Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 03-30-08, 05:48 AM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
WiiWare大作「FFCC小さな王様と約束の国」討論區-企鵝、國王、俏大臣。

HP:http://www.square-enix.co.jp/littleking/

■ メーカー:スクウェア・エニックス
■ 配信開始日:2008年3月25日
■ Wiiポイント:1,500
■ ジャンル:国造りRPG
■ プレイ人数:1人

舊 03-30-08, 05:48 AM   #2
IDGAF
The One

攻略:

引用:
作者: A.Kazuma 查看文章
追加內容收費表:

http://www.square-enix.co.jp/littlek..._contents.html

靚靚WALLPAPER:

此篇文章於 04-01-08 03:00 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 05:49 AM   #3
IDGAF
The One

遊戲介紹影片:

(睇完會令人懷疑原本是有配音的,因容量問題刪減了~!?)

http://www.youtube.com/watch?v=AAwCAS_5PYI

http://www.youtube.com/watch?v=LXg8YQDlC8w

http://www.youtube.com/watch?v=-PCDQokvieg

http://www.youtube.com/watch?v=1DeL-G9c3hA

http://www.youtube.com/watch?v=Se7883f1Tio

http://www.youtube.com/watch?v=06TnWPR31wQ

此篇文章於 03-30-08 06:17 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 05:51 AM   #4
IDGAF
The One

FFCC的中毒性真係好強,我一口氣由開始玩到宜家5X日,
進入第3章劇情,有12個冒險者,啱啱先識用轉職系統,

其實轉咗黑、白魔法帥/盜賊之後,可以轉返做戰士嗎?
有無限幾多日爆機(有分GOOD ENDING/BAD ENDING嗎?)

1500points買FFCC我覺得好值得,耐玩、音樂&畫面又正。

舊 03-30-08, 12:47 PM   #5
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
呀~~我依家玩到三十幾日左右
剛剛起左白魔道士學園
任務玩到lv8左右

想問問呢
新一日開始,冒險者們去睇任務之後,會出現唔同既"哈哈笑"樣
果 D Icon其實係有咩意思架??
如果出現藍色唔開心既ICON時,係唔係應該唔好派果名冒險者出發呢???

舊 03-30-08, 12:55 PM   #6
nick
God of Gamer

終於發現二週目勇者既性格同特性係會保留.
攪到之前最強黑魔做返戰士不停咁死>.<

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 12:55 PM   #7
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: kohta 查看文章
想問問呢
如果出現藍色唔開心既ICON時,係唔係應該唔好派果名冒險者出發呢???
應該係好似Winning咁代表勇者狀態
藍色的話我通常會叫佢休息

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 12:57 PM   #8
nick

引用:
呀~~我依家玩到三十幾日左右
剛剛起左白魔道士學園
任務玩到lv8左右

想問問呢
開心都睇下佢夠唔夠lv打,唔夠就叫佢練下功先,
唔開心既叫佢返家抖下,因為佢地會冒冒下險走左.

NDS GAME FC
content fc:nick 3007-1618-1079

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

舊 03-30-08, 01:27 PM   #9
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
應該係好似Winning咁代表勇者狀態
藍色的話我通常會叫佢休息
即係叫佢唔好出戰,回家休息就ok???
駛唔駛話要做D咩先可以操返起佢個狀態架???

引用:
作者: nick 查看文章
開心都睇下佢夠唔夠lv打,唔夠就叫佢練下功先,
唔開心既叫佢返家抖下,因為佢地會冒冒下險走左.
係啦~因為有幾冒險者都係新加入,所以lv唔夠其他人高
可以叫佢地練功架?? 應該揀第幾個先係呀???

舊 03-30-08, 05:20 PM   #10
nick

引用:
即係叫佢唔好出戰,回家休息就ok???
駛唔駛話要做D咩先可以操返起佢個狀態架???

係啦~因為有幾冒險者都係新加入,所以lv唔夠其他人高
可以叫佢地練功架?? 應該揀第幾個先係呀???
尾二果項,如果開左訓練場升lv會快好多.
而家打very hard32lv,比normal多好多quest,仲可以開多間黑/白魔學校,而家驚唔夠地用添.

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-30-08, 05:30 PM   #11
*小榮*
Insane Gamer
遊戲獵人

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDShiroWeng
太好啦,終於有人開討論區 ^^
想問個問題好耐,其實d冒險者點樣轉職? 因為個個都係戰士...
係咪有其他職業可以轉?

舊 03-30-08, 05:35 PM   #12
nick

引用:
作者: *小榮* 查看文章
想問個問題好耐,其實d冒險者點樣轉職? 因為個個都係戰士...
係咪有其他職業可以轉?
過左指定quest就可以起學校/訓練所.

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-30-08, 05:44 PM   #13
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
尾二果項,如果開左訓練場升lv會快好多.
而家打very hard32lv,比normal多好多quest,仲可以開多間黑/白魔學校,而家驚唔夠地用添.
我仲未開訓練場呢
依家都只係起左白魔法學園,都未知有咩用
各位都玩得好快呢

武器同防具屋,大家既lv係唔係已經好高喇??
我lv up到15左右,好似就唔可以單靠錢去升級喇
之後係唔係要用iten去升架??

