Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-24-09, 02:37 AM   #451
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: chinsai 查看文章
@.@ 啱啱見到有條咁嘅片
影得實在太清楚啦
佢兩個既表現又太做戲feel啦
係咪夾架? 條女係咪想入行

條仔唔係享友台起底組搵到d相果條仔黎既~

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 03:12 AM   #452
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
影得實在太清楚啦
佢兩個既表現又太做戲feel啦
係咪夾架? 條女係咪想入行

條仔唔係享友台起底組搵到d相果條仔黎既~
拍戲feel x 2

舊 03-24-09, 09:19 AM   #453
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
拍戲feel x 2
最怕這樣她做出來令人更討厭她。
傳媒已經是不知所謂了,還要借來上位?
而且還要搞負面新聞,不知道她啥想法了?

舊 03-24-09, 09:46 AM   #454
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
個POST發展落泥
有錢既無論男女都只係話無錢既唔上進
己經唔係純綷男同女分裂
其實有錢既男人未話貪錢既女人做港女
有錢既女人未話無錢既男人做港男..好簡單
俾心機鑽牛角尖啦你

由此至終冇人講過有$ = 有上進心lor 呢度
你呢d咩野推論離架

舊 03-24-09, 09:53 AM   #455
好鬼煩
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2006
香港女仔真係好唔得
好鬼煩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 09:57 AM   #456
好鬼煩
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2006
唔該版主幫幫手刪除Seppie 帳戶

唔好再俾佢妖言惑眾
好鬼煩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 09:59 AM   #457
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
幾得意, 係咁啜

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 10:26 AM   #458
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 好鬼煩 查看文章
唔該版主幫幫手刪除Seppie 帳戶

唔好再俾佢妖言惑眾
若有任何人意圖引起罵戰、或作出不負責任之言行,
版主自會作出跟進。
請你注意討論時的用字言行,謝。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 10:30 AM   #459
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: Seppie 查看文章
俾心機鑽牛角尖啦你

你呢d咩野推論離架

我又無踩親你條尾 講野唔駛去到咁盡掛
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 10:33 AM   #460
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
路過

Seppie你不如閃一閃先
另外,個topic不是一早已經是一個計時炸彈嗎

舊 03-24-09, 10:42 AM   #461
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我又無踩親你條尾 講野唔駛去到咁盡掛
我建議你用心爬一次全部文
唔好單憑一篇半篇POST就下定論啦

從來唔覺得2世祖係咩野好人
更不屑做少奶
要我嫁有$人卻要我放棄E家既工作
我都係唔會嫁

唔係全部香港女仔都係要$唔要尊嚴架
講到個個好似某家禽咁

此篇文章於 03-24-09 10:44 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 10:46 AM   #462
Middle
Moderator
K歌之王

from: http://jiulangxinchao.blogspot.com/2...apability.html

港男港女

無線一輯所謂「港男」時事節目,又激起網上爭論,引得我不吐不快。

被訪的動漫迷主角究竟能否代表典型香港男子,已經激起男網友強烈反彈,此處無意詳述。我心痛的是一些香港女子評論男性時的態度:在女人口中,香港男人大都無上進心,不懂打扮,沉迷電腦世界,不懂與人溝通,事業收入均比一般女性為差...某月入三萬的年輕女士表示,至今仍未覓得一位收入比她高的男伴。

這就是了嗎?女性主義者努力了二百多年,我們還在原地踏步?在十七世紀的西方國家,女性只是男人附屬品,專責生子照顧家庭,不能擁有財產,遑論自立。未嫁的淑女合該嬌貴自矜,擇偶望高處,因為眼前團團轉追求她們的紳士,一旦變為丈夫,就主宰她下半生一切,經濟社會地位,均源自同床共枕的男人。這種身不由己,不要以為很浪漫很疏乎,趁自己還是一朵鮮花,就得急忙出嫁,因為不當好母親好妻子,飯都冇得你開。無財產、無投票權、無追求知識的自由。丈夫有何不妥,除了啞忍,還是啞忍。於是十八世紀的啟蒙年代,女性開始書寫這種不公,十九世紀演變為社會改革運動,很多激進者過監牢,絕食抗爭,才讓我們今日有權投票、讀大學、自己賺錢養自己,還可以在鏡頭面前堂堂正正月旦男人。

今日的女性可以在辦公室下決策,月尾薪水萬萬聲的領,在市區置業獨居,下班轉到蘭桂坊跳舞喝酒,是因為我們選擇不當他人附屬品,不以嫁得高薪男伴作人生唯一終極目標。當然人各有志,有人望作家庭中平凡小女人,有人追求羅曼史,有人情願自己過一生,都出於你的選擇。但你沒可能各樣兼得,要求男伴細心溫柔英俊接吻技巧了得之餘,還必須養得起你,要求自由自在各種權力皆享,回頭卻叉腰問對方索取物質,對不起,亦舒三十年前已經寫道,你不能要求一個人付你的賬單,同一時間尊重你。

