Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-02-15, 11:13 PM   #126
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
遊戲雜誌評GAME
遊戲媒體評GAME
遊戲製作人評GANE
遊戲公司總裁評GAME

我都認為可以去深思下XBX有乜不足

有名漫畫家評GAME

嗯...有名係有名 但靠畫野搵食既人去評數碼野

嗯...

不過XENO系列一向都係叫好不叫座
賣得差都已見慣不怪
黎到老任平台都叫做有個後盾頂住
銷量唔得起碼賣到個「品牌」價值

此篇文章於 06-02-15 11:17 PM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線  
舊 06-03-15, 12:59 AM   #127
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
Gears賣左90幾萬喎…

Blade唔好賣咪又係果兩個原因
第一係saga某程度上做壞左個名,真係好叉悶…
第二係hardcore果班rpg人真係好多無買wii

sugihara 目前離線  
舊 06-03-15, 01:34 AM   #128
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
gears全球賣左百幾萬
但係當年square對呢個銷量唔滿意

全球銷量

Xenogears - 146萬
Xenosaga Episode 1 - 174萬
Xenosaga Episode 2 - 58萬
Xenosaga Episode 3 - 37萬
Xenoblade (Wii) - 90萬
wsx360 目前離線  
舊 06-03-15, 09:13 AM   #129
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wsx360 查看文章
gears全球賣左百幾萬
但係當年square對呢個銷量唔滿意

全球銷量

Xenogears - 146萬
Xenosaga Episode 1 - 174萬
Xenosaga Episode 2 - 58萬
Xenosaga Episode 3 - 37萬
Xenoblade (Wii) - 90萬
saga1 育成廢, 戰鬥易又悶
saga2 育成廢廢廢, 戰鬥最難
saga3 育成好少少, 戰鬥一般

總結, 三部都係睇好過玩
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 06-03-15, 09:54 AM   #130
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

咪就係因為gears日本差少少唔過百萬,搞到正方唔肯出第2集...
睇下saga第1集都咁好賣,就知個名俾佢自己玩死左
再睇下ps,ps2同wii,wiiu(拿係講緊全個世代呀)個普及率,而家想幫個名翻身話咁易咩...

當年我做saga1攻略,玩2,3個鐘之後寫足2個星期真係經典

此篇文章於 06-03-15 09:57 AM 被 sugihara 編輯。
舊 06-03-15, 09:14 PM   #131
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: sugihara 查看文章
咪就係因為gears日本差少少唔過百萬,搞到正方唔肯出第2集...
睇下saga第1集都咁好賣,就知個名俾佢自己玩死左
再睇下ps,ps2同wii,wiiu(拿係講緊全個世代呀)個普及率,而家想幫個名翻身話咁易咩...

當年我做saga1攻略,玩2,3個鐘之後寫足2個星期真係經典
點解GE?

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 07-01-15, 11:25 PM   #132
C.K.F.
Ultimate Gamer

傳聞 NX 會是一款價廉物美的產品, 售價僅 US$149.99
http://news.yesky.com/173/75318173.shtml

任天堂正在研發下一代遊戲主機(代號NX)已不再是什麼秘密。近日,有業內人士再度爆出猛料稱任天堂NX將是一款物美價廉的產品。
"任天堂NX主機爆料:性能大超WiiU 售價良心"任天堂NX主機爆料:性能大超WiiU 售價良心
爆料稱,相比Wii U老說NX主機將配備頻寬更高的記憶體和更強的處理器,性能方面將遠超Wii U,而之前曝光的《大金剛賽車》將成為新平臺的遊戲之一。
爆料人指出,任天堂NX將於2016年正式發佈,並且為了避開與PS4和Xbox One硬碰硬競爭,任天堂的新主機將採用底價策略,僅售149.99美元(約合930元人民幣)。
其他方面,任天堂NX或將會放棄Wii U碩大的GamePad控制器,轉而通過專用App將智慧手機來作為主機的“第二螢幕”和體感控制器。
目前,任天堂方面尚未對上述消息的真實性做出評價,而該公司CEO岩田聰更是在之前的股東會議上對NX專案閉口不談,看來任天堂真的非常重視新一代主機的研發,憋著勁與索尼和微軟幹一場。

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 07-02-15, 03:57 AM   #133
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
應該wii u的撒爾達無了…

舊 07-02-15, 08:10 AM   #134
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
xeno 至少仲有一集要出
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 07-02-15, 09:00 AM   #135
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
xeno 至少仲有一集要出
由手機版發出
假如NX真係可以咁平,我唔介意XBX續集過檔新機

舊 07-02-15, 04:27 PM   #136
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
149.99
咁我覺得NX應該係整合機嘅手提部分

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 07-02-15, 04:29 PM   #137
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: chunmanx 查看文章
點解GE?
而家先見到你問邊樣點解?

