不可能不確保自己的收入. (我也有少少地投資下, 但未有功力把投資當正職)

即使有人說要養我, 我想我也不可能不確保自己的收入, 不然我應該會好不安的.
而且, 我認為不應該把賺錢的責任都推給男方, 應該一齊努力賺錢, 才能一起開心花錢的.

引用:
如已經係 last 一年, 咁值唔值都完成埋佢, 當係人生 online 攞過獎杯囉.
已經剩下最後一年的課程了.
聽學校的職員說我已經挨過了最難挨的時期了, 我有決心一定會完成的. 請支持我.
我呻辛苦不是因為讀書, 我知道半工讀是一定會辛苦的.
我情緒失控是因為之前在我最忙的時候, 男朋友都完全沒有做好自己應該要做的事, 還在打機看小說漫畫.
等到最後要我去幫他搞定他和他屋企的事.
可能是因為這樣, 我內心產生了 [因為他所以我連少少的時間都沒了]. 然後越來越鑽牛角尖.
但我這樣[自己死頂然後谷爆]是不對的.
現在和他傾過之後, 他知道了要怎樣才能幫到我, 我亦見到他開始有做回他應該要做的事.
我相信我們可以亙相扶持走過去的.

(這回的子華我也有看過~ ^_^)
舊 12-16-16, 04:28 PM   #38
fami~yan
Game Master

引用:
已經剩下最後一年的課程了.
聽學校的職員說我已經挨過了最難挨的時期了, 我有決心一定會完成的. 請支持我.
我呻辛苦不是因為讀書, 我知道半工讀是一定會辛苦的.
我情緒失控是因為之前在我最忙的時候, 男朋友都完全沒有做好自己應該要做的事, 還在打機看小說漫畫.
等到最後要我去幫他搞定他和他屋企的事.
可能是因為這樣, 我內心產生了 [因為他所以我連少少的時間都沒了]. 然後越來越鑽牛角尖.
但我這樣[自己死頂然後谷爆]是不對的.
現在和他傾過之後, 他知道了要怎樣才能幫到我, 我亦見到他開始有做回他應該要做的事.
我相信我們可以亙相扶持走過去的.

(這回的子華我也有看過~ ^_^)
早說過幾位對整個POST的焦點根本錯…雖然也是關心沒錯…

之後有時間的話,多上來分享一下近況吧~(說穿了只是八卦!

非洲人...
舊 12-19-16, 10:12 AM   #39
Jubia

我會的了, 多謝你喔~ ^_^
希望大家都珍惜關愛身邊重要的人~
舊 11-07-20, 09:41 PM   #40
三之戔