Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-08-12, 11:07 AM   #351
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
每一個主機用戶 (User) 只對應一個地區既PSN Account
假設你主用戶係用緊HK PSN既話
你需要開多1個用戶 (User ID),填入你登記左既UK PSN info

http://asia.playstation.com/hk/cht/psn/p/registerPSN

再用UK既用戶進行遊戲,Server detect到Patch既話就會Request update
更新之後你可以繼續用UK用戶進行遊戲 或 轉回 HK用戶繼續遊戲

*注意每個用戶既Save Data都係獨立,但DLC可共用
即係你去UK Store DL左個Demo之後,可以用HK用戶玩

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 05-08-12 02:44 PM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-12, 12:06 PM   #352
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: kenny1017 查看文章
各位師兄, 我又有一個PSN的問題喇, 我在網上申請了一個HK PSN account , 之後登記埋個PS3保養. 之後又用另一個email address 登記多一個account , 我select UK , 求其打左個UK address, 無填過credit card information.之後完成左多左一個 psn id, 咁是不是已經多左個eu psn account ?

我部PS3係從未連個線, 從未log in 過任何psn account, 如果我想download just cause2 eu 個patch , 係唔係我只要log in 左我個UK PSN account , 之後入just cause2碟, 咁就可以自動dowload 個patch?

如果download 完我可唔可以Log in 番我HK psn account ?
可以,樓上解答左,其實好簡單,開機之後去帳戶管理login EU psn acc先,入game,佢會自動叫你download個patch,download完你可以試下仲有冇問題先,跟住quit game,去番最頭第一個icon可以建立新用戶,今次就login番你個HK acc,之前download左落你部機既野就所有用戶/acc都通用。HK acc會帶你去HK PS Store,EU acc就會入EU PS Store,大家可以買/下載既內容都唔同。

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-12, 02:24 PM   #353
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
今個星期美國store的pixeljunk系列大減價,racers, monsters, eden, shooter賣美金$1,shooter 2同sidescroller半價賣$5。
http://blog.us.playstation.com/2012/...vent-thursday/
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-12, 05:44 PM   #354
snakeEdmond
Junior Member

註冊日期: Jun 2008
PSN  IDedmondsnake
my ps3 is a thick one 40 GB model,
the fan becomes noisy easily these days, what can i do to prevent this from happening?
thank you
snakeEdmond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-12, 07:43 PM   #355
鳳凰天驅
Insane Gamer
準三得青年

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDSmilely-MC
我部PS3入左碟見唔到隻game, 聽唔到轉碟聲,有冇得救?

很 難 說 , 沒 有 甚 麼 東 西 , 可 以 永 遠 。
或 者 , 可 以 忘 記 。
鳳凰天驅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-12, 08:11 PM   #356
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
引用:
作者: 鳳凰天驅 查看文章
我部PS3入左碟見唔到隻game, 聽唔到轉碟聲,有冇得救?
你再試多數次入碟看看玩不玩到GAME,如果都是不能,
那麽應該是光頭有問題,如果你還在保養期的話就快拿去整吧,
如果過了保養期,可能會收你600-800維修費(個價是數年前的,現在不知多少)
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-12, 08:25 PM   #357
鳳凰天驅
準三得青年

引用:
作者: SHCEHUK 查看文章
你再試多數次入碟看看玩不玩到GAME,如果都是不能,
那麽應該是光頭有問題,如果你還在保養期的話就快拿去整吧,
如果過了保養期,可能會收你600-800維修費(個價是數年前的,現在不知多少)
Thanks! 過左保養好耐LU.

很 難 說 , 沒 有 甚 麼 東 西 , 可 以 永 遠 。
舊 05-10-12, 01:22 AM   #358
ac2509
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 鳳凰天驅 查看文章
引用:
過左保養好耐LU.
你自己/家人有無吸煙習慣?

或者, 你屋企會唔會比較大塵?

如果以上有一樣係"是"的話, 其實可以平平地在影音店買set清潔Blu-ray laser head的用品, 再試一試先.

如果都唔OK, 先再考慮整唔整啦.

希望幫到你
ac2509 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-12, 01:29 AM   #359
ac2509
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: snakeEdmond 查看文章
my ps3 is a thick one 40 GB model,
the fan becomes noisy easily these days, what can i do to prevent this from happening?
thank you
The noise actually came from the normal wear that's been done to the shaft of the motor.

As you mentioned you got a fat PS3, so I guess it's out of warranty for sure then.

Maybe you can open it up and replace the fan yourself IF you think the noise level is unbearable to you.
ac2509 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-12, 08:21 AM   #360
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
http://www.famitsu.com/news/201205/10013366.html

ラチェット&クランク1・2・3
好野
果然有日版

希望是日文語音就好了

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-12, 08:51 AM   #361
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
碟版竟然唔收錄埋第4集

舊 05-10-12, 09:08 AM   #362
pet3
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
碟版竟然唔收錄埋第4集
你有沒有PS2 時代的日版

當時有日文語音嗎 ?