舊 07-02-15, 05:34 PM   #138
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: 天野 查看文章
未玩過Xenoblade,真係唔知有幾神
但我玩過XenobladeX,覺得結尾好正,但故事唔完整

講真,銷量唔好唔代表隻game唔好玩
依家d日本人都唔打家用機
Witcher3首週都係六萬幾
人龍依家累計好似都係廿萬左右
XenobladeX有8萬算係咁啦
XenobladeX對我黎講已經係半神作(另一半要睇埋個結局)
wiiu我就唔會入,等下nx會唔會玩得返wiiu game
我先有機會打到x
但xenoblade真係超正,所以3ds我都再買嚟儲(玩就唔洗喇,啲畫面真係太衰)
認同樓上,玩卜過xenoblade,都會認同xenoblade同神作係等號
係gaf係咁,冇個部機就鍾意踩個部機
仲要用十萬條道理去為自己作暗示洗腦
不過冇計,gaf算香港最大,亦算最正經去討論遊戲嘅forum
唔嚟呢度睇又唔得
所以同啲志同(鍾意打機)不道合嘅人片下
當係娛樂嘅一種囉

舊 07-02-15, 06:35 PM   #139
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
傳聞 NX 會是一款價廉物美的產品, 售價僅 US$149.99
http://news.yesky.com/173/75318173.shtml

任天堂正在研發下一代遊戲主機(代號NX)已不再是什麼秘密。近日,有業內人士再度爆出猛料稱任天堂NX將是一款物美價廉的產品。
"任天堂NX主機爆料:性能大超WiiU 售價良心"任天堂NX主機爆料:性能大超WiiU 售價良心
爆料稱,相比Wii U老說NX主機將配備頻寬更高的記憶體和更強的處理器,性能方面將遠超Wii U,而之前曝光的《大金剛賽車》將成為新平臺的遊戲之一。
爆料人指出,任天堂NX將於2016年正式發佈,並且為了避開與PS4和Xbox One硬碰硬競爭,任天堂的新主機將採用底價策略,僅售149.99美元(約合930元人民幣)。
其他方面,任天堂NX或將會放棄Wii U碩大的GamePad控制器,轉而通過專用App將智慧手機來作為主機的“第二螢幕”和體感控制器。
目前,任天堂方面尚未對上述消息的真實性做出評價,而該公司CEO岩田聰更是在之前的股東會議上對NX專案閉口不談,看來任天堂真的非常重視新一代主機的研發,憋著勁與索尼和微軟幹一場。
大陸料, 唔洗禁認真
lodoss 目前離線  
舊 07-02-15, 06:55 PM   #140
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
wiiu我就唔會入,等下nx會唔會玩得返wiiu game
我先有機會打到x
但xenoblade真係超正,所以3ds我都再買嚟儲(玩就唔洗喇,啲畫面真係太衰)
認同樓上,玩卜過xenoblade,都會認同xenoblade同神作係等號
係gaf係咁,冇個部機就鍾意踩個部機
仲要用十萬條道理去為自己作暗示洗腦
不過冇計,gaf算香港最大,亦算最正經去討論遊戲嘅forum
唔嚟呢度睇又唔得
所以同啲志同(鍾意打機)不道合嘅人片下
當係娛樂嘅一種囉
Wii Xenoblade買左未玩
希望好似大家講咁正啦

Gaf呢度d師兄個個打機資歷都唔淺
而且在香港討論任記games既,我諗就只有呢度比較多人玩
所以就算唔出聲,我都經常黎睇
天野 目前離線  
舊 07-02-15, 09:37 PM   #141
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:
作者: sugihara 查看文章
而家先見到你問邊樣點解?
為何「當年我做saga1攻略,玩2,3個鐘之後寫足2個星期真係經典」GE?