要求男人必須有能力負擔女人生活,根本就是在走當附屬品的回頭路。在女性自身已有生產力的年代,男人財力高低,已變成擇偶的一項附加條件,而非往日的首要條件。這個男人收入低,不是你的對象,就去找下一個好了,正如眼前一個追求者比你矮,你拒絕之後,還有必要惡形惡相,到處批評香港男人一日不如一日??「收入或地位低微」可能是不足之處,但是把這些不足當作男人的 incapability,等於宣稱女性仍需男人供給,沒有獨立自主能力,財富地位均需丈夫提供。你不是在侮辱男人,而是在侮辱作為獨立成年人努力掙扎的千千萬萬職業女性,我只能為當年的女性主義者嘆一聲,他們冒不為社會所容的風險為我們掙得大量自主權,一百年後卻仍有為數不少的女性甘願自視為寵物。(當然節目中那位女士未必有此含意,我是針對一些香港女士仍普遍得驚人的古老心態;幾個星期前看無線的「畢打自己人」,描述一群OL為某「鑽石王老五」你爭我奪,單單打打,真的令身為女性的我有強烈的受辱感覺) 

千千萬萬的人類本就各有性格特質,好伴侶可遇不可求,跟你浪漫的未必能和你廝守終生,能在經濟上支持你的未必使你感覺愉快,遇上能戀愛的人本是一種難得的幸運,既然我們都不須再以找對象組織家庭為存活的手段,何必把愛情化為男女角力賽,處處數落對方條件,尋不著的時候憤恨指責異性不能匹配?香港近年的男女互數不是讓人心寒,還望你們記住,如此亢奮激昂的虛擬罵戰,無助各人覓得稱心伴侶,心胸狹窄是腐敗的根源,社會上很多問題可以透過理論尋找解決辦法,感情上的滿足,卻很多時是個人的幸與不幸而已。

舊 03-24-09, 11:02 AM   #463
Game Master

引用:

更不屑做少奶
我都係唔會嫁

講到個個好似某家禽咁

我邊句講過 "全部香港女仔都係要$唔要尊嚴架"??
舊 03-24-09, 11:14 AM   #464
Middle
Moderator
K歌之王

大家請退一步,停一停、諗一諗。

舊 03-24-09, 11:19 AM   #465
GSX
Senior Gamer
吟遊詩人

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 忍者 查看文章

黎小姐O個邊...
其實我都希望佢明白
其實真係佢好彩
畢業3年有30K...有幾多行業可以做到???做ACC BIG4都要拎埋個牌先有可能有
做其他行業O既,三年經驗人工<20K大有人在
佢要人工高過佢O既,唔難,搵個大佢3,5,7年O既男人囉
果位妹妹仔好彩揾到咁嘅人工, 但係都唔該自己長進吓有啲深度 !
同朋友開Party玩骰鍾都知你有幾好修養啦!
比啲真係成熟事業有成嘅男士帶你去聽HKPO都嫌你影衰
GSX 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 11:27 AM   #466
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
俾心機鑽牛角尖啦你

你呢d咩野推論離架
哩個post無人講過.
但整個社會價值觀係咁呢.--增加自己賺錢能力=上進

最典形例子:有位預科同學仔,好唔開心搵我老闆傾計(我老闆係某大學某系chairman),話自己入大學想讀歷史.但家人反對,話讀完出黎無乜出路.要佢讀其他科

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 11:30 AM   #467
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
哩個post無人講過.
但整個社會價值觀係咁呢.--增加自己賺錢能力=上進

最典形例子:有位預科同學仔,好唔開心搵我老闆傾計(我老闆係某大學某系chairman),話自己入大學想讀歷史.但家人反對,話讀完出黎無乜出路.要佢讀其他科
我都識history grad 既friend
真係除左教書冇咩出路......
but都係有正職ar, 都冇咩問題

舊 03-24-09, 11:31 AM   #468
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: GSX 查看文章
果位妹妹仔好彩揾到咁嘅人工, 但係都唔該自己長進吓有啲深度 !
同朋友開Party玩骰鍾都知你有幾好修養啦!
比啲真係成熟事業有成嘅男士帶你去聽HKPO都嫌你影衰
我覺得係兩樣野唻......
會去party 會去跳舞會大癲大笑但又有文學修養o既女仔,
我都見唔少

舊 03-24-09, 11:38 AM   #469
路飛...
Senior Gamer
爛GAG神

註冊日期: Feb 2005
引用:

更不屑做少奶
我都係唔會嫁

講到個個好似某家禽咁
話雖如此, 但可以為興趣打工/風流工, 唔使睇老闆面色係何等美妙

手停口停的現在只係得個諗字

舊 03-24-09, 11:39 AM   #470
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
我都識history grad 既friend
真係除左教書冇咩出路......
but都係有正職ar, 都冇咩問題
我既意思係,你個人觀感只係少數(雖然我同意你).但社會普遍認為增加賺錢能力先係上進心.

