Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-14-03, 09:54 AM   #1
raymondsuper
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2003
請推薦一款噴槍!

請各位模型高手推薦一款噴槍及氣泵 (壓縮氣罐如果成日買,都幾貴..一般的氣泵有幾大?有無d的色d既款呢??) 給小弟拉!最好列埋價錢,等我有個預算!

多謝大家!
raymondsuper 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-03, 05:24 PM   #2
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
我用Badger Model 150

產地: US

Price: HK$ 720-850

Badger品牌有很多不同的噴槍生產,其中以Model 150最為多模型製作者使用。相信主要是因為可更換大中小三種不同口徑的噴咀,和可以使用不同size的顏料器皿,而應付不同大小的模型部件上色工。

"可以用天拿水洗"
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-03, 05:56 PM   #3
最強幻象
Game Master

註冊日期: Jun 2002
sparmax很抵, o岩beginner (i am using this one, but not 高手.)
sparmax噴筆: about$250
sparmax氣泵: about$600

舊 04-14-03, 06:00 PM   #4
最強幻象
Game Master

我想問如何解決噴出水點?
我只有一個水隔, 用了about 30min.便開始出水,
好煩!

舊 04-14-03, 06:07 PM   #5
死肥鬼
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
好似開冷氣得ga~
都係等o的高手答啦
閃~

舊 04-14-03, 06:09 PM   #6

引用:
Originally posted by 星矢 :
我用Badger Model 150

產地: US

Price: HK$ 720-850

Badger品牌有很多不同的噴槍生產,其中以Model 150最為多模型製作者使用。相信主要是因為可更換大中小三種不同口徑的噴咀,和可以使用不同size的顏料器皿,而應付不同大小的模型部件上色工。

"可以用天拿水洗"
我想問下這款個價錢如果買埋氣泵,要幾多錢呢?
舊 04-14-03, 07:01 PM   #7
星矢
Game Master

引用:
Originally posted by raymondsuper :

我想問下這款個價錢如果買埋氣泵,要幾多錢呢?
Badger Model 150 噴筆連泵大約$1300到
Badger Model 150 噴筆$7xx

我用戈隻泵有水隔唔洗火牛比較平,我唔太記得幾錢...價錢$500-$600
多數人叫呢隻泵做電子狗

去邊度買Badger Model 150 噴筆都要記得問佢係咪有一齊三種不同口徑的噴咀
同針

此篇文章於 05-23-03 06:14 AM 被 kog 編輯。
舊 04-14-03, 07:32 PM   #8
星矢
Game Master

引用:
Originally posted by 最強幻象 :
我想問如何解決噴出水點?
我只有一個水隔, 用了about 30min.便開始出水,
好煩!
最好唔好在朝濕落雨的日子噴油啦,好似呢幾日咁...幾多個水隔都無用
會不會你間屋近地下比較朝濕...

此篇文章於 04-14-03 07:59 PM 被 星矢 編輯。
舊 04-14-03, 07:57 PM   #9
星矢
Game Master

如果想平d可以買田宮Spraywork氣泵連噴鎗
適合初學者使用,HKD600左右連火牛
而家呢set個泵唔同左樣聽講無gum"曹"
聽人講個泵可以用番HG果支噴鎗

old

此篇文章於 04-14-03 08:10 PM 被 星矢 編輯。
舊 04-14-03, 08:03 PM   #10
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
sparmax很抵, o岩beginner (i am using this one, but not 高手.)
sparmax噴筆: about$250
sparmax氣泵: about$600
有冇圖睇下
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-03, 08:13 PM   #11
星矢
Game Master

引用:
Originally posted by 斯羅少尉 :

有冇圖睇下

Sparmax DH-3
舊 04-14-03, 08:15 PM   #12

引用:

old
里套似乎岩我多d,請問大家係邊度見過有得賣?我係大埔淨係見過有噴槍,無氣泵賣.
thx!
舊 04-14-03, 08:15 PM   #13
星矢
Game Master

引用:

Sparmax DH-3

SPARMAX氣泵
舊 04-14-03, 08:22 PM   #14
星矢
Game Master

引用:
Originally posted by 死肥鬼 :
好似開冷氣得ga~
都係等o的高手答啦
閃~
得~
不過最好有埋"秋"氣機
唔係就要吸毒
舊 04-14-03, 08:28 PM   #15
星矢
Game Master

引用:
Originally posted by raymondsuper :

里套似乎岩我多d,請問大家係邊度見過有得賣?我係大埔淨係見過有噴槍,無氣泵賣.
thx!
環球
舊 04-15-03, 01:44 AM   #16
亞索龍α
Game Master

註冊日期: Feb 2003
XBox Live GamertagAzierua
田宮果 set o野廢的
又無力, 又waste油

to 最強幻象
你用幾多"巴"噴?