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 07-02-15, 10:26 PM   #142
Y.Bird
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
引用:
作者: 天野 查看文章
Wii Xenoblade買左未玩
希望好似大家講咁正啦

Gaf呢度d師兄個個打機資歷都唔淺
而且在香港討論任記games既,我諗就只有呢度比較多人玩
所以就算唔出聲,我都經常黎睇
只要唔比較畫面
似終WII 作品
唔睇角色爛面
其它水準都一流
音樂、劇情、系統、世界觀等

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線  
舊 07-02-15, 10:31 PM   #143
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
今期gzone d情報反而係講NX只會比WIIU 強少少, 只係售價一樣係USD$150
點睇都合理少少.
千零蚊進取極都有個限度掛

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 07-02-15, 10:40 PM   #144
C.K.F.

NX性能保持估計會有PS4的50%,
而價錢有望是PS4的50%以下.

都係個句, 一部主機成功與否, 不是單睇性能,
而是靠軟件的質量, 獨特且具吸引力的功能和相宜的售價,
各方面都要平衡.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 07-02-15, 11:04 PM   #145
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:

各方面都要平衡.
你講得冇錯, 可惜世事並非盡如你意
好GAME就係好GAME, 唔一定靠機能
但同時就係有唔少GAME就係因為WIIU性能不足, 所以唔出, BATMAN就係
就算出到, 成日都有人貼XB1 framerate不及PS4等等O既報導, 一樣係睇到都唔安樂

當然, 成功與否都同呢D野冇關係.
WII 成功時我一毫都冇比過
WIIU 相對冇咁成功時我都係一毫不拔.
NX 唔知會點呢? 不過有冇比$都唔代表佢會成功O既

WiiU D GAME冇Wii咁好咩?
Wii成功係因為吸到班light user,
WiiU冇咁成功係因為light user 好多去左mobile game

好玩唔代表"我"要玩, "你"吸引"我""你"先係成功

大જિંગ
大징

此篇文章於 07-02-15 11:23 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線  
舊 07-02-15, 11:21 PM   #146
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
其實呢世代hardware(相比起PC)已經無地方係咩特別勁
遲人2~3年出又拍埋nv既話要差過ps4/xone其實幾有難度
除非真係用tegra架遮

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 07-03-15, 03:31 AM   #147
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:

各方面都要平衡.
如果係有WiiU機能(玩到WiiU game)同賣199.99usd係手提機,
對任記來講係突破.

事實可能係強vita少少賣159.99usd.....
Navism 目前離線  
舊 07-03-15, 11:38 AM   #148
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
照時間順序計NX 應該取代 3DS,

不過可能性能接近WIIU
可以直接連線WIIU DOWNLOAD一齊玩
( 好似3DS share遊戲=> 係2部吾同主機連線玩 )

如果只得NX,就可直駁TV, 出1080/720解像度
可玩WIIU Game(從Nintendo shop 買入DOWNLOAD)

如果係甘,價錢,機能較合理

而且E3,完全無新作(基本),本來想E3 Show NX
但趕吾到, 而好多作品都係主打NX 同WIIU 連動
所以無GAME 可SHOW
jyeung1 目前離線  
舊 07-03-15, 12:32 PM   #149
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
http://hobbyabout.info/?p=14368
http://www.digitimes.com/news/a20150...d=3&q=NINTENDO

2016年7月發售?媒體爆料任天堂正在與富士康協商「NX」生產事宜!

《DigiTimes》爆料稱日本遊戲公司任天堂正在與富士康協商有關次時代主機「NX」的生產事宜,
現在任天堂計畫讓鴻海集團旗下富士康開進行「NX」的生產,另一方面也在與和碩科技商談合作,
《DigiTimes》稱「NX」將會在2016年2月完成最終設計,5月至6月開始進入生產,7月左右開始發售,首年度預計生產2000萬台,

不過任天堂公司至今只明言會在2016年正式公開「NX」的全貌,並沒有對具體的發售日程有任何的發表,

此前《日本經濟新聞》爆料稱任天堂會在「NX」中使用安卓系統,不過此前任天堂官方很快的否認了這個說法。
wsx360 目前離線  
舊 07-03-15, 12:49 PM   #150
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: chunmanx 查看文章
為何「當年我做saga1攻略,玩2,3個鐘之後寫足2個星期真係經典」GE?

隻saga故事咁強,梗係做小說式架啦
然後我一開game呢,3個鐘入面有2個鐘係播片
我錄低呢3個鐘,就係咁寫故事兩星期寫左差唔多10萬字出黎
期期都係咁,人都癲

關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 03:40 AM

手機版 | APP版