舊 03-30-08, 05:48 PM   #14
IDGAF
The One

引用:
作者: *小榮* 查看文章
係咪有其他職業可以轉?
以我目前的進度,方法應係先建立相關的學院先可以轉職。
係打任務得到相關學院的建築術。

遊技場=盜賊
白魔法學院=白魔術士
黑魔法學院=黑魔術士

之後,係每日出公告的時候(set任務),選擇小小國王的國家就會有盜賊、白魔術士、黑魔術士的招募選項。
小小國王可以係公告板前睇下冒險者的能力才決定是否安排轉職。

另外,我想問下"公會"除咗可以比錢增加冒險者的人手之外,
另一個選項,增加"日給"是什麼意思,有咩用途?

舊 03-30-08, 05:51 PM   #15
nick

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
以我目前的進度,方法應係先建立相關的學院先可以轉職。
係打任務得到相關學院的建築術。

遊技場=盜賊
白魔法學院=白魔術士
黑魔法學院=黑魔術士

之後,係每日出公告的時候(set任務),選擇小小國王的國家就會有盜賊、白魔術士、黑魔術士的招募選項。
小小國王可以係公告板前睇下冒險者的能力才決定是否安排轉職。

增加勇者糧水,加左佢地可以買高lv道具

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-30-08, 05:53 PM   #16
nick

引用:
我仲未開訓練場呢
依家都只係起左白魔法學園,都未知有咩用
各位都玩得好快呢

武器同防具屋,大家既lv係唔係已經好高喇??
我lv up到15左右,好似就唔可以單靠錢去升級喇
之後係唔係要用iten去升架??
要打返舊quest搵素材

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-30-08, 05:57 PM   #17
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
引用:

俾多D錢個冒險者
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:04 PM   #18
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
特賣日賣既野同間野既位有關
近城中心 - xxx +
係城邊 "裏" xxx

xxx + : 加 status
"裏" xxx : 加某status但係減同數某status

此篇文章於 03-30-08 06:09 PM 被 wgzc 編輯。
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:23 PM   #19
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
好後悔打二週目選左 normal...
有 d o野(例: 法術)要起 2 間先可以開發.....得 hard 以上先起得..

快手打爆佢先
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:30 PM   #20
nick

引用:
作者: 玄武 查看文章
好後悔打二週目選左 normal...
有 d o野(例: 法術)要起 2 間先可以開發.....得 hard 以上先起得..

快手打爆佢先
又唔駛後悔既,當儲多次metal囉
我用100日就爆到,好快.

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-31-08, 12:03 AM   #21
玄武
Game Master
無品牌至上!

XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
又唔駛後悔既,當儲多次metal囉
我用100日就爆到,好快.
終於開始打 very hard 喇,不過進度真係慢好多

原來有 7 個地方係 hard 或 very hard 先有得打...
  • 密林の遺跡シ・ケム
  • ヴェナ・エ湿原
  • 渇きの道ガリット
  • クーティス盆地
  • オーク城砦
  • ランバ海岸
  • オーガキャンプ

此篇文章於 03-31-08 12:15 AM 被 玄武 編輯。
舊 03-31-08, 01:00 AM   #22
IDGAF
The One

玩到95日,都未玩完一週目…
之前唔識建設各種學院轉職浪費晒d時間。

其實16人已經係冒險者人數上限?
咁其他無工作的國民可以做d咩?

打到有"斷崖"之後的:秘道"係咪接近結局了?

有無搵錢心得,我d精靈力去到3千幾,都係得幾百蚊一日用…

有無咩技能值得升&研發?

舊 03-31-08, 01:06 AM   #23
nick

引用:
玩到95日,都未玩完一週目…
之前唔識建設各種學院轉職浪費晒d時間。

其實16人已經係冒險者人數上限?
咁其他無工作的國民可以做d咩?

打到有"斷崖"之後的:秘道"係咪接近結局了?

有無搵錢心得,我d精靈力去到3千幾,都係得幾百蚊一日用…

有無咩技能值得升&研發?
係.
一週目去到22lv.
搵錢要起大屋,$30*30間=*900/day

NDS GAME FC

wii fc

舊 03-31-08, 01:25 AM   #24
IDGAF
The One

引用:
係.
一週目去到22lv.
一週目起唔起到大屋呢?
目前只有"一格屋"全部都係2人單親家庭…

舊 03-31-08, 02:20 AM   #25
玄武
Game Master
無品牌至上!

引用:
一週目起唔起到大屋呢?
目前只有"一格屋"全部都係2人單親家庭…
好似去到第二章就可以起 2 格o既屋「広い家」,
不過要發生 event 先會學到。
引用:
一週目去到22lv.
我都係起左 d 細屋晌 1 格o既地圖,
所以我收唔到 900 一日

此篇文章於 03-31-08 02:22 AM 被 玄武 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:09 PM

手機版 | APP版