引用:
作者: Middle 查看文章
from: http://jiulangxinchao.blogspot.com/2...apability.html

港男港女

無線一輯所謂「港男」時事節目,又激起網上爭論,引得我不吐不快。

被訪的動漫迷主角究竟能否代表典型香港男子,已經激起男網友強烈反彈,此處無意詳述。我心痛的是一些香港女子評論男性時的態度:在女人口中,香港男人大都無上進心,不懂打扮,沉迷電腦世界,不懂與人溝通,事業收入均比一般女性為差...某月入三萬的年輕女士表示,至今仍未覓得一位收入比她高的男伴。

這就是了嗎?女性主義者努力了二百多年,我們還在原地踏步?在十七世紀的西方國家,女性只是男人附屬品,專責生子照顧家庭,不能擁有財產,遑論自立。未嫁的淑女合該嬌貴自矜,擇偶望高處,因為眼前團團轉追求她們的紳士,一旦變為丈夫,就主宰她下半生一切,經濟社會地位,均源自同床共枕的男人。這種身不由己,不要以為很浪漫很疏乎,趁自己還是一朵鮮花,就得急忙出嫁,因為不當好母親好妻子,飯都冇得你開。無財產、無投票權、無追求知識的自由。丈夫有何不妥,除了啞忍,還是啞忍。於是十八世紀的啟蒙年代,女性開始書寫這種不公,十九世紀演變為社會改革運動,很多激進者過監牢,絕食抗爭,才讓我們今日有權投票、讀大學、自己賺錢養自己,還可以在鏡頭面前堂堂正正月旦男人。

今日的女性可以在辦公室下決策,月尾薪水萬萬聲的領,在市區置業獨居,下班轉到蘭桂坊跳舞喝酒,是因為我們選擇不當他人附屬品,不以嫁得高薪男伴作人生唯一終極目標。當然人各有志,有人望作家庭中平凡小女人,有人追求羅曼史,有人情願自己過一生,都出於你的選擇。但你沒可能各樣兼得,要求男伴細心溫柔英俊接吻技巧了得之餘,還必須養得起你,要求自由自在各種權力皆享,回頭卻叉腰問對方索取物質,對不起,亦舒三十年前已經寫道,你不能要求一個人付你的賬單,同一時間尊重你。

要求男人必須有能力負擔女人生活,根本就是在走當附屬品的回頭路。在女性自身已有生產力的年代,男人財力高低,已變成擇偶的一項附加條件,而非往日的首要條件。這個男人收入低,不是你的對象,就去找下一個好了,正如眼前一個追求者比你矮,你拒絕之後,還有必要惡形惡相,到處批評香港男人一日不如一日??「收入或地位低微」可能是不足之處,但是把這些不足當作男人的 incapability,等於宣稱女性仍需男人供給,沒有獨立自主能力,財富地位均需丈夫提供。你不是在侮辱男人,而是在侮辱作為獨立成年人努力掙扎的千千萬萬職業女性,我只能為當年的女性主義者嘆一聲,他們冒不為社會所容的風險為我們掙得大量自主權,一百年後卻仍有為數不少的女性甘願自視為寵物。(當然節目中那位女士未必有此含意,我是針對一些香港女士仍普遍得驚人的古老心態;幾個星期前看無線的「畢打自己人」,描述一群OL為某「鑽石王老五」你爭我奪,單單打打,真的令身為女性的我有強烈的受辱感覺) 

千千萬萬的人類本就各有性格特質,好伴侶可遇不可求,跟你浪漫的未必能和你廝守終生,能在經濟上支持你的未必使你感覺愉快,遇上能戀愛的人本是一種難得的幸運,既然我們都不須再以找對象組織家庭為存活的手段,何必把愛情化為男女角力賽,處處數落對方條件,尋不著的時候憤恨指責異性不能匹配?香港近年的男女互數不是讓人心寒,還望你們記住,如此亢奮激昂的虛擬罵戰,無助各人覓得稱心伴侶,心胸狹窄是腐敗的根源,社會上很多問題可以透過理論尋找解決辦法,感情上的滿足,卻很多時是個人的幸與不幸而已。

所以有人話,d女人其實唔係要男女平等,係要特權囉.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 11:46 AM   #471
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我既意思係,你個人觀感只係少數(雖然我同意你).但社會普遍認為增加賺錢能力先係上進心.
我明ar
算啦就算好些想攻擊我既人以為我係港女, so wat?
真係識我既男性同女性朋友唔覺得我係就夠啦

舊 03-24-09, 11:55 AM   #472
Game Master

引用:
我明ar
算啦就算好些想攻擊我既人以為我係港女, so wat?
真係識我既男性同女性朋友唔覺得我係就夠啦

其實都無人話你係港女
舊 03-24-09, 11:56 AM   #473
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
其實都無人話你係港女
我知你冇
即係我話可能有d睇到我d post既人會咁想je

舊 03-24-09, 12:12 PM   #474
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:

所以有人話,d女人其實唔係要男女平等,係要特權囉.
路過

用自己的不公平,製造自己最適合的公平,而成為共識變成特權,最後成為鐵理

舊 03-24-09, 12:22 PM   #475
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
All animals are equal, but some animals are more equal than others
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:21 AM

手機版 | APP版