較細的會減少出水現象
用2-1.5"巴"
如再無改善, 你要買揪濕機或加多個水格...

專用坐駕改造計劃Final Part無限延期…
亞索龍α 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-03, 03:34 AM   #17
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

註冊日期: Sep 2002
引用:

old
雙星泵聽講唔係好掂喎
聽人講噴金色會嘖唔掂
果個fd用一句說話形容:"呢d泵呀~痾尿都無力啦"

因為當有一件事出現一定會有相對的事好似有光就有影一樣~
當你心愛一個人時,同時會放棄其他的,即使那人多愛你...
座右銘:凡事太盡,緣份誓必早盡(取自風雲電影版)

此篇文章於 04-15-03 03:44 AM 被 DREAMER.bo 編輯。
DREAMER.bo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-03, 03:38 AM   #18
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

引用:
Originally posted by 亞索龍α :
較細的會減少出水現象
如再無改善, 你要買揪濕機或加多個水格...
在下已經+左一個~
Sparmax泵跟泵個水格好唔掂
用左揪濕機又要注意d濕度唔好太乾~
揪濕機可以乾到列油

舊 04-15-03, 10:04 AM   #19

哎呀...甘樣我應該買邊款好d呢??請各位高手給d意見拉!!
始終都係要一次過給,我都不希望浪費d錢!
thx!
舊 04-15-03, 11:51 AM   #20
庵野迷
Game Master
無在原点

Nintendo Switch IDSW-1199-7658-3976
3DS Friend Code0662 3760 7609
PSN  IDmyhong
引用:
Originally posted by DREAMER.bo :

雙星泵聽講唔係好掂喎
聽人講噴金色會嘖唔掂
果個fd用一句說話形容:"呢d泵呀~痾尿都無力啦"
係呀, 雙星個泵真係唔得, 冇力係一個問題, 而且要用叉電, 噴得十分鐘倒就冇電架啦...
我就係用呢一set, 用咗兩年, 我好鍾意

當年o係灣仔鴻發買, 總共約兩千
庵野迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-03, 11:43 PM   #21
最強幻象
Game Master

引用:
Originally posted by DREAMER.bo :

在下已經+左一個~
Sparmax泵跟泵個水格好唔掂
用左揪濕機又要注意d濕度唔好太乾~
揪濕機可以乾到列油
多個水格使唔使博多條喉?

舊 04-15-03, 11:45 PM   #22
死肥鬼
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
要加多條~

舊 04-18-03, 06:48 AM   #23
DREAMER.bo
Game Master
dreamer=夢中人

引用:

多個水格使唔使博多條喉?
唔駛~
水格多數一公一"也母"~
如果唔係只要+個嘴就ok啦~
我以前買既泵無得教氣壓~
我宜家係用緊兩個水格+一個教氣壓既表
老連咁長

舊 04-18-03, 01:23 PM   #24

昨天終於買左個氣泵拉.
Sparmax果個$680,有Auto stop功能,都幾好用.
大埔麗達個老闆真係好好,也很專業,教左我好多用噴筆技巧,枝噴筆仲計便給我~
老闆更將枝噴筆解剖給我看,講個原理給我聽,如果現在的店舖都有甘好的服務態度,香港經濟一定好好多.

舊 04-18-03, 03:35 PM   #25
Hong(LEDIV)
Registered User

註冊日期: May 2002
引用:
昨天終於買左個氣泵拉.
Sparmax果個$680,有Auto stop功能,都幾好用.
大埔麗達個老闆真係好好,也很專業,教左我好多用噴筆技巧,枝噴筆仲計便給我~
老闆更將枝噴筆解剖給我看,講個原理給我聽,如果現在的店舖都有甘好的服務態度,香港經濟一定好好多.
大埔麗達的位置係邊?因我好少去大埔...
我都想買噴筆~~
你o個套有無樣睇~?
成 set total 幾錢~~~?
thx!!
Hong(LEDIV) 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:08 AM

手機版 | APP版