原來我第1次玩的PS3 版就是第6集
也就是要等佢出5 就可以全部補完

-------------------------------
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%...BC%E3%83%A0%29

有日文語音

0.0/
即係基本上已經玩日版了

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 05-10-12 09:12 AM 被 pet3 編輯。
舊 05-10-12, 10:19 AM   #363
nami_tamaki999
Ultimate Gamer
僕は夢を見てる?

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDHarrison_Tang96
http://www.jp.playstation.com/info/r...2_ps3best.html

ガンダム無双3 PlayStation®3 the Best
発売元:(株)バンダイナムコゲームス
発売日:6月28日
希望小売価格:3,800円(税込)
CERO年齢区分:「A」(全年齢対象)
©創通・サンライズ  ©創通・サンライズ・MBS

終於等到The Best版出了
但唔知包唔包埋DLC??佢出咗咁多個...

另三國無雙等出The Best會唔會有齊DLC??
nami_tamaki999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-12, 09:44 PM   #364
ryuka
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
Wii U IDryuka001
3DS Friend Code0516 7226 8384
PSN  IDrykaryuki
有個問題想請教:
我想將舊機個hdd(已有資料在內)換落新機用可以嗎?要點做?
thx

此篇文章於 05-10-12 09:46 PM 被 ryuka 編輯。
ryuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-12, 11:03 AM   #365
pet3
The One

引用:
作者: ryuka 查看文章
有個問題想請教:
我想將舊機個hdd(已有資料在內)換落新機用可以嗎?要點做?
thx
不可以
完...

硬碟只能比同一部用

轉機插會格式化 (即所有資料不保留)

FGO 目標預算
舊 05-11-12, 12:49 PM   #366
ryuka
Crazy Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章
不可以
完...

硬碟只能比同一部用

轉機插會格式化 (即所有資料不保留)
謝解答
仲想問如果我將舊機hdd資料backup落外置hdd先
再將舊hdd format插入新機再抄回d data可以嗎?
舊 05-11-12, 12:53 PM   #367
pet3
The One

引用:
作者: ryuka 查看文章
謝解答
仲想問如果我將舊機hdd資料backup落外置hdd先
再將舊hdd format插入新機再抄回d data可以嗎?
你舊機仲開到的話
你要用直連 把資料
由舊機完整地傳到新機

再在新機做系統備份至外置hdd
之後轉硬碟 使用系統備份

因為a機做的系統備份 只能給a機用

FGO 目標預算
舊 05-11-12, 01:44 PM   #368
ryuka
Crazy Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章
你舊機仲開到的話
你要用直連 把資料
由舊機完整地傳到新機

再在新機做系統備份至外置hdd
之後轉硬碟 使用系統備份

因為a機做的系統備份 只能給a機用
終於明白晒
thx
舊 05-11-12, 04:05 PM   #369
pet3
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
碟版竟然唔收錄埋第4集
http://v.youku.com/v_show/id_XMzk0MzI3NTk2.html

我覺得 未來會出4-5的實版
但未做好
所以暫時只出psn

FGO 目標預算
舊 05-12-12, 01:07 AM   #370
鳳凰天驅
準三得青年

引用:
作者: ac2509 查看文章
你自己/家人有無吸煙習慣?

或者, 你屋企會唔會比較大塵?

如果以上有一樣係"是"的話, 其實可以平平地在影音店買set清潔Blu-ray laser head的用品, 再試一試先.

如果都唔OK, 先再考慮整唔整啦.

希望幫到你
Many thanks! 屋企係比較大塵. 琴日再開又冇事, 不過你既建議又真係值得一試, 咁係未要拆開部機先清潔到Blu-ray laser head?

舊 05-13-12, 09:35 PM   #371
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
想請教下Little big planet 2 個save係咪一定要在gmae內rip出來?
而不會在xmb ps3 save內出現架?
感謝

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-12, 12:00 AM   #372
s3b21

註冊日期: Dec 2003
i cant find PlayStation®3情報總合71...help
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-12, 09:06 PM   #373
shaorin

註冊日期: May 2004
請問
我唔記得左psn既密碼
咁我用舊ps3的資料傳送工作傳到新ps3
咁新pse仲有冇psn既密碼記錄?
Thx
shaorin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-12, 10:33 PM   #374
Game Master
YOONA!!!!

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code0533 5273 8311
PSN  IDQuantic Dream
XBox Live GamertagREGEDIT
Lightbulb

引用:
作者: shaorin 查看文章
請問
我唔記得左psn既密碼
咁我用舊ps3的資料傳送工作傳到新ps3
咁新pse仲有冇psn既密碼記錄?
Thx
你唔記得密碼咪用電郵寄番密碼畀自己

可PM
2009 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-12, 10:39 PM   #375
shaorin

註冊日期: May 2004
因為我生日係亂填
已經唔記得哂
shaorin 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Soul Calibur V [已售] enishi 電視遊戲討論版 669 03-13-14 07:50 PM
Soul Calibur [XBLA] 破戒僧 電視遊戲討論版 36 06-28-08 10:01 PM
Soul Calibur 3 neo2046 街機遊戲討論版 156 09-27-06 01:28 AM
Soul Calibur 3 ?? neo2046 街機遊戲討論版 1 02-09-05 06:40 PM

現在的時間是 12:00 PM

手機版 | APP版